Ik vroeg me af:
Het voeren van bio of wild is goed voor de omega 3 maar kan je ook teveel wild (lees: rood vlees) voeren?
Moderator: Lizzy
pike schreef:Ik vroeg me af:Volgens mij is het maar net welke definitie je hanteert voor 'rood vlees'.
Het voeren van bio of wild is goed voor de omega 3 maar kan je ook teveel wild (lees: rood vlees) voeren?
Lizzy schreef:Volgens mij is het maar net welke definitie je hanteert voor 'rood vlees'.Ja ik doel op rood in combi met gezondheidsproblemen. En met rood bedoel in dit geval dus eigenlijk wild, niet het gastronomische gebeuren. En nee, een wolf of vos gaat niet dood van teveel wild, van nature hebben zij oorspronkelijk niets anders dan wild ter beschikking en ze zijn niet uitgestorven, dus kan ik me met míjn simpele hersenkronkelingen ook niet voorstellen dat het problemen oplevert. Maar naar aanleiding van de leverproblemen die ik nu heb en gehad heb hier, ik vroeg het me af. Ik heb de laatste jaren veel wild gevoerd. Het leek me het beste van het beste. Dat geloof ik eigenlijk nog steeds, maar ik denk wel dat als een hond een (niet direct merkbaar) leverprobleem heeft ontwikkeld om welke reden dan ook, een dergelijk "dieet" niet bepaald bijdraagt aan ontlasting/herstel van die lever. En het daarom misschien wel raadzaam is niet teveel wild (c.q. rood zo je wilt) op het menu van een gezonde hond te zetten? ook al gebruik je meerdere soorten?
Rood vlees is een benaming voor roodkleurig vlees. Het vlees wordt meestal geslacht uit volwassen zoogdieren en sommige vogels (bijvoorbeeld eenden). In de voedingsleer is rood vlees echter alleen van zoogdieren.
Volgens de gastronomie is rood vlees donkerder gekleurd vlees, in tegenstelling tot wit vlees. De exacte definitie varieert naar tijd, plaats en cultuur, maar het vlees van volwassen zoogdieren, zoals koeien, schapen en paarden wordt altijd beschouwd als rood, terwijl het vlees van de kip en het konijn altijd beschouwd wordt als wit. Het vlees van jonge zoogdieren, zoals kalveren, lammeren en biggen wordt traditioneel beschouwd als wit, terwijl het vlees van de eend en de gans wordt beschouwd als rood.
Ik zou met mijn simpele zielen redenering denken van niet. Een wolf of vos gaat ook niet dood van teveel wild, toch? Of doel je op rood vlees in combinatie met gezondheidsproblemen?
pike schreef:Ja ik doel op rood in combi met gezondheidsproblemen. En met rood bedoel in dit geval dus eigenlijk wild, niet het gastronomische gebeuren. En nee, een wolf of vos gaat niet dood van teveel wild, van nature hebben zij oorspronkelijk niets anders dan wild ter beschikking en ze zijn niet uitgestorven, dus kan ik me met míjn simpele hersenkronkelingen ook niet voorstellen dat het problemen oplevert. Maar naar aanleiding van de leverproblemen die ik nu heb en gehad heb hier, ik vroeg het me af. Ik heb de laatste jaren veel wild gevoerd. Het leek me het beste van het beste. Dat geloof ik eigenlijk nog steeds, maar ik denk wel dat als een hond een (niet direct merkbaar) leverprobleem heeft ontwikkeld om welke reden dan ook, een dergelijk "dieet" niet bepaald bijdraagt aan ontlasting/herstel van die lever. En het daarom misschien wel raadzaam is niet teveel wild (c.q. rood zo je wilt) op het menu van een gezonde hond te zetten? ook al gebruik je meerdere soorten?Mij lijkt wild echt 300x beter dan opgefokt, bio-industrievlees met medicatie en ab. Ik kan echt geen enkele reden bedenken waarom een menu met veel wild niet goed zou zijn. Juist medicatie, afvalstoffen etc zijn belastend voor de lever. Dat is ook de reden waarom ik geen orgaan voer van bio-industriedieren.
pike schreef:Ja ik doel op rood in combi met gezondheidsproblemen. En met rood bedoel in dit geval dus eigenlijk wild, niet het gastronomische gebeuren. En nee, een wolf of vos gaat niet dood van teveel wild, van nature hebben zij oorspronkelijk niets anders dan wild ter beschikking en ze zijn niet uitgestorven, dus kan ik me met míjn simpele hersenkronkelingen ook niet voorstellen dat het problemen oplevert. Maar naar aanleiding van de leverproblemen die ik nu heb en gehad heb hier, ik vroeg het me af. Ik heb de laatste jaren veel wild gevoerd. Het leek me het beste van het beste. Dat geloof ik eigenlijk nog steeds, maar ik denk wel dat als een hond een (niet direct merkbaar) leverprobleem heeft ontwikkeld om welke reden dan ook, een dergelijk "dieet" niet bepaald bijdraagt aan ontlasting/herstel van die lever. En het daarom misschien wel raadzaam is niet teveel wild (c.q. rood zo je wilt) op het menu van een gezonde hond te zetten? ook al gebruik je meerdere soorten?Persoonlijk denk ik echt dat je geen beter vlees kunt voeren dan echt wild. Geen nepwild (want in gevangen gehouden hert, dat met 30 herten op een mini weitje moet staan vind ik geen wild). Maar ik snap wel dat je een beetje achter je oren krabt... Maar ja nee, ik zou een gezonde hond het liefst 100% wild voor zetten (lukt mij niet in de verste verte, mijn honden vinden het meeste wild afschuwelijk). Ik denk zelf dat vaccineren, allerlei gifzooi tegen vlooien, teken, wormen, stress en een hoge inteelt van bepaalde rashonden een groter probleem voor de lever is dan wild vlees.
pearlsofpassion schreef:Want zo kan kalf soms wel wit vlees zijn...Als kalfsvlees 'wit' is, had het kalf bloedarmoede. En er zijn heel veel kalfjes met bloedarmoede, want men wil het zo 'wit' mogelijk... Als een slager beweert dat het betreffende dier geen bloedarmoede had, dan l*lt'ie uit zijn nek.
pearlsofpassion schreef:Maar gaat het in zo'n levermenu wdl over de eigenlijke kleur van het vlees of over wat men catalogeert onder rood vlees, zoals Lizzy aangeeft?Dit staat op barfplaats bij het leverdieet:
Wild konijn ziet wel roder dan tam, maar kan je in mijn ogen toch bezwaarlijk rood vlees noemen.
Net als bio-kip.
Bewogen vlees ziet nu eenmaal minstens een beetje rood. Maar is dat dan op zich schadelijk voor de lever of gaat het over de diersoorten?
Want zo kan kalf soms wel wit vlees zijn...
frodo quin schreef:Kan je niet aan biologisch geraken?