Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door globox
#724980
Onze kat is nu 7 jaar oud. Zaterdag viel het me op dat hij moeilijk lipe met zijn achterpoten ( beetje slepend ). We zijn daarop naar de dierears gegaan aangezien hij met moeite op de bank kon springen. De dierenarts had het onderzocht en we kregen een ontstekingsremmend middel mee ( mogelijk iets met zijn poot ). Thuis nog eens rustig nadenkend en blij dat hij geen blaasgruis had ( is hij namelijk zeer gevoelig voor ) begon ik me toch er minder bij te voelen want als kat iets verstuikt heeft lijkt me dat hij pijn moete hebben. Daarna de kat goed in de gaten gehouden en toen we rond middernacht naar bet wilden gaan kon hij plotseling helemaal niet meer lopen en was hij verlamd van achteren. Daarna direct dierenarts opgebeld. en we konden gelijk heengaan. Er was een andere arts aanwezig.

De dierenarts constateerd dat de pols erg zwak was bij de achterpoten. ( 'middags was dit ook gecontroleerd maar toen niets raars geconstateerd ). Ze hebben nu onze kat aan het infuus liggen want ze vermoeden een bloedprop bij de achterpoten die dan hopelijk oplost door dit infuus.

Na zondag geen verandering ( zijn voetjes waren nog wel steeds warm ) had hij vanmorgen geen pols meer. Ze zouden nog 1 en ander onderzoeken dmv echo. We hadden op internet gelezen ivm hcm maar er was niets afwijkend aan het hart te zien, ze zeiden dat hij geen HCM had. Toen ze dit in de middag doorbelden had hij inmiddels weer een pols maar hij had nog geen beweging in de poten. Nu zei de dierenarts dat ook mogelijk de zenuwen al waren afgestorven.

Nu zit ik met verschillende vragen.
- Kunnen zenuwen zo snel afsterven. Hij had hele tijd zwakke pols maar allen vanmorgen en mogelijk deel van de nacht geen pols en vanmiddag wel weer.
- Zijn er mensen met ervaring met hun kat. Hoe lang kunnen die verlamminsgverschijnselen bijvooebeeld duren ? Is het zo dat als de bloedprop weg is ze ook snel weer weg zijn.
- heeft iemand fysiotherapie voor katten gedaan nav soortgelijk voorgeval.
- Of heeft iemand andere nuttige informatie mbt bloedproppen/ velamminsgverschijnselen bij katten ?.
 
Door Mieuw
#724987
Ik heb hier nog nooit van gehoord, ik kan dus ook niet veel anders dan je sterkte wensen  :-\

Wel ken ik een katje (zwaar HCM patientje) dat in 1 van haar achterpootjes trombose heeft gehad, maar dat is redelijk genezen. Helaas is ze wel ong. anderhalf jaar later aan de HCM bezweken.
Door globox
#725000
Bedankt voor de reactie op internet las ik ook van hcm en dat het vaak weer terugkomt. Maar de arts zei dat de kat op zich geen hcm had.

Maar die kat had die ook verlamming en hoe is dat toen als hij verlamming had verholpen en hoe lang duurde de verlamming.

Onze kat heeft verder gen koorts en ook geen pijn. Viel me alleen op die zaterdag dat hij naar mijn mening ( 1 keer per half uur/ per uur ) vaak zat te drinken.
Laatst gewijzigd door globox op ma 12 mar 2007, 21:52, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Nelly
#725072
Sorry, zou je graag willen helpen, maar heb hier absoluut geen ervaring mee. Wens je wel heel veel sterkte.
Door Mieuw
#725098
Waarop baseerd jouw arts dat je kat geen HCM heeft? In principe is HCM alleen te constateren via echografisch onderzoek wat uitgevoerd moet worden door een specialist (zijn er maar een handje vol van in Nederland). Even luisteren naar het hart via een stethoscoop kan geen uitsluitsel geven over wel/geen HCM.
Maar goed, ik weet dat er bij HCM weleens trombose kan optreden, maar wat dat precies inhoud, en of het vergelijkbaar is met jouw kat kan ik niet zeggen.

Misschien moet er ook even goed naar de nieren van jouw kat gekeken worden. Mijn eigen kat heeft ook wat moeite met lopen gehad toen zijn nierwaardes niet goed waren.

Verder kan ik er echt niets zinnigs over zeggen. Sterkte.
Door Suzan54
#725137
Helaas kan je ook trombose krijgen wanneer het hart wel gezond is. Mogelijk zit er ergens een ontsteking of is er iets mis met bloed of bloedvaten wat de trombose veroorzaakt.
Wat is dit erg voor jullie. Heel veel sterkte.
Door Kefraya
#725250
De verlamming kan komen door een bloedprop die in een ader zit. Dit is een grote holle ader die van het hart naar de achterpoten loopt en zich daar splitst, naar iedere poot een aftakking. Het schijnt vaker voor te komen bij katten dat op die splitsing een prop zit. Als je er snel bij bent kun je die weghalen.

Omdat de achterpoten niet meer doorbloed worden, krijgen ze dus snel zuurstoftkort en kunnen de zenuwen afsterven.
Afgelopen weekend had een kat bij ons op de opvang ook zo'n trombose (hij was hartpatient), bij hem waren na een paar uur de pootjes al helemaal koud.

Theoretisch zou het goed kunnen komen als de prop weg is, maar dat hangt er waarschijnlijk van af hoe lang de pootjes zonder zuurstof geweest zijn.

Het is in elk geval een afschuwelijk verhaal en ik wens je  heel veel sterkte.
Door Mevroi Kruim
#725259
Dat heb ik dus meegemaakt bij een van mijn katten. Die bleek een ernstige hartkwaal te hebben en kreeg ook een bloedprop in de splitsing van de onderste holle ader naar de achterpoten. Heaas hielp geen enkele behandeling en is hij na 2 dagen ingeslapen, arme Flipje  :'(
Hij had trouwens wel veel pijn, hij gilde in eerste instantie als een speenvarken. Na een tijdje gaven zijn achterpoten het op en werden ze koud. Bloedverdunners hielpen niet, iets anders deden ze toen (25 jaar geleden) nog niet dus het was einde verhaal voor Flip.

Hoe lang het duurt voordat er schade aan de zenuwen is weet ik niet. Dat de pootjes wel warm bleven is iig hoopvol.
Heel veel sterkte!
Door globox
#725365
Bedankt voor alle reacties. Vandaag belde de dierenarts weer en er was weer geen pols erger nog hij is ook blind geworden agv een bloedprop in de hersenen. Ben daarna direct naar huis gegaan en we hebben hem naar huis gehaald. Om toch nog wat tijd samen door te brengen en wat foto's te maken. Gelukkig heeft hij nog steeds geen pijn en reageert hij af en toe en ligt nog van de zon te genieten ( was altijd zijn favoriete bezigheid ). Vanavond gaan we naar dierenarts en laten we hem inslapen want zijn leven is nu niet meer acceptabel bovendien kan elk moment nog een bloedprop agv de trombose schade aanrichten en zal hij verder aftakelen. We kunnen nu nog rustig even afscheid nemen en wat foto's maken.  Nogmaals bedankt voor alle reacties.
Door Mevroi Kruim
#725377
Ach jeetje  :'( :'( ik ben er ff stil van  :'(

Soms gaat het zo snel he, gewoon niet te bevatten.

Heel veel sterkte met het verlies.
Door *Inge*
#725395
Ach jee hoe snel het kan gaan soms :cry2:
Hopelijk kunnen jullie nog een beetje genieten van de laatste momenten samen.
Heel veel sterkte voor straks, en ik vind het heel moedig van je dat je hem waardig laat sterven ipv verder af te takelen  :-*
Hij zal jullie er dankbaar voor zijn!

*troostknuffel*
Door pet
#739906
Hallo,

Ik kwam op dit forum via google. Gisterenavond zagen we onze kat in de kelder liggen. Een heel ongewoon beeld. Toen mijn vrouw hem van de grond nam bleek hij verlamd aan de achterpoten. We reden onmiddellijk naar de dierenarts en deze vermoedde dat de kat ergens vast had gezeten en wanhopig probeerde om los te komen. Het gevolg: geklemd zitten van de zenuwen waardoor de achterpoten verlamd zijn. Vandaag zien we dat de kat de staart kan bewegen, maar niet haar poten. Ze lijkt geen pijn te hebben.

Ik heb daarnet, na het lezen van deze posts, de dierenarts nog eens opgebeld en deze blijft bij zijn diagnose, en denkt niet aan een bloedprop omdat de kat geen pijn had. Hij zegt ons dat we best nog enkele weken afwachten. Misschien is er nog verbetering mogelijk. We hopen alleszins het beste.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door