Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Anna
#3159011
Hallo,

Ik las dat een MRI-scan veiliger is (want geen röntgenstraling) dan een CT-scan en dat een kruisbandletsel beter in beeld kan worden gebracht met een MRI-scan.  Iemand ervaring hiermee?  Ik vermoed dat een MRI-scan veel duurder is en niet in elke dierenkliniek kan?  Alvast bedankt!

Groetjes,

Anna.
Door smulpaap
#3159032
Nee , hier twee gevalletjes kruisbandletsel gehad . Maar er is geen MRI of CT scan gemaakt
Bij mijn beide honden werd d.mv onderzoek gelijk duidelijk dat het om een gescheurde kruisband ging ( schuifladetest )
Door Anna
#3159223
Ik ben enkel bij een gewone dierenarts geweest (geen specialist), zij had een vermoeden van een kruisband- of kraakbeenletsel, maar de klachten waren toen te vaag om uitsluitsel te kunnen geven.  Ze verwees me door naar een orthopeed in geval van duidelijke klachten (manken) en had het over foto's, maar ze zei wel dat ook foto's niet altijd uitsluitsel geven, omdat bepaalde klachten daarop niet te zien zijn...

Ik heb daarna de resultaten van het onderzoek (door de gewone dierenarts) naar die orthopeed gemaild en die stelde voor om een afspraak te maken en foto's te nemen.  Hij zei dat je daarop licht vorderende artroseverschijnselen en het zogenaamde "fat pad sign" kan zien.  Dat laatste is een overvulling van de knie, denk ik.

Beiden hadden het dus enkel over "foto's".  Op een aantal websites las ik dan dat de kruisbanden niet zichtbaar zijn op een CT-scan, maar wel op een MRI-scan, vandaar mijn vraag...
Door Lizzy
#3159263
Volgens mij zijn weke delen op een CT scan enigszins zichtbaar. Dus in geval van zulke vage klachten waarbij men denkt dat het misschien de kruisbanden kunnen zijn, denk ik dat een CT scan misschien niet het meest voor de hand liggend is. Volgens mij kun je dit beter (kruisbanden) op een MRI zien.
Gebruikersavatar
Door kira
#3159297
Volgens mij kan een arts met goede ervaring die goede foto's kan maken goed kan voelen en goed naar een eigenaar kan luisteren een knieband probleem uitstekend diagnosticeren zonder mri. Een mri is best een ding met een duur prijskaartje en ook alleen een ervaren iemand kan een mri goed diagnosticeren. Een heel lichte ruptuur zal moeilijker te diagnosticeren zijn maar die hersteld ook met goede en langdurige rust. Overigens een scheef si gewricht of andere bekken problemen kunnen klachten geven die erg veel lijken op kruisband problemen (lopen op teen en minder belasten en bij opstaan drie poten gebruiken, onregelmatig lopen door minder Willen belasten).
Door smulpaap
#3159323
kira schreef: Volgens mij kan een arts met goede ervaring die goede foto's kan maken goed kan voelen en goed naar een eigenaar kan luisteren een knieband probleem uitstekend diagnosticeren zonder mri. Een mri is best een ding met een duur prijskaartje en ook alleen een ervaren iemand kan een mri goed diagnosticeren. Een heel lichte ruptuur zal moeilijker te diagnosticeren zijn maar die hersteld ook met goede en langdurige rust. Overigens een scheef si gewricht of andere bekken problemen kunnen klachten geven die erg veel lijken op kruisband problemen (lopen op teen en minder belasten en bij opstaan drie poten gebruiken, onregelmatig lopen door minder Willen belasten).


Geheel met je eens

En Anna wat die foto betreft , dat gebeurt idd wel meer . Bij mijn ene hond heeft men dat voorafgaand aan de knie operatie ook gedaan
Bij haar was sprake van geleidelijke afscheuring , en dan kan er artrose ontstaan .

Bij mijn andere hond is dit niet gebeurt , omdat zij een kruisbandletsel opgelopen had na een trauma
Ze is hierna erg snel geopereerd . En wat de arts al vermoedde . Geen artrose .
Door Anna
#3159447
Heel erg bedankt voor jullie reacties!

Het zou inderdaad een partiële scheur van de voorste kruisband kunnen zijn.  Uit wat ik begrijp van verschillende websites is artrosevorming in dat geval onvermijdelijk en zijn ook een volledige scheur van de kruisband en schade aan de meniscus niet uit te sluiten, als er niet wordt ingegrepen.  Maar mijn bronnen zijn websites van dierenziekenhuizen en daar opereren ze graag.  Mocht het probleem opgelost kunnen worden met goede en langdurige rust, is dat natuurlijk beter.

Het idee is nu om in geval van duidelijke klachten meteen naar een specialist te gaan voor onderzoek en een CT-can of MRI-scan.

Kent iemand een goede orthopeed in Antwerpen of omgeving / zuiden van Nederland?
Door Parelridder
#3159642
Als de oorzaak een ingescheurde kruisband is, ontstaat de artrose t.g.v. de speling die daardoor ontstaan is. Artrose is dan dus niet onvermijdelijk, maar het gevolg van doorlopen met een knie waar speling in zit. Hoe sneller dit verholpen wordt, hoe beter dus.
De schuifladetest geeft vaak geen uitsluitsel als het 'slechts' een inscheuring betreft, wat daarom aangeraden wordt is een rontgenfoto, omdat er veelal wél vocht zichtbaar is (= aanwijzing) en soms ook artrose (eveneens een aanwijzing).
Een CT vertelt je niets over de banden, want die zijn met rontgen niet zichtbaar, een MRI laat de banden wél zien, maar vergt ca. 3 kwartier narcose en kost pakweg 750-800 euro. Dat laatste is de reden dat veel mensen verkiezen om het tijdens operatie te laten bekijken.
Door smulpaap
#3159667
Soms wordt er ook gewrichtsvloeistof afgenomen . Men kan dan a.dhv de kleur ook zien of er ontstekingsweefsel aanwezig is
Maar dit moet zeer steriel gebeuren , en vaak geeft men dan een injectie Prednison

Bij mijn honden is dit niet gedaan . Zeer goed voelen , zeer goed kijken , en goed luisteren naar het verhaal van de eigenaar
Of als arts  de juiste vragen stellen aan de eigenaar

Ik ben het verder met Parelridder eens . Als het om inscheuring gaat dan is het zaak om zo spoedig mogelijk te opereren
Want hoe langer een hond doorloopt ..... hoe meer schade er ontstaat . Ook aan de andere wel gezonde knie
Een hond gaat compenseren , en zoekt de gemakkelijkste weg om toch nog te kunnen lopen
En verder natuurlijk een goede arts opzoeken  ;) Wij moesten ook 2,5 uur rijden
Maar we wisten dat dat het waard zou zijn . En bij beide honden is de ingreep en de revalidatie heel erg goed gegaan
Door smulpaap
#3159669
Volgens mij is deze kliniek bij jouw vandaan een goed uurtje reizen

http://www.dierenkliniek-sleeuwijk.nl/honden/orthopedie

In deze kliniek zijn mijn beide honden ook geopereerd
Goede uitleg , al duren je vragen drie kwartier
Goede nazorg , goede narcose
Je mag erbij blijven voordat de hond de operatie ingaat en direct na de ingreep mag je er ook weer bij
En als je wilt mag je achter glas de operatie geheel volgen , ik heb het bij beiden geheel gevolgd
Men heeft verschillende methodes , die ook allemaal goed worden uitgelegd
De artsen die deze ingrepen uitvoeren zijn Walter Strikkers en Marco Cleton
Door Anna
#3159725
Dank jullie wel!

Zonder vooraf de diagnose te kennen meteen een operatie plannen vind ik niet evident...  De klachten zijn momenteel ook heel vaag.

Maar stel dat geld geen rol speelde (hondenverzekering?), dan zou een MRI-scan in deze situatie (vermoeden van kruisbandletsel) dus nuttiger zijn dan een CT-scan?

De website van die dierenkliniek ziet er alvast goed uit.  Ook super dat je vóór en na bij de hond kan blijven.  Maar een MRI-scan kan daar blijkbaar niet.
Door sella
#3160453
Ik zou naar orthopeed gaan, haar laten beoordelen, foto's en dan een plan trekken samen met de orthopeed.
Door Parelridder
#3160589
Anna schreef: Zonder vooraf de diagnose te kennen meteen een operatie plannen vind ik niet evident...  De klachten zijn momenteel ook heel vaag.

Maar stel dat geld geen rol speelde (hondenverzekering?), dan zou een MRI-scan in deze situatie (vermoeden van kruisbandletsel) dus nuttiger zijn dan een CT-scan?
Een CT is rontgen, daarop zie je dus geen banden. Voor CT gaat je hond enkele minuten onder narcose, voor MRI ca. 3 kwartier. Mócht MRI aanbevolen worden, kies dan een kliniek als de Universiteitskliniek, want er is én verschil in kwaliteit van beelden én - niet onbelangrijk - in de kwaliteit van de beoordeling daarvan! Een MRI laten maken is natuurlijk alleen zinvol als men die ook goed kan interpreteren..
Maar éérst naar een orthopeed, mogelijk is een scan dan helemaal niet nodig ;)
Door Anna
#3161125
OK, bedankt weer! Ik wist niet dat er dan ook nog een verschil is in de kwaliteit van de beelden en dat niet elke orthopeed die kan interpreteren.  Ingewikkeld allemaal!

Maar het zou dan wel handig zijn om meteen bij een orthopeed terecht te komen die - indien nodig - de juiste scan kan maken en interpreteren.  Want ik neem aan dat ze in een dierenkliniek waar ze geen MRI-scan kunnen maken, maar wel een CT-scan, misschien eerder voor dit laatste zullen kiezen.

Het is ook mijn indruk dat dierenklinieken best snel geneigd zijn om foto's te maken.  (Dure apparatuur moet ook gebruikt worden?)  De orthopeed die ik had gecontacteerd (en naar wie de gewone dierenarts had doorverwezen in geval van duidelijke klachten) wilde ook meteen foto's maken (maar ik ben er niet geweest).  En nu lees ik hier dat foto's misschien helemaal niet nodig zijn.  Maar als je daar dan bij die orthopeed staat en hij vindt het wel nodig, kan je er op dat ogenblik misschien niet veel tegen in brengen.

Daarom informeer ik me graag vooraf en blijft de vraag toch ook vooral: waar vind ik een goede orthopeed in Antwerpen of omgeving / zuiden van Nederland?

In elk geval zijn de klachten momenteel nog steeds heel vaag.  Maar in geval van duidelijke klachten zou het goed zijn om meteen te weten waar naartoe en om een plan klaar te hebben!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door