Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: eelke

Door Noah
#366779
Noah is nu 1,5 jaar en heeft al een jaar ernstige huidproblemen; jeuk, krabben, vetafscheiding, schilfers, wonden en voor ons het ergste een vreselijke stank in huis! Uit huidbiopten komt geen oorzaak naar voren. Om een allergie uit te sluiten of aan te tonen ben ik gaan koken. Geitenribben; vlees en bot + zilvervliesrijst.

Ik heb het idee dat zijn huid rustiger wordt en wil sowieso voor hem blijven koken. Na deze testperiode heb ik dan ook een uitgekiender dieet nodig. Dus voor een volwassen, grote hond, die enkel daarop moet leven. Wat moet hij straks nog meer binnen krijgen?

En heeft iemand goede ervaring met kaalscheren? Ik wil het best doen, als het echt helpt. Wat helpt verder nog?

Alle tips zijn welkom. Ik ben van beroep dierenartsassistente geweest, maar heb hier geen specifieke ervaring mee. Wie kan mij een beetje helpen?

groetjes van Cynthia
Door Netty
#366784
hi Cynthia

stop in ieder geval met het voer te koken.
Neem eens even goed de tijd om je hier in te lezen, trek daar rustig een middag voor uit en als je dan vragen hebt, wat echt gebeurd ::) dan willen we je met alle liefde helpen.
wij voeren versvoer, en zelf samengesteld voer, en alles is rauw.....niet gekookt.
sterkte met lezen ;) ;D
Door Lizzy
#366800
Hoi Cynthia, allereerst welkom op Barfplaats.

Veel honden met huidproblemen hebben schimmels of gisten op de huid en/of zijn allergisch voor van alles en nog wat. Bijvoorbeeld voeding. En we zien steeds meer honden met huidproblemen. Door de voeding. Brokken. Dit komt omdat brokken voor het grootste deel bestaat uit granen/koolhydraten. En een hond kan daar eenvoudigweg niks mee. Ergo, het veroorzaakt bij sommige honden huid of darmproblemen, suikerziekte en zelfs kanker.

Brokken bevatten ook gekookte eiwitten. Door het koken veranderd de structuur van het eiwit dusdanig dat het voor de hond nauwelijks nog herkenbaar is. Ook dit is een grote belasting op het lichaam van de hond.

En dan bevat brokken ook soms nog eens stoffen die niet eens in menselijke voeding voor mag komen...

Dus, je hebt een heel goed besluit genomen om zelf voor je hond eten te gaan maken. Maar koken lijkt me echt geen goed idee... Ik zie staat 'geitenribben'. Ik hoop dat je die toch echt wel rauw hebt gegeven?

Je kunt dit zes weken geven (je kunt ook kant-en-klaar vers rauw eliminatie-voer voeren. Ze hebben geit van Bandit en eend & rijst van Carnibest). Na 6 a 9 weken kun je dan langzaam dingen gaan toevoegen. Ik zou zelf je aan willen raden om als eerste toe te voegen: visolie en borage-olie (te koop bij drogist). Ik zou je dan ook aan willen raden om direct te stoppen met het geven van rijst. Ook rijst in grote hoeveelheden veroorzaakt vaak huidproblemen. En verder kun je dan 1 keer per 2 weken een nieuw voedingsmiddel gaan toevoegen. Je moet dan goed bijhouden wanneer je wat hebt gegeven. Dus bijv: je geeft kip (voor een St Bernard kun je wel een halve kip proberen - eentje waar dus de botjes nog inzitten!). En 2 weken lang geef je dus alleen geit + kip. Als dat goed gaat, dan kun je weer iets anders toe gaan voegen. Zeg even rundvlees. En dan geef je dus 2 weken lang alleen geit + kip + rundvlees. Zo langzaam ga je ook groentemixen introduceren. Je begint met het pureren van bijv. wortels. Als dat goed gaat, dan neem je wortels + courgettes. Als dat goed gaat (hier kun je wel iedere week 1 groente introduceren want groentes veroorzaken nauwelijks allergieen - pas wel op met groentes uit de nachtschade familie! Geef die voorlopig niet) neem je wortel, courgette, andijvie. En zo verder. Het kan dus zijn dat je ineens iets geeft waar hij niet goed op reageert. Dan weet je dat in ieder geval en dan kun je dit uit zijn dieet schrappen.

Er is overigens een grote kans dat blijkt dat hij alles goed kan verdragen. In dat geval kun je er gevoegelijk wel vanuit gaan dat de oorzaak 100% is: brokken (wij maken hier echt dagelijks mee dat honden met huidproblemen prima opknappen door rauwe/verse voeding - en het dus niet meer geven van brokken).

Mochten de problemen nog niet 100% beter worden, dan zou je altijd nog naar een holistisch dierenarts kunnen gaan. Maar, zo ver is het nog lang niet!

Maar goed, ik krijg de indruk dat je je nog niet ingelezen hebt in het zelf maken van voeding.... Als je een goed dieet samen wilt gaan stellen voor je hond dan moet je je hier ook in gaan verdiepen. Je kunt beginnen bij bijvoorbeeld deze link:

http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=9326
Gebruikersavatar
Door sylvia
#366806
Lizzy heeft al de voeding gedan wil ik nog even kwijt dat scheren het slechtse is wat je kunt doen, als je de vacht scheert blijft het oude dode haar staan in de huid, uiteindelijk maak je het alleen maar erger. Wat ik je zou aanraden om de vacht te helpen is om Noa eens bij de trimsalon te laten wassen en met de waterblazer te laten drogen op die manier verdwijnt er al een hele lading wol. Ik weet niet waar je woont, maar hier op het forum zitten verschillende vakbekwame trimsters.
Laatst gewijzigd door sylvia op di 09 aug 2005, 08:31, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Femke
#366817
[quote="Noah"]
Noah is nu 1,5 jaar en heeft al een jaar ernstige huidproblemen; jeuk, krabben, vetafscheiding, schilfers, wonden en voor ons het ergste een vreselijke stank in huis! Uit huidbiopten komt geen oorzaak naar voren. Om een allergie uit te sluiten of aan te tonen ben ik gaan koken. Geitenribben; vlees en bot + zilvervliesrijst.

Ik heb het idee dat zijn huid rustiger wordt en wil sowieso voor hem blijven koken. Na deze testperiode heb ik dan ook een uitgekiender dieet nodig. Dus voor een volwassen, grote hond, die enkel daarop moet leven. Wat moet hij straks nog meer binnen krijgen?

En heeft iemand goede ervaring met kaalscheren? Ik wil het best doen, als het echt helpt. Wat helpt verder nog?

Alle tips zijn welkom. Ik ben van beroep dierenartsassistente geweest, maar heb hier geen specifieke ervaring mee. Wie kan mij een beetje helpen?

groetjes van Cynthia

[/quote]


Kook je het bot ook mee?? Da's hartstikke gevaarlijk! Als botten verhit zijn geweest dan gaan ze splinteren, vlijmscherp is dat.

Botten mogen alleen rauw gegeven worden, en dan ook nog alleen niet-dragende botten.

Lees anders even het bottendocument in de bibliotheek-barf.

Overigens is het voor een hond met huidproblemen dikwijls het beste om over te stappen naar een rauwe vleesvoeding. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar ook zelf samenstellen als je wilt
Door peerle
#366845
ik wil je even geruststellen...

het lijkt wel door bovenstaande berichten dat een hond alleen maar kan sterven als hij gekookte botten eet...dit is niet zo want ik heb al zoveel honden gekookte botten zien eten, en ze hebben er allemaal geen last van gehad. Tja, ik wist niet anders, heel veel mensen trouwens nog steeds. Dit wil niet zeggen dat het ineens niet gevaarlijk is, je hond heeft wel degelijk kans op een maag -of darmperforatie, ik wil maar even duidelijk maken dat velen van ons ook lange tijd niet beter wisten, en het is wel zo goed om snel duidelijk te maken dat alles rauw dient te zijn.

O ja, en dragende botten kan je wel geven, maar het is niet de bedoeling dat je hond die helemaal opeet, maar het vlees enzo eraf eet en aan het merg zit, daarna gooi je het bot (na een uurtje bij een groot bot) best weg.
Laatst gewijzigd door peerle op di 09 aug 2005, 10:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door sylvia
#366869
[quote="peerle"]
ik wil je even geruststellen...

het lijkt wel door bovenstaande berichten dat een hond alleen maar kan sterven als hij gekookte botten eet...dit is niet zo want ik heb al zoveel honden gekookte botten zien eten, en ze hebben er allemaal geen last van gehad. Tja, ik wist niet anders, heel veel mensen trouwens nog steeds. Dit wil niet zeggen dat het ineens niet gevaarlijk is, je hond heeft wel degelijk kans op een maag -of darmperforatie, ik wil maar even duidelijk maken dat velen van ons ook lange tijd niet beter wisten, en het is wel zo goed om snel duidelijk te maken dat alles rauw dient te zijn.

O ja, en dragende botten kan je wel geven, maar het is niet de bedoeling dat je hond die helemaal opeet, maar het vlees enzo eraf eet en aan het merg zit, daarna gooi je het bot (na een uurtje bij een groot bot) best weg.
[/quote]

Het is een wezenlijk verschil tussen het geven van een gekookte mergpijp waar de grootste schade uit een afgebroken gebitselement.Maar het geven van grote gekookte botten i nooit erg "in"geweest en is nog steeds het grootste struikelblok voor vele mensen om uberhaupt botten te geven omdat er algemeen bekend is dat botten splinteren, dit betreft dan gekookte botten.
Ik geloof niet echt dat het erg vaak gebeurd dat honden gekookte eetbare botten krijgen, behalve als ze de vuilnisbak leeg roven, en inderdaad loopt dit vaak goed af, maar dat is een incident , het regelmatig verstrekken van gekookt bot lijkt mij het risico op ongelukken danig verhogen.
Door Lizzy
#366878
[quote="peerle"]
ik wil je even geruststellen...

het lijkt wel door bovenstaande berichten dat een hond alleen maar kan sterven als hij gekookte botten eet...dit is niet zo want ik heb al zoveel honden gekookte botten zien eten, en ze hebben er allemaal geen last van gehad. Tja, ik wist niet anders, heel veel mensen trouwens nog steeds. Dit wil niet zeggen dat het ineens niet gevaarlijk is, je hond heeft wel degelijk kans op een maag -of darmperforatie, ik wil maar even duidelijk maken dat velen van ons ook lange tijd niet beter wisten, en het is wel zo goed om snel duidelijk te maken dat alles rauw dient te zijn.

O ja, en dragende botten kan je wel geven, maar het is niet de bedoeling dat je hond die helemaal opeet, maar het vlees enzo eraf eet en aan het merg zit, daarna gooi je het bot (na een uurtje bij een groot bot) best weg.
[/quote]

Het is misschien handig om iemand gerust te stellen over het verleden. Maar ik vind het tevens verstandiger om iemand te waarschuwen voor de toekomst. Botten dien je rauw te voeren. Punt. Kijk, dit soort dingen gaan 100 keer goed. Maar helaas hoeven ze maar 1 keer fout te gaan. En als je je hond door zoiets onnodigs als gekookte botten verliest, dan denk ik dat je je zelf graag voor je hoofd zou willen slaan. Ja, gekookte botten gaan 100 keer goed. En 200 keer goed. Maar als het met botten fout gaat dan is dat dus wel 9 van de 10 keer met gekookte.
Door Femke
#366888
[quote="peerle"]


O ja, en dragende botten kan je wel geven, maar het is niet de bedoeling dat je hond die helemaal opeet, maar het vlees enzo eraf eet en aan het merg zit, daarna gooi je het bot (na een uurtje bij een groot bot) best weg.
[/quote]

ja ik geef ook dragende botten, liefst met lekker veel merg erin en spieren en vet eraan, kunnen ze een uurtje recreeren en dan gaan ze de kliko in.
Hier ging het echter over een maaltijd samenstellen en dat is wel wezenlijk iets anders....


>>Om een allergie uit te sluiten of aan te tonen ben ik gaan koken. Geitenribben; vlees en bot + zilvervliesrijst<<

of tenminste, dat maak ik hieruit op. Pannetje op het vuur, geitenribben, vlees, bot en zilvervliesrijst erin en lekker sudderen.
Door Femke
#366892
[quote="Noah"]
Noah is nu 1,5 jaar en heeft al een jaar ernstige huidproblemen; jeuk, krabben, vetafscheiding, schilfers, wonden en voor ons het ergste een vreselijke stank in huis! Uit huidbiopten komt geen oorzaak naar voren. Om een allergie uit te sluiten of aan te tonen ben ik gaan koken. Geitenribben; vlees en bot + zilvervliesrijst.

Ik heb het idee dat zijn huid rustiger wordt en wil sowieso voor hem blijven koken. Na deze testperiode heb ik dan ook een uitgekiender dieet nodig. Dus voor een volwassen, grote hond, die enkel daarop moet leven. Wat moet hij straks nog meer binnen krijgen?

En heeft iemand goede ervaring met kaalscheren? Ik wil het best doen, als het echt helpt. Wat helpt verder nog?

Alle tips zijn welkom. Ik ben van beroep dierenartsassistente geweest, maar heb hier geen specifieke ervaring mee. Wie kan mij een beetje helpen?

groetjes van Cynthia

[/quote]

om even terug te komen op je oorspronkelijke vraag: CarniBest heeft een voeding die uitstekend geschikt is voor een eliminatie dieet. Hierbij wordt eend als eiwitbron gebruikt, omdat over het algemeen maar weinig honden eend eten. Hoe dat zit met geit weet ik overigens niet.

Laura2004 is bezig met dit dieet, en nog iemand met een stafford (ik weet zo niet wie). Kijk eens in de medische hoek voor meer informatie.

Als de klachten echt afnemen op geit kun je echter ook hiermee doorgaan. Als je hond ' schoon' is ga je 1 keer per 2 weken een nieuwe eiwitbron introduceren om te kijken hoe hij hierop reageert. Meer informatie over zelf menu's samenstellen vind je in de ' zelf samenstellen' afdeling en ook in de bibliotheek barf.

Heel veel succes verder ;)
Door Noah
#366909
Jeetje, mensen. Jullie maken me helemaal zenuwachtig.

Over die botten; Ik neem aan dat iedereen begrijpt wat ik met ribben bedoel. Geen dragende botten dus.
En v.w.b. plinteren, dat doet het rauw ook; er steken de meest gevaarlijke punten uit en ik kan ze met mijn vingers breken. In de poep ziet het eruit als aardbeienpitjes, dus ik ga er maar van uit dat een hond van 80 kilo dat wel aankan.

Over rauw geven; het gaat geheel tegen mijn gevoel in om een hond die nooit rauw voer gehad heeft èn misschien straks inderdaad overgevoelig of allergisch te zijn voor voedsel blijkt te zijn wat hij steeds binnenkreeg en al een aanslag op zijn darmflora pleegde èn die momenteel diarree heeft van de één op de andere dag rauw voer te geven! Dat kunnen zijn darmen nu niet aan lijkt mij. Bovendien heeft een hond die al ziek is vast niet genoeg weerstand tegen al wat erin kan zitten.

Ik was al van plan om over een tijdje het steeds korter te koken en over te gaan op rauw, maar dat is nu toch niet slim?

Bovendien raden dierenartsen rauw af. En zelfs de slager, waar veel fokkers komen, zegt dat het even 85 graden gehad moet hebben, maar bij invriezen moet het echt goed doorgekookt zijn! En ik moet het wel invriezen aangezien ik maar eens in de 2 weken dat hele end naar die geitenslachterij ga rijden.

Wie en met welke achtergrond geeft advies? Het zou me een meer vertrouwd gevoel geven om dat ook te weten, want wat de één zegt staat haaks op wat de ander zegt.

Het gaat me hier om Noah, dat hij beter wordt. Maar ook dat hij geen tekorten krijgt of schade oploopt tijdens dit dieet. Dus maak me alsjeblieft niet gek, ik ben al aan het einde van mijn latijn.

groetjes, Cynthia
Door Nelly
#366926
Sorry Cynthia, niemand wil jou gek maken. En als jij je beter voelt door het vlees nu even te koken en dat langzaam af te bouwen tot rauw, dan moet je dat gewoon doen, als je maar niet blijft koken. Alleen de botten moet je gewoon nooit koken of bakken, juist dan gaan ze splinteren en breken en worden ze gevaarlijk. Als je die wilt geven, dan altijd rauw. Durf je dat niet aan, probeer dan eens aan kippenekken te komen bij een poelier of zo. Die kan een grote hond als een Bernard geheid aan zonder problemen en zodoende krijgt hij dan toch de benodigde calcium binnen. En van die l*lkoek van de da moet je je niets aantrekken, die lui hebben geen verstand van voeding.
Mocht je nog meer twijfels en vragen hebben, stel ze hier gerust, daar is dit forum voor.
Nogmaals succes!
Door Lizzy
#366929
Beste Cynthia, het is helemaal niet de bedoeling om je zenuwachtig of gek te maken. Maar, dit forum heet BARFplaats en dat staat voor Bones and Raw Food. Oftewel: botten en rauwe voeding. En met botten bedoelen wij wel rauwe botten. Als je in de Barfplaats bibliotheek "honden en het eten van botten" leest, dan begrijp je misschien beter waarom we reageren zoals we reageren. Botten hoor je niet gekookt te geven. En ja, we weten wat ribben zijn. Wij geven ze dagelijks aan onze honden. Rauw.

Wanneer je bot verhit veranderd de structuur. Ze worden hard, gaan splinteren en worden slecht verteerbaar. Vandaar dat wij botten altijd rauw voeren.

Wij geven verder alles rauw. Vlees, botten, orgaanvlees, vis: allemaal rauw. Dat is niet voor niets. Een hond is een echte carnivoor. En een echte carnivoor is erop gebouwd alles rauw te eten. En die dierenartsen, slagers en fokkers die jij hebt geraadpleegd: daar durf ik dus met een gerust hart van te zeggen dat ze geen verstand hebben van voeding en niet weten waar ze over praten. Als ik gezondheidsproblemen heb luister ik overigens toch zelf ook niet naar de slager of groenteman. Jij? Waarom zou een slager in hemelsnaam verstand hebben van hondenvoeding? Hij is slager. Die vlees verkoopt aan mensen. Hij is geen diervoedingspecialist!

Er zijn trouwens zat dierenartsen die wel inzien dat rauwe voeding de enige echte gezonde voeding is voor de hond (en kat en fret enzo): neem bijv. deze lijst: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... adid=11904

Maar goed, je hoeft van ons niks aan te nemen natuurlijk. Alleen vrees ik dat het moeilijk wordt om jou van advies te voorzien op dit forum. Nogmaals, wij zijn een rauw/versforum.... Ik kan je wel een lijst met gekookte recepten doorsturen als je dat wilt. Maar dat blijft in mijn ogen altijd onvoorwaardige voeding voor de hond... Als je denkt dat je hond niet tegen rauw vlees kan omdat hij zwak is: geef hem dan tenminste probiotica capsules. Dat versterkt zijn darmen. En bouw het koken toch eens af. Kijk gewoon eens wat er gebeurd als je het afbouwt! Heb ook een beetje vertrouwen in de natuur. Want een hond heeft exact hetzelfde spijsverteringssysteem als een wolf. En die kookt zijn eten ook niet.

Even over de tekorten: je kunt je hond best 6 weken onvolledige voeding voeren. En dat is wat je nu doet, onvolledige voeren. Maar echt, daar kan hij wel tegen. Je zou hem eventueel wel wat multivitamines/mineralen kunnen geven. Het poeder van De Groene Os is erg goed. Dit is te bestellen via http://www.edera.nl

Maar na die 6 weken zul je toch inderdaad zijn voeding weer uit moeten gaan breiden. Op de manier zoals ik hierboven al beschreef (met het toevoegen van voedingsmiddelen. Iedere 2 weken 1).
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Barfplaats wordt gesponsord door