Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Aliki
#3134041
Hallo!

Dit is mijn eerste vraag die ik stel op Barfplaats dus daar hoort voorstellen natuurlijk bij!
Ik ben Esmeralda (hier Aliki) en mag zorgen voor twee prachtige kruisingen.
Ivar; een dertienjarige  kruising Border Collie x Boerenfox X Poedel x Vlinderhond en Lovie; een vierjarige kruising Duitse Herder  X Welsh Springer Spaniel en meer :-).

Sinds een ongeveer een jaar eten mijn honden kvv / Barf. Ivar heeft tijdelijk, ivm overgewicht, weer op brokken gestaan, maar is nu terug op kvv / Barf, omdat de brokken niet het gewenste effect hadden en ik dan liever kvv/ Barf voer. Dit is een mooi bruggetje naar mijn eigenlijke vraag.

Op zijn 2e heb ik hem laten castreren, (omdat je dat toen deed) en daarna is zijn mooie vacht verdwenen en zijn slanke lijn altijd wisselend geweest. Tot nu toe is afvallen alleen gelukt met brokken (Royal Canin Satiety). De laatste keer, ong. twee maanden geleden, viel hij ook hierop amper af. Een punt waar ik de laatste keer onvoldoende consequent in ben geweest is de tussendoortjes. Dus daar is iig winst te behalen.

Ik ben met Ivar bij de Waterpoort geweest en Paul Groenestein vermoedt een hoge ischias. Nader onderzoek volgt volgende week. Zijn overgewicht is ongunstig voor zijn klachten dus het MOET eraf. Daarnaast heeft Ivar verhoogde leverwaarden en calciumwaarden waar geen oorzaak voor is gevonden tot nu toe. Ivar heeft een redelijke conditie en is nog aardig bespierd. Meer beweging is (nu) geen optie. Hij weegt nu 17,25 kg is 45cm hoog. Zijn ideale gewicht is rond de 15 / 15,5kg.

Hieronder mijn huidige menu. Hebben jullie adviezen voor mij hoe ik hem verantwoord kan laten afvallen? Zonder dat er tekorten ontstaan? Meer groentemix bv, KVV eruit, andere (magere) diersoorten, (nog) minder? Ivar eet slecht orgaan en haalt zijn neus op voor zwanenvlees. Hij krijgt geen heel hard botwerk. Ivar heeft altijd honger en is obsessief  (hijgen, bedelen, toe-eigenen) met eten bezig. Ik voer twee keer per dag. Mocht deze vraag in een andere rubriek horen dan hoor ik het graag. Alvast bedankt!

WEEK 1
MAANDAG
Ivar 150 gr kvv + 250 gr groentenmix
DINSDAG
Ivar 150 gr kvv + 250 gr groentenmix
WOENSDAG
Ivar 150 gr kvv + 250 gr groentenmix
DONDERDAG
Ivar 250 gr spiervlees
VRIJDAG
Ivar 150 gr bot + 100 gram vis
ZATERDAG
Ivar 150 gram bot + 100 gram nier
ZONDAG
Ivar 250 gr pens

WEEK 2
MAANDAG
Ivar 150 gr kvv + 250 gr groentenmix
DINSDAG
Ivar 150 gr kvv + 250 gr groentenmix
WOENSDAG
Ivar 150 gr kvv + 250 gr groentenmix
DONDERDAG
Ivar 250 gr spiervlees
VRIJDAG
Ivar 150 gr bot + 100 gram vis
ZATERDAG
Ivar 150 gram bot + 100 gram hart
ZONDAG
Ivar 150 gr bot + 100 gr lever
Laatst gewijzigd door Aliki op di 14 jul 2015, 17:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#3134390
Als ik eerlijk ben? Zou ik alle KVV eruit gooien. Ik heb nou de afgelopen jaren zoveel vlees gezien dat in KVV verdwijnt waarvan ik denk " ??? :-X, dat voer ik niet aan mijn honden".

En dan zou ik 1,5% van zijn ideale gewicht gaan voeren. Dat is 225 gram per dag. En daarvan zou ik 40% vleesbot (vleesbot bevat veel vet, vandaar 5% minder en dan 5% meer groenten - eventueel mag je 35% vleesbot en 20% groenten gaan voeren maar met een beetje pech krijg je de groenten dan niet meer weg bij hem), 15% groenten, 10% orgaan als lever, hart en nier, 10% pens, 25% spiervlees gaan voeren. Want je hond moet wel binnen krijgen wat hij nodig heeft, aan voedingsstoffen.

En ik zou dan ook niet alleen maar mager voeren. Hij heeft ook vet nodig. Hoe gek het ook klinkt. En ik zou hem extra vergine biologische geurende kokosolie gaan geven (de rest van de kokosolie is troep). Een theelepel per dag. Klinkt gek, maar ook dit helpt bij het afvallen.

Qua vleesbot zou je hem gewoon kippenvleugeltjes, parelhoenvleugeltjes, eendenvleugeltjes of karkasjes kunnen voeren. En konijnkarkas, ook zacht. En qua spiervlees rund (mager), paard of hert, kalkoen maar ook wel 1 keer per week lamsvlees (mager). En dan qua orgaanvlees kun je runderpens, lamspens, geitenpens, lever, nier en hart van het maakt niet uit welk diersoort voeren. Ik zou twee keer per week een eitje geven en twee keer per week een sardientje. Hij heeft toch ook zijn omega 3 vetzuren nodig.

De groenten kun je mengen met bijv. een eetlepeltje magere kwark en kokosolie. En zijn vlees/orgaanvlees.

Ja, en last but nog least? Zou ik hem 1 keer per dag gaan voeren. Want twee keer per dag een beetje (want de hoeveelheden zijn gewoon laag) is twee keer niks. Als je hem 1 keer per dag voert, heeft hij tenminste nog een beetje lekkere volle bak. En hem dan met bak lekker ergens apart zetten en hem met rust laten en zijn gang laten gaan.

Wel vreemd trouwens, verhoogde lever en calciumwaarde en geen oorzaak! Is er ook een echo van de lever gemaakt?
Door Lizzy
#3134738
hannabelgje schreef: Mooi plan Lizzy! Ga ik ook voor Zoë gebruiken. Ik vind twee keer per week een sardine best veel eigenlijk.  Afbeelding die zijn toch best groot?
Oh, ik heb echt kleintjes, die zijn 10 cm!
Gebruikersavatar
Door Hope
#3134750
Lizzy schreef: Oh, ik heb echt kleintjes, die zijn 10 cm!
Het ligt er inderdaad aan waar je ze koopt.
Ik koop ze bij de Sligro. Daar zijn ze goedkoper en groter.
En ja, voor een klein hondje kan ik me voorstellen dat het dan veel is. Die van mij zijn zo rond de 25 cm.
Door Aliki
#3134761
Lizzy, hartelijke dank voor je uitgebreide reactie! Hier kan ik zeker mee uit de voeten! Met hulp heb ik een ander menu samen gesteld. Iets afwijkend, maar zo kom je uit op goed af te meten hoeveelheden. Zou je er nog eens naar willen kijken?

Ik overweeg al langer de KVV eruit te gooien en dat zal ik dan nu ook gaan doen. En de kokosolie zal ik achteraan. Sardientjes en eitjes is hij gek op dus dat komt goed.

Tav de lever en calcium; de uitslagen zijn met een specialist besproken en die zag toen geen reden voor verder onderzoek; het was niet verontrustend en passend bij het beeld van een oudere, te zware hond. De uitslagen ed zijn ook allemaal naar de Waterpoort gegaan dus wellicht denken zij er nog anders over.

Het 1 keer per dag voeren zal ik ook gaan invoeren. Het is me al vaker geadviseerd, maar ik vind het zelf best lastig om eerlijk te zijn. De honden zitten nu ook keurig te wachten op eten wat dus pas later gaat komen. Kwestie van doorzetten, ik ga ervoor :-)

Maandag 150 g spier + 75 g groenten
Dinsdag 150 g bot + 75 pens
Woensdag 150 g spier + 75 g groenten
Donderdag 150 g bot + 75 g orgaan
Vrijdag 150 g spier + 75 g groenten
Zaterdag 150 9 bot + 75 pens
Zondag 150 g bot + 75 g orgaan

2x pw eitje en 2x per week sardientje

Percentages zijn dan als volgt en wijken iets af van het voorstel:

bot 38,1%
orgaan (hart lever nier) 9,5%
pens 9,5%
groentenmix 14,3%
spiervlees 28,6 %

eitjes en vis worden niet meegerekend
Laatst gewijzigd door Aliki op do 16 jul 2015, 10:43, 1 keer totaal gewijzigd.
Door hannabelgje
#3135062
Vandaag begonnen met het nieuwe menu. De pens geef ik nu per dag 25 gram ipv tijdens een pensdag. Dan kan ik die fijn mengen met de groenten en kokosolie. En dat ging er op die manier heel goed in. Ik doe de groenten altijd in ijsblokbakjes en nu dus ook de pens. Dat laat ik dan ook samen in een bakje ontdooien zodat de groenten goed gemarineerd zijn.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door