Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door doranto
#3120172
Sissy, die in september 13 wordt, hoest de laatste tijd af en toe. Het begon met eens in de paar dagen een kuchje tot nu enkele keren per dag wat hoesten. Maandag hebben we foto's van haar hartje en longen laten maken. Het hartje is licht vergroot en ook heeft ze een lichte hartruis. Ze had volgens de DA niet noemenswaardig vocht bij de longen. Volgens hem had ze een zwak hart en hij stelde voor om ze Vetmedin te gaan geven in combinatie met Furosemide. Van het laatste zou ze heel misschien wat incontinent kunnen worden, omdat ze er meer van moet plassen.
De tweede oorzaak van het hoesten zou kunnen zijn dat er 'iets' in haar keel zit. Hij zou dan onder narcose in haar keel moeten kijken. Een indicatie daarvoor zou zijn dat ze misschien wat moeite heeft met slikken. Voor zover wij kunnen zien, heeft ze dat echter niet.
Wij overwegen nu om dan toch de hartmedicatie te gaan geven. Heeft iemand hier ervaring mee? Wat zijn bijvoorbeeld de bijwerkingen?
Zijn er misschien alternatieven die ik beter eerst zou kunnen proberen?
Laatst gewijzigd door doranto op wo 03 jun 2015, 15:17, 1 keer totaal gewijzigd.
Door hamada
#3120179
Hier ruime ervaring met hartpatientjes. Onze honden kregen "pas" Vetmedin in een latere fase van hartproblemen. Ze begonnen met Fortekor in combi met furosemide. De incontinentie viel mee, bij begin van gebruik een paar dagen plas laten lopen tijdens de slaap, daarna waren ze gewend. Is ook afhankelijk van de dosering.
Mij viel wel op dat de "gewone" dierenarts geneigd is om de Vetmedin sneller in te zetten en in hogere dosering ( de bijsluiter volgend) dan de specialist. Onze hartpatienten stonden dan ook onder controle van een specialist, dr. Mandigers van de Wagenrenk. En met zijn medicatiebeleid hebben ze het stuk voor stuk nog vrij lang en op een hondwaardige manier vol kunnen houden.  Ik zou dus altijd een specialistisch consult aanvragen.
Naast de reguliere medicatie heb ik ook altijd supplementen gegeven. Bij www.dogaware.com staat het nodige bij heartproblems.

Succes en sterkte met Sissy.
Door charmed
#3120250
Hier ook meerdere honden gehad met hartruisje, altijd begonnen met fortekor, daarna furosemide. en in een later stadium Vetmedin.

Als ik het nu moest overdoen, zou ik een hondje met hartruis, eerst Q10, L-Taurine & L-Carnitine geven en als dat niet voldoende meer is, zou ik Fortekor inzetten en andere medicatie indien nodig.
Door hamada
#3120317
Ik heb het met dr. Mandigers overlegd en hij had geen bezwaar. Ik hield ongeveer de doseringen van dogaware aan. Ik heb een periode een combipreparaat gegeven (ben de naam kwijt en het is niet meer in Nederland te koop), maar dat was naar mening van dr. Mandigers nogal laag gedoseerd, dus dan werd het wel erg duur om te geven. Aparte supplementen zijn dan goedkoper en praktischer te geven.
Gebruikersavatar
Door doranto
#3120332
In Oisterwijk is ook een kliniek met specialisten. Daar werkt als internist, Lisette Overduin.
Heeft iemand ervaring met haar? Oisterwijk is voor ons een stuk dichterbij dan Wageningen, dus dat zou dan misschien ook een optie zijn.
Gebruikersavatar
Door Laika
#3120518
Als je medicijnen wilt aan geven dan zou ik liever eerst langs een specialist gaan.
Wellicht volstaat een lichter medicijn ook.

Mijn hond met aangeboren hartklepafwijking  krijgt al vanaf haar 12e levensweek Benakor en Prilactone. Ze doet het daar al 4,5 jaar erg goed op.

Ik supplementeer hier wel Q10 en L-carnitine bij.
Gebruikersavatar
Door doranto
#3120755
Dank jullie wel voor jullie reacties en adviezen  :-*
Ik heb inmiddels een afspraak gemaakt bij internist Lisette Overduin van Veterinair specialistisch centrum Oisterwijk.
Ik kan daar maandagmiddag terecht.
Sinds vanochtend is het hoesten plotseling een stuk erger geworden, zodat ik nu in overleg met hen in de overbruggingstijd tot het onderzoek toch maar begonnen ben met de medicatie. De Vetmedin mag ze t/m zaterdag hebben in verband met het onderzoek maandag. De Furosemide mocht ik gewoon door geven.
De supplementen ben ik nog aan het uitzoeken.
Gebruikersavatar
Door Dwarreltje
#3120963
Hier ook al langer ervaring met zowel Vetmedin als Benakor/Fortekor. Maxi (13 jaar, vergroot en lekkend hart) krijgt al ruim een jaar deze medicatie, in het begin samen met fuosemide. Dat kon gelukkig snel afgebouwd worden want ik blééf wassen. 's Nachts luier om want hij liep gewoon leeg.
Op de warme dagen heeft hij meer last van hoesten dan anders; toen ik vorig jaar zomer een x de medicatie vergeten was te geven, merkte ik tijdens de wandeling (warm weer) dat hij absoluut niet mee kon komen en het liefst door de grond ging  :'( Thuis weer snel gegeven en ik merk dat hij gewoon erg goed reageert op de Vetmedin.
Succes!
Gebruikersavatar
Door doranto
#3121005
Ik ben gisterenmiddag om half 6, toen we de medicijnen hadden gehaald gelijk begonnen. Op de verpakking van de vetmedin had de da geschreven dat ze 's-morgens 1 hele tablet moest en 's-avonds een halve. Dit was om aan de dagdosis te komen denk ik. Ik verdeel het echter liever in gelijke delen, dus 's-avonds 3/4 en 's-ochtens 3/4. Dat lijkt mij beter.
De furosemide mag ze 2x daags 1 tabletje. Ik heb het gisteren en vanochtend in water opgelost voor ik het gaf. Op dit moment lekt ze heel erg. Ik had hier gelezen dat het wat beter werkt als je het oplost en je dan met minder toe kunt, dus vanavond ga ik een half tabletje geven. Het hoesten is nu al een stuk afgenomen. Vanochtend heeft ze 2x gehoest en net nog een keertje, maar de hoestbuien zijn korter en minder erg dan gisteren. Vanmiddag ga ik wel even een pak luiers halen voor als ze binnen is, want nu kan ik er met een dweil achteraan blijven lopen  :P. Ook zijn de kleedjes in de manden nat als ze er in gelegen heeft, dus dat schiet niet op. Ik heb weliswaar veel kleedjes, maar de voorraad is niet onuitputtelijk.
Gelukkig lijkt ze zich wel goed te voelen (ze lijkt er zich helemaal niet van bewust dat ze lekt). Ze is alert en loopt kwispelend rond. Ik ben benieuwd of ze vanavond goed eet en of haar ontlasting goed blijft. Normaal gesproken ontbreekt het haar nooit aan eetlust, integendeel!  :)
De vetmedin moet 1 uur voor het eten gegeven worden. Houdt dat in dat ze na 1 uur iets MOET eten, of MAG ze pas na 1 uur eten? Normaal eet ze nl. alleen maar 's-avonds.
En wat is de beste manier om de Furosemide te geven? Tegelijk met de vetmedin? Mag het ook door het eten? Of beter geen van beide, dus apart van het eten en de vetmedin?
Ik zou het natuurlijk ook aan de da kunnen vragen maar dat doe ik liever niet. Hij was nl. niet zo blij dat ik doorverwezen wilde worden  :-\. Het is helemaal niets persoonlijks want het is een aardige man en kundig zal hij ook best wel zijn, maar een specialist is nu eenmaal niet voor niets specialist.....
En om nu de internist al te gaan bellen nog vóórdat ik er geweest ben met Sissy, doe ik ook liever alleen als het niet anders kan.
Door Lizzy
#3121501
Jammer dat je DA zo reageert... Wat hebben die lui toch vaak last van een enorme ego :-\

Ik ben benieuwd hoe je gaat varen met je meis en de medicatie. Brutus werd trouwens misselijk van de hartmedicijnen. Hij wilde niet meer eten. Dus mocht dat probleem opdoemen (ik hoop het niet voor je), dan weet je dat je het in de hoek van de medicijnen moet zoeken.....
Gebruikersavatar
Door doranto
#3121504
Lizzy schreef: Jammer dat je DA zo reageert... Wat hebben die lui toch vaak last van een enorme ego :-\

Ik ben benieuwd hoe je gaat varen met je meis en de medicatie. Brutus werd trouwens misselijk van de hartmedicijnen. Hij wilde niet meer eten. Dus mocht dat probleem opdoemen (ik hoop het niet voor je), dan weet je dat je het in de hoek van de medicijnen moet zoeken.....
Ja, vandaar ook dat ik zei dat ik hoop dat haar eetlust en ontlasting goed blijft. Ik had het topic van Brutus gevonden en doorgelezen.  :'(
Tot nu toe schijnt het goed te gaan, maar ja, we zijn nog maar pas net begonnen. pfffff Konden ze maar altijd gezond en fit blijven hè.
Door Lizzy
#3121509
Doranto schreef: Ja, vandaar ook dat ik zei dat ik hoop dat haar eetlust en ontlasting goed blijft. Ik had het topic van Brutus gevonden en doorgelezen.  :'(
Tot nu toe schijnt het goed te gaan, maar ja, we zijn nog maar pas net begonnen. pfffff Konden ze maar altijd gezond en fit blijven hè.
Ja :'(

Ik hoop dat het zo blijft gaan, we gaan duimen!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door