Veel minder angstige hond

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot alternatieve geneeswijzen (homeopathie, acupunctuur, bach-bloesems, etc.)

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Veel minder angstige hond

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Spikkelneus
5-sterren
Berichten: 1546
Lid geworden op: Vr 27 Feb 2015, 15:23

Veel minder angstige hond

Berichtdoor Spikkelneus » Ma 03 Okt 2016, 17:18

Onze nieuwe galgo Nuria is zeer angstig. Dat was ons ook verteld van tevoren, maar wij hadden geen idee waarvoor dan precies.
Nou, voor een heleboel.

De eerste paar dagen bij ons thuis gingen wonderwel goed, ze maakte echt grote stappen. Maar ze heeft nu een flinke terugval - ze zit in een hoekje van een mand achter de bank, in elkaar gedoken. Ze wil je niet aankijken en ze wil ook niet mee naar buiten.
Dit was een paar dagen geleden echt veel beter, ze lag ontspannen op de bank, ze kwam kwispelend naar de voordeur als we gingen lopen en ze liet zich knuffelen terwijl ze je likjes gaf. Dat is allemaal weg.
En ik weet niet precies waarom, behalve dat ze gister 2x heel erg geschrokken is buiten (1x van een dichtklappend hek en 1x van een auto). En dan heeft ze razende paniek - probeert zich met al haar kracht los te rukken. Alle opgebouwde vertrouwen lijkt weer verdwenen. Ook in huis.

Wij zijn er al achter dat in het donker naar buiten sowieso een probleem is, want dan vindt ze auto´s nog veel enger dan overdag, het lijkt wel iets met de koplampen te maken te hebben. Maar ze zal toch een plas moeten ´s avonds en ´s ochtends. En dan moeten we langs de weg dat kan niet anders.

Nou bedacht ik vanmiddag dat ik nog een flesje bach Rescue heb liggen dus ik heb dat vlak voor de middagwandeling toegediend en ik had de Nuria van 3 dagen geleden weer terug! Ze kwam zelf naar de gang om haar tuigje aan te laten doen (weliswaar niet heel enthousiast, maar toch, de laatste 4x heb ik haar in haar mand aangelijnd) en buiten was ze redelijk opgewekt en niet in elkaar gedoken met haar staart tussen de benen.
Dus dat werkt.

Verder heb ik een pot Puur Rust besteld om haar de komende tijd wat te ondersteunen, want na onze eerste bemoedigende week, ben ik bang dat dit toch een proces met veel ups en downs gaat worden, omdat ze (nog?) heel makkelijk een terugval krijgt.

Na deze lange introductie heb ik 2 vragen: Weet iemand hoe lang de werking van de bach rescue aanhoudt? De laatste wandeling van 25 minuten heeft ie overbrugd, dus dat weet ik, maar wat als we een uur gaan lopen?
Heeft iemand nog tips wat ik nog meer zou kunnen doen om haar te kalmeren/te helpen/te ondersteunen?
Laatst gewijzigd door Spikkelneus op Zo 24 Sep 2017, 09:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Lizzy
Moderator
Berichten: 63986
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor Lizzy » Ma 03 Okt 2016, 18:20

Ik denk heel eerlijk gezegd dat Bach Rescue op termijn helemaal niet zinvol is. Dat blijft in mijn ogen ook niet helpen, omdat je niet de laag dieper gaat die nodig is. In jouw geval...? Ik ben helemaal niet van de dierentolken maar voor Nienke Sjabbens maak ik een uitzondering want zij is ook echt specialist op gebied van bloesems: http://www.dierentolk.eu/.

En verder weet ik niet wat je hier mee moet, behalve ongelofelijk veel geduld hebben :-\ . Echt moeilijk he, zulke dingen...... :-\ . Ik denk dat 1 uur wandelen voorlopig nog teveel gevraagd is. Maar dat is puur een gevoelsmatige ingeving.
miik
5-sterren
Berichten: 2851
Lid geworden op: Wo 30 Jan 2008, 22:10
Locatie: Delft
Contact:

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor miik » Ma 03 Okt 2016, 18:59

Ik denk ook dat je het beste contact op kan nemen met een goede homeopaat die iets op maat maakt voor Nuria.
Ik zou ook geen lange stukken gaan lopen, maar vooral kleine stukjes, dje je positief kunt afsluiten.
Je schrijft dat - " Maar ze zal toch een plas moeten ´s avonds en ´s ochtends. En dan moeten we langs de weg dat kan niet anders."- ik zou hier een andere oplossing voor zoeken, alles wat je opbouwt breek je in die uren weer af....
Dus ik zou kijken of je deze plasjes in de tuin kan laten doen, of in een zandbak, of op een puppy plasmatje of wat dan ook...
Wat je verder kunt doen is elke wandeling het flesje Bach Rescue meenemen. En als ze zoo schrikt, dan gelijk iets in haar bekje sprayen...
Mijn Vivi had de neiging naar huis te rennen als ze schrok. Dus wij hebben eindeloos getraind, aan de riem- hond zien- is hierkomen stukje worst- (ze was erg bang voor andere honden). Nu is ze nog steeds bang voor andere honden, maar ze komt naar me toe- ik kan haar vast houden en haar helpen tot de andere honden weg zijn.... Dus dat zou ik zeker gaan trainen, dat als ze een auto ziet - dat ze naar jullie toe komt. Desnoods neem je haar hele avondmaaltijd mee naar buiten !
En verder kun je kijken of een beetje strak jasje helpt. Sommige worden daarrustiger/zekerder van (net zoiets als een thundershirt/inbakenen).
Gebruikersavatar
frodo quin
5-sterren
Berichten: 2195
Lid geworden op: Wo 28 Sep 2011, 23:06

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor frodo quin » Ma 03 Okt 2016, 19:21

persoonlijk denk ik dat je eerst moet werken aan een vertrouwensband en dan maar pas de stap naar de enge buitenwereld zetten. Als je natuurlijk geen tuin ofzo hebt waar ze kan plassen moet je wel naar buiten, maar dan zou ik het voorlopig kort houden.

Wolf (kat) heeft jaren bach resque gehad en kreeg deze twee keer per dag. Het effect was bij hem constant.
Gebruikersavatar
constance.blokzijl
5-sterren
Berichten: 3005
Lid geworden op: Do 21 Mei 2015, 18:53

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor constance.blokzijl » Ma 03 Okt 2016, 21:38

Gevoelsmatig zou ik ook zeggen die plas in het donker in een bak waarin gras of zand in zit, thuis veilig in de tuin/balkon. Bij angst kun je zoveel zo snel vooruitgang kwijt raken.

Ook wandelen, ik zou eerder kiezen voor meerdere kortere stukjes zodat er minder prikkels binnen komen. Vergelijk het eigenlijk met een pup, teveel prikkels is dan moeilijk te verwerken en veroorzaakt vaak ook een terugval.

Ik zag volgens mij deze week op doggo.nl op de lezing lijst een lezing/workshop voor massage bij angst. Leerde je zelf dmv drukpunten en evt inbakeren om de stress en angst te laten verminderen. Ik weet zo ff de naam van die lezing niet meer, ik dacht dat het een ttouch was, maar dat weet ik niet zeker meer. Weet ook niet zo meer waar het gegeven werd, maar dat kun je vast opzoeken.

Heel veel succes!
Gebruikersavatar
Kaela
5-sterren
Berichten: 10936
Lid geworden op: Do 24 Mar 2011, 19:00
Contact:

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor Kaela » Ma 03 Okt 2016, 22:03

Wij hebben phytonics strezzzz geprobeerd, maar Oscar reageert heel slecht op zulke middelen, dus wij hadden er niet zo goede ervaring mee. Nu geven we clomicalm, wat heel erg als werking heeft om stress af te kunnen vloeien en leermomenten mogelijk te maken. Maar dat lijkt me wat pittig om nu al te geven als je nog geen mildere middelen geprobeerd hebt.

Ik zou overigens ook geen lange wandelingen maken, maar ook niet meerdere korte. Stress stapelt zich en als ze zo schrikt, dan mag je daar denk ik wel van uitgaan.

Ik zou juist je uiterste best doen om álles te vermijden waar ze zo van schrikt. Hoeft niet mega lang, maar minstens een paar dagen. Niet in het donker, niet langs de weg. Desnoods rij je met de auto (als ze dan niet eng vindt) naar waar je niet meer langs de weg hoeft.
En dan als ze een paar dagen echt tot rust is gekomen en het vertrouwen weer goed terug is, gedoseerd prikkels toevoegen. Dat kost even heel veel inspanning, maar dan went ze er goed aan, in plaats van zo volledig er door overvallen te worden nu.

Het zal best even lastig zijn om te verzinnen hoe je dat op gaat lossen, maar er zijn al veel ideetjes aangedragen. Nu investeren betaald zich later weer terug denk ik.
rosmin
5-sterren
Berichten: 1108
Lid geworden op: Za 13 Nov 2010, 19:07

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor rosmin » Di 04 Okt 2016, 00:27

Nuria is nog maar een paar dagen bij jullie , ze is waarschijnlijk overdonderd door alle nieuwe indrukken en haar lijf/ psyche staat bol van stress door alle prikkels, nog los van al hetgeen ze hiervoor heeft meegemaakt en met zich meedraagt.

Geef en gun jezelf, maar vooral Nuria de tijd om een en ander te verwerken. En dan doel ik niet op 1- 2 weken, maar minstens 3 maanden tot een half jaar om haar de kans te geven lichamelijk volledig aan te sterken. Al die tijd (en wellicht nog lange tijd daarna) kan je proberen haar angst te stabiliseren en te (her) kennen, maar het kost veel geduld en tijd.

Zorg dat je voorspelbaar wordt in je handelen naar haar toe, voorspelbaarheid geeft controle en vermindert angst.
Ne als een overzichtelijke, rustige, voorspelbare omgeving.
Zorg dat ze in naar angst niet echt ver weg kan vluchten, maar beperk haar ook niet helemaal. Dus zodanig lange lijn, dat ze ruimte heeft weg te rennen, maar ook merkt dat er een grens aan kan zitten. Zoek naar wat ze veilig vindt. (Sam liep vaak onder in de berm langs de slootkant als hij iets doodeng vond.) Als ze enorm angstig is, kan haar leervermogen geblokkeerd zijn.
Misschien kan je afgestemde medicatie of homeopathie toepassen, maar op dit moment zou ik dat nog niet doen, omdat ze nog maar zo kort bij jullie is. Ik zou eerst een meer volledig beeld van haar willen krijgen.
TTouch werkte bij Sam trouwens zeer ontspannend bij zijn enorme, diep gewortelde angst. Een paar handgrepen zijn gemakkelijk te leren.

Ik zou haar nu los van je andere honden meenemen te wandelen, zodat je de tijd hebt haar te kunnen ondersteunen en te leren waar en hoe ze ergens op reageert. De wandelingen zou ik op plekken doen waar amper prikkels zijn die haar angstig maken. Mijn ervaring is dat zeer angstige honden (met trauma) het vrolijke, ongedwongen gedrag van andere honden niet overnemen.
Gebruikersavatar
Spikkelneus
5-sterren
Berichten: 1546
Lid geworden op: Vr 27 Feb 2015, 15:23

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor Spikkelneus » Di 04 Okt 2016, 07:34

Dankjullie wel voor de reacties.

Het is vooral heel naar om te zien dat ze weer terug is bij af. Dat zij nog steeds in de hel leeft, ook al is de mand zacht en warm en het eten beter en meer. (en ze ging zo goed, verd*rie)

Donker is echt een probleem, dan is ze echt doodsbang. Ik heb haar net mee de tuin in genomen (omdat haar laatste plas gistermiddag om 16 uur was) en dan is ze net zo goed bang. Want ook daar schijnen de koplampen van langsrijdende auto´s in. Ik heb echt geen idee hoe ik haar duidelijk moet maken dat een langsrijdende auto ongevaarlijk is, zeker op 50 meter afstand.

De komende 2 en halve maand wordt het alleen maar donkerder, dus dat gaat nog wat worden.

Tijd en geduld heb ik. Voorspelbaarheid ook, ons dagritme is 7 dagen per week hetzelfde. En dat is goed, dat merk je ook wel, het zijn de dingen waar ik geen invloed op heb. Herrie buiten, geluiden, lichtbundels, andere mensen, fietsen etc. Overal zijn prikkels, en ze zijn al gauw te veel. En een plek om te wandelen ´s avonds in het donker waar verder niemand komt, die is er niet. Tenzij in het bos, maar a) dat mag niet b) als je wel iemand tegen komt is de schrik des te groter, c) dan komt het wild tevoorschijn en ik heb al gemerkt dat ze dan helemaal uit haar plaat gaat (op een andere manier - dan ´moet´ ze jagen).

Ik ga me eens de TTouch verdiepen, dat spreekt me wel aan.

Volgend probleem: ik ben zaterdag jarig. En er willen mensen langskomen. Dat kan dus niet met Nuria. Nou heb ik ook de schurft aan bezoek, dus mij heeft ze er niet mee. Met mijn ouders heb ik afgesproken dat we uit eten gaan, dus we zien elkaar daar, de honden zijn rustig thuis. Prima oplossing. Maar de rest moet ik bot weigeren, want ´dat kan de hond niet aan´ dat pikken niet-hondenmensen dus niet. Hun probleem, maar het levert mij wel een hoop gezeik op....
Lizzy
Moderator
Berichten: 63986
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor Lizzy » Di 04 Okt 2016, 07:48

Zet dat laatste gewoon direct van je af. Dit soort stress kun je er ook niet bij hebben, je hebt nu even alle aandacht voor je hond nodig. Dikke doei voor ze.
eelke
Moderator
Berichten: 17294
Lid geworden op: Vr 29 Jan 2010, 10:12

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor eelke » Di 04 Okt 2016, 07:55

Nou inderdaad. Dat zij het voor de hond niet begrijpen a la, maar dan kan er nog wel begrip zijn voor jouw beslissing...
Gebruikersavatar
pluk
5-sterren
Berichten: 4085
Lid geworden op: Za 23 Mar 2013, 15:01
Locatie: Nootdorp

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor pluk » Di 04 Okt 2016, 09:30

Lekker boeien wat de rest ervan vindt....

Maar heel eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed waarom je zelf wel weggaat om te gaan eten. Ze is net bij jullie en blijkbaar ook binnen erg bang.
zurca
5-sterren
Berichten: 4477
Lid geworden op: Di 08 Jul 2003, 13:11

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor zurca » Di 04 Okt 2016, 09:35

Je zou kunnen proberen via de stichting (of een andere stichting) in contact te komen met opvanggezinnen die veel ervaring hebben met zeer angstige honden. Zij kunnen jullie misschien wat handsvaten aanreiken om mee aan de slag te gaan.
Ik heb overgens met Ziggy de ervaring dat zij zich juist wel "optrekt" aan een andere hond. Ziggy is momenteel in een fase waarin ze bang kan reageren. Blijkbaar heeft ze al die jaren meer aan en met Tous gehad dan wij hebben beseft. Nu merk ik duidelijk verschil in haar gedrag als de hond van mijn ouders erbij is. Het kan dus wel helpen een stabiele en rustige hond erbij....

Sterkte in ieder geval, het zal moeilijk zijn om haar zo te zien :bigarmhug:

En mocht je iets willen geven, je zou eens kunnen kijken naar CBD olie. Dat geef ik Ziggy en ik merk duidelijk verschil.
Ik geef haar deze; http://www.decbdsite.nl/a-43086388/cbd- ... lie-10-ml/
Moet ik er wel bij zeggen dat Ziggy lang niet zo angstig is als jullie Nuria en ook niet getraumatiseerd is.
Gebruikersavatar
Spikkelneus
5-sterren
Berichten: 1546
Lid geworden op: Vr 27 Feb 2015, 15:23

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor Spikkelneus » Di 04 Okt 2016, 10:07

pluk schreef:Lekker boeien wat de rest ervan vindt....

Maar heel eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed waarom je zelf wel weggaat om te gaan eten. Ze is net bij jullie en blijkbaar ook binnen erg bang.


Ze is binnen vooral bang voor ons. Ze heeft nog nooit een betrouwbaar mens ontmoet. Ze ligt rustig in haar mand, totdat je naar haar kijkt of een stap in haar richting zit, dan krimpt ze in elkaar. (heel verdrietig als je hond bang voor je is, terwijl je haar niks hebt aangedaan, hoewel in haar ogen dus blijkbaar wel)
Dus ´alleen´ thuis met de 3 andere honden is niet echt een probleem, het is niet dat ze aan ons gehecht is (was dat maar zo). En we zijn ook geen uren weg.
rosmin
5-sterren
Berichten: 1108
Lid geworden op: Za 13 Nov 2010, 19:07

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor rosmin » Di 04 Okt 2016, 12:16

Spikkelneus schreef:Ze is binnen vooral bang voor ons. Ze heeft nog nooit een betrouwbaar mens ontmoet. Ze ligt rustig in haar mand, totdat je naar haar kijkt of een stap in haar richting zit, dan krimpt ze in elkaar. (heel verdrietig als je hond bang voor je is, terwijl je haar niks hebt aangedaan, hoewel in haar ogen dus blijkbaar wel)


Ik zou dan geen contact met haar zoeken, laat haar rustig liggen in haar mand, waarschijnlijk voelt ze zich daar wel veilig. Je zal zien dat ze op een keer uit zichzelf voorzichtig contact gaat zoeken met je/jullie. Wees in je houding niet te confronterend, geef haar figuurlijk ook de ruimte, dus niet op haar af lopen, laat haar naar jou toekomen en dat gaat echt lukken , het kost de eerste weken/maanden heel veel tijd en geduld.
Wij mensen willen graag zo snel als mogelijk dat een hond meedraait in de roedel en zich veilig voelt, want ze heeft nu toch die warme mand en genoeg te eten en er is nu toch geen direct gevaar meer? Hiermee wil ik niet zeggen dat dit voor jou geldt, maar ik probeer het verschil in beleving van veiligheid door mens en hond aan te geven.
Koplampen kun je trainen, mits ze open kan staan voor leren! Zoals je haar nu beschrijft lijkt het dat ze dat nog niet kan.

Als je er zelf niet uitkomt, schroom dan niet hulp te zoeken bij GT die vertrouwd is met zeer ernstige angst (trauma) bij honden uit buitenland.
rosmin
5-sterren
Berichten: 1108
Lid geworden op: Za 13 Nov 2010, 19:07

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor rosmin » Di 04 Okt 2016, 12:18

En over je verjaardag zou ik me niet druk maken, het is JOUW dag toch, dus jij bepaalt hoe je 'm viert.
Alvast gefeliciteerd :)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Zeer angstige hond

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Alternatieve geneeswijzen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast