Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Loeka
#716316
Ach wat een ellende allemaal. Ik zal maar beginnen met te zeggen dat ik je niet kan helpen want ik heb echt totaal geen verstand van hondendingen  :-\  Ik heb wel een soortgelijke ervaring met mijn kat. Ook spuitpoep, afvallen en allerlei onderzoeken en niks hielp. Ook zij balanceerde op het randje. Zij was toen 5, dit jaar wordt ze 9! Ik ben toen overgestapt op rauw, op Bibi en CB om precies te zijn. Heel voorzichtig moeten opbouwen omdat haar ingewanden echt helemaal naar de kl^*&te waren. Ze heeft nu heel goed ontlasting totdat zij eten pikt(1 kat weigert vers), dan heeft ze krampen en ... spuitpoep  :P

Nogmaal ik weet te weinig van honden om je te kunnen helpen. Ik wil je alleen een hart onder de riem steken en een knuf voor Dino  :-*
#716342
Nou, in dit soort gevallen zijn honden en katten niet zo erg verschillend denk ik.

Da's een hele hoop narigheid voor een heleboel geld joh! Arme Dino, en arme jij!

Dit hier is een versforum, zoals je al wel gezien zult hebben. Wij zijn hier behoorlijk deskundig op het gebied van vers voeren, zowel barf als compleet versvoer uit de winkel. En er zijn hier vele mensen die met versvoeren opmerkelijke resultaten hebben bereikt bij het bestrijden van allerlei klachten, waaronder diarree en ernstige darmproblemen. Maar ... wij zijn (op een paar leden na) geen dierenartsen. Ik kan je dus wel een advies geven maar ik zeg er bij, geen garantie op succes. Ik kan uiteraard niet zien wat er mis is met je hond en uit de da-brieven word je ook niet echt veel wijzer.
Dat extreem veel plassen komt trouwens van de prednison, dat is een nromale bijwerking.

Ten eerste. Versvoeren KAN dus heel goed helpen maar dan moet je het goed doen. En heel voorzichtig.
Biefstuk is prima spiervlees, maar absoluut onnodig veel en veel te duur om aan je hond te voeren. Als je rund voert is een goedkope lap ook prima.
Zalm is nogal vet en kan de ontlasting dun maken. Melk doet dat zeker. Rijst is geen geschikt hondenvoer.
Eend is goed voer.

Het makkelijkst om over te gaan op versvoer is te beginnen met een compleet versvoer. Er zijn veel merken in de handel (kijk maar eens in de Honden en kvv-afdeling) en ik heb er eerlijk gezegd geen verstand van aangezien mijn dieren barfen. Maar het handige eraan is dat het compleet is, alles wat je hond nodig heeft zit er in, en je kunt het zo bij de winkel kopen. Er zijn merken met en zonder toegevoegde granen, en er zijn vettere en minder vette soorten. Er zijn hier mensen met veel expertise op het gebied van kvv, die kunnen je adviseren wat te voeren. Iets zonder graan en niet al te vet zou ik denken.
Goed, dat voer je op kamertemperatuur, overgoten met wat kokend water, en in kleine beetjes tegelijk. Kijk hoe Dino erop reageert, doe het voorzichtig aan. Geef hem nu even niks anders, elke verandering is ook weer een aanslag op de darmen.
Verder zou ik hem Okugest geven, dat is een homeopatisch middel om maag en darmen te helpen om tot rust te komen. Lizzy heeft vast nog wel suggesties voor andere middelen die kunnen helpen.
Dit zou ik een tijd volhouden, minstens een week of 2, om hem de gelegenheid te geven eraan te wennen. Als het goed gaat kun je het ovegieten met kokend water langzamerhand achterwege laten.

Gaat het nou niet goed, dan zou ik een eliminatie-dieet proberen. Dat is bedoeld om te kijken of Dino een voedsel-allergie heeft. Het houdt in dat je een soort dier zoekt die Dino nog nooit gegeten heeft, bv geit of lam of parelhoen. Je voert hem dan een tijd lang alleen maar onderdelen van die ene diersoort. Je begint met spiervlees, en voegt geledelijk aan andere onderdelen toe als het goed gaat. Als hij allergisch is voor iets dat in z'n vroegere voer zat dan zou het met deze nieuwe eiwitbron beter moeten gaan.

Verder ben ik benieuwd hoe er op Giardia getest is. Er zijn hier mensen met honden die Giardia hadden, die weten hoe er getest moet worden. Dat gaat iig niet op de normale manier om op wormen te testen.

Heel veel sterkte met Dino!
Door Fynn
#716345
Hoi

Wat een ellende voor jou en je hond.
Ik zou met versvlees beginnen geen brokken meer en medicijnen ook even niet meer om hem helemaal tot rust te laten komen.
Wij geven zelf Bibi versvlees maar we hebben ook hele goede ervaringen met energique .

Heel veel sterkte en ik hoop echt voor jullie dat dit gaat helpen.

Groetjes Rian,Ijuba en Fynn
Door Lizzy
#716350
Als ik eerlijk ben, past het verhaal dat je schrijft behoorlijk bij de diagnose PLE (protein loosing enteropathie). Ken je dit stuk, van Atjo Westerhuis?

INLEIDING
Chronische dunne darm diarree laat duidelijk zijn sporen na op een patient. Naast het in meer of mindere mate aanwezig zijn van diarree treden symptomen op van (af en toe) algemeen ziek zijn, vermagering, slechte eetlust en een slechte conditie. De verschillende oorzaken van chronische dunne darm diarree zijn:
voedselallergie/intolerantie
bacteriële overgroei
steriele ontstekingen (Inflammatory Bowel Disease)
tumoren
Exocriene Pancreas Insufficientie (alvleesklier die niet werkt)
partiele ileus (gedeeltelijke obstructie van de dunne darmen)
Protein Losing Enteropathie (PLE).
In het hierna volgende stuk gaan we dieper in op PLE, een ziektebeeld waarvan de oorzaak niet altijd duidelijk is en de therapie ook haar begrenzingen heeft. Hierdoor kan de ziekte bij het individuele dier nogal eens een dramatisch verloop hebben.

WAT IS PLE?
Zoals de naam al zegt is PLE een aandoening van de dunne darm die gepaard gaat met een te groot verlies van eiwitten via de darmen. Omdat het eiwitverlies via de darmen groter is dan de eiwitopname via het voer en de eiwitaanmaak in de lever treedt er een tekort aan eiwitten in het bloed op. Vaak wordt dit eiwitverlies veroorzaakt door een primaire lymfangiëctasie, dit is een verwijding van de lymfevaten in de darmwand. Bij deze aandoening hoeft er geen sprake te zijn van ernstige ontstekingen in de darmwand. Deze vorm van PLE is beschreven bij de Softcoaten Wheaten Terrier, de Yorkshire Terrier, de Lundehund en het Malteser Leeuwtje.
Er kan ook sprake zijn van een secundaire lymfangiëctasie, bijvoorbeeld door hartfalen. Doordat het hart het bloed niet meer effectief wegpompt, ontstaat er stuwing in de bloedvaten die bloed naar het hart toevoeren. Hierdoor ontstaat er ook stuwing in de poortader, het bloedvat dat het meeste bloed van de darmen naar de lever voert. De lymfevaten in de darmwand ondervinden hier o.a. Problemen van en raken verwijd, waardoor PLE kan ontstaan. Het eiwitverlies kan ook veroorzaakt worden door veranderingen die secundair zijn aan een steriele ontstekingsreactie waarbij er een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand optreedt.
Deze vorm van PLE wordt bij de Shar Pei, de Berner Sennen hond en de Basenji beschreven, maar kan eigenlijk bij alle rassen voorkomen. Bij de Rottweiler is nog een andere vorm beschreven, een specifieke vorm van een primaire lymfangiëctasie. Ook deze vorm kan bij alle rassen voorkomen en heeft meestal een zeer slechte prognose. Eiwitverlies kan ook optreden bij tumoren van de darm (bijv maligne lymfoom), maar dit komt minder vaak voor dan de andere vormen. De endoparasieten Giardia en Ancylostoma canina (komt alleen in Zuid-Europa voor) kunnen ook het beeld van PLE veroorzaken.
Er bestaat ook een aantal infectie ziekten die voor eiwitverlies via de darm zorgen: bijv. Parvovirus- en Salmonella-infecties. Tot slot is het nog mogelijk dat er sprake is van het in elkaar schuiven van dunne darmlissen, waardoor er een (gedeeltelijke) obstructie ontstaat (= intussusceptie). Het gedeelte van de darm dat betrokken is bij deze obstructie kan zodanig beschadigd raken dat er lekkage van o.a. eiwitten plaatsvindt. Dieren met deze aandoening kunnen zodanig ziek zijn dat onmiddelijke actie vereist is, wat meestal inhoudt dat zo mogelijk het aangedane deel van de darm via operatie verwijderd wordt. PLE kan bij zowel honden als katten voorkomen, al wordt het vaker bij honden gezien. Het kan op elke leeftijd optreden en teven en reuen zijn even vaak aangedaan.

SYMPTOMEN
Door dit te grote eiwitverlies gaan er bij patiënten met PLE allerlei processen in het lichaam mis. Ten eerste vind er vet- en spierafbraak plaats om het te grote verlies via de darmen te compenseren. Afhankelijk van de mate van eiwitverlies gecombineerd met de eetlust van het dier, zal het dier dus gaan vermageren en zullen de spieren wegvallen. Daarnaast zorgt eiwit in het bloed voor het vasthouden van vocht in de vaten (osmotische werking van eiwit in het bloed).
Als er te weinig eiwit in het bloed zit, zal er vocht uit de bloedbaan treden in de richting van de buikholte (ascites), de borstholte (liquothorax) of de losmazige bindweefsels van bijvoorbeeld de poten (oedeem). Hierdoor kan het dier in een wat verder gevorderd stadium o.a. moeite krijgen met ademen. De ernst van het ziektebeeld kan sterk wisselen. Sommige patiënten laten helemaal geen diarree zien. De meeste dieren vertonen een sausachtige tot waterdunne ontlasting.
Sommige dieren braken er ook bij. Het verlies van eetlust is soms wel, soms niet aanwezig. Als dieren goed blijven eten is dit gunstig voor de prognose omdat de dieren minder snel vermageren. Toch treedt er in chronische gevallen altijd vermagering op en kan het zelfs zo zijn dat dieren helemaal uitgemergeld zijn

DIAGNOSE
De diagnose kan gesteld worden aan de hand van het klinisch beeld en middels bloedonderzoek. Het eiwitgehalte in het bloed is matig tot zeer ernstig verlaagd. Daarnaast zien we in het bloed een verlaagd calcium, een verlaagd cholesterol en een verlaagd aantal lymfocyten (specifieke ontstekingscellen). Onderzoek van de ontlasting zal een verhoogd vetgehalte laten zien. De klinische symptomen en de waardes van het bloedonderzoek zijn zeer suggestief voor het beeld van PLE. Bevestiging van de diagnose kan plaatsvinden door het onderzoek van de cellen van een darmbiopt. Helaas luidt meestal de uitslag van zo'n onderzoek: plasma-cellulaire enteritis, en is de oorzaak van deze ontsteking dan nog steeds niet bekend.

THERAPIE EN PROGNOSE
Omdat de werkelijke oorzaak van PLE in de individuele patiënt vaak niet goed te achterhalen is, zijn de therapiemogelijkheden helaas maar beperkt. In de reguliere diergeneeskunde wordt PLE behandeld met immuun-suppressiva, bijvoorbeeld prednisonachtige stoffen. In ernstige gevallen kan zelfs Azothioprine (=Immuran) ingezet worden. Azothioprine een nog sterker werkend afweeronderdrukkend middel. Helaas kunnen deze stoffen vele bijwerkingen tot gevolg hebben. Het is dus altijd goed om per patiënt te zoeken naar de laagst mogelijke dosering, zodat er zoveel mogelijk positief effect is en er zo min mogelijk schadelijke neveneffecten zijn.
De meeste PLE-patienten zullen levenslang deze medicijnen nodig hebben, maar er zijn ook gevallen beschreven waarbij een tijdelijke kuur tot genezing leidde. Naast medicatie kunnen er dieetmaatregelen genomen worden: een hypo-allergeen dieet met de toevoeging van eiwitten (bijv. in de vorm van het eiwit van een gekookt ei). Belangrijk is dat de voeding niet teveel vet bevat, omdat dit erg belastend is voor de darmen (dus niet het eigeel geven).
Bij dieren die er erg slecht aan toe zijn kan overwogen worden om een plasmatransfusie te geven, dit is een soort bloedtransfusie waarbij alleen het gedeelte van het bloed met de meeste eiwitten (plasma) aan de patiënt gegeven wordt. Bij dieren die last hebben van ascites, liquothorax of oedeem kan het nuttig zijn om vochtafdrijvers te geven (furosemide). Over de prognose wordt in de literatuur bijzonder vaag gedaan.
Duidelijk mag wel zijn dat PLE een zeer uiteenlopend ziektebeeld te zien kan geven. De heftiger verlopende gevallen (waarbij de dieren stoppen met eten) hebben een duidelijk slechtere prognose dan de mildere gevallen. Over het algemeen is de diagnose matig tot slecht.

Bron: http://www.whgdierenartsen.nl/html/docdb.asp?id=89

==================

Als het mijn hond was: dan ging ik dus naar Atjo Westerhuis of naar Tannetje Koning. Om de doodsimpele reden dat ik deze twee heb leren kennen als mensen die, samen met jou, de hele ziekte geschiedenis aflopen en proberen een goede diagnose te stellen. Aangezien Atjo ook homeopathisch DA is die bekend is met voedingssupplementen zoals probiotica: kan hij net dat tikkie meer dan de gemiddelde DA. Tannetje is holistisch DA dus zij heeft een heel scala aan mogelijkheden, naast reguliere medicijnen. Atjo is niet zo'n ster op gebied van voeding, Tannetje wel.

Dit is de site van Atjo: http://www.whgdierenartsen.nl/html/overwhg.asp (en mocht je daar heen gaan: zeg dat je een afspraak wil met Atjo zelf, voor een zeer moeilijk geval, second opinion).

Dit is de site van Tannetje: http://www.holistischedierenartsen.nl/

Ik denk dat je het beste af bent wanneer je begint een versvlees aan je hond te geven. Ten eerste lijkt mij ongemalen voer op dit moment niet geschikt (aangezien hij ziek is en zieke honden eten graag gemalen spul en vleesbotten en dergelijke: te zwaar). Verder denk ik dat je een merk moet zoeken dat dus niet teveel vet bevat. Dus geen "actief" of iets dergelijks gaan geven. Je zou dat geneigd zijn misschien, omdat de hond zo mager is, maar zoals je boven in het stuk van Atjo kunt lezen: vet wordt heel slecht verdragen. Het mooie van versvlees is dat het de allerbeste eiwitbron bevat die je kunt hebben: vlees (en gemalen vleesbot en orgaanvlees, etc).

Het overschakelen: mijn advies zou zijn om dit snel te doen. Wat ik bedoel: wacht niet te lang. Maar, schakel je hond voorzichtig over. Overgiet de voeding de eerste dagen even met gekookt water. Wacht tot het afgekoeld is, doe er dan inderdaad probiotica (niet over warm voer, probiotica kan niet tegen warmte) over, en voer het op kamertemperatuur aan je hond. Na een paar dagen kun je een kwart van de voeding rauw gaan geven en de andere drie kwart nog overgieten met gekookt water. Geef dan de helft rauw en de andere helft overgiet je met gekookt water. En geef het dan pas rauw. En ik zou dus geen dingen als zalm geven. Ik zou verder, buiten het versvlees, even helemaal niks geven. Ook geen gekookt eiwit/eend, etc.

En ik vind het vervelend om te zeggen, maar ik ga je verder geen advies geven. Ik ben bang dat de hond te ziek is en dat je hulp nodig hebt van een gespecialiseerd iemand, zoals ik boven heb geschreven: Atjo/Tannetje.
Door Ody
#716449
:D
Laatst gewijzigd door Ody op ma 10 dec 2007, 09:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Borke
#716779
Wat een verhaal Ody!
Onz oudste poes Franny was door spuitpoep op sterven na dood, ze was graatmager en sikkeneurig.
In plaats van de Prednizon van de DA ben ik haar vers gaan voeren, dat is alweer 2.5 jaar geleden en je moet haar nu eens zien.
Niet meer mager, niet meer sikkeneurig en prachtige stevige drollen en die Pred heb ik weggegooid.
Inmiddels is ze alweer bijna 13 jaar oud, best aardig op leeftijd voor een raskat en als je haar ziet dan zou ze ook 3 jaar oud kunnen zijn :)

Ik zal duimen dat jij met de hulp van Tannetje vergelijkbare resultaten boekt!
Ik kijk uit naar je bericht morgen ;D
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door