Hoi, ik ben Chantal en woon met mijn gezin in Wijchen.
We hebben 2 honden, een Jack Russell van bijna 9 jaar en een Border Collie van 11,5 jaar. Niet de jongsten dus.
Al jaren voerden we ze brokken, gewoon handig uit de supermarkt. Maar het roer gaat om. Na 2 maanden geleden te zijn overgestapt op KVV, gaan we nu nog een stapje verder en door naar BARF. Ik ben nu al een hele tijd erover aan het lezen, maar er zijn nog veel zaken die ik -denk ik- gaandeweg moet ontdekken. Zoals bijvoorbeeld goede adresjes voor vlees e.d.
Maar ik kom hopelijk nu een heel eind met mijn menu's, maar ik hoor graag jullie meningen en adviezen.
Voor beide honden de verdeling:
vleesbot 45% - orgaanvlees 20% (incl 10% pens) - spiervlees 25% - groentes 10%
Border Collie -11,5 jaar oud -16,5 kg -aanleg om snel zwaar te worden, beweegt niet meer zoveel ivm snel pijnlijke gewrichten -uitgangspunt behoefte 3%
Dag 1/3/5/7 per dag:
Vleesbot 223gr
Spiervlees 217gr
Groentes 50gr
Dag 2/4/6 per dag:
Vleesbot 223gr
Orgaanvlees 115gr (verdeling 50%hart, 30% lever en 20% nieren)
Pens 116gr
Groentes 50gr
2x per week vis erbij, circa 275gr
2x per week rauw ei
(Moet ik het gewicht inhouden op de maaltijd van die dag of geven als extraatje bovenop de gebruikelijke hoeveelheid?)
Jack Russell -9 jaar oud -13,2 kg -te zwaar, is inmiddels al 1,3kg afgevallen maar heeft nog wat te gaan, streven naar 11 kg -uitgangspunt behoefte gebaseerd op 12,5 kg en 2%
Dag 1/3/5/7 per dag:
Vleesbot 141gr
Spiervlees 136gr
Groentes 31gr
Dag 2/4/6 per dag:
Vleesbot 141gr
Orgaanvlees 73gr (verdeling 50%hart, 30% lever en 20% nieren)
Pens 73gr
Groentes 31gr
2x per week vis erbij, circa 175gr
2x per week rauw ei
Ik heb op dit forum iemand uit de buurt gevonden die binnenkort een levering via SW krijgt, maar hier zit helaas geen wild bij. Tips voor wild en andere adresjes in de omgeving Wijchen zijn meer dan welkom.
Ik wil nu het volgende gaan bestellen en daar zal dan ook het menu uit bestaan:
Vleesbot- kippennekken, eendennekken, kiprugstukjes
Ik zou dit graag willen uitbreiden met iets van parelhoen of tam konijn, aangezien ik begrijp dat ze niet meer dan 2x per week "nekken" mogen. Zijn er eventueel ook nog andere goed verkrijgbare vleesbotten die geschikt zijn voor beginners?
Spiervlees- mager rundsnijlingen, lamssnippers, geitensnippers, kalkoendijvlees zonder been, kalfskopsvlees
Over kopsvlees lees ik dat sommige mensen dit liever niet geven. Wat is hier de reden van?
Orgaanvlees- geitenhart, runderhart, lamslever en lamsnieren
Pens- lamspens en geitenpens
Groentes- zal variëren, ik ben van plan om op de markt gewoon 8-10 verschillende groentes te kopen en deze te pureren en in porties voor 1 dag in te vriezen. Ik begreep dat als het erg droog is, er yoghurt of ei doorheen gemengd mag worden. Kan dit ook als ik het daarna wil invriezen?
Nogal wat vragen, maar het is erg veel info en heeeeeel spannend bij het eerste begin. Compleet nieuwe wereld voor mij.
Ik hoop dat jullie me wat verder op weg kunnen helpen.
Alvast heel erg bedankt!
Grt Chantal