Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

#3229996
Goede middag,
Ik heb een vraagje over de voeding van mijn drachtige teef, ik heb alle voorkeuren hier op het forum al gelezen ,
ik woon op de galapagos eilanden en geef uitsluitend rauwe verse voeding aan mijn honden, nu is mijn teef voor de eerste keer drachtig nu op dag 46. en ze eet extreem veel, ik bied haar nu minder bot aan, maar als mijn andere hond zijn kipkarkassen laat liggen eet ze ze nog vrolijk op.
nu kan ik nergens iets vinden over visgraten tijdens de dracht.
normaal gesproken eten ze alles rauw, vooral huid en graten en rauwe vis. 1 a twee keer per week.
voor de zekerheid geef ik haar geen graten meer, en de dierenarts hier zegt dat ze geen rauwe vis mag eten.
kan iemand hier mij meer over vertellen, het lijkt me erg raar dat ze geen rauwe vis mag eten tijdens dracht,
ik heb haar tot nu toe niks meer gegeven hij zegt dat ze de pups kan aborteren door rauwe vis te eten.
kan iemand mij hier meer over vertellen, ze zit in haar laatste 2 a 2,5 week voordat ze gaat werpen.
alvast heel erg bedankt!
mvg,
ashley
#3230003
Rauwe vis gevaarlijk voor een drachtige teef? Welnee, met mate kun je dat gewoon geven hoor. Dat heb ik ook gedaan gedurende de hele zwangerschap. Niet teveel (nooit meer dan 10% van het totaal aan voeding - voor meer informatie: http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopi ... msg2981174) maar verder kun je het gewoon voeren. Nou weet ik niet wat voor vis je voert...? Ik heb alleen ervaring met panharing, sardien, horsmakreel en zalm.
#3230011
Ik zou wel zorgen dat de vis ingevroren geweest is en krakende vers. Dat zijn de voorzorgen die je moet nemen voor zwangere vrouwen ook.
Invriezen is tegen parasieten. Vers is voor Listeria. Die kan inderdaad voor abortus zorgen, maar komt vooral voor bij bewerkte en verpakte/ bewaarde vis. Gerookte zalm bv is 15% van de keren sterk geinfecteerd. Op echt verse vis niet voldoende om een infectie te veroorzaken.

Listeria komt trouwens in de eerste plaats voor in rauwe melk en bij uitbreiding in ongepasteuriseerde kazen. Naar het schijnt veel meer in koemelk dan in geitenmelk.
Op bewerkte en verpakte vleeswaren komt die ook soms voor.
#3230021
pearlsofpassion schreef:Ik zou wel zorgen dat de vis ingevroren geweest is en krakende vers. Dat zijn de voorzorgen die je moet nemen voor zwangere vrouwen ook.
Invriezen is tegen parasieten. Vers is voor Listeria. Die kan inderdaad voor abortus zorgen, maar komt vooral voor bij bewerkte en verpakte/ bewaarde vis. Gerookte zalm bv is 15% van de keren sterk geinfecteerd. Op echt verse vis niet voldoende om een infectie te veroorzaken.

Listeria komt trouwens in de eerste plaats voor in rauwe melk en bij uitbreiding in ongepasteuriseerde kazen. Naar het schijnt veel meer in koemelk dan in geitenmelk.
Op bewerkte en verpakte vleeswaren komt die ook soms voor.
Ja, helemaal eens, goede aanvulling!
#3230035
Wat Rolf Nijsse me vertelde binnen onze correspondentie n.a.v. een Franse Hartworm infectie bij een van mijn honden (waar hij ons meer dan fantastisch vanaf en doorheen geholpen heeft) is het volgende:

(...)
Maar Angiostrongylus vasorum komt ook voor in Canada en slakken kunnen daar overwinteren. Het is niet bekend of de slakken zich daar opnieuw moeten infecteren via de vossenpopulatie of dat Angio in de slak kan overwinteren. Wel weet ik uit eigen ervaring dat in vossen die een periode in de -80 graden Celsius hebben gelegen nog levende larven van Crenosoma vulpis gevonden kunnen worden. Dit is een andere worm en het betreft hier de eindgastheer, maar je kunt vriezen dus niet als methode gebruiken om alle parasieten af te doden.
(...)
Invriezen werkt helaas niet tegen de meeste bacterieen en dat risico blijft bestaan, maar de haringworm die kan er inderdaad niet tegen.
(..)
Dit is helemaal afhankelijk van de parasieten soort waar we het over hebben, alle warmbloedige dieren kunnen bijvoorbeeld toxoplasma bij zich dragen en dat is voor drachtige dieren een even groot risico als zij voor het eerst gedurende dracht worden geïnfecteerd als bij de mens. Voor spoelwormen gaan we ervan uit dat allerlei diersoorten zich kunnen infecteren en wanneer er een larve in het verse vlees zit dat deze dan ook bij volwassen dieren in het maag darmkanaal uitgroeit tot een volwassen worm (dit gebeurt vaak niet na de opname van eitjes). Over het invriezen bestaan nog wat onduidelijkheden, maar dit heeft waarschijnlijk met de standaard temperatuur van consumentenvriezers te maken.
(...)

Ik weet niet waarom je da specifiek risico ziet in rauwe vis, dat zou ik de arts vragen. Het zou kunnen samenhangen met de waarschuwing om gedurende de eerste 6 wkn van de dracht matig te zijn met vitamine A, wat gevaarlijk kan zijn voor de foetussen in deze periode. Dan wringt de schoen dus niet zo zeer in het rauwe, maar in de vit. A.
De bezwaren tegen rauw (en specifiek ook bij dracht) in z'n algemeenheid die geeft Rolf Nijsse denk ik duidelijk aan. Daartegenover staan de voordelen, zoals rauwvoerders die kennen. En als je de voorkeur geeft aan de risico's van rauw buiten dracht, dan zou ik dat zelf ook (zeker) doen tijdens dracht. Menig brok-voerende fokker geeft wél tijdens de dracht en zoogperiode rauw/vers voer, dat zegt denk ik wel iets..
#3230132
Lizzy schreef:Ja, helemaal eens, goede aanvulling!
Dankje wel beide voor de reacties,
de vis die ik hier geef is altijd vers, dagvers en nooit langer dan 2 a 3 dagen na de vangst.
maar dan zal ik het nu eerst invriezen en daarna ontdooien en het dan geven.

ik geef albacore, wachoo(wirvis), kabeljauw, soms bruja( dit is een witvis is zijn geheel met kop staart alles eraan)
ik woon op de galapagos eilanden en alle vis die aangeboden word is dagvers en word nooit behandeld met chemische middelen.

beide type albacore is een tonijnsoort en wachoo kan ook enkele meters lang worden, dus zijn beide grote vissen die in moten worden gesneden waar dus de graten doorheen lopen, kan ik die graten ook gewoon nog geven?
#3230133
pearlsofpassion schreef:De parasieten in vis zouden wel gedood worden door invriezen. Haringworm vb.
Voor mensen spreken ze zelfs maar van 24u op -18. Ik zou wel iets langer doen...
kunnen er parasieten voorkomen in dag verse vis? die albacore word hier ook gewoon rauw gegeten door mensen in bijv ceviche of sushi?
of is invriezen dus wel echt nodig?
#3230150
Bedankt Ludmilla voor je reactie!
dus eigenlijk is het zo dat is al het rauwe vlees parasieten voor kunnen komen? wanneer het vlees vers vers is ook? of pas na een paar dagen liggen?
ik geef geen brok, er is ook bijna nooit honden voer te verkrijgen hier. in welke producten zit veel vitamine A?
hij had het specifiek over rauwe vis, gekookte vis kon wel zei hij, maar het is de enige dierenarts op het eiland, en zo gespecialiseerd zijn ze hier niet.. vandaar mijn vragen hier.

Parelridder schreef:Wat Rolf Nijsse me vertelde binnen onze correspondentie n.a.v. een Franse Hartworm infectie bij een van mijn honden (waar hij ons meer dan fantastisch vanaf en doorheen geholpen heeft) is het volgende:

(...)
Maar Angiostrongylus vasorum komt ook voor in Canada en slakken kunnen daar overwinteren. Het is niet bekend of de slakken zich daar opnieuw moeten infecteren via de vossenpopulatie of dat Angio in de slak kan overwinteren. Wel weet ik uit eigen ervaring dat in vossen die een periode in de -80 graden Celsius hebben gelegen nog levende larven van Crenosoma vulpis gevonden kunnen worden. Dit is een andere worm en het betreft hier de eindgastheer, maar je kunt vriezen dus niet als methode gebruiken om alle parasieten af te doden.
(...)
Invriezen werkt helaas niet tegen de meeste bacterieen en dat risico blijft bestaan, maar de haringworm die kan er inderdaad niet tegen.
(..)
Dit is helemaal afhankelijk van de parasieten soort waar we het over hebben, alle warmbloedige dieren kunnen bijvoorbeeld toxoplasma bij zich dragen en dat is voor drachtige dieren een even groot risico als zij voor het eerst gedurende dracht worden geïnfecteerd als bij de mens. Voor spoelwormen gaan we ervan uit dat allerlei diersoorten zich kunnen infecteren en wanneer er een larve in het verse vlees zit dat deze dan ook bij volwassen dieren in het maag darmkanaal uitgroeit tot een volwassen worm (dit gebeurt vaak niet na de opname van eitjes). Over het invriezen bestaan nog wat onduidelijkheden, maar dit heeft waarschijnlijk met de standaard temperatuur van consumentenvriezers te maken.
(...)

Ik weet niet waarom je da specifiek risico ziet in rauwe vis, dat zou ik de arts vragen. Het zou kunnen samenhangen met de waarschuwing om gedurende de eerste 6 wkn van de dracht matig te zijn met vitamine A, wat gevaarlijk kan zijn voor de foetussen in deze periode. Dan wringt de schoen dus niet zo zeer in het rauwe, maar in de vit. A.
De bezwaren tegen rauw (en specifiek ook bij dracht) in z'n algemeenheid die geeft Rolf Nijsse denk ik duidelijk aan. Daartegenover staan de voordelen, zoals rauwvoerders die kennen. En als je de voorkeur geeft aan de risico's van rauw buiten dracht, dan zou ik dat zelf ook (zeker) doen tijdens dracht. Menig brok-voerende fokker geeft wél tijdens de dracht en zoogperiode rauw/vers voer, dat zegt denk ik wel iets..
#3230152
pearlsofpassion schreef:Meestal zal die dus wel even ingevroren zijn. Of dat is toch wat ik gelezen heb... Zeker weten doe ik dat natuurlijk ook niet...
ik woon op een eiland in zuid amerika . hier word de dag verse vis niet ingevroren en niet bewerkt , zoals tonijn en kabeljauw,
bewoners toeristen etc eten dat allemaal rauw.
vandaar dat ik aanneem als mensen er niet ziek van worden dan honden al zeker niet, mijn honden begraven soms hun stukken vlees om het vervolgens een dag later op te graven of wanneer ze trek hebben.. ik laat het ze niet op eten, als ze het begraven , was ik het weer schoon en bewaar ik het in de koelkast, maar eigenlijk nooit in de vriezer.
ik zou dus alles in moeten vriezen vlees vis kip etc en het daarna ontdooien en geven?
grts,
#3230168
Visgraten zijn geen probleem.
Of de eventuele parasieten in de vis een probleem vormen weet ik eigenlijk niet goed. Voor zwangere vrouwen wordt aangeraden wat ik hierboven verteld heb. Waarschijnlijk wordt daar toch wat minder risico genomen dan bij gewone mensen. Aangezien je hond ook zwanger is,zou ik dat wel opvolgen.
Rauw vlees is om andere reden gevaarlijk voor zwangere vrouwen, ik geloof niet dat dat voor honden geldt.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door