Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door cylke
#773231
Folle loopt rond z'n eetbak te krabben op de vloer, ook doet hij het als ik een bordje neerzet met eten op.

Waarom doet hij dit?

De grond is proper.
Door Mevroi Kruim
#773420
'bahsmerigonderkrabben'

Demonstratie tegen ongelofelijk smerig spul dat het personeel zomaar in de etensbakken dumpt. Bedoeld om het personeel op te voeden.
Door *Robin*
#773468
Bailey deed het met zijn brokjes, als hij uitgegeten was, ik dacht altijd dat het een teken was van *bewaarikvoorlaterondergraven*
hij doet het soms ook met het achtereind van een hamster die hij niet meer hoeft. als er dan iets in de buurt ligt gaat dat zeker bovenop die hamster ;D al is het maar een sok, handoek of plastic tasje, het moet begraven worden ::)
Door Supermax
#773625
Hier doen ze het ook en dan vijf minuten later wordt het alsnog opgegeten.....
Ach, op zich wel handig want het wordt ook gedaan als er iets vies op de vloer ligt, dus dan ben ik meteen gewaarschuwd ervoor :).

Groetjes,
Mieke
Door oebaya
#773840
Een kat krabt om zijn geur op iets af te zetten. Die geur geeft hem dan later weer signalen over wat hij waar te verwachten heeft. Ik denk dus dat hij gewoon rond de etensbak krabt om aan te geven, dat daar een goede voedselplek is.
Als hij bij iets vies krabt, dan geeft hij dat waarschijnlijk aan.
Ga maar eens een poosje rustig zitten en observeer je kat, je zal zien dat hij een pad heeft, dat hij altijd loopt, meestal zal hij op belangrijke plaatsen op dat pad ook krabben of met zijn wangen tegen iets wrijven. In huis b.v. aan deurposten. Buiten kan je soms in het gras een paadje zien.
Verder markeert hij, soms met sproeien, plaatsen waar hij extra alert moet zijn, slaapplaatsen en voedselplaatsen zijn zogenaamde core places, hoe vertaal ik dat nu weer: hoofdplekken, zeer belangrijke plekken, zoiets. Logisch dat hij die markeert met zijn geur.
gr.
Nicolette
Door cylke
#773852
Heel erg bedankt voor de vele uitleg, ben nogal een leek als het op katten aankomt :-[
Maar zie je, ik wil altijd bijleren hé ;)

Wat grappig: hij krabt zowel bij de duck, als bij zijn brokjes. De brokjes gaan binnen, de duck niet.
Ook al deed ik er blikvis bij (daar at hij een beetje van...)

Denk dat ik eens gehakt ga kopen, en het zo proberen.
Door oebaya
#774489
Wist het ook allemaal niet hoor, alhoewel ik wel al iets over kattengedrag had geleerd in mijn vorige opleiding over diergedrag. Maar ik studeer sinds januari dit jaar Post Graduate Toegepast Diergedrag en heb van één van de beste katten wetenschappers van Engeland les gehad: Rachel Casey en het was ongelooflijk wat ik er nog bij geleerd heb over de kat. Is toch eigenlijk wel een heel interessant dier.
gr.
Nicolette
Door Kefraya
#774799
oebaya schreef: Wist het ook allemaal niet hoor, alhoewel ik wel al iets over kattengedrag had geleerd in mijn vorige opleiding over diergedrag. Maar ik studeer sinds januari dit jaar Post Graduate Toegepast Diergedrag en heb van één van de beste katten wetenschappers van Engeland les gehad: Rachel Casey en het was ongelooflijk wat ik er nog bij geleerd heb over de kat. Is toch eigenlijk wel een heel interessant dier.
gr.
Nicolette
:offtopic2: Kun je iets meer vertellen over je opleidingen en over Rachel Casey? Mag ook per pb, want dit gaat misschien wel heel ver off topic. Ik ben zelf bezig met de opleiding kattengedragstherapie, maar ik wil graag nog veel meer weten en leren..
Door oebaya
#775269
Reageer maar even hier, want misschien hebben er meer mensen belangstelling.
De Katholieke Hogeschool Sint Lieven in Sint Niklaas, België is gestart met een Post Graduate opleiding Toegepast Diergedrag.
Als je wel eens van de opleiding in South Hampton hebt gehoord, waar je gewoon niet meer opkomt, anders had ik daar jaren geleden al gezeten, deze opleiding zit op hetzelfde niveau.
Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je officieel een Bachelor degree hebben, maar als je kan aantonen dat je voldoende kennis hebt van het onderwerp mag je een toelatingsexamen doen. Dat heb ik dus gedaan. Stelt niet veel voor: stuk Engelse tekst samenvatten in het Nederlands, iets schrijven over een dierprobleem (ik had castratie bij biggen) en tot slot een aantal artikelen opzoeken m.b.t. een bepaald onderwerp. Nou je zit aan een computer met internet toegang, dus even snel gelezen over biggen, ook de artikelen zo gevonden, want op het bureaublad stond een pictogram naar Sciencenet waar heel veel artikelen te vinden zijn.
In januari gestart. Het is heel pittig, veel werk inclusief een wetenschappelijk onderzoek. We leren van alles over honden, katten, paarden, konijnen en papegaaien.
Lessen 1x per maand naar Sint Niklaas voor een dag of 2, soms iets meer. Er is slaapmogelijkheid in een studentenhuis voor 10 Euro per nacht. Samen met een studente uit Nederland slaap ik daar, want ik moet om 5 uur 's morgens mijn bed uit om er op tijd te zijn.
Belangstelling, volg deze link en je komt bij de brochure:
http://extern.kahosl.be/DVO/admin/oplei ... res/62.pdf
Rachel Casey BVMS MRCVS

Dit over Rachel Casey:
Rachel is de hoogleraar Katten Bescherming en Welzijn aan de Universiteit van Bristol. Ze behaalde haar opleiding aan de Glasgow Diergeneeskundige School in 1991, waarna ze zich specialiseerde in gedrags medicatie. Momenteel leidt ze een onderzoeksprogramma over de klinische aspecten van katten gedrag, leidt klinieken waarheen verwezen wordt bij problemen en onderwijst studenten die dierenartsassistent willen worden, dierenarts of die diergedrag studeren.

Waarschijnlijk heeft ze heel wat wetenschappelijke publicaties op haar naam, maar een boek door haar geschreven heb ik niet kunnen vinden.
gr.
Nicolette
 
Door Kefraya
#775380
dank voor je uitgebreide antwoord!
De opleiding lijkt in essentie vrij veel op wat ik bij Tinley ook krijg, alleen gaan jullie misschien wat dieper, dat kan ik zo niet zien.
Vooral de buitenlandse docenten lijken me aantrekkelijk, dat biedt weer een nieuwe kijk op dingen!
Als je zin en tijd hebt, wil jij dan eens mailen welke boeken bij jullie verplicht zijn of gebruikt worden?
Door Loeka
#775401
Leuk dat je ook Tinley doet. Ik moet nog 1 module van de kattenopleiding.

Nog verder off-topic: ik heb je link bezocht(stichting Jasmijn), ben je 1 van de oprichters, of vrijwilliger, of of ??
Door Kefraya
#775413
Loeka schreef: Leuk dat je ook Tinley doet. Ik moet nog 1 module van de kattenopleiding.

Nog verder off-topic: ik heb je link bezocht(stichting Jasmijn), ben je 1 van de oprichters, of vrijwilliger, of of ??
Dan neem ik aan dat je module 6 nog moet doen? Heb je je onderzoek al afgerond?
Ik zit nu halverwege Module 3 en loop tevens Module 4.
Ik ben sinds dik twee jaar vrijwilliger bij Stichting Jasmijn. Ik houd me voornamelijk bezig met de volwassen katten die nog gesocialiseerd moeten worden, deels uit fascinatie met hun gedrag, deels omdat me die het meest aan het hart gaan. De kittens worden toch al het meest geknuffeld en gaan vaak al snel naar een nieuw huis, maar de bange katten hebben het 't moeilijkst.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door