Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#3146592
Goedemorgen,

Onze kater van 3,5 jaar oud kampt al 2,5 jaar met huidproblemen. Hij krabt zichzelf op zijn kop open. Op een gegeven moment kwamen wij erachter dat het waarschijnlijk voedselallergie is.

Wat hebben wij in deze 2,5 jaar gedaan:

- telkens de wond scheren en schoonhouden met water en betadine
- de wond insmeren met honingzalf en later nog een ander zalfje van de dierenarts (beiden werkten niet)
- royal canin hypoallergeen voer gegeven (werkte een paar maanden)
- hills z/d gegeven (werd het alleen maar erger van dus onmiddellijk mee gestopt)
- naturis kvv gegeven (dit werkte super goed, wonden verdwenen heel snel. Helaas at hij het na driekwart jaar niet meer) kangoeroe, paard, geit, lam en hert
- allerderm spot on gegeven om de huid op te peppen (dit is een maand geleden)
- hij krijgt maandelijks een pipet Stronghold
- momenteel zit hij op het voer van specific (allergy management plus).

Nu is het zover gekomen dat wij hem sinds een paar dagen atopica geven. Echter, ik moet het in zijn bekje spuiten en hij schrikt telkens enorm. Hij trapt er namelijk niet in om het van een lekker stukje vlees te eten. Wij hebben het idee dat wij iets over het hoofd zien. Een vitaminen- en mineralentekort? Een allergie voor plastic? Wij weten het niet. We hebben wel het idee dat het iets "simpels" zou moeten zijn.

De wond die hij nu in zijn nek heeft, ziet er heel anders uit dan de wonden die hij altijd had. Hij heeft nu een grote, lange, natte plek op zijn kin. Je ziet het roze van de huid er wel doorheen. Er zit geen pus op. Wel heel veel wondvocht. Zal dit nat eczeem zijn? Of een hotspot? Hiervoor had hij altijd wonden die diep, lelijk en bloederig waren.

Heeft iemand een idee wat wij nog meer zouden doen qua voeding voor hem? Want uiteindelijk willen wij van de atopica af want het is natuurlijk gewoon troep die hem ook nog eens kan schaden op de langere termijn. Wij willen zelf gaan koken voor hem. Maar waar te beginnen?  Ik zie door de bomen het bos eigenlijk even niet meer.
#3146692
Welkom!
Koken zou ik niet doen. Rauw voeren wel. In rauw kattenvoer zit oa taurine, een essentieel aminozuur wat door verhitting inactief wordt gemaakt.

Ik denk dat je met een rauw menu, zij het zelfsamengesteld als in barf, zij het voorgefabriceerd als in kvv, wel goed. Dit omdat de eerdere ervaringen met kvv hoopgevend waren.
Zorg ervoor dat je kat niets ergens anders kan bijsnacken. Dus binnenhouden of tuin afzetten.

Kies wat merken kvv, bij voorkeur zonder rijst/granen. Brok weg, kat op kvv. Bij katten&kvv staat een sticky met wat algemene tips. Als het nodig is, meng de kvv dan even met blik zonder plantaardige toestanden.
Barf voeren kan natuurlijk ook! Dit vraagt wel wat meer inzet van de mens, soms wat meer vriezerruimte, maar vooral wat meer leeswerk. Je weet met barf wel meer precies wat je voert.

Jaren geleden heb ik Poet van mn moeder wel eens overgezet op barf nav vieze natte open plekken, waar de DA prednison voor gaf. Het menu was heel succesvol en Poet at het graag. Met een beetje zoeken moet je het wel kunnen vinden. Helaad hield mn moeder het niet vol en kwam er zo de klad in. Poet leeft inmiddels ook al een paar jaar niet meer. De grote vieze natte plekken zijn nooit meer terug gekomen en zelf dat gaf al een grote verbetering van levenskwaliteit.
#3146747
Bedankt voor de reactie. Wij zijn vandaag naar een dierenzaak gegaan waarvan de eigenaar zichzelf heeft gespecialiseerd in allergische katten en honden. Hij wist ontzettend veel te vertellen. Voor nu zijn we uitgekomen op het voeren van Animonda. En dan voegen we daar nog Phytonics multivit aan toe. Dat kijken we deze week aan en dan evalueren we zaterdag of onze kat het wil eten (hij is nogal kieskeurig) en of hij nu in ieder geval wat meer energie heeft. We kregen ook nog een worstje van Darf mee om te proberen maar (zoals we al dachten) dit at hij niet. Hij heeft net wel lekker gegeten van de Animonda in ieder geval. we gaan het beetje bij beetje uitbreiden.

Barfen zou ik graag willen. We hebben hem eendenekken proberen te voeren om te kijken of hij het wat vindt maar helaas. Onze andere kater knabbelde de eendenek met smaak op maar deze haalde zijn neus ervoor op. Het is jammer genoeg gewoon een zeurpiet haha!
#3146762
animonda carny is een merk blik. Op zich geen verkeerd merk en ze hebben leuke smaakjes, maar het blijft blik en heeft niets met rauw voeren te maken.
Je kan het wel gebruiken natuurlijk om aan de Darf toe te voegen, zodat je hem op kvv kan overzetten.
#3146774
Ik weet het. Maar het is gewoon zo moeilijk omdat hij geen kvv meer wil eten. Hij hongert zichzelf gewoon uit dan. Hij heeft het lang met smaak gegeten maar helaas op een gegeven moment niet meer. Dit blikvoer is sowieso niet het eindstation maar meer om hem nu even wat rust proberen te geven.

Hoe zou ik hem nou kvv kunnen laten eten of barf? Heb je misschien tips?
#3146784
Ervaringenatopica schreef: Ik weet het. Maar het is gewoon zo moeilijk omdat hij geen kvv meer wil eten. Hij hongert zichzelf gewoon uit dan. Hij heeft het lang met smaak gegeten maar helaas op een gegeven moment niet meer. Dit blikvoer is sowieso niet het eindstation maar meer om hem nu even wat rust proberen te geven.

Hoe zou ik hem nou kvv kunnen laten eten of barf? Heb je misschien tips?

Kvv mengen met dat blikvoer! Eerst ruim de heft blik en als dat goed wordt gegeten de volgende keer een beetje minder blik. Enzovoort.
Barf of zelfgemalen barf wordt over het algemeen wel beter gegeten is mijn ervaring.
#3146790
Heb je al is hele stukken aan hem gegeven, misschien wil hij dat wel. Toen je kvv gaf was dat dan één mix of allemaal aparte smaken? Ik vind afwisseling heel belangrijk, altijd het zelfde gaat nogal snel vervelen. Weet je trouwens waar hij allergisch aan is?
#3146795
frodo quin schreef: Heb je al is hele stukken aan hem gegeven, misschien wil hij dat wel. Toen je kvv gaf was dat dan één mix of allemaal aparte smaken? Ik vind afwisseling heel belangrijk, altijd het zelfde gaat nogal snel vervelen. Weet je trouwens waar hij allergisch aan is?
Wij hebben het tot nu toe eigenlijk alleen geprobeerd met een eendennek. En dat wilde hij niet. De kvv hadden wij in de smaken hert (vond hij heel even lekker), kangoeroe (heeft hij lang lekker gevonden), paard (vodn hij ook lekker) eend (vond hij niet zo lekker), kalkoen (vond hij absoluut niet lekker) en geit (vond hij erg lekker). Des te bloederiger het eten was (geit, paard en kangoeroe) des te lekkerder hij het vond.

Wij vermoeden dat hij allergisch is voor granen en kip. Meerdere dierenartsen zeiden dat er niet echt een betrouwbare voedselallergietest voor katten bestaat. Ze konden het wel doen, maar dat zou weggegooid geld zijn.

Ik zat er ook nog aan te denken om geit, paard en hert bij de halalslager te halen maar ik kan mij niet voorstellen dat dit een volledige voeding is. Daar zou toch wat bij moeten dan qua bot- en orgaanvlees? En eventueel nog aanvullende vitamines en mineralen.
#3146798
Ruisje schreef: Kvv mengen met dat blikvoer! Eerst ruim de heft blik en als dat goed wordt gegeten de volgende keer een beetje minder blik. Enzovoort.
Barf of zelfgemalen barf wordt over het algemeen wel beter gegeten is mijn ervaring.
Ok dat zou inderdaad kunnen ja. Zelf malen kunnen wij ook doen, wij hebben zon speciaal maalding. Maar ik zou mij helemaal moeten gaan verdiepen in de hoeveelheid hij precies waarvan moet hebben voor een gebalanceerd dieet. Daarom hadden wij eerst kvv in de vorm van worsten gehaald.
#3146822
Ik zou beginnen met stukjes spiervlees uit te proberen, heeft hij interesse zou je ook konijnkarkas kunnen proberen. Veel katten eten graag konijn en het is een prima vleesbot. Botjes eventueel plat slaan met een hamer. Eend is ook mooi vleesbot voor een kat, maar als hij dat niet graag lust, misschien er iets bij malen wat hij wel lekker vind. Orgaan vind je makkelijk van de genoemde diersoorten.

Graan hoort gelukkig niet thuis in een kattenvoeding, dus dat is als je rauw voert geen probleem al blijf je dan wel best weg van nekken met vel en dieren die je met maag en al voert, als die graan eten ten minste. Ook opletten met kvv's die het hele dier gebruiken zoals bv all animal.

Een worstje van darf, dat zou darf kat moeten zijn, deze bevat kip. Nu kan het zijn dat het voor je kat geen probleem is aangezien hij best kan reageren op een brok met kip, maar niet op een rauwe bio kip. Het leek me wel belangrijk dat je het wist.
#3146966
frodo quin schreef: Ik zou beginnen met stukjes spiervlees uit te proberen, heeft hij interesse zou je ook konijnkarkas kunnen proberen. Veel katten eten graag konijn en het is een prima vleesbot. Botjes eventueel plat slaan met een hamer. Eend is ook mooi vleesbot voor een kat, maar als hij dat niet graag lust, misschien er iets bij malen wat hij wel lekker vind. Orgaan vind je makkelijk van de genoemde diersoorten.

Graan hoort gelukkig niet thuis in een kattenvoeding, dus dat is als je rauw voert geen probleem al blijf je dan wel best weg van nekken met vel en dieren die je met maag en al voert, als die graan eten ten minste. Ook opletten met kvv's die het hele dier gebruiken zoals bv all animal.

Een worstje van darf, dat zou darf kat moeten zijn, deze bevat kip. Nu kan het zijn dat het voor je kat geen probleem is aangezien hij best kan reageren op een brok met kip, maar niet op een rauwe bio kip. Het leek me wel belangrijk dat je het wist.
Bedankt voor de tips!
#3147335
Paul_Barte schreef: Je kan natuurlijk ook reageren of huisstof en andere mijten, vaak wordt dan Atopica ingezet.
Veel verzekeringen vergoeden dit niet of soms voor een deel, het is erg duur trouwens.
Soms helpt het maar meestal niet.

Grtz
Paul
Ja die mogelijkheid is er zeker. Vandaar ook dat we het toch maar hebben geprobeerd. Maar hij laat zich niet foppen door het in het eten te verstoppen. Dus heb ik het in zijn bek moeten spuiten. En daar raakte hij erg van in paniek. Zo ontzettend zielig! Hij werd er ook erg duf van en dronk veel. Het is niet erg lekker spul. Het is inderdaad duur maar dat maakt niet uit. Maar ik ben er dus mee gestopt en hij zit nu tot zaterdag op Animonda Carny met een schep vitamines en mineralen erdoor. En dan gaan we zaterdag verder kijken waarmee we zijn dieet uit kunnen breiden.

Hij vindt de Animonda in ieder geval heerlijk, gelukkig maar! En de vitamines ruikt en proeft hij blijkbaar ook niet. Had ik niet verwacht aangezien hij altijd alles doorheeft al voor ik het in zijn eten stop. Zelfs onze oude poes vindt de Animonda lekker en dat terwijl ze niets anders wil eten dan haar brokken van purina one.

De natte plek op zijn kin begint nu in ieder geval wel dicht te trekken. Hij heeft een kapje op dus kan er niet aan krabben.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door