Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Lizzy
#427058
In het boek "Onze Hond voedingsgids" van Ir Nic DHont schreef hij het volgende over een mega-dosis vitamine C (dit schreef hij na de publicaties over dat mega-doseringen vitamine C zou helpen HD te voorkomen, Ik weet niet in welk jaar Dhont dit schreef. Het boek bevat geen datering. Mogelijk is dit weer achterhaalt, maar toch vond ik het nuttig het toch over te tikken):

"Er is nogal wat kritiek op het geven van een grote dosis vitamine C. De mogelijke toxiteit van een grote dosis kan het mogelijke nut ervan niet goedmaken. Er kunnen zich maagklachten voordoen en de honden kunnen een allergie vertonen. De vraag blijft open of een langdurig verhoogd gebruik van vitamine C de darmperistaltiek niet zal beinvloeden. De langdurige overdosering zou door deze verhoogde darmperistaltiek invloed kunnen hebben op de toestand van de darmen (darmverslapping). Bij verhoogde resorptie van vitamine C neemt niet alleen de uitscheiding van het vitamine zelf toe, maar ook die van zijn metabolieten zoals oxaalzuur. Een dusdanige verhoging van de concentratie oxalaat in de urine kan gevaar opleveren. De urine wordt wel zuurder door de gelijktijdige verhoging van de ascorbinezuur-excretie, waardoor de calciumoxalaatvorming weer wordt tegengegaan en al komt calciumoxalaat (nierstenen) bij de hond weinig voor, het blijft een mogelijkheid waarmee rekening gehouden dient te worden (note Lizzy: zoals we inmiddels weten helpt het verzuren van de urine ook bij struvietkristallen).
Vitamine C is zoals vermeld ook betrokken bij de ontwikkeling van bindweefsel, waarvan tevens bekend is dat het vitamine de vorming van dissulfidebruggen bevordert. Het is aannemelijk dat een overdosis op dit niveau zijn invloed laat gelden.
Een van de belangijkste bezwaren is bij overtollig vitamine C suppletie, het mogelijke ontstaan van veranderingen in het ascorbinezuur-metabolisme. Een overdosis leidt tot intensivering van deze stofwisseling, die later niet meer ongedaan gemaakt kan worden na terugkeer op een normale dosis vitmaine C (note Lizzy: hier heeft Eliasen het ook over!). De behoefte blijft verhoogd, dus een tekort wordt hiermee in de hand gewerkt.
Er zijn nog een aantal minder specifieke verschijnselen zoals koper en ijzerdeficienties, beinvloeding van de vitamine A stofwisseling, toxisch effect bij onvoldoende eiwitten in het voedsel, daling van het trombocytenaantal in het bloed en tenslotte de inwerking van antistollingsmiddelen in het bloed.
DE laatste zijn allemaal feiten die onderzocht zijn bij de mens. Er is geen enkel aanneembare verklaring waarom dit bij de hond niet zo zou zijn.
Het geven van een mega-dosis vitamine C lijkt mij, evenals het geven van vrijwel alle andere mega-doses van bestanddelen in het voer zonder nader onderzoek, gevaarlijk en onverantwoord.
Tenslotte lijkt mij dat, indien in de oertijd ook de nieren bij de productie van vitamine C betrokken zouden zijn geweest, deze nimmer een zeer grote productie zouden leveren. Een beroep op deze weggevallen productie lijkt mij dan ook een sprookje. Ook hier blijft 'een teveel van het een, impliceert een tekort van het andere". Experimenteel zou men kunnen beginnen met een verhoogde dosis van het vitamine C te geven (note Lizzy: bij pups en opgroeiende honden adviseert hij 50 mg vitamine C per hond per dag extra of vitamine C rijk fruit), bijv. in plaat van 50 mg 150 mg per dag. Echter zonder urine onderzoek is het zinloos hieraan te beginnen. Nog afgezien van het bovenstaande is natriumascorbaat onbestendig en ontleed helpt het niets. Ascorbinezuur is stabiel vitamine C maar ascorbinezuur kan men niet toevoegen aan melk, bijv. bij het verspenen van pups. Inmiddels hebben proeven aangetoond dat 1000 mg per dag bij Duitse Doggen bloederinge diarree veroorzaakt, ook bij langzame opvoering van 100 naar 1000 mg over een periode van 3 maanden".

----------------

Zo. Dat was het. Ik vind het interessant. Als je dit met dat van Eliasen bij elkaar op telt, dan heb ik nu nog meer mijn zeer grote twijfels bij het supplementeren van vitamine C voor langere periodes. Bij pups, jonge honden en bij volwassen honden. Extra kiwi-tje of banaantje of manderijntje of appeltje: lijkt mij een beter plan!

Wat vinden jullie ervan?
Door conleeuw
#427070
Ik vindt, maar dat is persoonlijk, dat als je de menu van de hond natuurlijk wil houden, daar een overmatige supplimenteren van vitamines niet echt in thuis hoort. Ja een visolie capsule af en toe, vooral voor honden die geen vis eten, ok, en extra vitamine C voor een hond met blaas/nier problemen om de zuurgraad een beetje in de voordeel van de hond en nadeel van de nierstenen of bacterie te verschuiven, ok, maar niet structureel. Ik vraag me dus ook af, in de natuurlijke dieet van de wolf, waar wij ook claimen onze honde voer op te basseren, werdt er geen mega dosis van vit C gebruikt, Trouwens ik vindt het verhaal van te veel te lang toevoegen dat daar dan de risico aan hangt van een soort "afhankelijkheid" van de toevoeging wel deegelijk aanneemlijk.
Ik begin er in iedere geval niet aan, ik behandel mijn outje als ze blaas ontsteking heb met vit C om de zuurgraad van haar urine op te krikken, maar als het weer goed gaat, stoppen we ermee. Soms gaat het maanden zonder vit C prima. Ik geef vis olie capsules als er een is die niet of nauwelijks vis eet, en voor de rest moet het uit de eten komen. ;)
Door Lizzy
#427071
Ja, ik ben het wel met je eens. Ben ook eerlijk gezegd blij dat ik Linga nooit langere tijd hoge doseringen vitamine C heb gegeven.... (ze heeft wel eens een paar dagen vitamine C gehad toen ik blaasontsteking vermoedde. Verder niet). Ik vind het supplementeren van vitamines ook listig. Maar ja, wat is supplementeren? Is het geven van af en toe tarwekiemolie/levertraanolie/visolie supplementeren, of valt dat onder de noemer "natuurlijke voeding"?
Door conleeuw
#427114
Lizzy schreef: Ja, ik ben het wel met je eens. Ben ook eerlijk gezegd blij dat ik Linga nooit langere tijd hoge doseringen vitamine C heb gegeven.... (ze heeft wel eens een paar dagen vitamine C gehad toen ik blaasontsteking vermoedde. Verder niet). Ik vind het supplementeren van vitamines ook listig. Maar ja, wat is supplementeren? Is het geven van af en toe tarwekiemolie/levertraanolie/visolie supplementeren, of valt dat onder de noemer "natuurlijke voeding"?
Dat is wel moeilijk, want ook ik geef af en toe visolie, maar dan met name aan de dame die de vis niet heb gegeten, dus ik doe het niet standaard. Ik vindt af en toe visolie gelijk te trekken aan af en toe vis eten, ik denk dat supplementeren een probleem wordt als je het als medicijne geregeld iedere dag geef, en als de dosis niet meer in verhouding tot normale voeding staat. Dus als je standaard een dosering visolie en of vitamine C geef wat niet in verhouding sta met wat ze normaal via hun eten naar binne zouden kunnen werken, dan moet je wat mij betreft vraagtekens zetten bij jou voeder strategie, nog maals, ik heb het niet over een aandoening of ziekte behandelen, maar meer de standaard toevoeging van ;) maar goed, zo kijk ik meestal ook naar mijn eigen voeding, ben ik ziek, dan wil ik wel wat extra gebruiken, een soort hup stootje naar beterschap ;) En dat mijn moeder dagelijks visolie capsules inneem om haar versleten gewrichten te "smeren" daar heb ik vrede mee, maar ik moet er toch niet aan denken dat mijn gezonde 20 jaar oude zoon standaard weet ik wat voor vitamines allemaal inneem. Dan zou hij wat mij betreft mogelijk meer stuk maken dan goed :-\
#427166
Ha, zie je wel ;D ;D ;D ;D ;D
Het ligt bij honden toch echt anders dan bij diersoorten die niet zelf vit. C produceren zoals de mens ;D ;D

Ik vind supplementeren zelf best eng, vooral omdat je vaak best grote hoeveelheden toevoegt met je supplementen. Aan de andere kant vind ik het argument dat bio-industriebeesten zelf al eea tekortkomen tijdens de groei en dus als voeding niet compleet zijn wel overtuigend. Het grootste probleem vind ik dat je eigenlijk niet weet wat je doet. Zelfs de deskundigen weten niet wat al die stofjes exact doen in het lichaam, en al helemaal niet wat voor neven-effecten ze hebben. Zie ook het stukje van Dhont over interacties tussen stoffen. En da's dan wat we wel weten ...
En toch neem ik zelf glucosamine en MSM en af en toe een beetje kelp, en ik merk dat ik me daarbij beter voel. Maarja, mijn dieet voldoet volgens mij echt niet aan de normen van 'biologically appropriate' :-\ :-\ En daarover is bij mensen sowieso het laatste woord nog niet gesproken, zulks itt tot hond en kat (en paard en koe trouwens). Is de mens fysioogisch gesproken nou een echte omnivoor, of toch een fructivoor, of zelfs een echte herbivoor? Kweenie ... en de expert dus ook niet.
Laatst was er op Discovery een documentaire over zelfmedicatie bij dieren (fascinerend onderwerp trouwens!) en daar werd doodleukg ezegd dat de chimpansee een omnivoor is! Nou eten sommige populaties (en niet alle vlgs mij) wel eens een zelfgevangen bavianenjong, maar om daaruit nu af te leiden dat het alleseters zijn .... qua fysiologie zijn eht toch echt redelijk gespecialiseerde herbivoren/fructivoren.
Moeilijk, moeilijk ...
Gebruikersavatar
Door Angelique
#427183
Standaard hoge doseringen geven aan een gezonde hond zie ik zelf ook niet zo zitten. Ik geef wel wat vit. c bij aan de "gewone"honden en hogere doseringen alleen bij ziekte.
De hele hoge doseringen worden wel vaak voorgeschreven bij gewrichtsklachten waar Wolf geen of weinig last van heeft of dat die er gewoon dood aan gaat. Stel mijn hond heeft een zware HD, een hoge dosis vitC geeft verbetering, het zal wel zijn nadelen hebben, maar zolang de voordelen daar nog ruimschoots tegenop wegen zou IK in dat geval ook kiezen voor een hoge dosis.
Door Lizzy
#427194
Mijn bezwaar is ook dat je niet echt weet wat de impact is van het geven van supplementen. Zoals Dhont ook schrijft heeft vitamine C weer impact op koper, ijzer en vitamine A. Weet jij veel wat je daarmee vernaggelt?!

Overigens moet ik wel zeggen dat ik zo al jarenlang gevoelsmatig een heel slecht gevoel heb over brokjes die met hoge concentraties vitamine C en E geconserveerd zijn..... Ik geloof namelijk stellig dat je hier op lange termijn iets heel erg mee kapot maakt. Ik weet alleen nog niet wat, maar mocht zoiets ooit blijken: dan is dit het bewijs dat ik dat op 21 november 2005 al riep.

En ik ben het ook met jou eens Angelique: als ik moest kiezen tussen hoge doseringen supplementeren bij problemen en het helpt of niet supplementeren: dan zou ik ook zeker kiezen voor een hoge dosering! Zo geef ik Brutus nu ook glucosamine en duivelsklauw en groenlipmossel en verdomd, hij staat weer aardig op! Zonder pijnstillers (die DA me voor wilde schrijven).

Maar ik ga dat allemaal niet aan Linga geven om zogenaamd te voorkomen dat ze wat krijgt. Daar geloof ik dus stelling niet in. Haar geef ik wel een kiwi-tje, appeltje, manderijntje, banaantje, groentepmixje. Zit ook vitamine C in en samen met wat zij zelf aan maakt moet dat maar genoeg zijn.
Door conleeuw
#427201
Kruimel schreef:
Laatst was er op Discovery een documentaire over zelfmedicatie bij dieren (fascinerend onderwerp trouwens!) en daar werd doodleukg ezegd dat de chimpansee een omnivoor is! Nou eten sommige populaties (en niet alle vlgs mij) wel eens een zelfgevangen bavianenjong, maar om daaruit nu af te leiden dat het alleseters zijn .... qua fysiologie zijn eht toch echt redelijk gespecialiseerde herbivoren/fructivoren.
Moeilijk, moeilijk ...
Chimps zijn inderdaad omnivoren, ze eten niet alleen plante materiaal, maar ook met smaak insecten (any bug will do) en inderdaad groepen eten ook zelfgevangen aapjes en dies meer. Gorillas zijn echte planten eters ;D
#427240
conleeuw schreef: Chimps zijn inderdaad omnivoren, ze eten niet alleen plante materiaal, maar ook met smaak insecten (any bug will do) en inderdaad groepen eten ook zelfgevangen aapjes en dies meer. Gorillas zijn echte planten eters ;D
Dat weet ik wel (zie boven ;)) dat ze dat ETEN, maar daarmee zijn ze fysiologisch nog geen alleseters! Hun fysiologie is die van een herbivoor en niet van bv een varken of een beer. Onze honden worden ook uitgemaakt voor omnivoren omdat ze niet direct doodgaan als ze koolhydraten als energiebron moeten gebruiken. Maar daarmee zijn het nog geen omnivoren, laat staan herbivoren, fysiologisch gezien.
Gebruikersavatar
Door sylvia
#427440
Ik geef helemaal geen extra vitamine C aan een gezonde hond. Een hond maakt zelf vit.C aan en als je het extra gaat toevoegen heb je kans dat het lichaam het zelf niet meer gaat aanmaken. Hier wordt dus nooit extra vit C gesuplementeerd.
Door oebaya
#427609
Volgens 'Natural Health Bible for Dogs & Cats' door Shawn Messonnier, D.V.M. is vitamine C veilig. Alleen hele hoge dosering kan bij mensen en dieren diarree geven, maar dan praat echt over giga doseringen. Zij zegt overigens ook, dat voor honden en katten die gezond ziin, extra vitamine C niet nodig is. Zeker niet als je barft en je hond krijgt groenten en fruit mixen.
gr.
Nicolette
Door Lizzy
#428993
Robert Koncarevic schreef: Ik ben nu wel heel benieuwd wanneer dit boek uitgegeven is. Ga ik even uitzoeken.

Eerst is hij voor supplementatie en later of eerder tegen. Wel belangrijk om te weten of dit voor of later is.
Wie bedoel je met "hij" (is voor en dan tegen)?
Door Lizzy
#429003
oebaya schreef: Volgens 'Natural Health Bible for Dogs & Cats' door Shawn Messonnier, D.V.M. is vitamine C veilig. Alleen hele hoge dosering kan bij mensen en dieren diarree geven, maar dan praat echt over giga doseringen. Zij zegt overigens ook, dat voor honden en katten die gezond ziin, extra vitamine C niet nodig is. Zeker niet als je barft en je hond krijgt groenten en fruit mixen.
gr.
Nicolette
Shawn is een hij ;). En er zijn meer DA's die vitamine C veilig vinden. Ian B vindt het ook veilig. En ik blijf toch mijn ernstige twijfels hebben. Het gaat namelijk niet alleen over 'veilig'. Hoge doseringen vitamine C ga je inderdaad niet dood aan. Een hond ook niet. Maar je beschadigd dus wel het vermogen het zelf aan te maken en tevens moet je, als je hele lange tijd vitamine C hebt gegeven in hoge doseringen, het blijven geven. De hond gaat nog steeds niet dood, maar ik vind het een listige situatie.....
#429006
Lizzy schreef: Wie bedoel je met "hij" (is voor en dan tegen)?
Met hij bedoel ik Ir Nic DHont.

Voor dit boek schreef hij dat hoge dosering vitamine C goed zouden helpen om HD te voorkomen. Later schreef hij dat mogelijke toxiteit van een grote dosis vitamine C het mogelijke nut ervan niet goedmaken.

Weet je zeker dat hij dit boek na zijn publicaties over dat mega-doseringen vitamine C zou helpen HD te voorkomen?
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door