Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#3160638
Sinds drie weken is Bobbes ons team van vijf Raggies komen versterken.
Onze katten eten KVV en barf in de vorm van losse onderdelen.
Eentje eet hoofdzakelijk prooidieren, maar daarnaast ook KVV.

Bobbes is afgespeend op verse voeding, eerst carnibest (ging er met drie weken al in als koek) en toen ie vijf weken was is hij gaan barfen in de vorm van stukken kwartel, patrijs, fazant, konijn, duif, haas, kip, eend..hij kreeg daarnaast ook twee keer oer dag carnibest om de zaak wat completer te krijgen.
Bobbes was enigst kind, en ook het eerste kitten dat nooit anders heeft gekend dan moedermelk en verse voeding.

Vanaf het moment dat hij bij ons kwam, en zijn eerste muis proefde, was dat ook gelijk het einde van de KVV. Meneer at het niet, nog wel met lichte tegenzin de stukjes beest die hij bij de fokker ook kreeg, maar ook dat werd beleefd doch beslist geweigerd.
Bobbes eet dus alleen prooidieren, ik probeer zo veel mogelijk variatie te zoeken maar dat is niet makkelijk.
Wat eet hij aan prooidieren:
Muizen in alle formaten
Ratten in alle formaten
Gerbils
Goudhamsters
Dwerghamsters
Kleine konijntjes (als daar aan te komen is)
Sardientjes
Geklutst ei (kuikens eet hij niet)

We hebben echt ruime ervaring met vers voeren, maar dit is de eerste keer dat we een kitten hebben dat vanaf 13 weken alleen maar prooidieren eet, wel van kop tot staart gelukkig.

Probleem is dat meneer te dik aan het worden is, dacht ik zelf al maar ja, je hoort altijd dat een kitten altijd toegang tot voeding moet hebben en zich niet kan overeten. En een kitten dat barft kan nooit te dik worden.
Heb zelfs overleg gehad met Tannetje Koning en ja, Bobbes is aan de te mollige kant, In de ruim drie weken dat hij bij ons is, heeft hij het gepresteerd om in gewicht van 1960 gram bij binnenkomst tot 3000 gram drie weken later, dat is dus meer dan een kilo en hij heeft dan ook een spekbuikje. De ramp is nog niet zo groot want zijn ribben en ruggengraat zijn makkelijk voelbaar.
Maar dit gaat wek de verkeerde kant op als ik niet oppas. Bobbes stopt niet met eten als hij eigenlijk genoeg heeft. Het is net holle bolle Gijs, je kunt er oneindig veel in kiepen.
Ik weet nu dat hij veel te veel at in de eerste weken hier,
Dit is wat hij gemiddeld op een dag at (13 weekjes oud he):
3 grote ratten
2 jumbo muizen
3 dwerghamsters
2 weaner ratten
3 kleine muisjes of 1 veeltepelmuis
1 gerbil

Dat, zo heb ik van Tannetje geleerd, is veel te veel. En daarom noemden we hem ook BOP, Buik op Pootjes
Door Martine-Tom
#3160641
Ja das veel :o
Hij weegt nu 3 kilo?
Dan zou ik gaan wegen en op ong 8% gaan zitten, 250 gr per dag...give or take (weeg ook even hoeveel het genoemde is, ik zou niet in 1 klap heel veel minder gaan voeren).
Voelt hij zich niet bedreigd door de andere katten dat ie daarom zoveel eet?
#3160653
Hij voelt zich absoluut niet bedreigd. Hij is na een jumbo muis of twee dwerghamstertjes ook tevreden hoor. Maar als je er nog eentje neerlegt dan eet hij die ook rustig op. En daar,ee ben ik dus de fout in gegaan, ik dacht dat kittens zo veel mochten eten als ze willen.
Nu hebben we een normaler schema van vaste eettijden, en een vast ritueel (eigen matje, apart roepen, er naast gaan zitten) en dan 's morgens óf een groot formaat prooidier (70-100 gram) of twee kleintjes. Dat is rond 07.00.
Tegen 11.00 krijgt hij een medium groot prooidier (60-70 gram) om15.00 weer een stevige maaltijd zoals smorgens, rond 18.00 het "snackje van de dag" zoals een geklutst eitje, een paar garnalen, dat soort zeken. En rond 22.00 een flinke maaltijd, bestaande uit een groot en een klein prooidiertje, of twee medium prooidiertjes.
Daarna gaat hij als een zoet jongetje mee naar boven en valt bij ons in bed in slaap en slaapt in een ruk door tot 07.00.
Hij krijgt dus al minder voedsel, maar ik kan nergens een richtlijn vinden. Hoeveel prooidieren geeft je aan een kitten van een grotot ras, en dat drie kilo weegt????
#3160662
De richtlijn is 5à 10% van het lichaamsgewicht 150 gram à300 gram dus. Ik weet niet of het echt kwaad kan, maar je hebt enkel knaagdieren in zijn menu en dat lijkt me toch wat beperkt. Heb je al vogels geprobeerd, desnoods nog in de veren aangezien hij barf niets vindt? Ik denk dan aan bv duif en kwartel.

Dat kieskeurige zou trouwens goed kunnen zijn omdat je zo veel eten geeft. Honger krijgt hij nooit en als hij alleen de aller lekkerste dingen eet heeft hij nog eten zat. Joran kon als kitten miepen, maar minder voeren en minder vaak voeren en het was opgelost.
#3160720
Frodo,
Hij eet ook stukken kwartel en duif, zolang het maar flink bloederig is, en hoe meer het stinkt hoe liever ;-)
Hij is helemaal niet kieskeurig, maar wenst alleen zijn eten in de oorspronkelijke verpakking. Gelijk heeft ie denk ik dan hi hi
Als hij nu een grote muis (70 gram) op heeft is hij ook tevreden hoor, maar als je er dus drie neerlegt dan eet hij die alledrie gewoon op.
Nu krijgt hij dus om de vier uur iets en dan is hij echt enthousiast. Maar zeuren om eten heeft hij nog nooit gedaan.
Ook niet toen ik me van de week (Mijn partner was een week weg) versliep. Toen heeft hij van 22.00 tot 10.00 niks gegeten, geen probleem hoor want hij lag lekker naast mij in bed te knorren. Terwijl ik 12 uur zonder eten voor een kitten van die leeftijd toch wel lang vind.....
Met de richtlijn kan ik wel wat. Als ik aan de ruime kant ga zitten, 300 gram per dag, dan kom ik ongeveer uit op wat hij sinds gisteren krijgt.
Weet je, het is zo'n makkelijk kereltje, hij zal nooit zelf zeuren om iets, geeft ook niet aan als hij honger heeft....
Dat komt waarschijnlijk omdat hij geen nestgenootjes had, en zijn moeder hem de eerste drie weken letterlijk overal mee naar toe sleepte in huis. De fokker heeft vrij genomen, heeft drie weken bij de kraamkist geslapen want wil geen enkele poes in een bench opsluiten, en heeft met engelengeduld Bobbes die eerste weken overal vandaan gevist. Zo klein als hij was, hij gaf geen kik. Ik denk dus dat hij een beetje overgesocialiseerd is
#3160773
poeh die kan eten....
Tekorten hoef je je echt geen zorgen te maken zeker niet als je vnl volwassen dieren voert is dat het compleetste wat Ma Nature te bieden heeft
Je hebt een prachtige variatie aan dieren... no worries, voor de portemonnee is t ws best fijn als hij die duif en kwartel met smaak blijft eten ik vermoed dat hij haas ook wel zal kunnen waarderen [hazenborst en schouder is vaak lekker bloederig en dat eten mijn dames met gemak én smaak]

Geniet van jullie Bobbes
#3160790
Bobbes eet met smaak de ruggengraat van haas.
Voor de portemonnee zijn de hamsters (zowel de goudhamsters als de dwerghamsters) erg fijn, met zo'n €7 per kilo.
Maar ik ben idd al zo blij dat hij alle prooidieren eet, portemonnee is ondergeschikt. Eten wij maar wat minder vaak een biefstukje hoor
#3160791
Ik wil jullie alvast bedanken voor het meedenken hoor!
Ik heb vanmorgen alle prooidieren gewogen en het gemiddelde gewicht opgeschreven. Omdat ik nog onvoldoende feeling heb qua grammen heb ik even een lijstje uitgeprint en in de keuken gehangen.
Ik ga elke avond een "Bobbes-bakje" maken, met daarin ongeveer 300 gram aan prooidieren voor de volgende dag.
Dat is voor zowel mijn partner als voor mezelf even het handigste want we hebben er nog vijf rondlopen waarvan er eentje alleen prooidieren eet maar zelf uitstekend maat kan houden. De anderen eten KVV en losse Barf onderdelen.
Wordt vervolgd
#3160905
Dat fokken zou me nog wel lukken, maar die beessies gaan niet uit zichzelf in de vriezer liggen....daar ben ik een watje in hoor.
Knip zonder blikken of blozen een gehemelde hamster in tweeën maar dat beessie moet door iemand anders naar de hamsterhemel geholpen worden als je snapt wat ik bedoel.
Fok jij wel zelf knaagdieren dan?
Cavia schijnt ook voor mensen een smakelijk hapje tr zijn
#3160981
Ik denk dst afgepast voeren ook beter voor hem is. Dat ben ik overigens op een gegeven moment ook bij Sien gaan doen, die was ook snel te dik. Sien heeft ook geen directe rem met eten, of deze ligt zoveel verder dan goed voor haar is.mBij haar komt het doordat ze als minikitten te weinig voedsel heeft gehad.
Wat handig kan zijn is hem geregeld wegen, zeg 1x per maand.
#3161428
[quote="Elise Lecarme"]
Dat fokken zou me nog wel lukken, maar die beessies gaan niet uit zichzelf in de vriezer liggen....daar ben ik een watje in hoor.
Knip zonder blikken of blozen een gehemelde hamster in tweeën maar dat beessie moet door iemand anders naar de hamsterhemel geholpen worden als je snapt wat ik bedoel.
Fok jij wel zelf knaagdieren dan?
Cavia schijnt ook voor mensen een smakelijk hapje tr zijn
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door