Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door ''Lenie...
#312966
Mijn maltezertje van 10 heeft bijna een chronische blaasontsteking, er is een half jaartje geleden ook al een grote gele steen uit haar kleine blaasje verwijderd. Plus dat ze ook en hele tijd nierbeslag had/heeft.
nou neem ik toch aan dat de solidago druppeltjes en /of de brandnetel capsules ook goed voor haar zijn ? omdat ik de druppeltjes en capsules ook ga gebruiken voor mijn hondje dat nierpatientje is zoals hier is besproken. mijn maltezertje moet al wel de medicijnen ''Incurin en propalin haar hele leventje gebruiken volgens de DA.
Heeft iemand hier misschien een antwoord op ??? ze heeft er steeds z'n last van :-[
Laatst gewijzigd door ''Lenie... op do 05 mei 2005, 15:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#313041
Propalin en Incurin zijn middelen die worden gebruikt bij incontinentie bij teven tgv sterilisatie. Ik gaf het zelf mijn "lekkende" oudje een week of 3 achtereen, daarna kon ik een week of 6 stoppen zonder dat dat de lekkage terug kwam. Zogauw ik weer nattigheid zag, gaf ik het weer 3 weken.
Nu zit ze zo'n 3 maand op kvv, en heeft ze het al die tijd nog niet nodig gehad. :)
Je hoeft het dus niet alrijd levenslang te geven!
Door Peet
#313058
Lenie,
het hangt er van af wat voor soort belasg ze heeft en wat voor steen (struviet? of....).

Als je even zoekt in de bibliotheek, of met de zoekfunctie, dan lees je er meer over.

De Solidago is meer geschikt voor nierpatienten. Voor de blaasproblemen zou ik eerder aan Cramberrie denken, eneventueel Vit C. Maar dit laatste hangt wel af van de soort blaasgruis!
Door ''Lenie...
#313328
Sacha is inderdaad gesteriliseerd maar ze is niet Incontinent geweest, volgens mij moet ze Propulin en Incurin gebruiken omdat steeds blaasontsteking heeft, en de DA niet begreep hoe dan nou toch steeds kwam.
Ze heeft volgens de specialisten ( waar ze niet geweest is ) een slappe blaassluitspier en zo met de medicijnen zou het iets strakker worden.
Hoewel ze nog steeds blaasontstekingen heeft :-[, volgens de DA zijn er verder geen andere medicijnen voor om dit op te lossen.

Wat voor soort steen het is geweest en wat voor een beslag daar zou ik dan even over moeten bellen morgen met de DA.
Ze had toen der tijd wel de dieet brokjes ''Urinari.
Door Peet
#313516
Ik ben zo vrij om Lizzy even te quoten, zij heeft een heel uitgebreid stuk over blaasgruis geschreven:

Soorten kristallen / gruis:

**Struviet kristallen worden meestal gevormd in een alkalische urine. Er wordt in deze gevallen vaak bijv. Hills S/D of C/D voor geschreven. Dit voer bevat zouten
waardoor de hond meer gaat drinken (doorspoelen) en het voer zorgt ervoor dat de urine zuurder wordt waardoor de kristallen "oplossen". Dit voer is trouwens niet geschikt om lang te blijven voeren. Dat geeft Ome Hill's zelf toe. Overigens hebben honden met struviet kristallen vaak ook een bacteriele infectie. Men weet niet of er nu eerst de bacteriele infectie was en er daardoor gruis is ontstaan of andersom (kip en ei verhaal). Veelal wordt hier ook antibiotica voorschreven (waar ik trouwens niet zo'n voorstander voor ben). Bacterieen kunnen veelal niet in een zuur millieu leven, een van de redenen dat de urine wordt aangezuurd.

**Calcium kristallen: deze moeten chirurgisch verwijderd worden. Ik weet niet 100% zeker of deze stenen in een zure of alkalische urine worden gevormd, hoewel ik denk dat het in een te alkalische urine is.

**Uraat/Ammonium kristallen: deze stenen worden meestal gevormd in een te zure urine. Er wordt in deze gevallen vaak Hills U/D voorgeschreven. Dit voer bevat zeer weinig purine (hoewel ze zelf niet weten hoeveel purine het dan bevat...). Purine is een eiwit dat door sommige honden niet "verwerkt"
kan worden (erfelijk bepaald) en een hoog purine gehalte zorgt
bij deze honden voor een te zure urine waardoor zich deze uraat kristallen vormen.

**Cystine Calculi (dit is de Engelse term, de Nederlandse weet ik niet): Deze stenen vormen zich in een pH neutrale tot zure urine. Deze stenen worden veroorzaakt door een nierafwijking. Er is een probleem met de reabsorbtie van cystine.

Het is absoluut onmogelijk dat de aangetroffen kristallen uit een combinatie bestaan van struviet en uraat kristallen, maar een het gruis kan bijvoorbeeld wel een combinatie van uraat en ammonium kristallen bestaan. Er zijn volgens mij ook gevallen bekend waar de kristallen bestonden uit een
combinatie van struviet en calcium. Met andere woorden: twee stenen met een tegenovergestelde opbouw kunnen niet tegelijktijdig in de urine voorkomen.

Nu, Mini Schnauzer staan er bijv om bekent om struviet of calcium kristallen op te bouwen. Dalmatische honden staan bekend om uraat kristallen op te bouwen.
Dit is genetisch bepaald. De Dalmaat heeft een urine systeem afwijking doordat hij een bepaalde stof niet kan omzetten (zal ik verder niet op in gaan). Voor zover ik weet zijn ook Engelse Bulldoggen gevoelig voor het opbouwen van blaasgruis/stenen en veelal zijn deze stenen opgebouwd uit Uraat kristallen of uit de Cystine Calculi.

Afhankelijk dus van welke type gruis we hier te maken hebben moet er een behandelplan gemaakt worden.
Want:

Wanneer de hond nu bijvoorbeeld last heeft van Uraat kristallen (die dus meestal in een te zure urine ontstaan) en je geeft hem Hills S/D of vitamine C (of Cranberry) dan word de urine NOG zuurder en ontstaan er NOG meer kristallen en dit kan leiden tot
de meest gruwelijke situaties (waar we het ook maar niet over zullen
hebben). Jouw dierenarts kan dus de pH waarde van de urine op meten. Het zou prettig zijn om de pH waarde te weten te komen...., dan weet je wat meer.

Dan even over dieetvoeding: honden krijgen blaasstenen/gruis door o.a. de voeding. In brokken komen vaak stoffen (fosfor, magnesium, etc - in de verkeerde verhouding) voor die er voor zorgen dat de hond blaasgruis krijgt. Die verhoudingen worden dan in het dieet voer weer aangepast. Alle brokken bevatten veel onnatuurlijke producten. En, als je het mij vraagt kunnen deze onnatuurlijke stoffen blaasgruis veroorzaken.

Een rauwe, natuurlijke voeding is altijd beter, ook wanneer er blaasgruis aangetroffen is. Want, het product (als het een goed product is of BARF) voorziet in de juiste stoffen in de juist verhouding en houdt balans in het
lichaam van het dier. Het houdt ook balans in de pH waarde van de urine
waardoor er minder (veel minder) kans is dat er gruis wordt gevormd.

Het is dus de kunst om erachter te komen wat voor kristallen het precies zijn, afhankelijk daarvan het rauwe, verse dieet aan te passen. Stel, jouw hondje heeft een gruis die in een te alkalische urine voorkomt, dan moet de urine zuurder gemaakt worden. Vlees maakt de urine zuurder en gruis lost op die manier gewoon op en komt dus gewoonlijk niet meer terug. Dus, als jouw hondje een te alkalische urine heeft is versvlees DE oplossing.

En, die Hills S/D, C/D en U/D, Trovet en Leo dieeten zijn allen niet goed om lang te geven. En er zijn betere manieren om de urine zuurder of alkalischer te maken en blaasgruis te voorkomen.

Trouwens, versvlees maakt urine zuurder. Groente maakt de urine weer
alkalischer. Je kunt een gigantisch goed evenwicht vinden door deze twee
voedingsstoffen te combineren. Voor de meeste honden is een gezonde pH
waarde (van de urine) tussen de 6.3 en 6.7. De pH waarde van de Dalmaat
hebben we liever tussen de 6.5 en 7.0. De pH waarde van de urine van mijn dalmaten is al lange tijd rond de 7.0. Op versvlees. Met purine. Wel in combinatie met rauwe groentes.
Door ''Lenie...
#313575
Om het kort samen te vatten moet moet mijn vraag aan de dieren arts dus zijn ;

1 Of het Struviet of Uraat kristallen zijn.
2 Heeft ze zure of alkalische urine.
3 Wat is de PH waarde van de urine.
4 Wat voor een nierbeslag heeft ze.



Dit zijn dus de belangrijkste punten als ik het goed heb begrepen ?

Ze gebruikt inderdaad ''Antibiotica Amoxoral 2 x daags 50mg.
Laatst gewijzigd door ''Lenie... op ma 02 mei 2005, 15:27, 1 keer totaal gewijzigd.
Door ''Lenie...
#315141
Hallo allemaal :D

Heb ook even wat informatie gevraagd aan de info van ''dokter vogel, ivm de solidago druppeltjes enz van mijn nierpatientje, en voor mijn maltezer die nu propulin en incurin gebruikt '' dit was hun antwoord.
Delen jullie deze mening ?.



Geachte mevrouw Berends,


Hartelijk bedankt voor uw interesse in onze A. Vogel producten!
Wat vervelend dat het niet zo goed gaat met uw hondjes! U kunt inderdaad de Jack de Brandnetelcapsules geven en Solidago complex. De dosering hiervan is: 2x daags 1 druppel per kilo lichaamsgewicht. Dus 2x daags 13 druppels Solidago complex.
Wat een altenatief voor de medicijnen Propulin en Incurin, betreft kan ik u hetzelfde advies geven. Dus 2x daags 13 druppels Solidago complex. Eventueel is Monarda complex ook een heel goede vervanger wat de incontinentie betreft. Dit is een kwestie van uitproberen. Ook hiervan is de dosering hiervan weer: 2x daags 1 druppel per kilo lichaamsgewicht.

Er is een natuurlijk geneesmiddel dat bij een verminderde weerstand kan worden gebruikt:

Echinaforce
(2x daags 13 druppels wordt aanbevolen als hét middel om de weerstand te bevorderen.

Ik hoop dat ik u naar alle tevredenheid heb geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet en stuur een mail naar [email protected], kijk op www.avogel.nl of belt u met onze Gezondheidslijn: 0800-3344555.

Met vriendelijke groet,
Krista van der Horst
A. Vogel Informatiecentrum
Laatst gewijzigd door ''Lenie... op do 05 mei 2005, 13:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#315170
[quote="LENIE.BERENDS"]
Om het kort samen te vatten moet moet mijn vraag aan de dieren arts dus zijn ;

1 Of het Struviet of Uraat kristallen zijn.
2 Heeft ze zure of alkalische urine.
3 Wat is de PH waarde van de urine.
4 Wat voor een nierbeslag heeft ze.
[/quote]

Volgens mij doe je er het beste aan om de dierenarts twee open vagen te stellen (de kans dat jouw hond uraatkristallen had/heeft is nul. Dit komt eigenlijk alleen voor bij Dalmaten).

Vraag 1: wat voor gruis had/heeft zij? (type gruis dus).
Vraag 2: wat is de pH waarde van de urine (controle vraag).
Laatst gewijzigd door Lizzy op do 05 mei 2005, 14:59, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Peet
#315188
Wat een leuke reaktie van die mevrouw van Vogel.

Ik ben het helemaal met haar eens, zij het dat ik iets meer Solidago geef:

Zij geeft aan 2 x daags 1 druppel per kg lichaamsgewicht ( is voor Beau ca 80 druppels per dag), ik geef dus 3x daags 30 = 90 druppels.
Door Peet
#315190
P.S. Lenie: als je nog meer vragen hebt, of meer info van je DA, is het wellicht handig om een nieuw topic te starten onder Medisch.

De kans dat meer mensen het dan zien is groter, nu zitten we eigenlijk medisch door te praten op een Brokken Naast KVV- topic... ;)
Door Lizzy
#315211
Zal ik dit onderwerp anders vanaf het eerste bericht van Lenie over blaasgruis anders splitsen en in medisch zetten? Misschien wel zo handig! Ja, laat ik dat doen!
Gebruikersavatar
Door Hitam
#315370
Wat is nierbeslag?

Propalin en Incurin zijn middelen voor incontinentie. Ze kunnen vervelende bijwerkingen hebben, dus wees er voorzichtig mee.
Is ze ook incontinent?
Wat zijn de verschijnselen van de blaasontsteking?
En als laatste en belangrijkste vraag: wat krijgt ze te eten?
Gebruikersavatar
Door chooky
#315372
[quote="Hitam"]
Wat is nierbeslag?

Propalin en Incurin zijn middelen voor incontinentie. Ze kunnen vervelende bijwerkingen hebben, dus wees er voorzichtig mee.
Is ze ook incontinent?
Wat zijn de verschijnselen van de blaasontsteking?
En als laatste en belangrijkste vraag: wat krijgt ze te eten?
[/quote]
even een vraagje over die twee middelen.
Zijn dat nu middelen waarin ook (synthetische) hormonen verwerkt zijn? Of zijn dit de middelen waarvan men (oa mijn ex dierenarts) zegt dat ze de bijwerkingen niet meer hebben die de oudere middelen met hormonen wel hebben?
En wat voor bijwerkingen kunnen deze middelen dan hebben.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#315376
Propalin is de nieuwere versie van Enurace. Heeft minder bijwerkingen maar ze zijn er nog wel. De belangrijkste bijwerking op het hart, dat gaat sneller en soms zelfs onregelmatig kloppen.

Incurin zitten oestrogenen in. Kan beenmergdepressie of verschijnselen van loopsheid geven.
Door ''Lenie...
#317239
Hallo hier ben ik weer, ik zie verschillende vragen staan en zal proberen om daar een antwoord op te geven :D

vraag 1 van Hitam,

mijn maltezertje is niet incontinent en ook nooit geweest, haar voedsel bestaat uit ''carnibest, 2 x daags, een keertje verse vis, en een keertje gewoon een maaltijdje van lekker vers vlees of een aantal soorten orgaan vlees.
De veschijnselen van blaasontsteking zijn ; heel vaak kleine plasjes doen, heel hangerig zijn en geen eetlust hebben,

vraag 2 van chooky,

Ik denk dat er wel degelijk een hormonaal tintje aan zit aan bijde middellen aan gezien ''de vulva, van mijn maltezer ook is opgezwollen, en daar ben ik helemaal niet blij mee, omdat ik het idee heb dat ze daar best wel last van heeft,

morgen ga ik weer naar de dierenarts om haar urine na te laten kijken omdat ze net een antibiotica kuur heeft gehad ivm de blaasontsteking.
dan ga ik 2 vragen stellen ; oa wat is de PH waarde
en wat of welke Kristallen ze heeft/had.
daarna meld ik me hier weer.

Ik zou al eerder die vraag stellen aan de DA maar wou eerst even afwachten tot de kuur op was, zo kan ik het even persoonlijk vragen.

:D tot dan.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door