Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Kipsel
#672288
Hallo allemaal,

Graag wil ik de kwestie van mijn poes in de groep gooien en horen wat jullie ervan denken. Misschien dat jullie ook adviezen kunnen geven.

Hier is mijn case:
Ragdollpoesje van 1 jaar (is bij mij in huis geboren) eet nu ruim ene half jaar vers vlees van Carnibest.
Maar ondanks dat vertoonde ze sinds zondag 16-11 blaasklachten: vaak naar de kattenbak, lang op de bak blijven zitten, van de ene kattenbak naar de andere, sleetje rijden na het plassen, op allerlei plekken in huis persen, kleine beetjes urine lozen, veel aan haar plassertje likken. In ieder geval niet goed dus.

Maandag heb ik direct urine opgevangen en meegenomen naar mijn werk (ik ben dierenartsassistente) en onderzocht:
glucose negatief, bilirubine negatief, ketonen negatief, nitr. negatief,
SG >1.050,
bloed 200 ery/ul,
PH 6.0,
Eiwit: 0.3 g/L,
UBG 3.2 umol/l,
Leuco's ca 70 leu/ul.
Sediment: geen kristallen gevonden.
De conclsie was een blaasonsteking en omdat slechts 2-5% van de blaasontstekingen bij katten bacterien betreft kreeg ik dus geen antibioticum maar alleen pijnstillers (metacam) en blaasontspanners (driase) mee. Dit gaf al heel snel verlichting en alles leek goed te gaan. Ik ben in het begin van afgelopen weekend gestopt met de medicatie.

Vervolgens kwam het afgelopen zondag/maandag net zo hard weer terug. Gauw weer begonnen met de pijnstillers, maar dit keer had dat geen effect. Vandaag (6-12) opnieuw urine onderzoek gedaan met de volgende uitslag:
glucose negatief, bilirubine negatief, ketonen negatief, nitr. negatief,
SG >1.050 (nog veel hoger dan de vorige keer)
Bloed 200 ery/ul,
PH >9.0
Eiwit: >3.0 g/L,
UBG 16 umol/l,
Leuco's ca 70 leu/ul.
Sediment: heeeeeeeeel veel struvietkristallen gevonden.
Ter controle hebben we ook direct een rontgenfoto gemaakt om te kijken of er evt een steen in de blaas zou kunnen zitten. Gelukkig was dit op de rontgenfoto niet te zien (indien iemand de rontgenfoto wil inzien vanwege advies kan ik hem digitaal maken en mailen).
Behandelplan: doorgaan met pijnstillers en blaasontspanners en struvietdieet.

Uiteraard twijfel ik of ik dit probleem wil oplossen met blikvoer van de dierenarts of liever langs de natuurlijke weg. Ik heb nu heel voorzichtig een blikje s/d meegenomen van de praktijk en een zakje urinary kip, maar tot nu toe wil ze dit nog niet eten. Maar we zijn ook pas net thuis en ze heeft de hele ochtend op de praktijk gezeten, dus zo gek is dat ook nog niet.

Maar ondanks dat ik nog niet uit ben over de oplossing (het voer) heb ik ook nog een heleboel vragen. Hoe kan het dat ze op versvleesvoeding struviet heeft ontwikkeld samen met zo'n torenhoge PH? vers vlees zou toch verzurend moeten werken?!
Het probleem (de blaasontsteking) is alleen maar erger geworden ondanks de behandeling. Heeft iemand hier een verklaring voor?
En moet ik me druk maken om haar nieren met dat eiwit in de urine? Ik werd hiervoor gewaarschuwd door de dierenarts en ook door een collega fokker die het beeld struviet bij jonge poes herkent van een aantal ragdolls met de erfelijke nierafwijking CIN...

Wat is nu de beste volgorde van verdere aanpak, als het niet gauw verbetert? echo van haar blaas (bij eigen da)? bacteriologisch onderzoek van de urine? bloedonderzoek om een nierprobleem uit te sluiten? echo (bij specialist) in verband met de erfelijke CIN problemen?

Tips, adviezen, inzichten alles is welkom.
Vooral ook wat ik nu het beste met haar voeding kan doen...ik ben er absoluut niet gerust op!
Alvast bedankt!

Nienke
Door Supermax
#672377
Arme poes.
Maarreh, ik dacht altijd dat je bij bacterien wel antibiotica meekrijgt????
Of zie ik dat nu helemaal verkeerd?
In ieder geval heel veel sterkte met het poezekind.
Helaas kan ik je niet verder helpen.
Groetjes,
Mieke
Door Kipsel
#672387
klopt ook, bij bacterien krijg je antibioticum maar slecht 2-5% van de blaasontstekingen wordt veroorzaakt door bacterien, dus in 95-98% van de gevallen is behandelen met antibioticum zinloos, volgens mijn dierenarts.

Hij vindt het daarom raadzaam om steriel urine af te nemen (blaas puncteren) en dan in het laboratorium op kweek te laten zetten om eerst aan te tonen of er bacterien in het spel zijn alvorens hij antibioticum voorschrijft.

Maar deze mening verschilt volgens mij per dierenarts...
Door Rosita
#672447
Het lijkt me inderdaad verstandig om een kweek te laten zetten. Door een bacteriële infectie stijgt de PH waardoor er volgens mij heel goed struviet kan ontstaan (wat weer zorgt voor een stijging van het SG). En de rest kan volgens mij ook door een infectie komen (eiwit enz.). Als het geen bacteriële infectie blijkt te zijn kun je het beste naar een internist gaan (waar je ook gelijk een echo kan laten maken).

Het aanmodderen, waar sommige DA zo goed in zijn, heb ik hele slechte ervaring mee. Mijn vorige kat Nero kreeg een ontstoken iris. Van mijn eerste DA dexamethason oogdruppels meegekregen, maar deze hielpen niets. Ben toen voor een second opinie gegaan. Daar eerst fiv/felv test, deze was negatief. Naar huis gestuurd met antibiotica, dexamethason oogdruppels en oogzalf. Het werd alleen maar erger, het andere oog begon ook. Toen ging Nero geel zien, volgens mijn DA (aan de hand van een echo) een tumor in de lever. Ik wou nu dus naar een internist. Internist wist eigenlijk al gelijk wat er aan de hand was, maar heeft toch weer een echo laten maken (dit keer door een radioloog omdat vele DA de beelden toch niet goed kunnen interpreteren). De uitslag was een tumor in Nero’s linker nier wat de galwegen naar zijn lever afsloot waardoor deze zijn werk niet goed kon doen (of iets in die geest, weet het niet meer zo goed). Nero had lymfklier kanker (ontstoken iris komt daar ook veel bij voor) en ondanks de chemo heb ik hem vrij snel na de (juiste) diagnose verloren. Het probleem bij veel DA is dat ze moeilijke, niet eenduidige gevallen allemaal verschillend kunnen interpreteren. Een internist heeft zich met zijn langere studie veel meer verdiept in de afwijkende/moeilijke gevallen dan een ‘gewone’ DA. Doordat een DA de patiënt (al dan niet te laat) doorstuurt, heeft een internist ook veel meer praktijk ervaring met afwijkende/moeilijke gevallen. Als bij mijn katten de diagnose dus niet eenduidig is (kan dit zijn, maar kan ook dat zijn) zal ik gelijk naar een internist gaan, de kans op een goede diagnose (en dus behandeling) is bij een specialist gewoon groter.
Door Kipsel
#672892
Voor de geinteresseerden plaats ik het verdere verloop van de kwestie bij mijn poes hier.

In eerste instantie heb ik besloten om mijn poes toch blaasgruisdieet te geven, maar dan wel blikvoer. Ik heb haar hills s/d voorgezet, hier heeft ze een paar likjes van gehad en toen wilde ze het absolut niet meer.
Royal Canin Urinary chicken (maaltijdzakje) vond ze gisteren wel lekker (een heel zakje in 1 x op!), maar toen ik daar vanavond haar medicijnen in had verstopt, hoefde ze dat ook niet meer.
Nu twijfel ik alleen nog maar harder aan mijn besluit om haar met de reguliere blaasdieten te behandelen.

Vanmiddag heb ik bij een andere praktijk nog Specific struvietdieet opgehaald. Daar kwam haar situatie ook nog even ter sprake, en uiteindelijk heb ik van de dierenarts aldaar een antibioticum kuurtje meegekregen voor mijn poes. Voor het geval dat zij bij die 2-5% behoort die wel een bacteriele blaasontsteking heeft. Maar mijn eigen da zegt, dat als er inderdaad sprake is van een bacteriele blaasontsteking dat je dan vaak 4-6 weken met antibioticum moet kuren...Dus dan zou dit kuurtje nooit voldoende zijn... maar we zullen eerst maar eens kijken of het enig effect heeft. Want zonder antibioticum is het ook alleen maar erger geworden.

Van mijn werk heb ik vanavond ook een zak infuusvloeistof meegenomen, zodat ik mijn poezemeis (in overleg met de dierenarts) onderhuids vocht toe kan dienen. Dan moet ze gewoon extra plassen, en spoelt haar blaas meer door. Maar eigenlijk voelt dat wel een beetje gemeen. Als ze al moeilijk plast zadel ik haar op die manier ook nog op met meer plas in haar blaas  :-\

In ieder geval heb ik een afspraak gemaakt bij de radioloog om de nieren van mijn poes te laten scannen (ivm de erfelijke afwijking CIN waarover ik eerder schreef). Als ik tegen de tijd dat die afspraak is (eind december) nog steeds loop te modderen met mijn poes (al hoop ik dat natuurlijk niet) dan zal ik het zeker niet laten om te vragen of de radioloog ook haar blaas wil scannen...Helaas kon ik er niet eerder terecht  :(

Hebben jullie misschien toch tips wat ik het beste kan gebruiken om door haar carnibest heen te doen, voor het geval ze echt helemaal geen blikvoer meer gaat eten?

Alvast bedankt!
Nienke
Door Rosita
#673100
Ik weet niet of ze nog Berry Balance (ik geloof van het merk Solid Gold) bij Natuurlijk voor dieren in Amsterdam verkopen, dat is poeder wat je zo door de CB kunt mengen. Dit staat er in ieder geval over op internet: Berry Balance is a natural cranberry and blueberry extract with marshmallow and vitamin C to help support a healthy functioning urinary tract. For dogs and cats prone to struvite crystals and bladder infections. This product helps to balance the urinary tract pH and dissolve struvite crystals, which may develop in urine if it is too alkaline. Cranberries and blueberries contain a substance called Hippuric Acid, which has been shown in recent studies to have antibiotic activity, which helps to prevent bacteria from adhering to the bladder wall, thus inhibiting development of infections. Blueberries also contain powerful antioxidants.

Ze verkopen daar als het goed is ook biologisch appelazijn. Een van mijn katten heb ik beide supplementen een paar keer gegeven toen bij hem aan blaasgruis werd gedacht (bleek gelukkig wat stress te zijn). Toen mijn ene kat CB met zijn supplementen kreeg moest ik de andere katten er echt van weg slaan zo lekker vonden ze het. Ze waren zelfs al aan het bedelen als ik met de potjes kwam aanlopen. Ook heb ik daar toen pilletjes Spascupreel gekocht om zijn blaas te ontspannen.
Door Lizzy
#673106
Pff, wat een toestanden he, met je katje... Ik zit de twee urine uitslagen te bekijken en zie in eerste instantie een pH waarde van 6,0 en deze is opgelopen naar 9,0. Ik zou dan toch ook denken aan een beginnende ontsteking (van misschien de vagina en niet de blaas), die verergerd is en waardoor de pH waarde van de urine is opgelopen en waardoor zich struviet heeft gevormd (de bacterieen veroorzaken een hogere pH waarde, alkalisch, en in dit milieu ontstaat struviet).

Ik geloof dat ik zelf toch het liefst direct naar een specialist zou gaan en daar zowel de urine op kweek zou laten zeggen alsmede een scan zou laten maken van nieren en blaas.

Ik heb overigens goede berichten gehoord over dit middel: http://www.blaasgruis.nl/, maar ik denk dat het sec gezien een goede zaak is wanneer je zeker de oorzaak laat onderzoeken. 
Door Kipsel
#673330
Lizzy en Rosita,

Bedankt voor jullie adviezen. Doordat ik gisteravond ben begonnen met een antibioticumkuur is het nu tijdelijk niet verstandig meer om de urine op kweek te zetten, want door het effect van de antibioticum is de kweek niet meer betrouwbaar (het ab pakt als het goed is die bacterien aan die ze dan verder moeten kweken). Maar als ze inderdaad een infectie heeft pakt de antibioticum die nu wel aan. Dus laten we nu vooral hopen dat we het bij het rechte eind hebben en dat de  antibioticum nu zijn werk doet.
Gisteravond en vanochtend heb ik haar een tabletje antibioticum gegeven en sinds ik vandaag van mijn werk ben (half 5) heb ik haar nog niet op de kattenbak gezien, terwijl dit de afgleopen dagen in 2 uur tijd moeilijk te missen was. Dus ik vind het erop lijken dat de antibioticum aanslaat :)
28 December heb ik een afspraak staan bij de radioloog voor een scan van hart en nieren (vanwege het plan om met haar te fokken en de kans dat dit probleem wordt veroorzaakt door een erfelijke nierafwijking). Als tegen die tijd de antibioticumkuur niet voldoende heeft geholpen hoop ik dat zij dan ook een echo van de blaas wil doen en dan direct steriel urine wil afnemen voor bacterie kweek.

Ik heb met Natuurlijk voor dieren in Amsterdam gebeld om te vragen hoe ik aan Berry Balance kon komen in mijn regio (Zwolle) maar de dame aan de telefoon vertelde me dat recent onderzoek bij katten heeft aangetoond dat cranberry helemaal niets doet in de blaas bij katten. Ze adviseerde dit dan ook niet meer om te geven.
Het advies was wel appelazijn (hun advies is 5 druppels per maaltijd) en vitamine C (zoveel als je erin kunt krijgen) te geven om de urine te verzuren en blaas en nier compositum van de groene os om de blaas te verzorgen. Ook sprak zij over een ampul wat de dierenarts aldaar wel eens injecteert en die soms ook meegegeven wordt om over het voer te doen: Cantharis. Ik heb alleen niet zo snel meegeschreven wat dit doet, en ik ben het alweer kwijt  :-[. Ook vertelde zij van de spascupreel, als zijnde een blaasontspanner op natuurlijke basis.
Zij begreep dat Amsterdam nogal ver is vanuit Zwolle, en wist dat er ongeveer een zelfde soort concept winkel/dierenartsenpraktijk in Drenthe zit, het zou "Natuurlijk Beter" heten. Ik heb gezocht op internet, maar ik kan de gegevens ervan niet vinden. Weet iemand hier op het forum misschien waar ik "natuurlijk beter" in Drenthe zou kunnen vinden?

Tot zo ver het algemene nieuws van mijn kant, en dan nu de update van hoe het met mijn dametje gaat:
Vandaag heb ik haar apart gezet in een kamer met 3 verschillende soorten blikvoer van 3 verschillende struvietdieten, en je raadt het al, toen ik na een dag werken terug kwam bleek ze er niet van te hebben gegeten. Ze verkiest gewoon de carnibest! Ik denk dat ik maar gewoon op haar eigen wil moet gaan vertrouwen en haar weer carnibest ga geven, maar dan met vitamine c en appelazijn omdat ze nu hoe dan ook struviet heeft wat opgelost moet worden.

Denken jullie dat het verstandig is om haar nu blaas en nier compositum te geven, maar ook die Eurologist tabletten (van http://www.blaasgruis.nl)? Het lijkt me beiden wel wat, maar welke van de twee kan ik het beste kiezen?
En moet ik dit nog wel doen als inderdaad de antibioticum het hele probleem op kan gaan lossen?

Groetjes,
Nienke
Door Rosita
#673406
Als de antibiotica werkt dan merk je dat volgens mij vrij snel, dus zou je het inderdaad even kunnen aankijken. Als ze bacterien heeft en deze nu aangepakt worden dan zou de ph vanzelf weer moeten zakken waardoor het struviet zou moeten oplossen, maar of dit ook zo is weet ik dus niet. Als je kat geen dieetvoer wil eten (en geef haar is ongelijk) dan zou ik zeker wat appelazijn en vit. c geven door haar CB. Cantharis wordt gebruikt bij een blaasontsteking en zit in Blaas en Nier compositum van de Groen Os. Volgens mij moet je dit in haar bek druppelen, want het mag dacht ik niet door het eten. Spascupreel kan dus ook helpen de blaas te ontspannen. Op de site van Puur Natuur kun je kijken waar ze bij jouw in de buurt deze dingen verkopen http://www.puurnatuur.nl/puurnatuur.html. Ik weet niet of je buiten deze 4 supplementen nog wat anders moet geven, heb geen idee wat de wisselwerking is met Eurologist tabletten. Ik hoop dat Tannetje (Hitam) nog wat advies kan geven, of had je haar misschien aan de telefoon toen je Natuurlijk voor dieren belde?
Door jet
#673781
hallo kipsel,

eerst heel veel sterkte met je kat ik hoop dat het allemaal goed met haar komt .

daarnaast heb ik nog een vraag moet of kan je je katten preventief appelazijn en vit.C geven of is dit niet nodig. ik heb gelukkig geen ervaring met blaasproblemen maar je weet maar nooit.


  groten jet ;)
Door Rosita
#673828
jet schreef: daarnaast heb ik nog een vraag moet of kan je je katten preventief appelazijn en vit.C geven of is dit niet nodig. ik heb gelukkig geen ervaring met blaasproblemen maar je weet maar nooit.


  groten jet ;)
Dat kun je volgens mij beter niet doen als de ph goed is anders heb je kans dat het te zuur wordt en er calcium oxalaat ontstaat. Wel zou je bij een te hoge ph, waarbij nog geen sprake is van struviet, preventief kunnen verzuren. En natuurlijk is vocht essentieel, de kans op blaasgruis neemt met 50% af als een kat natvoer eet i.p.v. droogvoer.
Laatst gewijzigd door Rosita op za 09 dec 2006, 22:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Kipsel
#700857
Ik heb een poos geen tijd gehad om de situatie van mijn poes te updaten. Dus bij deze doe ik dat alsnog, beter laat dan nooit.

Eind december is mijn poes voor de echo geweest. Haar nieren waren helemaal in orde, en de radioloog heeft ook direct haar blaas bekeken. Ook aan haar blaas waren geen afwijkingen te zien. De radioloog heeft direct steriel urine aangeprikt en dit is opgestuurd voor bacteriologisch onderzoek.
Begin januari kreeg ik hiervan de uitslag: er zijn geen bacteien gevonden in haar urine. Het is niet te zeggen of er inderdaad bacterien in het spel zijn geweest en of de antibiotica die dan eventueel gedood heeft, maar in ieder geval is het duidelijk dat er nu geen bacteriele infectie (meer) gaande is.

Vlak voor de echo (en dus al ruim na de antibioticum kuur) had mijn poes verder geen plasklachten meer. Maar ik heb diezelfde dag wel een urineonderzoekje gedaan waaruit blijkt dat ze nog steeds struviet in haar urine heeft, de PH was 7, nog wat leuco's (ontstekingscellen) en een klein beetje eiwit. De urine is dus ondanks dat ze klachtenvrij is nog niet goed.
Ik ben doorgegaan met verzuren met appelazijn en vitamine C.
Mijn poes wilde de carnibest met vitamine C/appelazijn niet meer zo goed eten. Het is enblijft een verwende dame :D
Zodoende ben ik al gauw de vitamine C in tabletvorm in haar bekje in gaan geven vlak voor of na iedere maaltijd. Zo kon ze toch smakelijk haar carnibest eten en hoefde ze niet iedere keer apart van de anderen te eten (wat haar ook enorme stress bezorgde).

Omdat dit allemaal toch nog niet helemaal vlekkeloos verliep heb ik begin januari uro-pet pasta besteld via de dierenarts. Dit is een smakelijke urine verzurende pasta, die mijn poes gewoon 2 keer per dag van mijn vingers aflikt. Het toedienen is dus in ieder geval veel plezieriger dan voer met een raar smaakje of pillen ingeven. Het resultaat was helaas niet gelijk zoveel belovend. Na 10 dagen verzuren met uro-pet heb ik weer urine onderzocht: De PH was nu 8, er zaten wat meer leuco's in, en nog steeds eiwit.

Toch maar weer eens overlegd met mijn eigen dierenarts, want het wil maar niet weg zo. Zijn idee was om cystease bij te gaan geven. Dit zijn tabletten tegen idiopatische cystitis (blaasontsteking met onbekende oorzaak). Dit doe ik nu bijna 2 weken. Sinds de cystease leng ik de carnibest van mijn katten ook aan met water. Eigenlijk moet ik nu maar weer eens urine controleren om te zien wat het effect van de cystease, uro-pet en aanlengen met water is...

Zo een heel verhaal na al die tijd, maar misschien dat iemand er iets aan heeft om dit te lezen.

Groetjes,
Nienke
Door Lizzy
#701012
Bedankt voor je update. Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd naar de uitslag van de urine, nu je met Cystease aan de gang bent gegaan.

Ik blijf het overigens echt zoooo gek vinden dat toch relatief veel katten, ondanks dat ze vers eten, blaasproblemen houden.

Is het overigens een idee om eens een ander merk versvlees te proberen, bijvoorbeeld Bibi? Daar zit (bij mijn weten) absoluut geen premix (vitamine/mineralenpreparaat) in. In Carnibest wel. Mogelijk dat voor jouw kat daar net een tikje te veel mineralen in zitten?
Door Kefraya
#701136
Lizzy schreef:
Ik blijf het overigens echt zoooo gek vinden dat toch relatief veel katten, ondanks dat ze vers eten, blaasproblemen houden.
Ik volg op dit moment de opleiding Gedragstherapie voor Katten en we hebben net uitgebreid het onderdeel blaasproblemen gehad.
Het blijkt dat bij 80% van de katten waarbij steriel urine geprikt wordt geen bacterien aanwezig zijn. Het is wel opvallend dat blaasproblemen veel meer schijnen voor te komen in multikat-huishoudens dan bij katten. In veel gevallen zijn de problemen ook nog eens idiopatisch, dus het zou kunnen dat katten wat stress hebben zonder dat ze andere zichtbare stresstekenen vertonen.
Mocht deze theorie kloppen, dan is het inderdaad niet te verhelpen met vers voer, al is het natuurlijk in alle gevallen beter voor de kat om vers te krijgen!
(wat heb ik gegriezeld bij de les over gebitsproblemen....)
Door Lizzy
#701344
Kefraya schreef: Ik volg op dit moment de opleiding Gedragstherapie voor Katten en we hebben net uitgebreid het onderdeel blaasproblemen gehad.
Het blijkt dat bij 80% van de katten waarbij steriel urine geprikt wordt geen bacterien aanwezig zijn. Het is wel opvallend dat blaasproblemen veel meer schijnen voor te komen in multikat-huishoudens dan bij katten. In veel gevallen zijn de problemen ook nog eens idiopatisch, dus het zou kunnen dat katten wat stress hebben zonder dat ze andere zichtbare stresstekenen vertonen.
Mocht deze theorie kloppen, dan is het inderdaad niet te verhelpen met vers voer, al is het natuurlijk in alle gevallen beter voor de kat om vers te krijgen!
(wat heb ik gegriezeld bij de les over gebitsproblemen....)
Interessant! We zouden eigenlijk een polletje moeten doen met de vraag of de katten (met de problemen) in 1 of multikat-huishoudens wonen!
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door