Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door hamada
#3067539
Afgelopen zaterdagochtend kwam Nymphea, kortharige pers van 15, naar boven lopen. Ze bleek haar kop scheef te houden, naar rechts, wankel op de pootjes te staan en maakte een wat wazige indruk. Dierenarts dacht op basis van filmpje aan hersenbloeding, en we besloten af te wachten hoe het zou verlopen.
Ze heeft de hele dag boven gelegen, wilde niet in de huiskamer. Wilde in de avond wel wat kipfilet en rundvlees, geen water.
Zaterdagochtend had ze geplast, zondagochtend klein beetje kvv gegeten, ong 30gr. Daarna niets meer gegeten of gedronken. Ze is wel zondagochtend zelf naar beneden gelopen en ligt constant in een hondenmand.
Vanochtend de DA gebeld om thuis een spuitje te laten geven.
Tussen de middag dronk ze van een lepel toch weer kookvocht van kipfilet en heeft ze ong. 20 tot 30 gr. Kipfilet, rauw, gegeten. Ze snort als je haar aait, geniet daarvan, reageert alert als je tegen haar praat.
Als je haar lastig valt (ogen schoonmaken, kwijl weghalen, haar op de kattebak zetten) zwaait ze boos met haar staart en wankelt onder een kast. Komt daarna wel weer in de mand.
DA vond haar net niet echt heel slecht, dus we hebben besloten haar nog even herstel tijd te bieden. Als ze echt stopt met drinken en ook eten, en als ze niet iets beter wordt, dan nemen we deze week toch afscheid. Maar mogelijk is het nog niet hopeloos.

Zijn er mensen die ervaring hebben met het herstelproces na een hersenbloeding?
Nymphea is trouwens geen kat voor dwangvoederen e.d ook medicatie, supplementen krijg ik er niet in, nu helemaal nu niet. Dus ze zal het echt op eigen kracht moeten doen.
Door Ruisje
#3067547
Is ze bij de dierenarts geweest? Bij een middenoorontsteking houden ze de kop ook scheef.
Het kan ook een tia geweest zijn -- een lichte beroerte.
Een pers van een vriend heeft dat jaren geleden eens gehad. Zijn kop stond scheef en er kwam geen geluid meer als hij miauwde. Maar hij heeft nog jaren geleefd met z'n scheve koppie. ;)
Onze labrador Taylor heeft ook een tia gehad, kop scheef en moeilijk lopen en eten. Na een paar weken helpen met lopen en haar voerbak scheef houden, stond haar kop weer recht en was alles weer als daarvoor!
Door ycheyenne
#3067563
Helaas ervaring, hondje van 14, volgens normale dierenarts, was het een kans van 40 % dat ze er weer redelijk boven op kwam. Volgens een dierenarts, die ervaring had en gespecialiseerd was op gebied van de hersenen, had ze 60 tot 65 % kans op volledige herstellen. Ze is overigs nooit volledig herstelt, ze was minder energierijk. Ze sliep ook wat meer dan normaal. Maar ze kon na 3 maanden thuis speltherapie en massage therapie alles wat ze daarvoor ook kon. Ze heeft later een bloeding gehad in haar slaap, wat uiteindelijk haar leven koste. Ze heeft in de herstelperiode de eerste 2 weken haar koppie scheef gehouden, door masseren trok het weer een beetje recht, omdat de spieren in de nek reageerde door te ontspannen. Speltherapie zorgde er voor dat ze meer controle kreeg over haar bewegingen. Eten mild houden, zo weinig mogelijk vet, veel rust geven op alle mogelijke manieren. Liefst ook geen eten, waarbij ze veel moeite moeten doen met kauwen. Vooral de eerste paar dagen niet.

Lekker warm toedekken, haar flink laten rusten, af en toe storen voor een rondje kattenbak, eten en drinken en kijk het even aan. Goed opletten dat ze na de bak gaat, als ze het zo laat lopen, op de slaapplek gaat ze achteruit. Herstelproces wat ons verteld was, kon wel tot 2 jaar duren. Maar dat was ook mede door het gebied waar de bloeding in was geweest. Houd er rekening mee dat ze nooit meer de oude wordt, houd er ook rekening mee, dat een volgende fataal kan zijn. Maar houd er ook rekening mee, dat ze straks misschien wel weer 90 tot 95 % van de dingen wel weer normaal doet. Probeer eventueel papjes te maken met vlees, gewoon lekker in de blender of met de staafmixer helemaal fijn maken.
Door hamada
#3067585
DA kwam voor DE spuit, maar vond haar toch minder slecht dan verwacht. Misschien omdat ze toch weer had gedronken en gegeten, en zich wat beter voelde?
We gaan haar idd kooknat van kipfilet aanbieden, en zacht voedsel is ook een goed idee.
Ze hoeft niet dood als ze nog perspectief heeft, maar ze hoeft ook niet tegen alle ontwikkelingen in perse te blijven leven. Haar welzijn staat centraal.
Gebruikersavatar
Door zhiva
#3067676
Ja, ook hier ervaring met een nog maar 6 jaar oude poes. (ragdoll) We zijn inmiddels een jaar of 4 verder maar nog steeds staat haar kopje nog niet helemaal recht. Het heeft ruim 3 weken geduurd voordat ze weer enigzins stabiel liep. Wel heb ik het idee dat de vitamine B tabletten haar een goede ondersteuning hebben gegeven voor herstel.
Door Ruisje
#3067697
zhiva schreef: Ja, ook hier ervaring met een nog maar 6 jaar oude poes. (ragdoll) We zijn inmiddels een jaar of 4 verder maar nog steeds staat haar kopje nog niet helemaal recht. Het heeft ruim 3 weken geduurd voordat ze weer enigzins stabiel liep. Wel heb ik het idee dat de vitamine B tabletten haar een goede ondersteuning hebben gegeven voor herstel.
Bij de kater van die vriend van ons bleef zijn kop ook enigszins scheef staan, maar zijn welzijn leed er ook niet onder, integendeel.
Door hamada
#3068636
Nymphea knapt langzaam op, zo lijkt het. Ze eet wat blikvoer, rauwe kipfilet en kooknat van kip. Wel als ze gevoerd wordt, maar oke. Ze plast, nog geen ontlasting helaas, ze loopt al iets minder wankel. Kwijlt nog wel erg, maar is in algemeen goed alert.
dus we hebben hoop op een redelijke afloop. Ze krijgt ook vit. B over haar eten.
Dank voor het meedenken.
Gebruikersavatar
Door Rik01
#3069759
Vorig jaar april heeft mijn poes Bowy (18+ jaar) en tia gehad. Ze kwam wandelend met scheef kopje de trap af strompelen. Na 2 spuitjes en een lang weekend herstelde ze goed. (Eerste nacht had ze nog wel rare aanvalletjes, liggend ronddraaien met kopje naar de grond). Week daarop bloeddruk en bloedonderzoek. Ze had een niet te meten hoge bloeddruk (300+) en nierfalen. Ze is er nog en doet het goed op medicijnen voor de nieren en bloeddruk.
Door hamada
#3070194
Fijn om positieve verhalen te lezen :)
Nymphea eet nu zelf, drinkt ook uit de waterbak die wel dicht bij haar bed staat, gaat zelf op de kattebak. Is alert maar slaapt ook veel. Maar dat deed ze ook al.
Haar bewegingsruimte is 1 m2, maar als dat voor haar goed is dan ook voor ons :D
Door hamada
#3073239
:thumbup:We denken dat het grootste probleem achter de rug is.
De Dame komt al weer in de keuken voor eten, klimt op tafel om te eten, eet weer af en toe kvv, gebruikt zelfs weer, een beetje wankel, de krabpaal.
Nu alleen kijken wat we met haar gebit moeten. Dat moest drie weken geleden eigenlijk schoongemaakt ivm een ontsteking bij een kies.  :duimen:
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#3214013
Omdat ik aan het zoeken was op "Hoge bloeddruk" kwam ik op dit bericht.
Hoe is het nu met jullie poes Nymphea?

Weet je wat de oorzaak vorig jaar was van de ziekte? Ik hoop dat het beter met haar gaat en je de oorzaak hebt kunnen aanpakken.

Groetjes,
Linda
Door hamada
#3214129
Met Nymphea is het relatief goed gegaan afgelopen jaar. Ze kon weer normaal lopen, kwam af en toe ook weer boven of in de tuin als het mooi weer was, lag weer op haar tafeltje en at als een bootwerker.
Helaas heeft ze ongeveer 2 maanden geleden plotseling problemen gekregen. Van de ene dag op de andere kon ze niets meer zien. Pupillen waren eeg groot, nu nog steeds, en ze liep al tastend door het huis. DA zag in één oog wat bloed.
Ze eet en drinkt nog goed, plast ook nog normaal, kan meestal de kattebak goed vinden.
Nymphea is nu bijna 17 en raakt volstrekt in de stress als de DA bloeddruk wil opnemen of bloed wil afnemen. Ook medicatie krijg ik er meestal niet in.
Hypothese is dat de blindheid veroorzaakt is door te hoge bloeddruk, en dat mogelijk haar netvlies los laat/ kan laten. Gezien haar leeftijd en stressniveau bij " gedoe" hebben we besloten haar niet te plagen met onderzoeken en behandelingen. Ze staat voorlopig op de prednison ( krijgt ze door wat kvv)en lijkt niet heel erg te lijden. Ze eet goed, loop nog haar rondje door de woonkamer, raakt een enkel keer de weg kwijt maar slaapt vooral veel. Maar dat deed ze al. Reageert verder op ons en op de honden, die erg zorgzaam naar haar zijn.
Ze leefde al in geleende tijd, en zolang ze niet lijkt te lijden en nog goed eet en drinkt, en de kattebak kan gebruiken laten we haar haar gangetje gaan.
Door hamada
#3214201
nee, ze krijgt naast de pred geen medicatie De kans is groot dat het door bloeddruk komt, maar we weten niet of ze het heeft.
En ze maakt zich bij de DA zo druk dat ze er bijna in blijft. Ze heeft nl. Een extreem korte neus met kleine neusgaten. Bij stress krijgt ze weinig lucht :-[
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door