Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Gebruikersavatar
Door koekje
#3196606
Wij hebben vogeldingen in de tuin; vetsilo, pindanetje, pindakaaspothouder met pot pindakaas en zo'n ander vogelvreetstation met losse vogelzaadjes. En daar komen vogeltjes op af: kauwen, koolmezen, pimpelmezen, mussen (of iets wat erop lijkt), soms eksters, af en toe een roodborstje en zo'n bruine vogel formaat tussen kauw en mees in met een wat langer spits bekje (merel? schijtlijster?). Ik heb ook al wel eens een duif voorbij zien komen, maar die zitten hier niet zoveel, tot verdriet van Ot en Sien.

Nu zit er geregeld ook een ander vogeltje en ik heb geen idee welke dat is. Ik ben wel vreselijk nieuwsgierig en hoop dat iemand van hier het weet. Foto maken is niet gelukt. De twee huisvogelaars (Ot en Sien) komen niet verder met de determinatie dan 'lekker!' en 'smakelijk voorafje'. Ot en Sien zijn binnenkatten, maar ze mogen graag naar de vogeltjes kijken en ernaar miauwen.


Het is een klein vogeltje, net zo groot of kleiner dan een pimpelmeesje. Hij heeft een zwart bekje of zwart masker of zwart hoedje, maar niet zo'n grote hoed als een meesje. Hij is een beetje geel-groenig, rug meer groen, buikje meer geel. Op zn vleugeltjes zitten donkergekleurde stukken; bruin of zwart met hier en daar mogelijk wat wit, een beetje net zoals de vleugels van mussen.

Iemand ideetjes?
Gebruikersavatar
Door koekje
#3196612
Die lijkt er wel op, maar is toch anders denk ik. Die heeft een typisch mezenhoofd en mijn tuinvogeltje heeft dat niet zo.
Door Siberienne
#3196615
Sijsje? Groenling?

Alleen zwart petje of ook met gele streep erdoor? Dan zou ik nog aan goudhaantje denken maar die zijn echt heel klein, meer formaat winterkoninkje
Gebruikersavatar
Door koekje
#3196627
Groenling of goudhaantje lijkt er tot nu toe het meeste op. De link is ook handig!
Ik zal het eens aan meneer laten zien, die kan wat beter kijken en weet het met plaatjes en namen misschien wel.
Door tt-tjes
#3196661
Ik heb sinds een paar weken een boomkruiper in de tuin. Ook heel leuk om te zien. Kruipt ook tegen de muur van de achterburen omhoog.
Door src_esther
#3196666
koekje schreef:Meneer zegt dat het een groenling is.
tnx allemaal! :)
Groenling, zeker weten? Een Groenling heeft een vinkensnavel en is een stuk groter dan een Pimpelmees.
Groenling: http://www.vogelbescherming.nl/vogels_k ... Herkenning
Pimpelmees: http://www.vogelbescherming.nl/vogels_k ... Herkenning

Door het zwarte masker moest ik denken aan de Zwarte mees of Sijs:
Zwarte mees: http://www.vogelbescherming.nl/vogels_k ... Herkenning
Sijs: http://www.vogelbescherming.nl/vogels_k ... Herkenning

Onderscheid tussen Merel en lijster is dat de verschillende soorten lijsters (Zang-, Bef- en Grote lijster) vlekken op de borst hebben.
Door keetje
#3196669
Wij hebben sinds een paar weken weer regelmatig een kruisbek bij de vijver. Jaren niet gezien en nu is er weer 1. Verder boomkruipertjes, boomklevertjes, staart/pimpel/koolmeesjes, groenlingen en soms een verdwaald puttertje die nog op de distel afkomt. En de gewonere vogeltjes, mussen, merels lijsters etc. Het berst hier van de voegeltjes. We zitten tegen de hei/bos aan en dus trekt alles de wijk in als het weer kouder gaat worden. Ik voer wel het hele jaar door dus dan heb je altijd wel aanloop. (vlieg) Leuke site trouwens die vogelopzoekpagina. :)
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door