Goed, ik als regelmannetje ben natuurlijk eens gaan kijken wat en voor hoeveel ik kan krijgen voor ons hondje, stel dat wij gaan barfen. Dit hangt even nog af van hoe alles gaat met de vertering van ons hondje, lijkt allemaal prima nu, maarja jeweetwel.
Nu eigenlijk blijkt dat ik door kippebouten heel goedkoop te kopen, ik en mijn gezin en mijn hond te eten kan geven voor bijna niks, heb ik natuurlijk even de smaak te pakken gekregen. Nu blijkt er bij mij in de buurt een slachthuis met winkel te zitten. Daar kan ik dus voor een heel aantrekkelijke prijs vlees kopen voor mijn gezin en -nu komt het mooie- daar willen ze rustig een hele lading vlees afval voor de hond bij doen, geen probleem.
Nu kan ik dus twee vliegen in een klap slaan, mooier kan niet, maargoed het is dan dus wel zo dat ik dan dus alleen onbewerkt spul en afval(wel kale ribben enzo trouwens) kan krijgen, als ze er een mes in moeten zetten kost het geld zegmaar, dus dat moet ik dan zelf gaan doen. Dus ik kan dan bijvoorbeeld de volgende dingen krijgen.
Alle ingewanden van alle hoefdieren wat dan geslacht wordt natuurlijk. Hoeven, kale ribben en in beperkte mate ook lamskop met nek(helemaal compleet). Verder eventueel lippen, oren, en resten van staarten en andere onbruikbare stukken(veel vet denk ik).
Nu gaat het dus even om de theorie he, ik zeg niet dat ik dit van plan ben, maar ik vind het een heel grappig idee. Het houd dus wel in dat je flink wat werk krijgt omdat je dus afhankelijk qua spiervlees bent van je eigen slagerskunsten, zon lam/schapekop met nek lijkt me best veel werk om kapot te krijgen.
Dat betekend dus dat je qua barfen vrij laag in het spiervlees uit zult uitkomen, echter dit kunstje kun je natuurlijk ook bij de visboer proberen en bij de poelier. Vissekoppen kunnen misschien wel aardig het tekort aanvullen qua spiervlees, toch?
Verder -in deze misschien wel erg 'economische crises' barfvisie- het hondenmenu natuurlijk aanvullen met (groente)resten van de tafel zoals jullie wel zullen begrijpen.
Voor de houvast misschien uitgaan van de volgende samenstelling, verhoudingen kunnen natuurlijk aangepast worden, maar de lamkop/nek is in dit geval natuurlijk een vast gegeven. Lippen en andere resten heb ik nog buiten beschouwing gelaten, wegens twijfelachtige bruikbaarheid (ik zat eigenlijk te denken aan koken en vermalen ofzoiets?).
Kop en nek lam 20%
Ribben 20%
Ingewanden 30% (veel pens, hart, wat nieren of lever)
Tafelrestjes 10% (zoveel blijft er bij ons niet over )
Vissekoppen 10%
Kipruggen 10% (bovenste stuk van de bout)
Afvalvlees ? (gekookt en gemalen lippen vet ogen enz.)
Nouja zoiets dan, ben benieuwd hoe jullie erover denken,
Groetjes Henk en Donja,