Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: eelke

Door Qwertu
#497139
Beste KVV'ers,

Naar aanleiding van de vele vragen omtrent kvv en de vogelgriep hebben Boefke en ik nagevraagd bij de diverse kvv producenten wat zij zouden doen bij eventuele vogelgriep uitbraak. Velen drukken ons op het hart dat er nog geen uitbraak is en ontwijken meermaals de vraag hoe zij het gaan doen als deze uitbraak wel gaat plaatsvinden. Er is helaas veel terughoudendheid.

In alfabetische volgorde:

Ahv-breda: "Kippenvlees apart doen we op zeer kleine schaal, voorraad slechts een
tiental dozen,welke wij direct afvoeren indien de problemen zich zouden voordoen. "

Bandit diervoeding: "Vooralsnog is het volkomen veilig voor ons mensen als ook voor onze dieren om kippenvlees te eten.
In deze situatie kan natuurlijk snel verandering komen en wij zullen daar vervolgens ook op inspelen.
Omdat de fa Bandit maar een klein ambachtelijk bedrijfje is hebben wij gezien de ontwikkeling met onze inkoop hier al duidelijk rekening mee gehouden. Op onze bakjes staat een uiterste verkoopdatum vermeld en wanneer u 11 maanden terug gaat dan is dat de productiedatum. Zo weet u in ieder geval wanneer het bakje is geproduceerd. Mocht de overheid beslissen dat er geen kipproducten meer mogen worden geproduceerd of vervoerd,dan zullen wij tijdelijk onze samenstelling hierop moeten aanpassen.
Wij van de fa Bandit doen alleen zaken met Nederlandse slachthuizen en u kunt er rustig vanuit gaan dat die onder zeer strenge controle staan. Het is vrijwel uitgesloten dat er via slachthuizen besmette kippen op de markt worden gebracht. Tevens wordt door ons zelf elke nieuwe zending gecontroleerd in een extern laboratorium. Ik wil geen klein risico nemen, ik wil hierin geen enkel risico nemen. Onze eigen honden eten uiteindelijk ook Bandit voeding.
In onze kipmix en vleesmix komt kippenvlees voor, in de rest van onze producten zoals de lammix, wildmix en geitmix enz. komt geen kippenvlees voor. Zo heeft u in ieder geval een keus."

"Wij hebben nu al een extra voorraad kippenvlees aangeschaft en wij zullen in geval van een uitbraak uiterst zorgvuldig hiermee om moeten gaan. De wettelijke regels zullen dan ook zonder twijfel worden aangescherpt en wij van Bandit zullen daarin nog waakzamer zijn. Het belang van onze viervoeter staat voorop. (........) De huidige voorraad is voor 100% veilig. En wij gaan alleen voor de volle 100% zekerheid. Wanneer wij ook maar enigszins twijfelen zullen we een andere calcium bron gaan gebruiken in de vleesmix. We zijn niet volledig afhankelijk van kippen. Een andere calcium bron is bijvoorbeeld Lam of Geit en bij ook maar de geringste twijfel zullen we hierop direct actie ondernemen.Wij zijn overigens vorige week al begonnen met de voorbereidingen voor een noodscenario (.......) Mocht dat het geval zijn dan kan ik u nog eens extra gerust stellen doordat wij in onze Lammix en Wildmix en Geitmix geen kippenvlees of gemalen kippenkarkassen toepassen. De calcium bron in de Lammix is Lam en in de geitmix is het geit en in de wildmix zijn verschillende calciumbronnen maar absoluut geen kip (dit vanwege sommige honden en katten die allergie verschijnselen hebben en op kip nogal eens verkeerd reageren)."

Bibi: "Wij stellen het op prijs dat u zich zo verdiept in dit probleem. Als er grootschalig vogelgriep uitbreekt zal de overheid de pluimvee bedrijven een blokkade opleggen. Hierdoor kan er geen besmet vlees naar de slachthuizen komen waarvan wij onze grondstoffen verkrijgen. Mocht er toch besmet vlees op de markt komen dan zouden wij onmiddellijk het verwerken van deze grondstoffen staken."

Carnibest: "De kip die wij verwerken is uitsluitend van Hollandse komaf en wordt streng getest.
Je kunt er vanuit gaan dat het 100% in orde is. Zolang er nog kipfilet en alles in de winkel ligt, ontvangen wij goedgekeurde kip voor de Carnibest. We hebben alvast meer voorraad ingeslagen voor het geval er geen kip meer verkrijgbaar is, dan kunnen wij in elk geval normaal produceren zonder dat mensen zonder voer komen te zitten. Al die kip is dus goedgekeurd." (.....)Wij hebben in principe voorraad voor een aantal maanden weten in te kopen, allemaal van kippen die in januari geslacht zijn. Je weet nooit hoe lang zoiets gaat duren maar ik vermoed dat wij met onze voorraad wel goed uitkomen.

Noodmaatregelen hebben wij zelf niet, het is hier ook niet aan de orde en nogmaals, we hebben voorraad genoeg aan grondstoffen, dus ik voorzie zelf geen problemen. "

Duck: "Duck gebruikt enkel kippen die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Hiervan hebben wij de nodige papieren om dit aan te tonen.
Moch het zover komen dat kip (tijdelijk) niet meer veilig meer is voor verwerking zullen wij inderdaad bepaalde smaken waar kip in verwerkt is niet meer kunnen produceren. Gelukkig hebben we nog andere smaken waar geen kip in verwerkt wordt en kunnen we deze dan aanbieden als alternatief.
Uiteraard hopen wij dat het niet zo ver komt."

Energique : "De RVV (Rijkskeuringsdienst Vlees en Vee) controleert bij alle slachterijen op allerlei ziektes, waaronder ook kippengriep. Indien er een besmetting wordt geconstateerd, blijft alles op de slachterij en wordt vernietigd.
Wij hebben voldoende vlees in voorraad"

Frosti-fit : "In de vers vlees producten van Frosti Fit, DiBo of Doggy wordt geen kippenvlees
verwerkt. Wij verwerken alleen vlees van runderen en schapen"

Kivo-Petfood: "Zoals je zelf al aangeeft de Nederlandse regelgeving is zo streng dat je als consument niet bang hoeft te zijn dat er besmet vlees word verwerkt.
Zoals je weet word er als er vogelgriep word geconstateerd het hele hok geruimpt, gezond of ziek het word totaal opgeruimpt tot een omtrek van 10-20-30-40-50 km alles maar dan ook alles word opgeruimpt er komt geen een stukje kip bij de consument laat staan bij de petfood, want als er kip word geleverd bij een slachterij, dan is de petfood het laatste aan de beurt, want eerst word de kip gekeurd, dan geslacht, en dan pas uitgebeend, en het resterende, de vleugeltjes en de karkas gaat naar de petfood.
Dus als er kip geleverd word dan heeft het de strengste controle achter de rug, en is vrij van alle ziekte keimen, daar kun je op vertrouwen."

Lupo: "Er is in Nederland erg veel kip,indien er een uitbraak plaatsvindt is er nog niets aan de hand,de kip is afkomstig van menselijke consumptie en dat wordt streng gecontroleerd.
Ik verwacht geen problemen,met het aanbod." (wordt hopelijk nog aangevuld)

Prins Petfood: "De vogelgriep is in Nederland nog niet geconstateerd. Wel controleert de RVV elke slachterij en al het geslachte vogelvlees.
Mocht er een besmetting gevonden worden dan wordt al het reeds geslachte vlees geblokkeerd en vernietigd.
Zo kan er dus geen besmet vlees in onze producten terecht komen. Als extra controle laten wij alle geproduceerde partijen controleren voordat deze naar de winkels gaan. Dit als antwoord op uw eerste vraag.
Ten tweede zijn we als producent altijd goed voorbereid op dit soort kwesties, dus toen de eerste verschijnselen in Europa werden geconstateerd hebben we een ruime voorraad vers diepvriesvlees aangelegd. Aangezien het product diepgevroren lang houdbaar is zonder kwaliteitsverlies is dit geen probleem. Hierdoor kan Prinspetfoods u garanderen dat ons product veilig is en in dezelfde samenstelling als u gewend bent."

Wij willen graag weten of u een protocol heeft in geval kip langere tijd niet veilig is. Past u uw product dan aan? Haalt u het uit de markt? Wat zijn uw calciumbronnen in uw producten? Wordt daarvoor overal kippebot gebruikt? Heel graag nog duidelijkheid hieromtrent.

"Kip zal geen langere tijd niet verkrijgbaar zijn dan onze ijzerenvoorraad.Voor meer informatie hierover verwijs ik je naar de werkwijze van RVV/LNV en de sector.
Mocht dit toch het geval zijn dan wordt gekeken naar een vervanger. Deze vervanger zal dezelfde eiwit en vetpatronen moeten hebben als kipvlees, of hier heel dicht tegen aan zitten. Hiervoor zal als het zover is eerst wat onderzoek aan vooraf gaan.Onze calciumbronnen en complete werkprotocollen geven wij niet zomaar vrij aan iedereen. Dit zijn bedrijfsvertrouwelijke zaken, gecontroleerd door de VWA."

Rodi Petfood: "In onze Rodi diepvriesmaaltijden verwerken wij uitsluitend rund- en lamsvlees. Omdat het vlees rauw wordt verwerkt, wordt kip niet gebruikt i.v.m. de kans op Salmonella besmetting. Onze Rodi Worsten bevatten wel kippenvlees. Doordat dit vlees wel verhit wordt, is hier de kans op Salmonella besmetting uitgesloten. Het vlees dat in onze producten wordt verwerkt is goedgekeurd voor humane consumptie en is afkomstig van gecertificeerde slagerijen. Doordat mensen een ander smaak- en behoeftepatroon hebben dan honden, blijven bepaalde delen van dieren die voor humane consumptie worden gebruikt over. Deze delen, bijvoorbeeld pens, hart, boekmaag en long, bevatten voor honden belangrijke voedingsstoffen. Uiteraard wordt risicomateriaal, zoals bijvoorbeeld beenmerg en kopvlees, niet gebruikt. Ook botten, hoorn en haar verwerken wij niet. Rodi volgt de wetgeving die wordt gehanteerd voor producten voor humane consumptie. Als besloten wordt kippenvlees niet meer te gebruiken in humane producten, zullen wij dit ook niet meer verwerken in onze Rodi worsten."

Runner: "Wij kopen alleen kippenvlees van EEG erkende bedrijven, welke door de VWA gecontroleerd worden.
Elke partij vlees die binnenkomt wordt gemerkt en ingeschreven in een zgn inslagregister, dit wordt 5 jaar bewaard.
Op elke verpakking staat een uniek nummer, aan de hand daarvan kunnen wij zien wanneer een produkt verpakt is, en welke grondstoffen daarvoor gebruikt zijn.
Indien er onverhoopt toch massaal vogelgriep uitbreekt, en kippenvlees niet veilig is, dan zullen wij dit produkt tijdelijk niet verwerken totdat het weer veilig is.
Wij hebben op dit moment 3 produkten waarin kip wordt gebruikt (Kippenvlees, Pens & Kip, Kip & Groenten), indien kippenvlees tijdelijk niet verwerkt mag worden, dan zullen wij deze drie produkten tijdelijk niet produceren tot dat het kippenvlees weer veilig is."


Smuldier: "Onze kipgrondstoffen komen alle van EG erkende slachterijen en zoals u zult begrijpen staan deze onder constante controle van het VWA.

Mocht er op welke manier dan ook iets gevonden worden m.b.t. vogelgriep (maar dit geld ook voor allerhande andere zaken) dan zal per direct de slachting van dat moment gestopt worden, maar: het is eigenlijk gewoon zo dat kippen die voor dat ze naar het slachthuis gaan al zijn gecontroleerd , waardoor het risico tot een nulpunt is gereduceerd.

Dus u kunt ervan uitgaan dat onze kipgrondstoffen van die kwaliteit dat ze "geen" enkel risico vormen voor uw huisdier.
Mocht er in de nabije toekomst hier iets in veranderen dan zult u dat direct vernemen via kranten, radio etc.

Ons product aanpassen is niet nodig daar wij verder geen kip verwerken in onze producten, alleen in de enkelvoudige voeding "Smuldier Kip" u zult begrijpen dat i.v.m. calamiteiten m.b.t. de vogelgriep de kip niet meer door ons geproduceerd kan worden en een alternatief hiervoor is niet aanwezig.
Wel hebben wij zorg gedragen voor een extra voorraad zodat wij onze klanten nog een lange tijd van onze producten kunnen voorzien.

Dus nogmaals, u hoeft zich op dit ogenblik absoluut geen zorgen te maken over kip of kipproducten die op dit moment al in de voedselketen zitten."

Tolerant: "Tolerant verwerkt in de producten Carni en Flora (voor de hond) en Safari (voor de kat) geen grondstoffen afkomstig van kip of ander gevogelte.
Alleen in het product Fauna (voor de kat) wordt gevogelte verwerkt.

Alle grondstoffen, verwerkt in onze producten, zijn afkomstig van EG erkende slachterijen welke onder strenge controle staan van het RVV en het VWA.

Wij volgen de ontwikkelingen rond de vogelgriep nauwkeurig en de eventuele maatregelen vanuit het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij worden direct door ons opgevolgd."

Vraag:
Wat doet u met het product Fauna voor de kat wanneer kip niet meer veilig is? Past u dit aan? Haalt u het uit de markt? Iets anders? Graag nog duidelijkheid hierover.

Antwoord:
"Wij volgen de richtlijnen van het Ministerie van LNV, wat die ook mogen zijn.
Voor alle duidelijkheid: wij garanderen veilige Tolerant-producten!"
Laatst gewijzigd door Qwertu op di 28 feb 2006, 21:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Qwertu
#497145
Hier volgt nog een stuk over hoe het zit met de vogelgriep (en onze honden):

Het H5N1 is een virus dat voor gevogelte heel gevaarlijk is en dodelijk kan zijn. Hoewel het H5N1 virus niet heel makkelijk overslaat op mensen, kan dit wel gebeuren, zoals bij ieder griepvirus, via de luchtwegen. Infectie begint wanneer een intact virus een cel in het lichaam binnendringt en zich daar begint te vermenigvuldigen.

Op dit moment is nog niet duidelijk of ook honden besmet kunnen raken met dit virus. Wel zijn er gevallen bekend van honden die aan MOGELIJK gerelateerde virussen zijn overleden. En volgens een niet gepubliceerd onderzoek zijn er in honden antistoffen voor het H5N1 virus gevonden, wat aangeeft dat ze besmet kunnen raken. Het is dus verstandig om er op dit moment vanuit te gaan dat de hond vatbaar is voor het virus.

De 'transmission probability' is het risico dat wij, en mogelijk onze honden, lopen op het virus wanneer we eraan worden blood gesteld, bv door met besmette rauwe kip om te gaan. Dit hangt af van veel factoren en er valt dus geen eenduidig antwoord op te geven. Mogelijk is dat sommige dieren/mensen niet vatbaar zijn voor het virus en anderen wel, waarbij genetische eigenschappen een rol kunnen spelen. Hierover bestaat nog onduidelijkheid.
In ieder geval geldt in het algemeen een latente periode tussen de 24 en 48 uur, wat inhoudt dat de persoon in deze tijd wel het virus in zich heeft, maar nog niet besmettelijk en ook nog niet ziek is. Daarbij geldt een periode van 1 tot 4 dagen waarin de eerste symptomen zullen optreden. Dat bij influenza de symptomatische periode zo'n 24 uur later optreedt dan de infectieperiode is een nadeel bij het bestrijden van een eventuele heftige uitbraak van het virus, omdat dieren/mensen wel al een tijd besmettelijk kunnen zijn, zonder dat te zien is dat ze ziek zijn. Wat bestrijding ook moeilijk maakt is het mogelijke bestaan van 'healthy carriers'. Dit zijn dieren/mensen die het virus wel bij zich dragen en besmettelijk zijn, maar zelf niet ziek worden. De symptomatische fase blijft bij hen dus uit. 'Healthy carriers' kunnen ook ontstaan door gebruik van preventieve vaccinaties bij nog niet besmette dieren/mensen.

We moeten ervan uitgaan dat bij omgang met een dood besmet dier, men altijd een kleine kans op besmetting loopt, omdat het virus bij overlijden van het dier niet dood gaat. Ook kunnen onze honden mogelijk ziek worden van het drinken van water waarin het virus terecht is gekomen. Echter, men denkt dat het besmettingsgevaar van verontreinigd water klein is, omdat het virus van zichzelf kwetsbaar is en snel aan kracht verliest: wanneer het sterk verdund wordt (in water dus) kan het zich niet meer goed vermenigvuldigen.

Op het moment kan het virus nog niet doorgegeven worden van mens op mens. Echter, waar men bang voor is dat het virus gaat muteren. Dit kan gebeuren wanneer een met H5N1 besmet persoon tegelijkertijd een menselijke variant van influenza bij zich draagt. Dan is er een grote kans dat de 2 influenza varianten zich mengen en het virus daarmee besmetting kan veroorzaken tussen mens-mens. Of dit zelfde opgaat voor honden is wederom niet duidelijk.

Enkele dingen die wel duidelijk zijn:

- katachtigen kunnen het virus oplopen bij het eten van rauw besmet vlees en de ziekte ook overbrengen op andere katten.

- het virus gaat dood door verhitting van besmet vlees boven de 70 graden.

- het virus gaat NIET dood na invriezen van besmet vlees.

- bij omgang met besmet rauw vlees loopt men kans op besmetting, zei het dat deze heel klein is.

Enkele bronnen:
http://www.rivm.nl/gezondheid/infectiez ... cm:4-27055 (nederlands)
http://davindi.kennisnet.nl/zv/publiek/ ... sion=2.0_2 (nederlands)
http://www.fluwikie.com/index.php? (engels)"
Door Lizzy
#497156
Schitterend. Dank je Qwertu! Ik ben heel blij om te lezen dat de versvleesfabrikanten zo zorgvuldig zijn! (had ook niet anders verwacht hoor, maar ze zijn er dus allemaal wel mee bezig en dat is prettig).

Ik maak deze even sticky.
Door Qwertu
#497418
[quote="Lizzy"]
Schitterend. Dank je Qwertu! Ik ben heel blij om te lezen dat de versvleesfabrikanten zo zorgvuldig zijn! (had ook niet anders verwacht hoor, maar ze zijn er dus allemaal wel mee bezig en dat is prettig).

Ik maak deze even sticky.
[/quote]

Vergeet Boefke niet he ;)
Er zal nog wel het een en ander aan worden gevuld (hopelijk wordt het dan wat completer...)
Door Lizzy
#497441
[quote="Qwertu"]
Vergeet Boefke niet he ;)
Er zal nog wel het een en ander aan worden gevuld (hopelijk wordt het dan wat completer...)
[/quote]

Oeps :-[! Boefke, jij ook onwijs bedankt!
Gebruikersavatar
Door pleuntje
#497571
Wat fijn zo'n overzicht.
Toch vind ik het jammer dat in alle Carnibestproducten kip zit verwerkt. Ik zou toch liever alle risico's vermijden en bij een uitbraak helemaal geen kip meer geven.
Dus zo'n overzicht vind ik heel nuttig.
Door sheela
#501620
Heb ondertussen toch heel wat bijgelezen.
De tijger in de zoo werd bewust blootgesteld aan het virus, via grote hoeveelheden voeding van besmette kippen en het toedienen van 25.000 het veelvoud van het virus.
Daarbij moet je niet vergeten dat de dieren en de mensen daar in heel onhygniësche omstandigheden leven. Absoluut niet te vergelijken met ons hier in het westen.
Heel wat dieren hebben daar een heel verlaagd immuunsysteem door de omstandigheden waarin ze leven.
Zeker in die zoo's!!! Ze zouden ze moeten verbieden.

Trouwens men is er toch bijna zeker van dat de griep is komen overwaaien vanuit China. Het is geweten dat ze verschrikkelijk veel kippen kweken voor comsumptie. Ik heb gelezen hoeveel, schrikbarend veel, maar ben het wel vergeten Embarassed
Door de verzwakte toestand van die kippen vermoed ik dat het virus aan virulentie heeft kunnen winnen.
Had ook gelezen dat de vogelgriep gesignaleerd werd in een deel van Noord-Afrika. Nu bleek dat land een heel grote partij kuikens gekocht te hebben van China. De link is vlug gelegd.

Dat de griep in Oostenrijk slachtoffers geeïst heeft in een kalkoenkwekerij is niet te verwonderen.
Ook die dieren leven op mekaar, krijgen antibiotica binnen, voeding die niet voor hen past ed...
Ook die dieren hebben geen adequaat immuunsysteem meer.
En het is nogal wiedes dat als je zoveel dieren op één en dezelfde plaats hebt dat de kans op besmetting heel groot is.

De kans dat een kat of een mens hier besmet wordt is heel miniem!
Trouwens de vogelgriep bestaat minstens 10 jaar, voor zover men er weet van heeft.
En in die 2 jaar zijn er 90 mensen gestorven, maar dan moet je wel nagaan in welke omstandigheden.
De griep in België eist jaarlijks 1000 slachtoffers.

De pers moet ook geld verdienen hé...

En al die grootschalige kwekerijen zouden moeten worden afgeschaft. Brengt een hele hoop miserie mee!

Natuurlijk is het goed om aan preventie te doen, zoals die tips die hier worden aangehaald.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Barfplaats wordt gesponsord door