Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door tjworo
#3203381
Bij 1 van mijn honden een middelmaatje van 20kg en bijna 8 jaar zijn we er eindelijk achter waar de lage onderrug pijn vandaan komt, hij heeft helaas hele slechte heupen :(.
Advies van mijn dierenarts zijn 2 nieuwe heupen of eventueel heupkopresectie en ben doorverwezen naar Dordrecht voor een second opinion.
Daar is een ct-scan gemaakt en nog een foto en hier kwam hetzelfde uit advies uit 2 nieuwe heupen en zsm.
Wie heeft er ervaring met nieuwe heupen en heupkopresectie en dit dan ook bij een oudere hond?
Door Lizzy
#3203746
Tot op heden geen reacties. Jammer... Is dit trouwens het advies van jouw "gewone dierenarts"? Ik zou zo'n advies echt nooit aannemen van een dierenarts en ik ging naar een goede specialist (orthopeed). Tenzij deze dierenarts iemand als Maarten Kappen is (waar jij nu dit advies hebt gekregen), die is wel erg goed op dit gebied. Maar zo niet, ging ik zeker voor een second opinion.
Gebruikersavatar
Door *Remy*
#3203756
Alweer een tijd geleden (en misschien is er van alles veranderd op "nieuwe heupen gebied"), maar mijn oude teefje had ook heel slechte heupen (HD in optima forma noemden ze het). Twee nieuwe heupen zouden de oplossing zijn (conclusie van dierenarts en specialist op basis van gemaakte röntgenfoto's). Echter toen de orthopedisch specialist Luc Janssens (Anubis) haar ging beoordelen terwijl ze stapvoets en in draf moest lopen (ze was toen 8 jaar) gaf hij direct aan dat het niet verstandig was om bij haar 2 nieuwe heupen te plaatsen omdat zij een bepaalde manier van lopen had ontwikkeld, die voor haar het prettigste was. Haar spieren, die erg sterk waren, hadden zich gevormd naar haar "loopje". Wanneer zij 2 nieuwe, goede heupen had gekregen zou ze veel meer pijn en ongemak zijn gaan hebben. Uiteindelijk is ze zonder operatie, maar met pijnstilling en supplementen 13 jaar oud geworden.

Heupkopresectie was voor haar geen optie omdat ze 25 kilo woog.
#3203783
Onze hond is met 5 jaar geopereerd door Maarten Kappen, zij heeft toen een kunstheup gekregen. Hierbij het verslag http://www.dierenkliniekeersel.nl/opera ... inmenu-46/. Nooit spijt gehad. In 2009 is ze op ruim 13 jarige leeftijd gestorven.
Dit was de fabrikant van de heup http://www.biomedtrix.com/u_hip.php.

Ons meisje liep na 10 dagen alweer in het bos. Al met al heeft het 3 maanden geduurd voordat ze weer volledig belastbaar was. In de 7 jaar die haar daarna nog gegund waren hebben we alles gedaan. Fly ball, behendigheid, XL lange wandelingen. Het heeft voor ons dus goed uitgepakt.

Nu zijn de inzichten wel heel erg verandert. En is ook meer mogelijk aan symptoombestrijding. Je zou eens kunnen overwegen om contact op te nemen met Victor Hoogma. Fysio in Nijmegen. Hij kan ook heel veel hierin betekenen. Al ga je alleen maar voor een screening naar hem.

Maarten Kappen heeft overigens ook nog een hond van ons geopereerd in het eerste levensjaar met een dubbelzijdige bekkenkanteling. En later nog dubbelzijds ED-LPC. Ook deze hond heeft daarna een volwaardig hondenleven gehad en is afgelopen september tgv milttumor gestorven met 11,5.
Als er nou 1 dierenarts zich bewezen heeft hierin dan is het Maarten wel. Die man heeft gouden handen!

Als de keuze wordt tussen kunstheup of heupkopresectie zeg ik vanuit gevoel kunstheup. Domweg omdat je hiermee vervangt wat kapot is, het is direct heel, je hebt "alleen" wondpijn maar daarna zo goed als nieuw. Bij heupkopresectie moet er nav diverse processen in het lichaam een pseudo gewricht gevormd gaan worden. Ik ken 1 hondje (een markiesje dus 7kg slechts) waar dit gedaan is en dat is nu al bijna 8 manden geleden en dat hondje heeft nog steeds veel pijn en loopt regelmatig kreupel.
Door tjworo
#3203880
Dank jullie wel voor jullie reactie!

Cindy ik ga het verslag lezen, dank je wel daarvoor :)
Mijn voorkeur gaat ook uit naar de nieuwe heupen omdat hierbij de resultaten beter zijn en een sneller herstel maar het is nogal een ingreep, vandaar ook dat ik op zoek ben naar ervaringen en over nieuwe heupen is er weinig te vinden jammer genoeg.

Wat betreft de pijnstilling/supplementen die krijgt hij al ongeveer een jaar (ivm oa nekhernia en soms slecht lopen voorpoot?) en loop ook al ruim 1,5 jr met beiden bij een fysio. Ondanks dat ging hij paar weken geleden toch ineens slechter lopen dat is gelukkig nu weer stabiel.
Maar wel fijn Remy dat het bij jouw hond toen wel goed heeft geholpen :)

Ja klopt Lizzy mijn dierenarts kwam met het advies voor de nieuwe heupen maar heeft me ook gelijk doorverwezen naar Verwijscentrum in Dordrecht voor second opinion en eventuele andere mogelijkheden.
Ook daar kreeg ik het advies om voor de nieuwe heupen te gaan omdat dit toch het beste resultaat geeft.

Maarten kappen komt niet meer aan mijn honden :( ik heb met hem slechte ervaringen met mijn andere hond met de tta operatie/herstel en ook bij 1 vd honden van een vriendin met dezelfde operatie.
#3203881
Graag gedaan.

Tsja nobody is perfect, ook Maarten niet, desalniettemin ken ik overwegend alleen maar goede ervaringen over en van hem. Jij bent de 3e met een slechte ervaring.
Hij heeft ook onze golden aan TTA3 geopereerd en dat is probleemloos verlopen.
Door Lil
#3204100
Nee ik heb dus geen ervaring. Met Boris bij Anubis geweest en toen werd er gezegd dat ze twijfelden, hij was 9 jaar had zware artrose (nooit iets aan hem gemerkt totdat hij bij de ipo training viel bij de 2 meter schutting en mankte) en de vraag was hoe hij zou herstellen bij een nieuwe heup. Zo oud hadden ze nog niet gedaan. Een heupkopresectie hebben ze allemaal hun visie op gegeven en dat was half half. Hij was 28 kg dus te zwaar, maar gelet op zijn sportcarrière wel extreem goed bespierd en met die conclusies niet weten hoe herstel en resectie 50-50 of het een optie was dus niets gedaan behalve supplementen en indien nodig (later continu en ook heftigere middelen) pijnstilling. Hij is nog opnieuw hervat in de behendigheid als senior en op zijn 10e reservekampioen van Limburg geweest (vanuit alle klassen bezien, niet alleen als senior). Seizoen erna toen hij 11 was niet meer gestart maar wel nog GG 3 examen met extreem hoge punten gehaald (100%). Met zijn 13 niet meer wekelijks naar hondenschool gegaan maar wel incidenteel wat hersenwerk of treiball workshops en zo gedaan. Tot die leeftijd liep hij twee keer per dag ongeveer een uur indien hij los kon, aan de lijn werd hij kreupel van. Vanaf zijn 14e helemaal niets meer gedaan (toen ging hij heel snel echt heel slecht lopen) en hij is 14 jaar en 8 maanden geworden. Nog een lang en super leven gehad zonder ingrepen. Was hij jonger geweest was het nieuwe heup geworden. Anubis bestaat helaas niet meer.
Door tjworo
#3204241
Dank je wel voor je reactie lil!
Het schijnt nog goed te kunnen op deze leeftijd en de artrose vorming die er nu is alleen is het qua kosten misschien niet zo rendabel als bij een hond van 1 a 2 jaar zei de arts.
Fijn dat het met Boris goed is gegaan met oa de medicatie en dat hij ook nog lang actief heeft kunnen sporten :)
Door Lil
#3204320
tjworo schreef:Dank je wel voor je reactie lil!
Het schijnt nog goed te kunnen op deze leeftijd en de artrose vorming die er nu is alleen is het qua kosten misschien niet zo rendabel als bij een hond van 1 a 2 jaar zei de arts.
Fijn dat het met Boris goed is gegaan met oa de medicatie en dat hij ook nog lang actief heeft kunnen sporten :)
Ja dat geloof ik je heel graag dat het prima kan! Eigenlijk dacht men dat bij mij ook, had men het alleen nog niet gedaan en wetende dat hij zo lang zou doorgaan op die manier.... Geen idee misschien had ik wel in de buidel getast. ;)
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door