Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door viperenoscar
#3228383
hallo,
ik heb een sheltie van 14,5 jaar oud. eind februari kreeg hij voor het eerst last van nystagmus. Gelukkig werd het na een dag of 4 beter en na twee weken was hij weer zo goed als vrij van zijn klachten.
Helaas heeft hij nu sinds een week weer last van nystagmus. zijn hoofd staat scheef, schudt regelmatig met zijn hoofd en is zijn balans kwijt.
De eerste dagen leek het stabiel maar nu is het wisselend.
Ik probeer hem zo veel mogelijk rust te geven en heb de ruimte waarin hij verblijft verduisterd. Van de vorige keer heb ik geleerd dat het beter is hem niet op te pakken of in de auto te vervoeren, dan verergeren de klachten.
Kan iemand mij advies geven wat ik het beste voor hem kan doen of wie heeft hier ook ervaringen mee?
Wanneer hij toch weer beter wordt is de kans dan groot dat hij deze aanvallen dan over een paar maanden weer krijgt? Ook heb ik gehoord van vitamine preparaten maar ook daar zijn verschillende meningen over omdat onnatuurlijke vitaminen juist weer ongunstig zouden zijn.
Hij krijgt nu barf nier dieet, tot op heden deed hij het daar heel goed op (heeft wat nierproblemen) wel merk ik dat hij steeds meer haren verliest.

Graag hoor ik van jullie
Gebruikersavatar
Door Angelique
#3228385
Klinkt als GVS, waarvan nystagmus dan net als die scheve kop een onderdeel is. Als uitgesloten is dat er iets mis is met het middenoor, dan kun je er verder weinig mee. Soms komt het, gaat het en zie je het nooit meer terug. Soms blijft het ook terugkomen en moet je toch gaan denken aan serieuze problemen in het centraal zenuwstelsel.
Welke kant gaan die ogen op? Dat is voor een da al vaak een indicatie in welke richting het gezocht moet worden. Verder zou ik niet uit willen sluiten dat de nierproblemen hier ook een rol in hebben. Maar dit uitzoeken is specialistenwerk.
Door MillyMol
#3228390
Ik denk ook aan GVS.
Volgens mij kun jet er zelf niets aan doen. Meestal herstelt het zich binnen enkele dagen tot weken, soms houden ze restklachten, zoals een wat wankel looppatroon of nystagmus, of een scheve kop. Gezien de leeftijd van je sheltie lijkt dit de meest voor de hand liggende diagnose. Als je denkt dat hij misselijk is kun je eet. om medicatie daartegen vragen. Er is geen gerichte therapie, anders dan het verlichten van de bijkomende klachten. Het belangrijkste van de behandeling is een goed verzorging. Je hond moet wellicht worden geholpen met eten en drinken. Herstel treedt meestal heel snel op, al binnen enkele dagen.

Toch zou ik, omdat het de tweede episode binnen betrekkelijk korte tijd is, een uitgebreid neurologisch onderzoek door een dierenarts ter overweging nemen.
Door viperenoscar
#3228417
Angelique schreef:Klinkt als GVS, waarvan nystagmus dan net als die scheve kop een onderdeel is. Als uitgesloten is dat er iets mis is met het middenoor, dan kun je er verder weinig mee. Soms komt het, gaat het en zie je het nooit meer terug. Soms blijft het ook terugkomen en moet je toch gaan denken aan serieuze problemen in het centraal zenuwstelsel.
Welke kant gaan die ogen op? Dat is voor een da al vaak een indicatie in welke richting het gezocht moet worden. Verder zou ik niet uit willen sluiten dat de nierproblemen hier ook een rol in hebben. Maar dit uitzoeken is specialistenwerk.
De ogen bewegen horizontaal en het hoofd hangt naar rechts
Volgens de dierenarts was het alleen vast te stellen met een MRI en die stress wil ik mijn hondje liever niet aan doen, zeker niet op deze leeftijd.
Of zouden er nog andere mogelijkheden zijn om de oorzaak vast te stellen?
Door hamada
#3228434
Je kunt in ieder geval een consult vragen bij een neuroloog.
Wij zijn erg tevreden over dr. Paul Mandigers, verbonden aan zowel De Wagenrenk als de kliniek in Utrecht.
Sterkte met je hondje, hopelijk trekken de klachten snel weg.

aanvulling: ik vind de sfeer bij De Wagenrenk altijd vrij relaxed, veel minder gestressed voor de honden dan bij bijv. Utrecht of zelfs de eigen dierenarts.
Door viperenoscar
#3228869
bedankt!
Ik heb inmiddels contact met de dierenarts gehad en ga nu calciumtabletten geven. Het kan nl zijn dat hij vanwege zijn lage nierfunctie moeite heeft om calcium op te nemen.
Hebben jullie nog tips wat betreft calcium opname in het speciale nierdieet?
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door