Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3287978
Kon geen duidelijke topictitel verzinnen :???: sorry.
Willen jullie meekijken/denken?

Fenja heeft spondylose en krijgt hiervoor previcox.
Ik stopte met previcox om te kijken of het met minder kon, omdat het enorm goed gaat. Het idee was gewoon een dagje over te slaan en te geven na meer inspanning of bij pijn. De dag erop begon ze enorm veel te drinken en plaste 's nachts zelfs binnen. Ze werd verward, vond haar echt beetje dement aandoen. Ook vond ik haar erg kribbig en opvliegend. Maandagochtend gelijk da gebeld, urine mee en bloed laten prikken voor lever en nier (dit doe ik sowieso jaarlijks ivm de nsaid).
Haar ureum was iets verhoogd, maar nog heel normaal 11,4. Nierwaardes verder keurig. Leverwaardes allemaal goed, behalve GPT. Deze was 478! ipv <113.
Ik was bang voor suiker, maar glucose waarde was ook goed.
Vorig jaar heb ik een uitgebreid bloedonderzoek laten doen en was de GPT 31.
Haar urine was erg ongeconcentreerd, sg 1,008. Niet vreemd gezien het vele drinken? De ph waarde van de urine was wat verhoogd.

De conclusie was een sluimerende blaasontsteking. Waarschijnlijk onderdrukt door de previcox. Heb nu een week antibiotica gegeven. Ben niet perse snel happig op antibiotica, maar ze had echt last en oudere hond met pijn en ongemak vind ik ook niks. Na 3 dagen merkte ik al verschil. Ze zat wat lekkerder in haar vel, was 's nachts niet meer aan het spoken en verward en kon het weer wat langer ophouden en dronk iets minder.
Helaas is ze weer helemaal terug bij af :-\ Drinkt weer enorm, kan het niet meer ophouden. Had vannacht zelfs gepoept binnen (ze is extreem zindelijk). Nu spuugt ze vandaag ook een paar keer. Ze is zo enorm mager. Ze woog vorige week 17kg, maar denk dat het nu nog minder is. Haar heupbotten steken eruit. 20kg is voor haar aan de dunne kant, best is rond de 22kg. Ben haar al meer gaan voeren. Ze eet nu 3,2% en krijgt veel extra's en extra groente, pompoen, zoete aardappel. Kan haar uiteraard nog meer gaan voeren, maar wilde dit geleidelijk doen. En ze komt geen grammetje aan.

Een enorm verhaal, maar ik weet niet wat de handigste volgende stap is. Ik heb er geen goed gevoel bij, ze is Fen niet meer. Natuurlijk ga ik morgen ook de da bellen om dit voor te leggen, maar graag hoor ik ook ideeën van hier.
Ze laat zich trouwens de nodige dingen doen bij de da, omdat wij haar in de houdgreep houden bij wijze van, maar ze laat zich nauwelijks betasten of onderzoeken.
Vind het wel vreemd dat de da zei dat de hoge GPT niet erg was omdat de rest goed was. Daar twijfel ik nu dus ook over.
#3287983
Terecht dat je twijfelt. Bij mijn hond was ook alleen GPT verhoogd. Dierenarts zei na echo dat milt op knappen stond en er met spoed uit moest. Second opinion bij andere dierenarts laten doen en die stuurde mij door naar specialist. Specialist wilde endoscopie doen want probleem zat in de darmen (wat natuurlijk kwam door barf >:( ). Omdat alleen deze leverwaarde verhoogd was, wilde ik eerst een leverprobleem uitsluiten (leek mij logisch...) en heb om een histologisch leverbiopt gevraagd. Daaruit kwam de uitslag chronische actieve hepatitis. Dit is te behandelen met prednison. Mijn hond is goed hersteld waarna het een lange periode goed is gegaan. Vorig jaar weer een verhoogde GPT, weer prednison en weer hersteld. Ik hou wel vinger aan de pols door met enige regelmaat de GPT te laten prikken.

Hoogste waarde bij mijn hond gemeten was 469. En mijn hond is hersteld maar je kan chronische hepatitis niet onbehandeld laten dus heel goed dat je terug gaat naar je dierenarts. Al is het natuurlijk niet met zekerheid te zeggen dat jouw hond dit ook heeft. Maar omdat precies dezelfde waarde verhoogd is, wilde ik je dit toch even meegeven. Sterkte met Fenja. Hopelijk weet je snel wat er aan de hand is.
#3287993
Jeetje, wat een narigheid :-\

Ik denk toch dat ik me door zou laten sturen. Er is duidelijk iets aan de hand, jullie kunnen er niet achter komen wat, dan lijkt me een bezoek aan bijv. een internist de aangewezen weg. In de Wagenrenk kunnen ze een buik echo maken en direct een biopt maken van de lever als dat nodig is. Dat kunnen ze in Utrecht natuurlijk ook maar ik vind de Wagenrenk fijn.

Het zou best kunnen dat de AB kuur de ontsteking aan de lever even heeft onderdrukt. Maar ja, daar is meer voor nodig om dat blijvend te verbeteren. Zoals bijv. aangepaste voeding en misschien inderdaad een kuur prednison.
#3288146
Dankje Lizzy.
Vandaag met de da besproken om idd door verwijzing te krijgen en echo te laten maken. Ze verwijzen normaal door naar Utrecht of Dordrecht. Wagenrenk ben ik zelf al eens geweest en beviel goed.
Iemand ervaringen met Dordrecht?
#3288207
Arline schreef:Dankje Lizzy.
Vandaag met de da besproken om idd door verwijzing te krijgen en echo te laten maken. Ze verwijzen normaal door naar Utrecht of Dordrecht. Wagenrenk ben ik zelf al eens geweest en beviel goed.
Iemand ervaringen met Dordrecht?
Niet voor dit soort klachten. Ik weet wel dat ze op gebied van orthopedie erg goed zijn maar dat zegt natuurlijk weer niks over interne geneeskunde... Misschien andere mensen!

Sterkte!
#3294071
Even een update.
Er is eerst nog zeer uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Afwijkende waarden lever en alvleesklier en (in maag/darm) zeer veel ontstekingswaarden (witte bloedcellen?). Heel kort samengevat. Bloedwaarden heb ik natuurlijk, maar nalezen is niet makkelijk voor mij, weinig kaas van gegeten.
Alvleesklierontsteking leek niet perse het geval, omdat Fen nog zeer actief was en enorm graag at. Ik voerde haar erg veel en gaf koolhydraten extra, lijkend op een leverdieet. Maar ze bleef dun en werd dunner.

Bij de Wagenrenk een echo gemaakt. Alles bekeken en geen tumoren. Heel licht verdikking te zien bij de alvleesklier en ook overgang maag darm, maar dat laatste was slecht te zien met de echo. De afwijking was zo minimaal dat het meer irritatie leek van bijv braken en niet als het probleem. Lever en nieren niks te zien.

Terug voor een maag-darm scopie, want waarschijnlijk daar het probleem.
Niks te zien. Ook niet in de slokdarm, ook niet in de overgang maag naar darm.
Er zijn biopten genomen uit maag en darm en voor de zekerheid ook uit de lever. De uitslagen daarvan krijg ik nog, maar vraag me af of daar wat uitkomt, gezien alles goed is?
Advies van Paul mandigers voor nu om toch uit te gaan van een alvleesklier probleem en zo min mogelijk vet te voeren en zymoral over het eten te doen om haar aan te laten komen.

Blij natuurlijk dat de scopie niks raars liet zien, maar daardoor wel de vraag; wat dan wel? Want goed gaat het niet, inmiddels nog maar 16kg en dat is mega weinig! Ze ziet er uit als een verwaarloosde straathond! Ze is energiek (minder door magerheid, maar wil nog dolgraag en kan nog flink mee wandelen) en wil dolgraag eten.

Een heel verhaal weer oeps, maar dit is dus mijn vraag:
Wat kan ik haar nu het beste voeren?
Ik dacht zelf meerdere kleine porties, weinig vet en het eten koken om het voor nu makkelijker verteerbaar te maken? En koolhydraten als extra, zoals zoete aardappel, havermout eventueel rijst, of juist absoluut niet? En wel of geen bot voeren?
Ik weet het echt even niet nu namelijk.
Hoop dat jullie mij kunnen helpen met haar voeding / menu.
#3294074
Lizzy schreef:Wat voer je nu, als ik vragen mag? Hoe is de ontlasting? Heb je al eens iets geprobeerd te voeren als Carnibest Pancreas?
Ze krijgt haar hele leven al 'standaard' barf. En nu voerde ik al wat lager bot, ong 30%, omdat ze dan beter verteerd. De laatste tijd extra koolhydraten in de vorm van zoete aardappel en havermout en extra eiwit zoals huttekase, ei, geitenyoghurt, witvis.
Carnibest Pancreas heb ik nog niet geprobeerd, dus dat kan ik zeker gaan doen. En wanneer KVV of zelfs brok betekend voor een oudere hond dat ze het daar nog prima op doen kan, dan wil ik dit best doen. maar in 1e instantie ben ik altijd geneigd het 'zelf te doen' met barf.
#3294077
Sorry lizzy, je vroeg naar haar ontlasting. Die is goed, maar snel te hard, vandaar een lager botpercentage.

Ik ga eens kijken naar cb pancreas.
Ik heb bij ic rdam geïnformeerd naar verse pancreas, maar dat hebben ze niet meer. Is daar nog wel aan te komen?
#3294093
Volgens mij kun je bij dogmeat nog verse pancreas krijgen. Moet je ff bij hun op de site kijken. Ik zie nu in je onderschrift dat het om een herder gaat?
Heeft Mandigers het niet gehad over EPI. Dit is een alvleesklierprobleem wat vaak voor komt bij herders. Je kunt dan pancreas proberen maar vaak kom je toch ook uit op zymoralpoeder. Of creon capsules. Ik heb me daar eens in verdiept toen Chendo leverproblemen kreeg.
Ik weet niet hoe je engels is maar dit is een zeer informatief forum www.epi4dogs.com met zeer behulpzame mensen.
#3294110
tt-tjes schreef:Volgens mij kun je bij dogmeat nog verse pancreas krijgen. Moet je ff bij hun op de site kijken. Ik zie nu in je onderschrift dat het om een herder gaat?
Heeft Mandigers het niet gehad over EPI. Dit is een alvleesklierprobleem wat vaak voor komt bij herders. Je kunt dan pancreas proberen maar vaak kom je toch ook uit op zymoralpoeder. Of creon capsules. Ik heb me daar eens in verdiept toen Chendo leverproblemen kreeg.
Ik weet niet hoe je engels is maar dit is een zeer informatief forum http://www.epi4dogs.com met zeer behulpzame mensen.

Dankjewel, kijk even bij degomeat.

Het gaat idd om een mechelse herder teef van bijna 12.
Mandigers heeft wel aangeraden zymoral te gebruiken. Maar zie je epi dan in de bloedwaarden? Alles is doorgelicht, zeer uitgebreid bloedonderzoek, echo van de buik en scopie van maag-darm. Uitslag van de biopten moet ik nog krijgen.
Omdat de bloedwaarden niet goed waren is er verder gekeken, vandaar scan en uiteindelijk scopie.
Uiteindelijk is er 'niks'. Maar daarom moet ik het even laten zakken. Vaak wanneer ik thuis ben komen allerlei vragen in me op. Ik zal morgen ook bellen en deze dingen voorleggen.

Bedankt voor je link, ik ga daar eens lezen.
#3294154
Voor zover ik weet zie je het ook in de bloedwaardes van lever en alvleesklier. Ook B12 in het bloed is dan zeer laag. Van EPI worden ze heel mager ondanks dat ze eten omdat ze het niet meer opnemen.
Poept ze erg veel?
Van suikerziekte worden ze trouwens ook mager, en gaan heel veel drinken en plassen. Is daar al naar gekeken?
#3294156
Ah! Ja, ik wist niet dat je zelf samenstelde. In dat geval zou ik ook voor een zelf samengestelde maaltijd blijven gaan en verse pancreas toe voegen. Ik weet alleen niet of het toevoegen van koolhydraten nou zo'n geweldig idee is....?
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door