Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3285287
Ean blijkt een vitamine B12 tekort en een behoorlijk foliumzuur-tekort te hebben.
Aanleiding voor het bloedonderzoek was zijn extreem slecht wordende vacht, die zo slecht was dat het eigenlijk niet bij zijn relatief lage dosering prednison van om de dag 5 mg (hij weegt 40 kilo) past. Hij krijgt de pred voor maag/darmproblemen (vastgesteld met scopie) en staat sinds oktober op KVV hert (wat verkocht wordt als compleet maar waar ik twijfels bij heb).
NB: het afbouwen van de prednison ging elke keer maar niet, kreeg hij toch weer milde klachten. Inmiddels denk ik dat dit wel eens door het B12-tekort zou kunnen komen.

In elk geval...
De eerste B12-injectie zit er in. De vraag is nu; wel of niet foliumzuur supplementeren? De specialist zegt; hoeft niet, mijn eigen DA en het lab zeggen van wel.
Daarnaast; wel of niet ook op pro- (of pre)biotica zetten in de hoop dat het de opname van foliumzuur uit de voeding verbetert...

Iemand ervaringen mee?
Door smulpaap
#3285396
Met vit, B heb ik met mijn inmiddels overleden hond een hele tijd goede resultaten gezien
Zij heeft het eerst per injectie gehad , en hierna kreeg ze vit b complex ( alle vit b dus )
Ze had wel andere klachten dan jouw hond , problemen met de coördinatie wegens ouderdom

Ik heb momenteel weer een bejaarde hond , zij heeft sinds Okt een dieet met o.a ook hertenvlees . Ze krijgt alleen nog spier en orgaanvlees (van o.a hert )
Het aandeel bot is vervangen door Osteonyl , waar o.a ook vit b en zink in zit en nog veel meer stofjes
Zij had en kreeg ook steeds meer darmproblemen en kreeg o.a candida . Ook haar vacht werd een drama , dun , soms kaal en erg onrustig met rode plekken en vele korsten
Wij hadden de keuze tussen prednison of dit dieet , we hebben ingezet op het dieet en het gaat prima ! Het is alsof we een nieuwe hond hebben
Op straat zeiden kinderen weleens , kijk mam een zwerfhond :-X Ze zag er niet meer uit , ook haar gedrag veranderde , van een blije senior naar een hond die zich steeds meer terug begon te trekken
Zij krijgt ook probiotica en het fyto supplement van Carnivoer en verder visolie en groenten
#3286625
Voor nu besloten om de eerste 2-3 weken alleen de B12 te doen en te zien of hij daar op opknapt. Als dat niet zo is, kunnen we alsnog de foliumzuur bij gaan geven.

Ik heb inmiddels ook de hypoallergene vitamine/mineralenmix van Trovet besteld op aanraden van de DA; we vermoeden toch ook een tekort op basis van het voer dat hij gekregen heeft en dit kan weinig kwaad om toe te voegen. Ik weet dat ik ook een groentenmix of iets dergelijks kan maken, maar daarbij loop ik een theoretisch risico dat hij er iets tussen zit waar hij niet tegen kan. Kan altijd nog...

Maar probiotica of prebiotica.. zouden jullie dat doen?
#3291639
monique.bladder schreef:Voor nu besloten om de eerste 2-3 weken alleen de B12 te doen en te zien of hij daar op opknapt. Als dat niet zo is, kunnen we alsnog de foliumzuur bij gaan geven.

Ik heb inmiddels ook de hypoallergene vitamine/mineralenmix van Trovet besteld op aanraden van de DA; we vermoeden toch ook een tekort op basis van het voer dat hij gekregen heeft en dit kan weinig kwaad om toe te voegen. Ik weet dat ik ook een groentenmix of iets dergelijks kan maken, maar daarbij loop ik een theoretisch risico dat hij er iets tussen zit waar hij niet tegen kan. Kan altijd nog...

Maar probiotica of prebiotica.. zouden jullie dat doen?
Ik vind je keuze een handige: eerst een week of 3 afwachten wat het resultaat is van de behandeling die de specialist adviseert. En daar zou ik me dan ook even die weken aan houden. Dus nú geen pro- of prebiotica en ook geen multi-vit. De specialist heeft onderzoek gedaan en ik neem aan dat hij/zij weet hoe te behandelen bij het geconstateerde tekort.
Door van alles anders er bij in te zetten, weet je straks niet wat je vol moet houden en wat eigenlijk overbodig (of zelfs overdadig) is. Dus ik zou je eerste keuze volgen: je 3 weken beperken tot de door de specialist geadviseerde behandeling. Als het resultaat daartoe aanleiding geeft kun je altijd nog meer/anders in zetten (in overleg met de Specialist, want ik zou dan wel eerst vragen welke conclusies/adviezen/onderzoeken die nodig vindt als resultaat uit zou blijven).
#3292000
We zijn inmiddels een aantal weken verder en we zien in elk geval wel dat zijn vacht verbeterd. Voor de rest zien we nog weinig, sterker nog; we hebben de prednison weer wat opgevoerd omdat hij toch weer iets kieskeuriger werd qua eten. Daarna al wel weer iets naar beneden gedaan, want we merken dat hij van 10 mg om de dag chagrijnig wordt naar Griffin toen. Bij 5 mg gaat hij dus minder enthousiast naar eten en nu met 7,5 mg lijkten we een goede tussenweg gevonden te hebben..
Hij moet nu nog 3 keer eens in de twee weken een injectie, dan twee weken wachten en dan bloed prikken..
Ik ben benieuwd..
Door Janie2
#3292800
Bij mensen is bloed prikken na injecteren onzin. Ik zou daar nog even overleggen.
Zelf injecteer ik b12, en mijn waarden zijn structureel sky high. Ook na twee maanden niet injecteren. B12 injecteren is echt als actie bij een b12 tekort en daarna volg je de klachten als rode draad, niet de bloed onderzoeken.

Blijft hij wel op gewicht? Kan hij verder alles wel opnemen? Al eens gekeken naar enzymen?
#3293160
Direct na de injectie is inderdaad niet verstandig was het advies van de DA, maar na twee weken kun je wel zien hoeveel het is. Dat willen we met name ook omdat zijn foliumzuur ook heel laag was en na overleg met de internist besloten dat eerst niet te supplementeren. Maar stel nu dat de injecties niet of onvoldoende gewerkt hebben (door bv. het foliumzuurtekort), dan weten we dat. Als het sky-high is, is het prima ;)

Denk dat er een mogelijk verschil zit in waarom er onvoldoende B12 is?
Bij hem is het niet direct de oorzaak van zijn klachten (waarschijnlijk), maar het gevolg. Omdat zijn darmen niet goed functioneren, neemt hij onvoldoende B12 op. Waardoor zijn darmen weer slechter herstellen, waardoor we zijn pred slecht naar beneden krijgen... Zijn enige symptoom was nu zijn vachtverlies (want rest wordt ook gemaskeerd door pree-gebruik denk ik). Daar is lastig op te sturen..

Hij blijft prima op gewicht (ook nooit diarree of braken in principe, wat dat betreft is het wel erg a-typisch..).
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, welke enzymen bedoel je?
Door Janie2
#3293200
Het zou mij verbazen als hondjes anders werken dan mensen kwa b12! Twee weken na een injectie is er geen andere uitkomst mogelijk dan goed/ sky high. Is gewoon puur wat er in het bloed in omloop is, niet op celniveau.

Eigenlijk is het dan verstandig denk ik om gewoon sowieso te blijven injecteren totdat z'n problematiek over is, als dat ooit over gaat.

Ik hou van mijn hond ook de b12 en foliumzuur in de gaten ivm zijn maag darm problematiek. Zeker nu ik door de scopie weet dat het nu z'n dunne darm is. Tot nu toe nog is de b12 en folium in orde gelukkig. Moest ik wel zelf aankaarten trouwens, dat ik dat geprikt wilde hebben.

Kwa enzymen bedoel ik spijsverteringsenzymen toevoegen bijnzh eten voor extra steuntje vertering/opname. Het verscheelt hier in energie als ik dat structureel toevoeg bij iedere maaltijd .

Het is wat, maag/darm. Jij bent nu ook al weer een tijdje bezig met Ian he? Was/ben jij ook op het holistische pad bezig ?
#3293207
Ja, we zijn al een jaar aan het knoeien nu.... Nu is het weer even spannend want hij eet nu slecht maar.... een loopse teef bij de buren en gisteren voor de 2e keer in zijn leven achter het spoor van een loopse teef aan geweest. De kans is dus wel heel heel groot dat het niet eten daar van komt, maar het knaagt dan wel vind ik...

Nee, we zijn nog niet holistisch bezig. Ik wil dit met de B12 eerst afwachten en dan is dat een volgende stap.
Ik ga het wel zien. Bloedprikken moeten we toch en die ene extra bepaling kan er dan wel bij ;)

Hij heeft nog geen verteringsenzymen erbij gehad maar lees net jouw verhaal.. Het is wel zo dat dat er een keer een heel licht afwijkende waarde was, maar afgelopen jaar is het drie keer onderzocht (amylase bv) en dat was altijd goed. Maar het is iets om te overwegen.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door