Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door bbjames
#544202
Uitleg.....
JONGE HONDEN

Snelgroeiende pups van bep grote rassen zijn regelmatig kreupel in de voorhand. Een van deze kreupelheden kan veroorzaakt door het LPC. Hoewel het merendeel van de honden die last van het LPC hebben jong zijn (5mnden / ruim 1 jaar)zijn er ook oudere honden die kreupel blijken.
Soms zijn ze al 7 / 8 jaar terwijl ze nooit eerder last gehad hebben.

ANATOMIE


Het processus coronoideus bevindt zich aan de binnenzijde van de elleboog en hoort vast te zitten aan de ellepijp (ulna).
Aan de binnenzijde vormt het een klein deel van het onderste scharniervlak van de elleboog.

ONTSTAAN

We gaan er vanuit dat LPC een ontwikkelingsstoornis is.
Tijdens de groei v/d hond komt er een deel los te liggen.
Er zijn vele factoren die dat loskomen beinloeden.
Een aantal van deze factoren,bijv. erfelijke predispositie,
staat vast. We kennen nog niet alle oorzaken.
Een LPC is erfelijk , maar waarom krijgt de ene hond het wel en de andere niet??Factoren van buitenaf zijn zeer vaag en vaak speculatief. Overgewicht zal de hond geen goed doen. Ook Ca2+, vitamine D en fosforverhouding lijken van invloed. Het is verstandig een hond met een verwacht eindgewicht van boven de 25 kg te voeren met large breed voor snelgroeiende rassen. Ruim 70% v/d honden die een LPC in de ene voorpoot heeft, heeft ook een LPC in de andere. We weten ook dat honden die een LPC hebben zeker niet altijd klinische klachten zullen hebben. Afhankelijk v/d mate van irritatie ontstaat er slijtage in het gewricht.
Dit is een onomkeerbaar proces dat zichzelf in stand houdt en uiteindelijk tot een versleten elleboog(ARTROSE) leidt.

VORMEN

Er zijn verschillende soorten LPC bekend; dat wil zeggen verschillende vormen.
Het processus coronoideus kan als geheel afbreken.
Dit noemen we een los liggende apex.
De andere vorm is die waarbij er als het ware een losse kegel afbreekt tussen spaakbeen en ellepijp
Deze vorm geeft vaak een ander klachbeeld dan het eerste.
Overigens zijn er ook mengbeelden bekend.Soms geeft de los liggende kegel geheel onverwachts op veel oudere leeftijd klachten(is dan wel al aanwezig v.a. de leeftijd van 5-6 maanden.)


Dit is naar alle waarschijnlijkheid wat mijn hond heeft/krijgt.
O ja............. zijn naam is Sipho, en het is een Boerboel reu van 64 kg en 3,5 jaar.
Ben met hem naar de DA geweest omdat Hij mank liep.
Ze kon niet veel vinden wel dat die wat kreupel liep RV.
Heb Rimaldyl gekregen tegen de pijn, en heb er zelf glucosamine van de groene os erbij gekocht.
Mocht er na 2 a 3 weken geen verbetering optreden zou ik doorverwezen worden naar specialist.
Nou geen verbetering en gister naar de DOCA (Diergeneeskundig Orthopedisch Centrum Amsterdam)
Op de foto's niet veel te zien, tijdens onderzoek wel crepitatie.(gevoel van zand in het gewricht)
Bottenstructuur was goed ook de aansluitingen, maar er was een wazig gebied(wit) op de foto die kan duiden op LPC.(Sipho is nog twijfelgeval)foto's gaven geen uitsluitsel.
Nu moet ik het nog 2 a 3 weken aankijken en constateren of er verbtering is en moet het uitlaten intensiveren.(tijdsduur)
Daarna moet ik naar Utrecht voor een botscan(MRI??),
waarbij die onder narcose behandeld/onderzocht wordt.
Moet daar 1 dag verblijven...pffffft zenuwen zenuwen etc.
Door Ine
#544346
Mijn teef Deetje is met 12 mnd geröntgend (doe ik met al mijn honden) en toen bleek ze LPC te hebben met lichte artrose.
We hebben er niets aan gedaan, omdat ze geen klachte heeft (gelukkig). Ze is nu 7 jaar en nog steeds klachtenvrij.
Sterkte met je kanjer en ik hoop, dat het allemaal meevalt!
Is het LPC, dan kan de hond na operatie en revalidatie weer alles aan. (als het goed is)
#544680
Mijn oudste berner Mike, had ook lpc aan beide pootjes. Die is hieraan toen hij 6 maanden was geopereerd en na een revalidatie periode kon hij alles weer. Hij is nu bijna 6 en heeft nergens last van.
En bij mijn teefje Jane was bij 1,5 jaar op de foto's ook lpc te zien, maar die heeft nergens last van en is dus ook niet geholpen. Geef haar wel glucosamine/chondroitine ter ondersteuning.
Heel veel sterkte met je kanjer, hopelijk valt het allemaal mee.
Door Elvira
#545034
Ik heb de MRI-scan laten maken in Gent. Dit werd voor de operatie gedaan. Op de rontgenfoto was te zien dat hij problemen had in beide schouders, op de MRI-scan viel 1 schouder mee. Ze hebben daarna 1 schouder geopereerd. Aan het eind van de middag, kregen we hem lopend mee. Zingaro was 5½ jaar toen hij geopereerd werd. Hij heeft zelfs een officiele uitslag dat hij vrij is van OCD/LPC e.d. Volgens de professor in Gent, zijn ze in Nederland niet streng genoeg en moet er destijds ook wat te zien geweest zijn. Vorige week hadden we een lange wandeling gemaakt (9 km) en had hij gezwommen en veel gerend. Toen liep hij de volgende dag niet goed. Glucobest geven scheelt overigens wel. Ik was heel tevreden over de behandeling in Gent.
Door bbjames
#545464
Allemaal bedankt voor de reactie's.
Ben al wat gerustgesteld v/d honden die zijn geopereerd, en daarna weer van alles kunnen, was daar nog het meest bevreesd over.
Het is nog niet echt vastgesteld bij Sipho, nog twijfel.
Maar de aanwijzing gaan wel die kant op.
O.a. mank lopen en ''crepitatie'' in het gewricht.
Botscan moet uitsluitsel geven.
Overigens geef ik Sipho (6 weken 1 x daags) glucosamine v/d groene Os. De orthopeed heeft daar zo z'n bedenkingen over omdat er geen onderzoek naar gedaan is met bewijzen e.d. Hij zij ook dat het calcium niet bevordelijk was.
Degene die wel onderzoek naar de werking heeft gedaan is diervoeder fabrikant ''Hill's''.
Daar bleek dat 5% v/d honden er enigzins baat bij hadden (dus 95% heeft geen uitwerking gehad???)
Ik vroeg ook naar de andere merken zoals Glucobest en amiqur.
Idem zei die, als het echt zou werken dan hadden we nu nog van van Basten kunnen genieten op het veld, het is een onomkeerbaar proces.
Gaarne meer reactie's en/of ervaringen over de werking van glucosamine zin of onzin etc.etc.....

bedankt nogmaals
Door Elvira
#545484
Ik had een paar jaar geleden last van m'n schouder. Ik ben door gestuurd naar de fysio, maar dat hielp niet. Daarna werd ik naar een specialist gestuurd. Ik kreeg ondertussen m'n arm maar halverwege omhoog. De specialist stelde voor om m'n schouder operatief los te maken. Je snapt dat ik dat niet zag zitten. De trainster van de obedience raadde glucosamine aan. Dit ben ik gaan slikken (gewoon van het kruidvat). Binnen een paar weken, kreeg ik m'n arm weer helemaal weer omhoog. Toen ik terug bij de specialist kwam was hij heel tevreden over de vooruitgang. Hij vroeg of ik heel veel geoefend had, maar hij had gezegd dat alles zo vast zat, dat oefenen geen zin had, dus had ik niet meer geoefend. Ik zei dat ik glucosamine had geslikt. Maar dat kon het volgens hem niet zijn. ???
Maar ik weet wel zeker dat het de glucosamine is geweest.
Gebruikersavatar
Door Ivonne
#545496
van Bas wist ik al vroeg dat hij LPC had maar omdat hij er geen last van had hadden we er niets aan laten doen. Helaas werd hij op een gegeven moment onderste boven (jawel, ook bij een newfoundlander kan dat gebeuren) door een onstuimige bouvier die hem precies op die zwakke plek raakte waarna hij wel geopereerd MOEST worden. Zat niets anders meer op.
Door *wendy*
#545595
Gandor, mijn AmBull, had ook LPC.
In Gent konden ze dit gelijk aan de hand van de MRI scan zien.
De operatie is geslaagd op 28 november 2005.
Op 13 januari 2006 was de eerste controle waarbij wij aangaven dat het echt superslecht ging. Maar.... ga maar naar huis en over 6 weken moet je toch terug komen en word er een foto gemaakt. Op 24 februari bleek dus dat hij een zware infectie tijdens de operatie had opgelopen.

Door de behandelende professor is de nazorg vanaf toen heel netjes gedaan. (zij was niet aanwezig bij de eerste controle) Echter er was al grote schade aangericht door de infectie. Nu, vandaag de dag, is hij nog steeds herstellende. Afgelopen vrijdag weer een foto laten maken en zag er redelijk goed uit. Gelukkig !!!

Wat ik met dit verhaal wil zeggen............operatie LPC zal in de meeste gevallen gewoon perfect verlopen. (Uit de foto van 24 februari bleek gewoon dat de operatie waarvoor die bedoeld was 100% geslaagd was.)
Mocht dit bij jou hond gebeuren en heb jijzelf na de operatie een slecht gevoel, sta er dan op dat er verder gekeken word dan de neus lang is.
Ook wij hadden een geval van uitzondering, maar dat neemt niet weg dat ze toch beter naar de eigenaren hadden moeten luisteren ook al zijn wij geen dierenartsen ;)

Hoe dan ook heel veel sterkte met "wat het dan ook mag zijn".
Door *wendy*
#545596
ohw en nog iets.........ik heb vd apotheek een boekje gekregen over gewrichtsproblemen.

Er is wel degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van Glucosamine in combi met Chondoitrine. Voor het beste effect moet de verhouding 5:4 zijn.

Als jullie willen kan ik het wel inscannen ;)
#545692
Het is waar dat artrosevorming onomkeerbaar is maaarrr glucosamine vertraagd het behoorlijk waardoor er langer pijnvrij gelopen kan worden. Mijn oudste hond heeft zeker 2 jaar langer geleefd op de cortaflex (we hadden al op het punt gestaan om haar in te laten slapen), Terry heeft zware artrose en de Glucobest brengt zichtbaar verlichting. De Golden van mijn ouders heeft een dubbele bekkenkanteling en dubbele LPC operatie gehad, de laatste was op 6 mei 2005 en eind juni 2005 liep hij met het grootste gemak de eerste Dogtravel uit (18km per dag) en nu ruim een jaar verder totaal geen klachten. Ook hij krijgt Glucobest en we hebben de proef op de som genomen en hem een tijdje niet gegeven. Toen liep hij af en toe wat stram maar absoluut niet mank met de Glucobest loopt hij gesmeerd en klachtenvrij. Kortom voor mij heeft de glucosamine/chondroitine zich meer dan bewezen ;)

Cindy
Door Ine
#545934
Vorig jaar september kreeg ik van de reumatoloog te horen, dat ikzelf artrose heb in bijna al mijn gewrichten. Op mijn vraag wat nu? Antwoordde hij mij: Neem glucosamine, dat zorgt ervoor, dat het trager verloopt en de pijn vermindert.
Dus tja, voor artrose schijnt het dus wel te helpen.
Gewoon blijven geven lijkt mij!
Heel veel sterkte!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door