Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door roel
#539059
Hoe moet ik mijn hond nu voeren om de kans op een maagkanteling zo klein mogelijk te maken?

Is dat 1 keer per dag, 2 keer per dag, 3 keer per dag, of 4 tot 6 keer per week?

In de BARF bib. kon ik hierover het volgende vinden:

- Uit het art. (BARF voor dummies).
Hoe vaak per dag geef je de hond te eten? Honden zijn instaat ineens een grote hoeveelheid voedsel naar binnen te werken, tot wel 6% van hun lichaamsgewicht. In de natuur eten wolven ongeveer 4-6 keer per week en daarom geven veel barfers hun hond maar één keer per dag eten.

- Uit het art. (Waar een carnivoor een moord voor zou willen plegen...)
De maag van de hond die een volledige maaltijd gekregen heeft, doet er tenminste 24 uur over om deze te veteren en soms wel 30 uur. Kleinere maaltijden hebben niet zoveel tijd nodig, maar je hoeft geen genie te zijn om te weten dat de maag dan geen tijd krijgt om te rusten, tenzij de hond een paar dagen lang helemaal geen voeding krijgt...

- Uit het art. (Maagdraaiing).
Bij het voeren van één grote hoeveelheid per dag rekken de maagbanden uit. Bij honden met een maagdraaiing waren deze banden duidelijk verlengd.


Ik heb al twee sint bernard's moeten afgeven aan een maagtorsing en wil dit geen drie keer meemaken.

Hoeveel keer per dag moet ik nu voeren?
Door Lizzy
#539065
Goeie vraag. Waar ik het antwoord niet op weet.

Sommige (bijv Mogens Eliasen) beweren dat een hond die maximaal 6 maaltijden per week krijgt (dit wordt LANGZAAM opgebouwd en kan niet van de een op andere week ingevoerd worden) minder kans heeft op maagtorsie, juist omdat de maagbanden op deze manier getraind worden, steviger worden en niet meer torderen. Dit kan dan alleen met rauwe voeding he, niet met brokken. Maar goed, ik heb in de literatuur niets kunnen vinden dat dit verhaal ook daadwerkelijk ondersteunt. Behalve dan wat pogingen om te verklaren hoe men denkt dat maagbanden werken.... Ook wordt er wel gezegd "wolven krijgen geen maagtorsie, die eten maar een paar maaltijden per week en dan hele grote, dus honden krijgen geen maagtorsie als je hen enkele grote maaltijden per week geeft". Ik vind dit nogal voorbij gaan aan het feit dat de uiterlijke verschijning van de wolf en de hond niet overeen komt. Vergelijk de borstkas van een Duitse Dog of Boxer eens met die van de wolf....

Maar, ik heb ook net zo goed geen enkel bewijs dat 2 of 3 maaltijden per dag (vers) een maagtorsie voorkomt....

Volgens mij is er nog te weinig onderzoek naar dit fenomeen in relatie tot BARF. Volgens mij is er uberhaubt te weinig onderzoek gedaan. En volgens mij spelen er veel meer componenten, als voeding, mee bij het wel of niet krijgen van een maagtorsie. Namelijk : bouw van de hond, genen/aanleg, leefomstandigheden (bijv stress schijnt de kans te vergroten), etc.
Door herder_lover
#539215
zijn er dan rassen waarvan bekend is dat ze het eerder krijgen dan anderen? Ik bedoel, de ene hond heeft een diepe borstkas, de andere niet. Sommigen rassen hebben meer last van stress dan anderen. Weet iemand dat?
Door Laura2004
#539233
[quote="herder_lover"]
zijn er dan rassen waarvan bekend is dat ze het eerder krijgen dan anderen? Ik bedoel, de ene hond heeft een diepe borstkas, de andere niet. Sommigen rassen hebben meer last van stress dan anderen. Weet iemand dat?
[/quote]
Dogachtigen krijgen het vaker: Duitse dog, Sint Bernard, Mastiff etc. En volgens mij windhonden ook. En honden met een diepe borst. Bij dobermans komt het volgens mij ook heel vaak voor.
Door hiram
#539239
ik meen ergens gelezen (op dit forum of in een van mn boeken) te hebben dat het ook te maken zou hebben met de berg koolhydraten in brokken.
maar ik ben er niet zkr van dus da zouk ns na moeten kijken.
en aangezien barfhonden zo goed als geen koolhydraten binnen krijgen zouden ze dan ook minder risico lopen op maagkanteling maar dr zijn natuurlij nog meer factoren die een rol spelen
Door judith1967
#539343
IK ben wel nieuwsgierig hoe ze kunnen weten dat wolven geen maagdraaiigne krijgen.Is daar onderzoek naar gedaan?
Ben niet sceptisch,hoor maar ik wil graag weten hoe ze daar achter zijn gekomen.Of ze dus hun stelling ook kunnen onderbouwen.


Maar goed,ik hoor en lees ook vaak dat je ze maar 1 x per dag eten moet geven,om de kans op een maagtorsie te voorkomen.Op brok/kvv hebben ze ook een luie maag,omdat de maag niet echt hoef te werken.
En idd honden met een diepe borstkas,maar ik heb het ook weleens gelezen dat een poedel een torsie heb gehad.Maar het kan ook erfelijk zijn.
Laatst gewijzigd door judith1967 op za 29 apr 2006, 21:46, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Truus
#540804
[quote="noppp"]
Kan iemand me eens uitleggen hoe je een maagtorsie kan herkennen. Wat gebeurt er met je hond.
[/quote]
Frequent en niet productief braken. Heftig braken maar er komt niks, soms wat slijm
Overmatig speekselen
Opzetten van de buik, wat het duidelijkste te zien is links achter de borstkas
Het dier maakt een doodzieke indruk (heftige onrust, of juist heel sloom en slap)
Door Lizzy
#540805
Symptomen :

uw hond probeert te braken, echter zonder succes.

overmatig speekselen

hond is onrustig

de buik zwelt op, met name links achter de ribboog

benauwdheid
Door Fido
#540820
in de Spoedkliniek voor dieren regelmatig maagtorsies meegemaakt. Ik heb tijdens een opertatie met de specialist chirurgie wel eens aan hem gevraagd waardoor een maagtorsie komt. Zijn antwoord was; weten we "nog" niet.
We weten alleen dat we op het verhaal terug komen dat een hond geen beweging mag hebben na een maaltijd. Vroeger werd dat nl als advies gegeven maar de torsies zijn er niet minder om geworden.

Jammer dat men het nog niet weet. Ik denk dat je gewoon moet voeren en moet doen waar jij een goed gevoel bij hebt en allert wezen!

Heb maagtorsies ook meegemaakt bij een teckel, engelse bulldog, mexicaanse naakthond en idd bij de grotere dogachtigen.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door