Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#769781
Gistermiddag ben ik met Brian voor een onderzoek naar Rob Gerritsen geweest.

Rob Gerritsen is verbonden aan specialisten kliniek De Kompaan in Ommen, hij is internist gespecialiseerd in cardiologie. Kort geleden was door mijn dierenarts een hartprobleem bij Brian vastgesteld en ik had hem gevraagd om een verwijzing naar Rob Gerritsen. Omdat Brian naar mijn idee onvoldoende reageerde op de door mijn dierenarts voorgeschreven medicijnen heb ik contact opgenomen met De Kompaan voor een vervroegde afspraak. Gelukkig kon ik gistermiddag al met Brian bij Rob Gerritsen terecht.

Hoe is het gegaan? Eerlijk gezegd weet ik niet of ik moet lachen of huilen.

Brian is helemaal “doorgelicht” en uitgebreid onderzocht: een lichamelijk onderzoek, een ECG, een dopler echo, een bloedonderzoek, urineonderzoek en een punctie. Al met al een onderzoek van ruim twee uur.
Uit de kleuren dopler en de ECG blijkt dat Brian géén ernstig hartprobleem heeft. Hij heeft een hoge bloeddruk en één hartklep naar de aorta sluit niet helemaal netjes, dat geeft wat ruis. Er is echter geen sprake van congestieve cardiomyopathie. Wat dat betreft heb ik dus reden om te lachen.

Toch had en heeft Brian nagenoeg alle symptomen en is kort geleden bij hem wel de diagnose hartfalen gesteld. Met name zijn dikker wordende buik baart zorgen. Daarom is er ook een echo gemaakt van zijn buikholte en alle organen.
Uit deze echo blijkt dat één van zijn nieren helemaal niet meer functioneert, die zit vol met cystes en is ongeveer zo groot als een honingmeloen.
Een deel van de dikke buik die Brian heeft bestaat uit een enorm vergrootte nier, en die nier wordt groter en groter.
Brian leeft daardoor op één nier die gelukkig wel goed functioneert, zijn bloedwaarden waren verder prima.

Hoe nu verder? Op hele korte termijn (binnen 14 dagen) wordt er nog een keer een echo gemaakt door Rob Gerritsen samen met een radioloog om absolute zekerheid te hebben over deze diagnose. Klopt deze diagnose dan is er maar één optie: die nier operatief verwijderen. De toestand van de nier en of er al dan niet sprake is van verklevingen bepaalt de omvang van het risico van de operatie.

Mijn vraag: heeft er iemand ervaring met een hond die met één nier leeft? Zijn er zaken waar ik rekening mee moet houden? Ik stel zelf de voeding van mijn honden samen, heeft iemand tips om bij het vaststellen van het menu rekening mee te houden?
Verder heeft Brian, in afwachting van dit onderzoek zijn enting nog niet gehad. Hij heeft twee jaar geleden de volledige cocktail gehad en eigenlijk zou ik nu alleen de Weil enting moeten laten geven. We wonen in een redelijk waterrijke omgeving en we hebben last van ratten, dus het lijkt mij op zich verstandig om Weil te geven, maar is er gezien de toestand van Brian nu een (extra) risico?

Ik was al apetrots op mijn mannetje, maar na gistermiddag nog meer dan ooit. Hij heeft zich voorbeeldig gedragen, gaf zich vol vertrouwen in mij helemaal over en onderging alles in alle rust. Wat is mijn bink toch een wereldhond.

Groetjes,
Tonny
[img]http://[/img]
Laatst gewijzigd door Antonia op do 05 jul 2007, 10:29, 1 keer totaal gewijzigd.
#769792
Jeetje, da's wel ff schrikken  :o
Gelukkig maar dat je naar de specialist bent gegaan en een goede diagnose hebt.
Ik heb geen ervaring met een hond met 1 nier, maar wel met een mens. Mijn zus heeft sinds haar 12e nog maar 1 nier, de andere was helemaal verschrompeld en werkte niet meer. Die ene nier heeft de functie van de andere volledig overgenomen, ze heeft al bijna 40 jaar nergens last van. Drie kinderen gekregen en een drukke baan en goed gezond.

Over het enten vind ik het moeilijk om een advies te geven. Ik woon op de droge Veluwe, tegen Weil laat ik nooit enten. Mijn honden hebben 3 resp. 6 jaar de cocktail niet meer gehad, en bij titer-onderzoek onlangs bleek hun afweer prima op peil dus ze worden ook niet geënt.
Ik zou zelf sowieso eerst een titer laten bepalen van hondenziekte, hepatitis en parvo, dan weet je of enten nodig is. Weil is een nare enting en ik zou zelf nooit een zieke hond laten enten. Brian is duidelijk goed ziek nu dus die Weil zou ik voorlopg maar laten. Ik neem aan dat hij nu ook niet gaat zwemmen.

Heel veel sterkte voor Brian en jou!
#769987
Nou, das niet niks :-\

In eerste zou ik denken dat je weinig aan je menu hoeft te doen aangezien hij dus al even op één nier draait en de bloedwaarden ook prima waren.
Verder heb ik er geen ervaring mee, dus echt iets zinnigs kan ik er niet over zeggen.
Die Weil daar zou ik wel mee wachten totdat Brian weer goed op de rails zit.

Veel sterkte met Brian. Laat je nog weten wanneer de operatie plaats vind?
Gebruikersavatar
Door Hitam
#769994
Wat een schrik zo'n diagnose. Met een nier kan hij probleemloos leven. Ik heb een assistente die geboren is met maar een nier, daar zijn ze onlangs pas achter gekomen, ze is nu 40. Nooit enig probleem en ook nu hoeft ze niets te doen.

De operatie is wel behoorlijk ingrijpend. Hoe nodig is het die nier te verwijderen? Denken ze dat het een tumor is of iets dat erger kan worden?

Ook ik raad je af om Brian voor Weill te laten enten. Hij moet eerst goed gezond zijn voor je dat doet.
Door Antonia
#770036
[quote="Hitam"]
Wat een schrik zo'n diagnose. Met een nier kan hij probleemloos leven. Ik heb een assistente die geboren is met maar een nier, daar zijn ze onlangs pas achter gekomen, ze is nu 40. Nooit enig probleem en ook nu hoeft ze niets te doen.

De operatie is wel behoorlijk ingrijpend. Hoe nodig is het die nier te verwijderen? Denken ze dat het een tumor is of iets dat erger kan worden?

Ook ik raad je af om Brian voor Weill te laten enten. Hij moet eerst goed gezond zijn voor je dat doet.

[/quote]

Rob Gerritsen schat in dat het erger wordt, de omvang van die nier neemt toe. Op de echo was eigenlijk niet eens meer een "normale niervorm met een schors" te zien, maar leek het een grote ovale bol. Hij heeft hieruit een punctie genomen en gaat? of laat? dit nader onderzoeken. Ik heb hem niet gehoord over een tumor, wel wil hij graag heel binnenkort nog een keer een echo maken in het bijzijn van een collega radioloog.

Ik mag het je misschien niet vragen Tannetje, maar ik doe het toch. Je schrijft dat de operatie behoorlijk ingrijpend is. Tussen de regels door lees ik, dat als het niet echt heel nodig is, dat het misschien beter is om van een operatie af te zien. Brian is een Ierse Wolfshond van 5,5 jaar. Niet oud, maar voor dit ras een hond op leeftijd. Wil je, eventueel in een pb aan mij, laten weten welke gedachten er dan door je hoofd spelen? Ik ben zo vreselijk ongerust en bang dat ik niet meer helder kan denken. Alle advies is op dit moment heel welkom.
Door Antonia
#786601
Ben vandaag met Brian voor een nieuwe echo geweest en ik ben weer wat hoopvoller gestemd. Mijn vent heeft géén tumor. Mijn God, wat was ik daar bang voor.

Wat is er wel?

Normaal stroomt de urine uit de nier via de urineleider naar de blaas. Bij Brian zit er een verstopping in de urineleider waardoor de urine terugstroomt naar de nier. Dat is al een tijdje gaande zo waardoor de nier dus nu vol zit met cystes en niet meer functioneert. Die nier kan niet meer gered worden, maar mijn mannetje dus wel!

Aankomende dinsdag of woensdag wordt de nier operatief verwijderd. Het is een redelijk zware operatie, maar als hij daar en door de narcose goed heen komt dan is het perspectief dus heel goed. De andere nier functioneert prima en hij kan goed op één nier leven.

Ik kan wel huilen van opluchting, het is alsof er een compleet huis met stenen van mijn maag afvalt.
#786647
Nou, ik duim mee! Mijn zus heeft iets dergelijks gehad, met naar de nier terugstromende urine, die nier is verwijderd toen ze 12 was en bijna 40 jaar later verkeert ze nog steeds in blakende gezondheid.
Door tieneke
#786660
Heel goed nieuws zeg!
Ik ga ook duimen dat alles helemaal goed komt en de operatie dinsdag/woensdag vlekkeloos verloopt.
Kan me voorstellen dat er een zware last van je schouders valt  :-*
#786750
ik duim ook mee, het is natuurlijk niet niets, maar zoals je al schrijf, hij kan prima op een nier verder, doet hij eigenlijk al een tijdje, en hij heeft natuurlijk wel een optimale voeding gehad, wat ook mee gaat spelen in zijn herstel denk ik dan maar.
Ik duim hoe dan ook kei hard mee. Ook voor een ier vindt ik 5,5 nog jong hoor, sterkte ermee :-*
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door