Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: eelke

Door malinois.
#3249274
Nav een discussie deze vraag.
Waar komt t verhaal met je voert compleet als je minimaal 5 diersoorten in 2/3 weken voert bij kvv's eigenlijk vandaan? Weet iemand de onderbouwing?
Ik voer zelf +5 diersoorten per week van 5 a 6 merken dus het is niet iets waarbij ik overtuigd hoef te worden. Meer wat eigenlijk de onderbouwing hiervoor is.
Door Lizzy
#3249294
malinois. schreef:Nav een discussie deze vraag.
Waar komt t verhaal met je voert compleet als je minimaal 5 diersoorten in 2/3 weken voert bij kvv's eigenlijk vandaan? Weet iemand de onderbouwing?
Ik voer zelf +5 diersoorten per week van 5 a 6 merken dus het is niet iets waarbij ik overtuigd hoef te worden. Meer wat eigenlijk de onderbouwing hiervoor is.
Is toch ook een leuke en goeie vraag!

Ik zie overigens een nieuwe trend onder zogenaamde voedingsdeskundigen. Die beginnen te roepen dat 1 diersoort ook wel kan. Nou goed, die neem ik verre van serieus.

Want eigenlijk is het gewoon net zo simpel als bij je eigen voeding. Je moet fruit en groenten eten. En dat wissel je ook af. Je eet niet iedere dag andijvie en een appel. En zo eet een hond niet iedere dag kip. Ten eerste is het zo dat elke dag andijvie niet gezond is omdat het een teveel aan stoffen (neem nitraat) bevat en ten tweede bevat het misschien wel weer net te weinig van andere stoffen (ik noem gewoon maar wat he: selenium) bevat die je ook nodig hebt. Een appel (een niet bio) wordt echt behoorlijk bespoten. En appelen in de zomer zijn gewoon al bijna 1 jaar oud (dus hoeveel voedingsstoffen zitten er nog helemaal in?). En ze bevatten een heel eenzijdig vitamine/mineralenpatroon. Prima gezond hoor, maar niet dag in dag uit, 365 dagen per jaar.

Nou, terug naar de voeding van de hond. Die lui die rondtoeteren dat 1 diersoort ook wel goed genoeg is: die gaan bijv. totaal voorbij aan het feit dat een (plof)kip heel veel omega 6 vetzuren bevat en geen omega 3 vetzuren. Geef je dus dag in dag uit alleen maar kip (dus kippenkarkas, kippennek, kippenvleugel, kippenvlees, kippenhart, kippenlever en maag), dan komt je hond op den duur gewoon simpelweg (vrij snel al trouwens) omega 3 vetzuren te kort. Het komt ook op den duur zink tekort, iets waar kip gewoon arm aan is (en lam en rund weer rijk).

En het advies om dus tenminste 4 tot 5 diersoorten te voeren stamt nog uit de tijd dat iedere zelfsamensteller als de dood was dat hondjelief voedingsstoffen tekort zou komen. Want dat was ons immers geleerd, door de dierenarts en dierenspeciaalzaak en de voedingsspecialisten van de Universiteit Utrecht. Zelf samenstellen was namelijk levensgevaarlijk, onze honden zouden allemaal aan tekorten dood neer gaan vallen! Ik praat nu over 15 jaar geleden he. Wij gaven mensen het advies om vooral af te wisselen. Vier tot vijf diersoorten af te wisselen. En in percentages te voeren, dus niet alleen vier tot vijf diersoorten, maar ook xx% vleesbot, xx% groenten, xx% orgaanvlees. En ik heb een complete versuffing zitten rekenen dat met die percentages en met afwisselen van diersoorten: kon je hond eenvoudigweg geen tekorten krijgen.

Nu zijn we 15 jaar verder en in een situatie terecht gekomen waar mensen maar wat in de bak gooien en roepen "ik stel zelf samen". Het lijkt mensen wel niet meer te boeien. Niemand is meer bang dat hondjelief tekorten oploopt. En dat begint dan ook nog eens ondersteunt te worden door diezelfde voedingsspecialisten die roepen dat je maar 1 diersoort hoeft te voeren en daarmee gerust compleet kan voeren. Oh ja, je kunt er natuurlijk een vitamine/mineralenpil voor de zekerheid bij geven ::)

Maar zoals jij zelf je voedingsmiddelen afwisselt : zo doe je dat voor je hond ook. Zo krijgt hij gewoon genoeg voedingsstoffen binnen om optimaal gezond te blijven. Want wij praten hier natuurlijk ook niet over "in leven blijven", wij willen het beste voor de hond dus we zoeken naar een optimale manier van voeren. En dat is dus door af te wisselen in diersoorten, af te wisselen in groenten, door de juiste percentages te voeren en door kwalitatief goed vlees en orgaanvlees en vleesbot te voeren (dit begint ook steeds meer met de losse pols genomen te worden... Ik zie kwaliteitjes voorbij komen dat ik denk "dat voer ik nog niet aan een zwerfhond". Neem zoals met dat MDM :puke: ).
Door malinois.
#3249302
Dank je Lizzy voor je duidelijke en uitgebreide antwoord. Mag ik hem ovv van jou als bron zo doorgeven? Als ik t moet gaan samenvatten wordt t weer zo'n onsamenhangend verhaal!
Door Lizzy
#3249341
malinois. schreef:Dank je Lizzy voor je duidelijke en uitgebreide antwoord. Mag ik hem ovv van jou als bron zo doorgeven? Als ik t moet gaan samenvatten wordt t weer zo'n onsamenhangend verhaal!
Ja hoor, ik vind het prima!
Door kakocavi
#3249349
Ik zie toch niet staan waar het geval vijf nou vandaan komt. Waarom niet vier, of zes, of tien? Wolven hebben in het wild trouwens vaak een default prooidier dat veel voorkomt, zoals hert, ree, of bizon. In de jacht op die soort zijn ze gespecialiseerd en die vormt het grootste deel van het voedsel. Er is geen gelijke verdeling.

Ik denk trouwens dat je beter drie soorten wild kunt voeren dan tien uit de bio-industrie.
Door Cockerlover
#3249439
Zelf wissel ik ook diersoorten (en merken) dagelijks af, maar ik hoor in de winkel waar ik kvv koop wel van mensen die hun hond owv allergie enkel konijn of enkel paard (mogen) geven. Zijn die dan "fout" bezig?
Door Lizzy
#3249672
kakocavi schreef:Ik zie toch niet staan waar het geval vijf nou vandaan komt. Waarom niet vier, of zes, of tien? Wolven hebben in het wild trouwens vaak een default prooidier dat veel voorkomt, zoals hert, ree, of bizon. In de jacht op die soort zijn ze gespecialiseerd en die vormt het grootste deel van het voedsel. Er is geen gelijke verdeling.

Ik denk trouwens dat je beter drie soorten wild kunt voeren dan tien uit de bio-industrie.
Vroeger was het zo (lang geleden, ik praat echt over bijna 20 jaar terug) voerde men kip rund kip rund kip rund kip rund. Ook in de vers wereld. Dit was makkelijk om aan te komen en dit was goedkoop. En we zagen dat honden het er niet optimaal op deden (en ook eigenaren van toentertijd zeer belangrijke KVV's zaten te klooien met de samenstelling, toevoegingen en geen premix wilde gaan toevoegen omdat het zulke zooi was en één druppel premix de gaten in RVS werkbladen 'brandde').

En als snel bleek dat als je er meer diersoorten aan toe ging voegen, de problemen zich vanzelf oploste. En in veel gevallen was dit lam of geit (omdat je daar dan ook nog wel aan kon komen). Maar dan zagen we toch weer andere problemen opduiken (vooral op gebied van de vacht) en kwamen we al snel tot de conclusie dat niet genoeg omega 3 vetzuren in de voeding zat. Bij het toevoegen van vette vis werden deze problemen ook verholpen. En zo zaten we al op vier verschillende diersoorten.

We kwamen ook tot de ontdekking (kwestie van ervaring) dat als je tegen mensen zei "je moet vier diersoorten voeren" dat ze drie ook wel goed vonden. En zo werd "minimaal 5 diersoorten" geboren. En dan bleek gewoon dat de honden het op een menu van vier tot vijf diersoorten het een leven lang goed deden. En dat waren dan meestal: rund, kip, vis, lam en nog iets waar je goed aan kon komen. Voor de een was dat parelhoen. Voor de ander was dat konijn. En voor weer een ander was dat paard. En we hadden ook kunnen roepen "voer zes diersoorten" (of 7 of 8) maar dat bleek niet nodig (honden deden het op 8 diersoorten niet beter dan op 4 of 5 - we hebben dat natuurlijk ook uitgeprobeerd. En niet een maandje, maar jaren) en bovendien moet het ook nog wel een beetje te doen blijven voor de mensen.

Op zich is het dus mogelijk om iedere dag kippenvleesbot met spiervlees of orgaanvlees te voeren. Maar het nadeel daarvan is dat de hond elke dag kip binnen krijgt. En dat is gewoon om meer dan 1 reden niet ideaal. Want feit blijft ook dat als je meerdere diersoorten afwisselt, je minder kans hebt op het opbouwen van voedsel-overgevoeligheden voor de honden die daar gevoelig voor zijn. En er wordt vaak geroepen dat rund en kip twee vleessoorten zijn waar honden snel allergisch voor worden. Maar dat heeft alles te maken met dat ze deze vleessoorten vaak binnen krijgen..... Niet met dat er iets specifieks is aan kip of rund, dat de hond daar overgevoelig of allergisch voor is/wordt. Dus het beste wissel je vleesbotsoorten, spiervleessoorten, orgaanvleessoorten en groenten af. Het geeft je dus een scala aan voedingsstoffen en het verminderd de kans op voedselovergevoeligheid.

En vier tot vijf diersoorten is dus een succesformule want inmiddels zitten we op generatie 4/5/6 van honden die het daar nog steeds perfect op doen.

We hebben altijd gezegd "minimaal vier tot vijf" en daarmee geven we automatisch aan dat meer prima is. Maar minder dus niet. Om bovenstaande redenen.

En ja, waarschijnlijk heb je gelijk, kun je beter 3 diersoorten wild voeren dan 10 uit de bio-industrie. Maar om praktische redenen is dit vaak niet mogelijk. Ten eerste is wild vaak niet meer echt wild. Ten tweede is wild erg seizoensgebonden en ten derde vinden veel honden wild niet te vreten. Maar ik zou zeggen: probeer het uit als je de kans hebt en we horen graag de resultaten.
Gebruikersavatar
Door Hope
#3249689
Cockerlover schreef:Zelf wissel ik ook diersoorten (en merken) dagelijks af, maar ik hoor in de winkel waar ik kvv koop wel van mensen die hun hond owv allergie enkel konijn of enkel paard (mogen) geven. Zijn die dan "fout" bezig?
Ja, die zijn fout bezig.

Je kan je hond niet maar 1 diersoort voeren. Daarover schrijft Lizzy genoeg. Dat kan natuurlijk best voor een korte periode. En dus geef je een hond met een allergie een eliminatie-dieët: je geeft eerst zes tot acht weken inderdaad maar 1 diersoort, maar daarna ga je steeds een diersoort toevoegen. Reageert de hond is hij voor die diersoort allergisch en ga je op zoek naar iets anders. Reageert hij niet dan voeg je na een tijd weer iets nieuws toe. Tot je aan tenminste vier diersoorten zit.

Ik denk dat zeker een allergische hond een uitgebalanceerd menu nodig heeft om het imuumsysteem sterk te houden. En met één diersoort krijg je dat niet voor elkaar. Elimineren kost veel tijd en energie en ook veel uithoudingsvermogen en teleurstellingen. Als je dat allemaal niet wil denk ik dat je hond beter af is bij een goede brok dan met 1 diersoort.

Overigens zijn er kvv soorten met een premix en dan zou 1 smaak compleet zijn. Maar of je dat moet willen is weer een andere discussie. Aangezien je de kwaliteit van het vlees niet kent zou ik het nooit aandurven.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Barfplaats wordt gesponsord door