Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot alternatieve geneeswijzen (homeopathie, acupunctuur, bach-bloesems, etc.)

Moderator: Lizzy

Door Ster
#383735
Uit tijdschrift EOS, juli/augustus 2005:

"Acupunctuur activeert de hersenen

Acupunctuur heeft een meetbaar effect op de hersenen. Dat is met hersenbeelden aangetoond door een onderzoeksteam van de Universiteit van Southampton. De behandeling met echte naalden stimuleert andere hersengebieden dan die met nepnaalden.
De studie toont voor het eerst aan dat acupunctuur in de hersenen een specifieke respons veroorzaakt. Acupunctuur is een oude Cinese behandeling voor pijn, ziekte en verslaving, waarbij fijne naalden op welbepaalde plaatsen in het onderhuids bindweefsel worden geplaatst. De werking is niet of nauwelijks begrepen. Critici stellen dat acupunctuur alleen een placebo-effect heeft en dat alleen psychologische en fysische effecten optreden en geen fysiologische.
Onderzoekers verdeelden patiënten met pijnlijke ontstekingen in de duimen in drie groepen. De eerste groep werd behandeld met nepnaalden die - als een 'theaterdolk' - zodra ze in contact kwamen met de huid in de 'hendel' verdwenen. De tweede groep werd onderworpen aan 'nepacupunctuur': de naalden werden wél in de huid gestoken en de patiënten dachten dat het een echte behandeling betrof. De patiënten uit de derde groep kregen 'echte' acupunctuur.
Hersenscans toonden aan dat de 'nepacupunctuur' een gebied in de hersenen activeerde dat geassocieerd wordt met de productie van natuurlijke opiaten die als pijnstillers worden gebruikt. Dat gebied werd ook gestimuleerd bij de patiënten van de echte acupunctuur. Maar in die groep zagen de onderzoekders nog een tweede effect: de naalden stimuleerden ook gebieden in de insula - een deel van de cerebrale cortex. Dat gebied speelt een rol bij het temperen van pijn. Volgens onderzoeker George Lewith van de Universiteit van Southampton tonen de resultaten aan dat 'echte' acupunctuur een aantoonbaar fysiologisch effect teweegbrengt.

Bron: Nature Online, Universiteit van Southampton"

Barfplaats wordt gesponsord door