Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Syrae
#3191265
onze lieftallige bijna puber pup is volopaan het wisselen.

Snijtanden allemaal al gewisseld,eerste kiesjes al gewisseld en 3 hoektanden.

De 4e hoektanden is door, de melkhoektand zit er achter en zit muurvast. Een van z'n kiesjes/knobbels meteen na de hoektanden kwam dubbel door, maar de melkkiesje/knobbel zat dusdanig los dat ik die er zo uithaalde. Een van z'n andere kiesjes/knobbeltje is nu ook al door maar het melkkiesje zit er nog. Kan wel m'n nagel eronder krijgen maar los gaat nog niet.

Het gaat om een stabij pup van nog net geen 5 maanden
Afbeelding
#3191282
Ik zou dit zelf niet nog 2 mnd. laten zitten zonder een tandheelkundig da te raadplegen. Ik vind de leeftijd daarin niet alles bepalend. Je kunt een tandhelkundig da na telefonisch overleg de foto toe mailen en vragen of (en hoe lang) je dat mag aan kijken. Mijn ervaring is dat er zeker niet zonder meer wordt gezegd "laat maar trekken", daar is iig Frans Knaake heel reeel in. Zijn contactgegevens tref je op http://www.tandheelkundigdierenarts.nl/
#3191295
Doranto schreef:Ik zou net wat Lizzy zegt het gerust nog een tijd aankijken. Zolang de nieuwe tanden niet te scheef komen te staan door de oude tand, is er m.i. niets aan de hand voorlopig.
Dat moet je dus zien te vermijden.

Ik heb hierover Knaake geraadpleegd toen mijn pup 2 melk-hoektanden behield terwijl de nieuwe al door kwamen. Hij heeft nav een foto (per mail gestuurd) geadviseerd hoe lang ik dat nog mocht aan kijken. Ze heeft de melktanden binnen die termijn zelf gewisseld. Ik vond het fijn te weten wat binnen haar situatie (stand v/d tanden en mate van door komen) een veilige periode van afwachten was. Een scheef gebit wil je ook niet..
Knaake zit niet om werk verlegen die adviseert je niet zo maar om te laten trekken (los van dat hij veel te gek is op zijn vak en patienten om dat nodeloos te adviseren).
#3191327
Parelridder schreef:Ik zou dit zelf niet nog 2 mnd. laten zitten zonder een tandheelkundig da te raadplegen. Ik vind de leeftijd daarin niet alles bepalend. Je kunt een tandhelkundig da na telefonisch overleg de foto toe mailen en vragen of (en hoe lang) je dat mag aan kijken. Mijn ervaring is dat er zeker niet zonder meer wordt gezegd "laat maar trekken", daar is iig Frans Knaake heel reeel in. Zijn contactgegevens tref je op http://www.tandheelkundigdierenarts.nl/
Ik hoop niet dat je het erg vindt, maar ik vind dit echt overdreven. Gewoon lekker even afwachten. Zoveel pups hebben dit en het komt 9 van 10 keer gewoon vanzelf nog voor de 7de maand goed. Een beetje nuchterheid kan geen kwaad.
#3191360
Ik heb één keer een pup gehad met dubbele tanden. Overal geïnformeerd en na een tijdje vielen gewoon die melktanden eruit.
Ik heb geleerd wat meer op de natuur te vertrouwen.
Als je het zeker wilt weten, zou ik de foto mailen naar je dierenarts of andere deskundigen.
Succes! En in de tussentijd lekker genieten van je hond! ;)
#3191364
Lizzy schreef:Ik hoop niet dat je het erg vindt, maar ik vind dit echt overdreven. Gewoon lekker even afwachten. Zoveel pups hebben dit en het komt 9 van 10 keer gewoon vanzelf nog voor de 7de maand goed. Een beetje nuchterheid kan geen kwaad.
Ik vertel slechts dat het mogelijk is (kosteloos, per mail) advies in te winnen bij een tandheelkundig da die je niet onnodig adviseert om ze te laten trekken. Ik ervaar of zaai geen paniek, ik heb evenmin een oordeel over wat/wanneer nodig is (in tegendeel) dus ik zie niet waarom ik onvoldoende 'nuchter' zou reageren.
#3191368
Parelridder schreef:Ik vertel slechts dat het mogelijk is (kosteloos, per mail) advies in te winnen bij een tandheelkundig da die je niet onnodig adviseert om ze te laten trekken. Ik ervaar of zaai geen paniek, ik heb evenmin een oordeel over wat/wanneer nodig is (in tegendeel) dus ik zie niet waarom ik onvoldoende 'nuchter' zou reageren.
Je schrijft:
Ik zou dit zelf niet nog 2 mnd. laten zitten zonder een tandheelkundig da te raadplegen.
Als reactie op het feit dat ik schrijf dat ze het nog gerust 2 maanden aan kan zien (tot 7 maand). En ik vind persoonlijk dat je voor zoiets simpels als een dubbel tandje geen specialist hoeft te raadplegen. Pups hebben nou eenmaal vaak dubbele hoektanden. Hier alle 5 mijn pups. En ze vielen er gewoon vanzelf uit voordat ze 7 maanden oud waren. En bij de eerste heb ik mijn DA gebeld en gevraagd "zeg, hoe lang kan ik dit aankijken?" waarop hij zei "tot 7 maand". Op 7 maand stond er bij Linga nog een dubbele hoektand, ik maak een afspraak om 's middags de DA te laten kijken en 1 trekspelletje met een touw en het dubbele hoektandje is verdwenen, afspraak maar weer afgezegd.

Maar joh, ik heb mijn mening, jij de jouwe en de TS mag zelf kiezen wat zij denkt dat het beste is voor haar pup :)
#3191374
fijn iig, alle antwoorden.

Bolke is mijn allereerste hond en dat maakt dit soort dingen spannend ;) mijn man mag dan wel zijn opgegroeid met honden, mijn schoonouders hebben nooit nergens niet vraagtekens gezet bij de standaard gang van zaken dus zijn kennis is niet altijd nuttig.
Kinderen zijn makkelijker, daar heb ik een opleiding voor :biggrin2:
Laatst gewijzigd door Syrae op di 26 jan 2016, 17:09, 1 keer totaal gewijzigd.
#3191389
Als je ziet dat de volwassen hoektand weggeduwd word door de melkhoektand, dan kan je ook proberen de natuur een handje te helpen. Net als bij jouw kinderen, dus wiebelen en kijken of je dan de melktand er uit kunt wrikken. Geen narcose voor nodig.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door