pike schreef:
Jawel, maar 1 gram natriumchloride (keukenzout) bevat toch niet meer dan 0,4 gram natrium.
80% van alle natrium dat mensen binnenkrijgen zit in voedsel dat ze in de winkel kopen (niet alleen als keukenzout maar natrium zit in een andere verbinding ook bijv. in vetsin, bakpoeder en conserveermiddelen. De overige 20% gooien we voor het grootste deel zelf in het eten. Van nature zit er maar heel weinig zout in vers, onbereid voedsel. Vers vlees is van nature niet zout.
Vandaar mijn factor 2,5. Lees de etiketten in de winkels maar, daar staat 9 van de 10 x natrium op, terwijl we vaak gewoon zout (dus keukenzout) bedoelen. Er zijn veel mensen die denken dat natrium hetzelfde is als zout...... de chloride die er bijhoort vergeten we. En het is ook lastig omdat beide, natrium en zout, vaak in een adem genoemd wordt. Ik kook normaal zoutloos, maar ben me echt wel bewust dat ik nog genoeg binnen krijg. En we hebben ook zout nodig, alleen niet de hoeveelheden die overal in verwerkt zitten en dan ook nog toegevoegd wordt. Dat er meerdere zouten zijn, zoals vetsin, ben ik met je eens. Dat is grote troep........... En ja, ik denk als we gezond willen leven, we terug moeten back to basic....... alleen de maatschappij is nu zo ingericht dat we haast je rep je een maaltijd op tafel wilt zetten. Echter alles wat in pakjes en zakjes zit is vaak op smaak gebracht met zout. En het is natuurlijk ook een vorm van conserveren. Wat moeten onze overgrootouders dan veel zout binnengekregen hebben bedenk ik me nu...... ingelegde snijbonen in zout, eigen zuurkool.......... Ik hou bij tijd en wijle een voedingsdagboek bij en dan schrik ik nog van de hoeveelheid zout die ik binnenkrijg, terwijl ik er bewust op let.
Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout (natriumchloride). 0,4 gram natrium is gelijk aan 1 gram keukenzout.
Bron: Voedingscentrum
Wil je gaan letten op je zoutconsumptie? Op de meeste etiketten staat natrium. Nu denken veel mensen dat natrium en zout hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Zout bestaat uit twee delen: natrium en chloride. Samen bepalen ze het gewicht van zout. Zout is 2,5 keer zo zwaar als natrium. 1 gram natrium komt overeen met 2,5 gram zout. Als je op een etiket een natriumgehalte tegenkomt, moet je dit dus met 2,5 vermenigvuldigen om de juiste hoeveelheid zout te berekenen
Bron: gezondheidsnet
Wat ik wil zeggen is dat we ons op de verpakkingen vaak verkijken op wat er aan natrium in zit, das niet zo veel, maar omgerekend naar (keuken)zout is het wel factor 2,5. Dat wilde ik zeggen.