Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Mikaatje
#3221011
...niet bij mij hoor!

Maar in het nestje waar hij nu nog verblijft. Ik ben daar, op zijn zachtst gezegd, niet blij mee.
Niet dat onze kat niet eens een zakje Lidl brokken heeft staan voor noodgevallen (oeps.....vlees zit nog in de vriezer).
Maar om kittens erop te laten groeien? Gruwel!

Dus...volgende week vrijdag is hij 8 weken en ga ik hem 'redden' (poezel is gereserveerd voor mij, aanbetaling gedaan, ontworming van 7 weken opgeëist) in overleg met de dierenarts. De omstandigheden zijn niet ideaal, mensen gaven afgelopen weekend al een kitten van net 6 weken mee aan nieuwe eigenaren :-\ Ze wilden ons het beestje ook al meegeven, maar dat ging toch niet door :o Ik ben gekke Gerrit niet zeg, 6 weken!

Nu eten hond en kat KVV en kitten moet dit straks ook.

Maar hij eet nu dus Aldi voer :???: Hoe ga ik dit aanpakken? Hij is nog maar 8 weken als ik hem ophaal.
Moet ik hem eerst van Aldi naar 'kwaliteitsbrok' doen? Of gelijk de Aldi afbouwen en KVV opbouwen vanaf dag 1?

Heb net wel een topic gelezen over kitten en KVV/BARF, maar vraag me af of zijn leeftijd en het feit dat hij nu Aldi brokken eet het verhaal anders maken?

Alvast bedankt voor de adviezen.
Door Too
#3221018
Zo simpel is het echt!

Als mini het helemaal niet snapt doe je er wat warm water over en in het uiterste geval zou je kunnen mengen met stinkblik, meestal is bakje neerzetten voldoende
Gebruikersavatar
Door Sigbrid
#3221039
Ja bij kittens is het inderdaad zo makkelijk . Gewoon direct aan de kvv . Zijn er hier 3 die dit zonder problemen deden , zelfs de dumpert van 4 weken oud toen ( de rest was al ouder en vaak al jaren brok gewend )
Door Mikaatje
#3221048
En moet ik voor een jonge kitten nog aanpassing doen of aanvullen met iets? Heeft ie andere voedingsbehoeftes dan de volwassen kat? Buiten dat hij meer % van zijn lichaamsgewicht en meer maaltijden moet eten.
Gebruikersavatar
Door koekje
#3221052
Nee, kat is kat :)
Het enige is idd gewoon meer eten naar verhouding met een volwassen kat en meer etensmomenten op de dag.

Als je barf (in de zin van niet gemalen) zou geven, dan kan het wel eens handig zijn om tijdens het wisselen de vleesbotjes te hameren, maar ook dat is niet altijd nodig. En met kvv heb je dat sowieso natuurlijk niet.


Ongevraagd advies:
Heb je meer (volwassen) katten? 7 weken is exht nog wel heeeeeel jong en een andere volwassen kat kan dan als surrogaatmoeder dienen. Katten leren met 7 weken nog veel van hun moeder, socialisatie is niet alleen het menselijk deel.
Gebruikersavatar
Door dinky89
#3221125
Ik lees in eerste bericht dat hond en kat al kvv eten dus verwacht dat er meerdere katten in huis zijn.

Je bent je ervan bewust dat je wel katten kvv moet geven in verband met afwijkende voedingsbehoefte van hond en kat?
Verder inderdaad gewoon proberen en voorzetten ;)

Wat betreft kitten van 6 weken al meegeven, volgens mij is dit zelfs strafbaar. Kitten moet minstens 7 weken oud zijn voor die mag worden weggegeven/verkocht.....
Gebruikersavatar
Door Hope
#3221258
Och jee, dat klinkt een kitten die het nu niet erg best heeft. Gelukkig komt hij/zij goed terecht!

Kittens op kvv is echt ideaal. Hier hebben ze nooit brokjes gehad maar waren ze van de ene op de andere dag hun mama kwijt toen ze nog niet zelfstandig aten. Ik denk dat het voeren van kvv zo natuurlijk voor ze is dat ze dat gewoon zien als eten. En dus ook gewoon braaf gaan eten.

Ik zou vooral heel veel gaan afwisselen, krijg je makke kittens van.

Houd wel even in de gaten of de kitten al voldoende water drinkt. Dat was hier namelijk het lastigste gedeelte, de kittens overkrijgen van melk naar water. Misschien drinkt deze kitten al netjes uit een bakje water hoor, maar die van mij snapten daar echt geen snars van. Ik heb daarvoor kittenmelk van een goed merk gegeven (dat moest toch nog hoor, ze waren nog zo jong, ze aten echt nog te weinig vlees) en dat steeds meer verdund.
Door Mikaatje
#3221317
De kitten zit inderdaad niet in optimale omstandigheden, wilde dat het anders was, maar soms kom je wat tegen...
Als het financieel kon nam ik ze allemaal. Het liefst ging ik hem nog eerder ophalen. De enige reden dat ik hem laat blijven is zijn moeder en niet omdat ie in knusse huiselijke omstandigheden 'opgroeit' :-[ Ze zijn de beestjes liever vandaag nog allemaal kwijt. Ze verblijven in de schuur :(

Ik heb een volwassen kat van 10 jaar in huis. Ik heb ook eerder kittens opgevoed.
Poes 1 was moederloos en kreeg ik in huis met 8 weken nadat ik haar voor het eerst ontmoette toen ze vijf weken was in de opvang. Ze weigerde zelfstandig te eten en op de dag dat ik binnenwandelde ging ze prompt eten. Vorig jaar juni is ze overleden aan ??? we zijn er na honderden euro's onderzoek nooit achtergekomen :'( Mijn allerliefste knuffelpoes is maar 11 jaar geworden.
Poes 2 kwam uit dezelfde opvang en was 9 weken. Ook een hele lieve aanhankelijke knuffelpoes. Zij is overleden op 6 jarige leeftijd aan nierfalen :'(
Kat 3 is nog in huis. Heel erg alive and kicking ;) Hem kreeg ik met 16 weken uit de opvang. Wordt liever niet opgepakt (dan raak je echt gewond) en ligt ook niet op schoot. Wordt wel graag geaaid wanneer hij dat blieft :P Hij eet KVV en soms brok of een kuipje vers gestoomd vlees wanneer ik eens vergeet het vlees te ontdooien.

Het is idd bij wet verboden om kittens jonger dan 7 weken bij de moeder weg te halen. Helaas weet niet iedereen dit.
Ik weet het wel. En ik weet ook dat 8 weken zelfs nog jong is, maar als zij vanaf 6 weken al kittens meegeven, dan is dat nest voor de 8 weken wel leeg :-X zucht.
Het liefst haal ik hem zo snel mogelijk op. Zaterdag en maandag zijn we nog een dagje weg, dus dinsdag zou ik hem kunnen halen. Dan is hij 7 weken en 3 dagen oud.
Maar ja.....dubio, waar doe ik voor het beestje goed aan? En wat maken die paar dagen uit? Waarschijnlijk is het vooral mijn gevoel :???:

Ik weet dat een kat andere behoeftes heeft dan een hond i.v.m. taurine. Overigens is onze kat dol op pens, dat schijnt niet vaak voor te komen las ik ;D

Heel verhaal.....ik zit ermee in mijn maag. Ik weet dat hij het hier goed gaat hebben. Qua voeding en liefde en aandacht. Ik werk momenteel niet, dus heb alle tijd voor hem naast het zorgen voor de kinderen. Maar NU....het idee dat hij daar NU in de schuur zit :-[ wel een inpandige schuur, maar toch...
Gebruikersavatar
Door koekje
#3221325
Moederpoes is erbij en hij krijgt an sich eten. Het is niet zoals we het graag zien, maar het kan ook weer erger. Wachten tot zeg 12 weken is voor de menselijke socialisatie mogelijk funest.


Ik wil het toch even aanstippen: je weet dat je de moederpoes echt niet helpt of 'redt', toch?
Er is zo snel niets wat deze mensen zal tegenhouden hun verantwoording te nemen door moederpoes te laten helpen en het nestje in huis te katen opgroeien en zo de kans te geven degelijk te socialiseren.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door