Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Kiento
#3227244
Hallo allen,

Mijn hond Kaya, mechelse herder teef van 11 eet op het moment nauwelijks en is enorm futloos.
We zijn al een tijdje met haar aan het kwakkelen. Een maand of zes terug ging ze wat moeizamer lopen.
De dierenarts constateerde artrose in haar elleboog en heupgewricht. We zijn toen begonnen met glucosamine en duivelsklauw en zalmolie. Echter ineens ging het lopen een stuk slechter en dus weer terug naar de dierenarts. Sinds april kreeg ze novacam. Begonnen met de aanbevolen dosering. Gedurende een periode van twee weken leek ze beter te gaan lopen, maar toch takelde ze weer af en dag na dag verslechterde het lopen.
Gedurende de weken dat ze novacam kreeg ging ze ook steeds slechter eten. Ze krijgt van pups af aan al brok, maar dit liet ze steeds staan. om haar toch te laten eten deden we er een schep blikvoer bij ( niet gezond, maar als ze maar eet). Kleine beetjes over de dag gaan geven, maar steeds vaker liet ze haar brokken staan.
Eind mei kreeg ze ineens last van vochtophoping in een van haar poten en haar borst. De DA heeft haar vochtafdrijvende medicatie gegeven en antibiotica, want er zou een ontsteking kunnen zijn.
Tijdens de antibioticakuur ging ze nog slechter eten en ze kreeg ook diarree. Dit zou door de ABkuur kunnen komen, maar een week na de ABkuur bleef de diaree. Middel gekregen tegen diarree en aan de kip en rijst. Ook gestopt met de Novacam en na drie dagen geen diarree meer.
Tegen de pijn heeft ze nu sinds een week Previcox.
Afgelopen weekend wilde ze ook ineens de kip met rijst niet meer. Ze wordt slapper en futlozer en ligt de hele dag voor zich uit te staren. Zondagmorgen weigert ze mee te lopen aan de lijn, zakt eigenlijk door haar poten heen. Zo energieloos.
Toen heb ik mijn vriezer open getrokken en ben ik haar van alles gaan aanbieden. Uiteindelijk ontdekt dat ze het liefst de gehakt eet en beetje vis eet ze ook wel, zolang het vermengt is met de gehakt. Sinds dien heeft ze wel weer wat meer fut en reageert ze weer als je tegen haar praat.
Nu vraag ik mij af, zou ik haar over kunnen zetten op KVV nu om dat te proberen. Die darmen zijn toch al van slag, maar wat kunnen hier overige gevolgen van zijn.
En vooral ook, gaat er misschien bij iemand een lampje branden en is er wel iets heel anders aan de hand.

We zijn ons er van bewust dat het een oudere dame is en we zijn ook steeds met de DA in gesprek tot hoe ver we door moeten gaan. Maar ons gevoel zegt dat het beter kan als nu, omdat ze in maart nog heel gelukkig rond rende over de dijk.

Wie heeft er tips met betrekking tot haar weer aan het eten krijgen en wellicht wat beter te laten lopen.
Gebruikersavatar
Door Hope
#3227253
Ach jee, wat een verhaal. :(

Weet je... Wat heb je nog te verliezen?
Als ze gehakt eet en daar fitter van wordt ging ik accuut over op vlees voeren. Neem een goede kvv en overgiet die desnoods met wat kokend water als haar darmen geen rauw vlees kunnen verdragen.
Rijst, blikvoer, brok... Het is allemaal geen fatsoenlijk eten voor een hond.
Door frodo quin
#3227258
Als ze kvv wil zou ik dat proberen. Heb je ook al een bloedonderzoek laten doen en haar is uitgebreid laten nakijken, want uit je verhaal krijg ik de indruk dat er wel meer aan de hand moet zijn dan artrose, of het moet al in die mate zijn dat ze niet meer kan van de pijn.

Veel moed voor jou en beterschap voor je meisje.
Door Kiento
#3227259
mijn idee inderdaad. Ik heb gewoon weer een kilo gehakt gehaald en dit eet ze dus wel.

Ik begreep van een collega dat de dierenspecialist hier KVV verkoopt. Wat zijn goeie merken en hoeveel heeft ze daar van nodig op een dag?
ze weegt 25 kilo ongeveer.

Er is nog geen bloedonderzoek gedaan, omdat de DA eerst wilde afwachten hoe ze zou reageren wanneer we over zouden gaan op andere medicatie.
Maar we hebben woensdag weer een afspraak en gaan dan denk ik toch maar om een bloedonderzoek vragen. Want goed is het niet!
Door hamada
#3227261
Meestal wordt 20 gram KVV per (gewenst) aantal kilo lichaamsgewicht aangehouden. Voor een hond van 25 kilo komt dat dus op 500gr. per dag.
Wij geven het eten in twee maaltijden, in de ochtend en in de avond, maar ik kan me voorstellen dat een verzwakte hond meerdere keren per dag een kleinere maaltijd beter verdraagt.
Welke merken KVV verkopen ze?
Door Kiento
#3227271
Ze verkopen verschillende merken KVV begreep ik, maar welke dat weet ik nog niet.

Ik heb het in de supermarkt ook al gezien, maar daar verwacht ik eigenlijk niet zo veel van, vandaar nog maar een keer gehakt :)
Door Mijati
#3227272
Smuldier en rodi (supermarkt) zijn inderdaad niet de beste kvv's, maar bevatten wel meer goede voedingsstoffen als alleen gehakt. Beste is om snel even tijd te maken om naar de speciaalzaak te gaan. Wel zou ik toch eens bloedonderzoek te laten doen.
Door hamada
#3227278
Inderdaad zou ik in ieder geval het medisch onderzoeksgebeuren in gaan, w.o. bloedonderzoek.
En verder zijn Rodi en Smuldier wel compleet (als je de compleetversies neemt tenminste ;) ) en krijgt je hond wel alles binnen wat nodig is.
Een van onze honden verteert helaas geen bot, en staat dus nu volledig op genoemde merken.
En je kunt indien mogelijk overstappen op een wat betere kwaliteit KVV, indien beschikbaar bij je dierenwinkel.
Gebruikersavatar
Door Border Bandit
#3227304
Ik moet een beetje aan mijn eerste hond denken.
Die had lumbo sacrale instabiliteit (ik hoop dat ik het goed schrijf, het is al heel lang geleden). Hij deed het prima op maximale pijnstilling.
De laatste tijd ad hij ook erg slecht, maar buiten rende hij nog.
Zijn eten opgeleukt met lekker dingetjes, maar het werd steeds moeilijker om hem te laten eten.

Tot hij opeens begon te wiebelen met zijn achterhand.
Prednison en morfine geprobeerd, maar het hielp niet meer.

Hij is dus moeilijk gaan eten door de pijn. Ze laten het zo slecht zien dat ze pijn hebben, dat is de pest.

Ik hoop voor jou dat de DA iets kan vinden en dat evt. bloedonderzoek iets uitwijst.
Succes!
Zo lastig als je maatje niet meer wil eten en als je ziet dat er 'iets niet klopt'.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3227355
Ik zou met deze klachten en leeftijd wat feller doorpakken met onderzoek. Ik snap niet goed dat de dierenarts geen bloedonderzoek wil doen, maar wel zonder iets zeker te weten AB meegeeft. Ik zou dus nu een groot bloedonderzoek doen, zodat je weet hoe de organen er nu voorstaan. Pijnstillers zijn een behoorlijke aanslag op de lever en nieren en je wilt niet dat het middel erger is als de kwaal.

Ik ga ook vooral mee met Border Bandit: onderschat de pijn niet! Ik vind wat je beschrijft behoorlijk heftig klinken en als je dan bedenkt hoe keihard ze voor zichzelf zijn om pijn te verbergen, dan zou ik niet al te afwachtend zijn. Sommige dingen hebben tijd nodig, dat is helaas zo. Maar afwachten hoe ze reageert op de nieuwe medicatie kan ook prima als er wel even wat bloed is afgenomen voor onderzoek.
Door charmed
#3227435
Voor artrose in gewrichten zijn er ook braces te krijgen, mijn oudjes doen/deden het er heel goed mee, en ze zijn van heel veel pijn naar 100% pijnvrij gegaan

Prudence heeft er een jaar mee gelopen, die sprong er mee de lucht in en ving de ballen uit de lucht. Phoebe loopt nog niet zo lang met braces, maar die kan zich er ook aardig mee redden, alleen zij was al wat minder actief als haar zus.

Phoebe met braces
Afbeelding

Prudence met braces
Afbeelding

Afbeelding
Door Kiento
#3228634
Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie hulp en tips.
We hebben nog van alles geprobeerd, maar afgelopen woensdag dekeiharde beslissing genomen om Kaya te laten inslapen.
Het bleef niet goed met haar gaan en ineens kreeg ze enorme bloedarmoede. Blijkbaar had ze ergens interne bloedingen en ging het snel achteruit met haar.
Ze was zo verschrikkelijk ziek ineens.

Het is een enorm gat in ons leven dat ze er niet meer is, maar ze heeft nu rust en geen in meer. Het is goed zo.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door