Hier kun je artikelen/informatie over medische zaken posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie.

Moderator: Charlie Angel

Gebruikersavatar
Door sylvia
#363906
Wat te doen bij noodgevallen

Controleer de slijmvliezen van uw hond (tandvlees, binnenkant lippen en wangen)
Deze horen vochtig en licht roze van kleur te zijn, als je met een vinger op de slijmvliezen drukt hoort deze binnen twee seconden weer terug gekleurd te zijn naar de originele kleur.
Zijn de slijmvliezen bleek, wit, blauw of geel en ze kleuren niet binnen twee seconden terug naar die kleur dan is er medische hulp noodzakelijk.


Essentiële statistieken: Puls en Hartslag

Normaal in rust:
Kleine honden 90-120 slagen per minuut
Middenslag honden 70-110 slagen per minuut
Grote honden 60-90 slagen per minuut

De hartslag moet krachtig zijn, geregeld en makkelijk te vinden.


Puls Controle

De makkelijkste plek om een puls te voelen (hartslag/pols) is in de liesstreek.
Plaats je vingers aan de binnenkant van het achterbeen en schuif je hand omhoog tot je vingers de buik van de hond raken, beweeg je vingers voorzichtig heen en weer aan de binnenkant van het been (in de lies) totdat je het pulseren van het bloed voelt. Tel het aantal pulsen dat je voelt in 15 seconden en vermenigvuldig dit met 4, dit geeft het aantal hartslagen per minuut.


Temperatuur

Normale temperatuur voor een hond is 38,2 (grenswaarde zijn 37,5 en 39.0)
De thermometer hoort zo goed als schoon eruit te komen.
Abnormaliteiten zijn bloed, diaree, of zwarte teerachtige ontlasting aan uw thermometer.


De basis E.H.B.O procedures

Alle volgende situaties behoeven onmiddellijk medische zorg:

Voor Breuken

Neus van het dier.
Leg het dier voorzichtig op een plaat, houten deur, etc. die voorzien is van enkele dekens.
Zorg dat het dier veilig ligt.
Probeer niet om de breuk zelf te zetten.
Als er een ledemaat gebroken is, verbind de poot met katoenen windsels en verbind daarna een stevig tijdschrift, een opgerolde krant, een rol handdoek of twee stokken mee.
De spalk hoort een stuk boven en onder de breuk te zitten. Maak het vast met tape.
Verzeker je ervan dat de doorbloeding niet gestremd wordt.
Als je vermoedt dat de ruggenwervel, ribben, heupen etc.gebroken of gewond zijn, plaats het dier dan voorzichtig op de stretcher en probeer het dier te immobiliseren.


Bij Uitwendige Bloedingen

Als een open wond bloed is de eerste prioriteit om deze bloeding te stoppen.
Wees er zeker van dat voor je ook maar iets onderneemt dat het dier deugdelijk is vastgelegd en dat indien noodzakelijk je een muilkorf/snuitje gebruikt.
Om het bloeden te stoppen druk je de wond dicht met een steriele of schone gaas spons of doek.
Wanner je druk uitoefent til dan niet elke keer de gaasspons of de doek op om te kijken of het bloeden al is gestopt. Dit zorgt er alleen voor dat de eventueel gevormde bloedklonter (stollend bloed) verstoord wordt. Dit geld ook als er bloed door het gaas komt lopen, verwijder het doorweekte gaas niet, want het zit vol met belangrijke stollingsfactoren. In plaats daarvan voeg je nieuw gaas toe, wat je boven op het doorweekte gaas plaatst. Leg de wond indien mogelijk hoger.


Voor ernstige bloedingen kan het nodig zijn om directe druk uit te oefenen op de aderen die voor de bloedtoevoer zorgen in het gebied waar de bloeding plaats vindt. Deze drukpunten zitten in de oksels van de voorpoten, in de liezen van de achterpoten, en onder de staart. Het gebruik van een tourniquet dient te allen tijde voorkomen te worden, maar mocht dit toch nodig zijn dan alleen als laatste redmiddel en alleen als het iedere paar minuten wordt losgemaakt om de bloedtoevoer te herstellen.


Neus van het dier.

Druk een dik gaas over de wond, druk stevig aan totdat er stolling ontstaat.
Als de bloeding hevig is, plaats dan een tourniquet tussen de wond en het hart.
Maak de tourniquet iedere 15-20 minuten voor 20 seconden los.
Een tourniquet is gevaarlijk en zou alleen gebruikt mogen worden bij een levensbedreigende slagaderlijke bloeding. Het kan tot amputatie of verlamming van het betreffende ledemaat leiden.




Bij Inwendige Bloedingen

Symptomen: Bloeden uit de neus, mond, anus, bloed ophoesten, bloed in urine, bleek tandvlees/slijmvliezen, instorten, snelle of langzame puls (hartslag)
Hou het dier zo warm en stil mogelijk.


Brandwonden

Chemisch
De neus.
Onmiddellijk spoelen met grote hoeveelheden koud water
Ernstig
De neus.
Leg er snel een kompres met ijswater op.
Indien noodzakelijk behandelen voor shock.

Shock
Symptomen: zwakke hartslag, oppervlakkige ademhaling, nervositeit, toont verward.
Komt vaak voor na een ernstige verwonding of extreme angst.
Hou het dier gebonden, stil en warm
Als het dier buiten bewustzijn is, houd het hoofd gelijk met het lichaam.

Manieren om een dier veilig vast te leggen

Als je dier gewond is, moet je hem/haar voor zijn/haar eigen veiligheid evenals die van je zelf vastbinden. Je kunt het dier muilkorven mits hij bij bewustzijn is, is het dier bewusteloos, heeft ademhalingsmoeilijkheden of een wond in de mond dan geen muilkorf of snuitje gebruiken.


Muilkorven van de hond

Spreek en beweeg kalm.
Zorg dat iemand de hond vast heeft aan de riem.
Benader de hond van opzij en achter zijn hoofd, probeer niet de muilkorf om te doen van af de voorkant. Schuif snel een nylon of draad muilkorf over de neus, en maak hem goed vast achter de oren. Als er geen muilkorf aanwezig is kun je er zelf één maken van een strook gaas, een lapje stof, riem, stropdas of touw van ongeveer 1 meter.
Maak een grote lus in het midden, haal deze lus snel over de neus van de hond, doe de uiteinden onder de kin en knoop het vast achter de oren.


Voorkom wond besmetting

Een schone en beschermende laag zou altijd gebruikt moeten worden om open wonden te beschermen tegen infecties en wond besmetting. Gebruik nooit watten direct op de open wond, want de vezels kunnen de wond besmetten.

Als de wond klein en oppervlakkig is, voorzichtig uitwassen met gewone zeep en water.
Probeer de haren rond de wond weg te knippen met een schaar, wees hiermee voorzichtig dat je niet in de huid knipt. Gebruik een antiseptisch of antibiotisch middel en bedek de wond daarna met verband. Kijk uit dat je de bloedcirculatie niet onderbreekt door het verband te strak te doen.
Als het een grote diepe wond betreft, ga niet in de wond en maak het niet schoon, maar doe er iets op en ga naar de dierenarts. In de regel krijgen honden en katten geen tetanus injectie

Voor bijtwonden, knip de haren rond de punctiewondjes weg met een schaar en was de wondjes dan grondig uit met grote hoeveelheden zeep en water, na het uitspoelen kun je nog nabehandelen met waterstof peroxide 3 %

Het is altijd wijs bijtwonden aan een dierenarts te laten zien, hoe klein de wondjes er ook uitzien.
Heel vaak is er namelijk meer schade onder de huid aangericht die je misschien niet direct ziet.
Meestal zoniet altijd moeten huisdieren met een open wond antibiotica toegediend krijgen om infecties te voorkomen.
Laatst gewijzigd door sylvia op do 04 aug 2005, 20:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door sylvia
#363931
Tips

Braken – Kan veroorzaakt worden door parasieten, infectie ziekten, vreemde objecten in het lichaam, tumoren, ontstekingen. De meest voorkomende reden is iets in het dieet. Als het braken zomaar eens een keer voorkomt en de hond gedraagt zich verder normaal, dan kunt u proberen om de hond 24 uur te laten vasten, geef alleen kleine hoeveelheden water per keer of een ijsklontje.
Je kan ook * Okugest geven. Als het braken aan blijft houden ga dan naar de dierenarts.


Diaree – Kan door al het hier bovenstaande veroorzaakt worden. Je kunt het beste even een mest onderzoek laten doen op parasieten. Als er niet gebraakt wordt kunt je een gekookt dieet geven voor enkele dagen. Als de hond ook braakt of er is bloed in de ontlasting raadpleeg dan de dierenarts.
Ook hier kun je * Okugest geven.


Het laten braken van de hond – Alleen als het ingeslikte materiaal niet bijtend of scherp is
Als het binnen een half uur is na het inslikken kun je de hond laten braken door een halve theelepel zout achter in zijn keel te doen.

Geef geen aspirine aan een bloedend dier. Je mag ook 3 tot 4 dagen voor een operatie geen aspirine geven. Aspirine verdunt het bloed en remt de stolling. Gebruik ook nooit ontstekingsremmers bij katten.


(Noot * de medicatie Kaopectate en Pepto- bismol heb ik vervangen door Okugest)


Snijwonden en bloedingen

Slagaderlijke bloedingen:
Zijn helder rood en komen in golven. Druk verband, bij tourniquet 1 minuut per 10 minuten losmaken en dep zenuwpunten (elleboog, knie) Ga direct naar de dierenarts!


Aderbloedingen:
Vloeit of sijpelt, donkerder rood. Druk verband.

Oppervlakkige bloeding – druk pleister/kussen
Sneden- verband of pleisters, als het diepe sneden zijn is hechten nodig dit moet binnen 24 uur
Gebroken of gescheurde teennagel – knip het gebroken stuk eraf, bloedstop, verband.
Laatst gewijzigd door sylvia op do 04 aug 2005, 15:45, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door sylvia
#363994
Eerste hulp suggesties bij noodgevallen

Sommige van deze producten, misschien wel allemaal kunnen bij jou in je huis aanwezig zijn, zonder dat je er misschien van bewust bent dat ze voor problemen kunnen zorgen bij je huisdier. Symptomen kunnen alleen een huid of oog irritatie zijn of een mogelijk fatale reactie als het middel is ingenomen.
Gewoonlijk als het middel een waarschuwing bevat is het ook giftig voor het huisdier.

De volgende lijst geeft een aantal middelen weer met een aantal symptomen als je huisdier er mee in aanraking is geweest en wat je er alvast met een basis eerste hulp aan kunt doen. Neem altijd contact op met je dierenarts als je vermoedt dat je huisdier in contact is geweest met één van deze middelen.

Aceton
- Braken, diaree, depressief, zwakke hartslag, shock
- Bevorder het braken, geef zuiveringszout in water
(oraal)

Ammoniak
- Braken van bloed, buikpijn, blaren en
brandplekken
- Was de huid met water en azijn, Geef water met
azijn of 3 eiwitten

Antivries
- Braken, coma.nierfalen, dood
- Bevorder het braken, geef 1 oz wodka gevolgd
door water (kan herhaald worden)


Bleekmiddel
- Brand huid en mond, braken
- Bevorder braken, geef 3 eiwitten


Aansteek blokjes
- Braken, ademhalingsmoeilijkheden, shock, coma of
toevallen
- Bevorder braken, geef laxeer middelen

Chocolade (alle soorten)
- Braken, diaree, depressief, hartritme stoornissen,
toevallen, coma van hoge cafeïne en theobromine
gehaltes
- Bevorder braken, geef laxeer middelen

Deodorant
- Braken
- Bevorder braken

Wasmiddel
- Braken
- Bevorder braken, geef 3 eiwitten of melk, kijk naar
de ademhaling

Boenwas
- Braken, ademhalingsmoeilijkheden, shock, coma of
toevallen
- Bevorder braken, geef laxeermiddelen.

Benzine
- Huid irritaties, slapte, dementia, verwijde pupillen,
braken, trillen
- Bevorder braken, geef plantaardige olie om
absorptie te blokkeren, ga de frisse lucht in.

Ibuprofen
- Braken. zweren van de maag, Nier falen
- Bevorder braken, geef laxeermiddelen, veel moeten
aan een infuus.

Kerosine/stookolie
- Braken, ademhalingsproblemen, shock, coma of
toevallen
- Bevorder braken, geef laxeermiddelen, geef
plantaardige oliën om absorptie te blokkeren.

Lood
- Braken, diaree, bloedarmoede, neurologische
symptomen, blindheid, toevallen, coma
- Bevorder braken, geef laxeermiddelen, verwijder de
loodbron

Gebrande kalk
- Huid irritaties, brandplekken
- Was de huid met veel water en zeep

Loog
- Bloed braken, buikpijn, huidblaren en brandplekken
- Was de huid met water en azijn, geef water met
azijn of 3 eiwitten

Organophosphate Insecticides
- Overmatig kwijlen, slapte, toevallen, braken, verwijde
pupillen.
- Was de insecticide af, geef atropine sulfaat als
tegengif

Thinner (wasbenzine)
- Braken, ademhalingsmoeilijkheden, shock, coma of
toevallen
- Bevorder braken, geef laxeermiddelen


Fenol
- Misselijkheid, braken, shock, lever of nierfalen
- Spoel de huid af, bevorder braken, geef 3 eiwitten of
melk

Rattengif
- heftige bloeding, bloedarmoede, blauwzucht
- Bevorder braken, vitamine K injecties zijn
noodzakelijk.



Strychnine
- Verwijde pupillen, ademhalingsmoeilijkheden.
Spierverstijving, toevallen en spasme met luide
geluiden, bruine urine
- Bevorder braken, hou de hond in een donkere
rustige ruimte tot je er mee naar de dierenarts kunt.

Terpentine
- Braken, diaree, bloederige urine, desoriëntatie,
coma, ademhalingsmoeilijkheden
- Bevorder braken, geef plantaardige olie om absorptie
te blokkeren.


Hoe laat je een hond braken
Geef een eetlepel zuiveringszout (voor kleine en middenslag honden) of enkele eetlepels (voor grote en erg grote honden) Wacht 15 a 20 minuten als ze dan nog niet hebben gebraakt de handeling herhalen maar dan met de halve dosis.


Hoe kun je laxeren
Laxeermiddelen worden gebruikt om zo snel mogelijk de darmen te legen, geef 1 theelepel wonderolie voor kleine honden en 1 eetlepel voor grote honden
Laatst gewijzigd door sylvia op do 04 aug 2005, 18:02, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Bibliotheek Medisch”

Barfplaats wordt gesponsord door