Hier werken gewone, normale diepvrieszakken (van de Action) even goed als die peperdure vacuümzakken. Ik heb dat een tijd geprobeerd maar ik merkte echt totaal geen verschil. Kwestie van uitproberen of je machientje ermee overweg kan.
Wat betreft zuinigheid en kosten. Ik heb het idee dat ik echt minder verbruik aan stroom voor de vriezer. Aan de ene kant omdat er simpelweg meer vlees in kan. Aan de andere kant omdat alles zo strak op elkaar zit dat er maar heel weinig lucht tussen zit. IJsvorming heb ik natuurlijk ook. Mijn vriezer gaat 1x per dag open.
Daarnaast heb ik het idee dat het minder lang duurt voor vlees wat niet bevroren de vriezer in gaat bevroren is. Het zit zo strak op elkaar...
Het hergebruiken van zakjes deed ik eerder ook. Ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik daar vanaf ben.
Voor mij was het toch een kwestie van afwegen. Het omspoelen van de zakjes kost water en dan nog gaan ze niet maanden mee. Door het vacumeren kan ik 2 porties orgaan kwijt in een zakje waar ik normaal maar 1 portie in kan doen als ik moet knopen. Er gaat gewoon ruimte van het zakje verloren aan een knoop, en die ruimte gebruik ik voor een nieuwe portie orgaan. Ik heb dus wel beduidend minder afval dan wanneer ik knoop.
Hier ook een machientje dat automatisch vacuüm trekt en dichtbrand. Ideaal. Het scheelt ook gewoon veel tijd met portioneren. Je hoeft immers niet te knopen. Hier gaat vacuüm trekken sneller dan een zakje vlees een beetje in een fatsoenlijke vorm duwen en er dan nog een knoop in leggen.
Ook dat maakt weer dat de kwaliteit van het vlees beter blijft. Het proces gaat immers sneller dus het vlees is korter uit de koeling. Eerder deed ik dat met twee dienbladen, zorgen dat elk hoekje van een zakje gebruikt werd en ik zo goed mogelijk kon stapelen. Nu kan in met 1 hand het vlees de hoeken van het zakje induwen en met de andere hand het machientje vacuüm laten trekken. Wat ik ook een groot voordeel vind is dat het vocht heel sterk tegen het vlees wordt aangeduwd. Er blijft hier daarom veel minder vocht in het zakje zitten. Die voedingsstoffen verdwijnen dus in de voerbak in plaats van door de gootsteen. Als je dan een nette eter hebt kan je zo'n zakje afspoelen en dat weer in de voerbak gieten, maar als ik dat bij Nelson doe zit het bloed aan het plafond