Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door sharond
#3211187
De dierenarts heeft hartproblemen vastgesteld bij het hondje van mijn zus.
Zijn er voedingsmiddelen die de hartfunctie extra stimuleren?
Door Lizzy
#3211193
Wat een narigheid! Wat is er aan de hand met het hart?

Rauwe verse voeding met voldoende orgaanvlees (en rauw hart!) is ondersteuning genoeg. Soms kan extra visolie of Q10 of kurkuma goede dienst bewijzen.
Door frodo quin
#3211754
Is het in die mate dat het een probleem is? Wolf (kat) heeft ook een hartklep die niet goed afsluit, maar het kan zijn dat hij hier nooit last van gaat krijgen. De specialist verwacht dat hij er wel oud mee kan worden.
Door Parelridder
#3211991
Een minder goed sluitend hartklepje kan vele oorzaken hebben, kán leiden tot problemen. Welke klep het betreft, wat de oorzaak is en de prognose bij het hondje van je zus weten we niet. Dus eigenlijk kan ze het beste de dierenarts of - of beter - cardioloog (Szatmári) vragen of/welke voeding (en medicatie) ondersteunend kan zijn in dit geval.

In z'n algemeenheid kun je zeggen dat van klepaandoeningen de pompfunctie achteruit kán gaan. Het hart moet dan harder werken om het bloed rond te pompen. Als dat het geval is, leidt dit op termijn tot overbelasting en hartfalen. Daarnaast is er (afhankelijk van welke klep het betreft) verhoogd risico op hartritmestoornissen. Maar nogmaals, dat hoeft niet op te gaan voor het hondje van je zus, dat is info die de arts/specialist haar kan geven.
Als het een klepaandoening betreft die tot problemen zal gaan leiden (of dat als doet) is het heel belangrijk dat ze de juiste medicatie gaat geven én dit volgens voorschrift doet. Met pimobendan heb ik dit herhaaldelijk mis zien gaan, door onvoldoende kennis bij de dierenartsen die het voorschreven: iedere 12 uur, op lege maag, tenminste een uur voor de maaltijd.

Een goede kwaliteit vleesvoeding is ook aan te bevelen, denk aan bijv. de carnitine die hier van nature ruimschoots in zit. En echt goede visolie (Solgar, Doils..) is een aanrader én bevordert bij mensen (hópelijk ook bij honden) aantoonbaar het behoud van de eetlust bij hartfalen. Behoud van en goede eetlust is meer dan 'in leven houden', plezier in eten houden maakt ook het verschil tussen dagelijks genieten van de maaltijd of dagelijks tegen heug & meug, met lange tanden in de bak kijken. Het scheelt natuurlijk ook enorm veel zorgen als genieten van de maaltjes gewoon blijft.
Door Lizzy
#3212005
Onze Brutus had een lekkende hartklep. Dit werd ontdekt toen hij......, pfft iets van 5 jaar was. We hebben met 1 jaar tussenpauze 3 keer een Doppler echo laten maken om te kijken of de lek erger werd. Dat was niet het geval. We zijn toen gestopt met het laten maken van echo's. Hij is ruim 14 jaar geworden maar hartfalen is hem uiteindelijk wel fataal geworden. Ik heb hem nooit iets extra's gegeven naast de rauwe voeding (BARF).
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door