- do 04 mar 2004, 15:19
#61373
Ach germ, wat een klein schatje.... Maar, ze is al een behoorlijke grote hond geworden, toch!
Hoe oud is zij nu? Wat eet zij nu? Ze staat 100% op compleet versvlees volgens mij he?
Tja, ik denk dat je eerst voor jezelf moet nagaan wat je wilt. In die zin: hoeveel dagen per week wil je zelf samenstellen en aan welke ingredienten kun je goed komen.
En, ik weet niet welk merk versvlees je nu geeft, maar ik denk dat je ook moet proberen vooral die dingen te geven die niet in versvlees zitten. In de meeste versvleesvoedingen zit vrij veel orgaanvlees. Wat mij betreft zou je dus (afhankelijk van hoevaak je zelf gaat samenstellen) geen orgaanvlees meer moeten geven (behalve pens! Je kunt wel wat vaker pens geven - pens is erg gezond).
En: Hoe vaker je zelf gaat samenstellen, hoe beter jouw menu's in elkaar moeten zitten.
Je kunt de richtlijnen van Ian Billinghurst of Mogens Eliasen bijv. aanhouden:
Ian:
60% Rauwe vleesbotten (die voor tenminste 50% uit vlees en 50% uit bot bestaan).
15% - 20% gepureerde groentes en fruit
10% - 15% orgaanvlees
5% - 10% tafelrestjes en/of supplementen
Mogens:
1/3 rauw vlees en orgaanvlees
1/3 rauwe groentes
1/3 rauw vet en rauwe botten
Nogmaals, aangezien er in de meeste versvleesvoedingen ruim orgaanvlees aanwezig is, zou ik zelf dus zeer matig orgaanvlees geven bij de zelf samengestelde maaltijden. Je kunt het orgaanvlees eenvoudigweg vervangen door spiervlees (snijdsels/snijlingen die dus lekker wat vet bevatten).
Ik neem aan dat zij nog niet gewend is aan het eten van botten? Dit moet je langzaam opbouwen. Daar kun je nu al mee beginnen hoor (ze eet toch versvlees?). Ik zou je daarvoor willen verwijzen naar het documentje "honden en het eten van botten" in de categorie Bibliotheek Barf. Het staat helemaal bovenaan.
Te beginnen dus met bijv kippen en eendennekken. En dit langzaam uitbouwen.
OK, stel nou dat je voor 50% zelf samen wilt stellen en voor 50% versvlees zou willen geven (ik noem maar wat - jij moet dat beslissen!), dan zou je bijv:
1 maaltijd per week hele en rauwe vissen kunnen geven. Sardientjes en makreel zijn zeer geschikt. Nogmaals, wel heel en rauw. Bij de makreel hebben ze de organen altijd verwijderd (die rotten te snel) en bij sardientjes zitten ze er nog in. Hartstikke goed voer! Maar, 1 a 2 maaltijden per week vis is meer dan genoeg! Het voordeel is wel dat vis dus zeker niet in de versvleesvoedingen zit en vis is dus super-afwisseling. Ik knip de vissen overigens in stukken van 3 cm en meng ze door de groentepuree. Soms doe ik daar een blikje vis extra doorheen (voor de extra verwennerij). Dat kan zijn haring in tomatensaus (vinden ze errrug lekker) of makreel of sardien of schellevislever. En heel soms tonijn (niet te vaak - zit teveel kwik in).
Goed, als jouw hond dan gewend is aan het eten van botten, dan zou je bijv. 1 maaltijd per week gewoon een hele kip of parelhoen of eend of konijn kunnen geven. Meestal wegen die iets te zwaar voor 1 maaltijd, dus hak je zo'n eend/parelhoen/kip in meerdere delen.
Je kunt natuurlijk een of twee lekkere pensmaaltijden per week geven. Ik denk dan aan een lap pens en daarna bijv. groentemix met wat yoghurt/huttekase of gesneden pens met bijv. groentepuree en een ei. Eventueel een botje toe.
Je kunt natuurlijk ook maaltijd geven waarbij je bijv. lams of rund of paardevlees mengt met wat groente en daarna een lekker kalfs of lamsbot.
En zo verder.
En nogmaals, houd je gewoon aan de richtlijnen die Ian of Mogens geeft. En, wissel dan zoveel mogelijk af in vlees en botsoorten. Dus, niet alleen kip of kip en rund, maar ook lamsvlees/botten, geitenvlees/botten, konijn, hoen, eend, vis, enzovoorts enzovoorts.
Je hoeft dus niet iedere dag de maaltijden proberen compleet te maken (dus niet: bot + spiervlees + orgaanvlees + groentes + beetje rijst + supplementen). Het mag wel, daar niet van, maar het hoeft niet. Het gaat erom dat je balans creeert (en dat jouw hond de juiste hoeveelheden van alles binnen krijgt) binnen een tijdsbestek van meerdere dagen en zelfs weken. Voor het gemak neem ik altijd 1 week.
Kijk gerust ook in de menu's van andere mensen! Daar leer je vaak veel van. Nu moet je beslist niet de menu's van andere mensen gaan copieren. Veel beter is het om ZELF kennis van zaken op te doen door een aantal boeken te lezen (ik vind Tom Lonsdale, Ian Billinghurst, Mogens Eliasen, Kymythy Schultze goed - Mogens z'n boek is trouwens onlangs in het Nederlands vertaald). En, als je dan begrijpt wat de bedoeling is, dan ga je zelf het e.e.a. samenstellen en uitvogelen! Natuurlijk met de ingredienten die jij goed kunt kopen in jouw buurt.
OK, ik heb geen idee of je wat aan deze informatie hebt.... Stel gerust nog veel meer vragen!
Groetjes, Lizzy