Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door MillyMol
#3182152
Onze Luna, een zwartharige Europese korthaar, van 2,5 jaar oud, doet het al weken niet goed: veel spugen en al vreselijk afgevallen. Luna hebben we samen met haar zusje Biyoux opgehaald uit een asiel toen ze 9 weken oud waren. Eigenlijk tobt ze haar hele jonge leventje al met haar gezondheid. Het begon met overal plassen. Bleek blaasgruis te hebben, dus op speciaal dieetvoer gezet. Echt dik is ze nooit geweest, maar verder wel actief. We zijn er al een paar keer mee naar de DA geweest. Echo liet opgezette galblaas en galwegen zien. Kweken afgenomen: niets. Gastroscopie laten doen: niets. Bloedbeeld is wel afwijkend (laag albumine, afwijkende leverfuncties). Ze zit op een speciaal dieet omdat ze dus al van jongs af aan blaasgruis heeft, dus veel dieet opties hebben we niet. Ze eet wel, heeft nog wel trek, maar ze wordt minimaal 5 keer in de week misselijk en braakt dan alles uit.
Het beestje is inmiddels een gratenpakhuis en wij weten het ook even niet meer. :-\
Dinsdag gaan we opnieuw naar de DA, maar als daar niets uitkomt neigen we er toch naar haar in te laten slapen. Op deze manier een beestje de hongerdood laten sterven is ook niets. :'(
Is er iemand die dit herkent een raad heeft?
Laatst gewijzigd door MillyMol op zo 27 dec 2015, 23:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Door hannabelgje
#3182153
Misschien naar een andere dierenarts gaan? Contact opnemen met dierenarts Tannetje Koning?
Mijn ervaringen met katten en dierenartsen zijn niet zo geweldig.
Door shivablue
#3182178
Hallo Milly,

Heb je al eens kvv geprobeerd. Mijn shiva heeft daar ook problemen mee gehad (heel veel braken) al moet ik zeggen dat het wel niet zo erg was
als bij Luna. Ben toen overgeschakeld op kvv en sindsdien doet ze het veel beter. Af en toe nog eens braken maar zeker niet zoals
voorheen. Wat de blaasgruis betreft. Ook dit ligt aan de voeding. Wanneer katten bewerkt voeder krijgen, dus korrels en natvoer,
wordt de ph van urine veel te hoog, te basisch, in een basisch ph kunnen zich kristallen vormen, die kunnen lijden tot blaasgruis en blaasstenen.
Met rauwe voeding dus kvv, nrv, barf, ... krijgt de urine een normale ph, zuurder, hierdoor is de kans dat kristallen ontstaan veel kleiner (door de kristallen onstaat er gruis en uiteindelijk stenen).
Ik zou je aanraden om kvv te proberen. Het kan wel een tijdje duren vooraleer het effect duidelijk zichtbaar is, maar als ze haar
voedsel al wat beter kan binnenhouden is dat toch het belangrijkste, voorlopig toch.
Katten kunnen wel wat moeilijk zijn op dat vlak maar zou het toch eens proberen.

Heeft ze al anti-emetica gekregen van de DA? Misschien dat dit tijdelijk kan helpen tot ze terug op kracht is gekomen, althans als
je kvv wil proberen.
Verder zie ik ook niet direct hoe je hier verder te helpen.
Door MillyMol
#3182223
Dank voor de reacties. Toen Luna en haar zusje kwamen, hebben we uiteraard KVV geprobeerd. Dat hebben we zes maanden volgehouden en het ging vreselijk moeizaam (lees: niet). Toen kreeg ze de eerste plasklachten. We dachten eerst dat het aan krolsheid lag, dus we hebben de dames laten steriliseren. Luna bleef echter te pas en te onpas plassen en toen bleek dat ze struviet en bloed in haar urine had zitten. Dat ging maar niet over. We zijn zelfs met haar naar de universiteitskliniek in Utrecht geweest. Daar bleken ook haar nieren al opgezet. Ze moest naar een eiwitarm dieet dus toen zijn we uiteindelijk gestopt met KVV. Uiteindelijk, na enkele dieetaanpassingen, bleek haar urine 3/4 jaar geleden helemaal struviet- en bloedvrij. Toen braakte ze overigens ook al, maar dat was maar af en toe. Eens in de 2 a 3 weken vonden we ergens iets en het was natuurlijk niet te bepalen of het van haar of haar zusje was. Sinds een paar maanden is het echt bijna dagelijks en valt ze zo af.
Via onze eigen DA zijn we bij een goede praktijk met uitgebreide faciliteiten, waaronder een dierenarts die gespecialiseerd is als internist, terecht gekomen, waar ze de onderzoeken hebben gedaan. Behalve de opgezette galblaas en galwegen en de afwijkende bloeduitslagen die ook duiden op problemen op het gebied van lever en gal kunnen ze echter niets vinden.

We zitten dus met onze handen in het haar en staan met onze rug tegen de muur. Het arme beestje is veel over been en haar vacht ziet er niet uit. Vandaar dat we overwegen om een eind aan haar lijden te maken, maar het zal ons veel verdriet doen.
Door frodo quin
#3182415
Ik zou hier asap verder mee gaan, een holistische da en of een internist in een universitair ziekenhuis. Tannetje Koning wordt hier heel vaak aangeraden, misschien is zij een optie. Het klinkt alsof je absoluut geen tijd hebt om te verliezen, dus ik zou nu bellen om een afspraak/afspraken te maken.

Ik vind het raar dat ze je niet verder lijken te kunnen helpen bij de kliniek waar je nu bent, er is namelijk wel wat gevonden. Op vers heb je in ieder geval een lever dieet en verzuurders voor de urine bestaan er ook als daar ondanks de verse voeding nog problemen mee zijn, maar ik denk dat je nu vooral heel dringende goede medische hulp nodig hebt.

Veel sterkte en veel beterschap voor je kat.
Door MillyMol
#3182634
Vanmiddag opnieuw met Luna naar een als internist gespecialiseerde dierenarts geweest. Echo gemaakt: de wand van de galblaas is verdikt en er zit wat vrij vocht in de buik. Lang gesproken over verdere diagnostiek, voor- en nadelen van doorgaan, behandelopties etc.
We gaan er nog een keer helemaal voor. Er is nu opnieuw bloed afgenomen.
Er wordt gescreend op leukemie, AIDS, Hepatitis varianten en andere virussen, alle ontstekingsparameters, elektrolyten en leverfuncties. Bovendien gaat Luna donderdag een dagje logeren voor een leverbiopt onder narcose.
Bovenaan het verdachtenlijstje staat nu imuno gedefinieerde cholangiohepatitis. Dat is te behandelen met o.a. prednison. Voor nu heeft ze een injectie gehad met een anti-emeticum en we hebben daar ook een paar tabletten van meegekregen (+ een pillensnijder).
Arm beestje. Pas 2,5 jaar en nu al zo vaak naar de DA.
Door shivablue
#3182850
Ik duim voor luna hoor. Ik hoop dat het inderdaad cholangiohepatitis is. Is niet te genezen
maar de prognose is vrij goed met medicatie.
Heb ook bewondering voor jullie standvastigheid in het willen helpen van luna. Er zouden
al veel mensen zijn die het al zouden hebben opgegeven. Zelf zou ik een arm en een been
geven om m'n dieren te helpen. Maar ik weet ook wel dat je soms de afweging moet maken
of het al dat lijden nog waard is. Gelukkig hebben jullie doorgezet en hopelijk komt ze er nu terug
bovenop. Ik duim heel hard voor Luna, en hoop op het beste!
Laat ons zeker weten hoe het verder met haar gaat!
Door MillyMol
#3182922
Dank je Shivablue. Voorop staat hier kwaliteit van leven. Als dat er niet meer is dan zouden we Luna in hebben laten slapen. Bovendien vinden we dat we een zorgplicht hebben: Luna, haar zusje Biyoux en natuurlijk mijn grote lieverd Tobias (Engelse Cocker Spaniël) zijn gewoon deel van ons gezin. Daar zorg je gewoon voor. De DA vindt bovendien dat nog niet alle diagnostiek rond is. Het kan best zijn dat er niets komt uit het biopt, maar dan weten we dat tenminste ook. Aandoeningen uitsluiten is ook een belangrijk onderdeel van dit traject.

En gelukkig zijn alle huisdieren verzekerd. Zeker in het geval van Luna heeft zich dat al vele malen terugbetaald. Ik hou jullie op de hoogte van het beloop. Vanmiddag krijgen we hopelijk de eerste uitslagen van het bloedonderzoek doorgebeld. :duimen:
Door MillyMol
#3183128
Eerste bloeduitslagen zijn binnen: Beeld is passend bij protein loosing enteropathie, waarschijnlijki eosinofiele enteritis.
Leverbiopsie is daarom afgeblazen. Moeten nu ontlasting verzamelen om uit te sluiten dat dit veroorzaakt wordt door parasieten. En we gaan starten met prednison. Daarmee kunnen de eosinofielen weer in het gareel worden gebracht. Als er geen parasieten worden gevonden dan kan het veroorzaakt worden door iets waarvoor ze allergisch is. Als dat zo is toch maar eens contact zoeken met Tannetje Koning voor begeleiding naar een evenwichtig en hypo-allergeen dieet dat ook rekening houdt met het feit dat Luna ook chronische idiomatische cystitis heeft waarvoor ze nu op speciaalvoer zit.
Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel! :groupwave2: :circle:
Door Anne in Zweden
#3184170
Wat een verhaal, joh! Maar wat fijn dat je nog een da hebt kunnen vinden die verder kon (wilde?) zoeken en daar ook resultaat mee lijkt te behalen. Ik hoop dat Luna er helemaal bovenop komt!
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door