Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3114515
Senna liep geregeld mank en af en toe dacht ik zelfs aan uitval van de achterpoot. Dierenarts dacht aan haar knie, mogelijk scheurtje in band, waarna 2 weken volledige rust. Na 2 weken controle voor mijn gevoel niet tevreden en nogmaals 2 weken rust. Dit begon vorig jaar juni.

Medio okt vond ik haar weer niet prettig lopen, dus terug naar dierenarts. Foto van de knie gemaakt, dierenarts wilde de foto liever bespreken met een specialist en belde ons daarna terug. Advies gekregen naar specialist te gaan, zodat er grondig naar de knie gekeken kon worden. Hier werden direct haar beide knieën, beide heupen en rug gefotografeerd. Arts begon met uitleg over de knieën, linkerknie is er slechter aan toe dan rechter. Zou erom hangen wanneer de kruisband zou afscheuren……….. Heupen ook niet geweldig, maar kan niets aan verbeterd worden. En dan de rug, spondylose, waarbij de bruggen gevormd zijn. (7e ruggenwervel) De spondylose was al zo ver gevormd, dat al van min 2 jaar moest zijn om zover te zijn.

De schrik was enorm toen we dit op ons bord kregen, want je gaat immers voor alleen een achterpoot, denk je. Ik was wel voorbereid op bv. een nieuwe knie, maar had nooit verwacht dat mijn hondje er zo slecht aan toe zou zijn. Uitval zou kunnen omen vanuit haar rug, maar doordat de knie ook een probleem bleek, wilde de dierenarts liever nog wat rust geven met hoop op verbetering na 6 weken rust en geven van Rimadyl en Synoquin.

Opties die er zouden komen:
Knie operatie: Knieband
Rug operatie : Ruimte maken i.v.m. beknelling zenuwen

Na 6 weken terug………. Weinig verandering, nogmaals advies enkele weken rust. Dierenarts waarschuwde ons wel, dat de kruisband mogelijk zou kunnen afscheuren. Dat zij liever eerst de knie wilde opereren dan de rug, met de kans dat als de knie stabiliteit geeft de rugklachten ook zullen afnemen. Na 4 weken ja hoor, scheurde de knieband. Dus opereren, de knieband was volledig afgescheurd én de meniscus was kapot.  (TTO techniek is toegepast, dit was 5 maart)

Na 6 weken op weg voor de nacontrole. De dierenarts was niet geheel tevreden omdat Senna nog aardig kreupel liep. De foto gaf aan dat het wel goed gegroeid was en dus in orde zou zijn. Dierenarts  verwachtte dat Senna mogelijk nog wat angstig was haar poot te belasten, aangezien zij al zolang niet goed erop had kunnen steunen. Advies was, lopen in hoog gras waardoor ze haar knie moet optillen of lopen in laag water, met zelfde doel. Het zwemmen in buitenwater leek mij geen goed idee voor haar rug, dat was mijn eerste gevoel. Wat ik de afgelopen maanden voor dit alles dacht te merkten was, als Senna bv buiten op de tegels had gelegen, moeilijker op kon staan dan voorheen. Dat achteraf gezien, daarna,  ook vaak dat symptoom van uitval was. Het is toch geen rare gedachte dat kou of tocht niet goed voor haar is.

De nacontrole was op maandag, en op woensdag avond vertikte Senna haar poot nog te gebruiken. Wat een terugval en angst en dat al zo snel na wat meer beweging. Je denkt direct dat je al te veel met haar hebt gedaan……………. Direct telefonisch contact opgenomen met dierenarts, advies weer in de ruststand en langzamer opbouwen.

Na dit gesprek ben ik direct een afspraak gaan maken voor acupunctuur (voor d’r rug) én bij een fysiotherapeut met hydrotherapie om te begeleiden met opbouw van spieren. Binnen korte tijd was er al verschil merkbaar. Meer belasting op d'r geopereerde poot, vrolijker, drukker…. Eindelijk dacht ik, maar nu:

Nu de aanleiding van mijn vraag:
Ik weet dat Rimadyl niet goed is en dat er klachten kunnen ontstaan. Ik heb al eerder aan de dierenarts gevraagd of ik mag afbouwen. De dierenarts vind dat nog te vroeg, omdat ze nog pijnlijk is. Doordat Senna vorige week begon met overgeven (gal) wordt je nog alerter. Dierenarts weer gebeld, stuurde omeprazol toe om d’r maag te beschermen. Na 10 dagen hebben we weer contact om te kijken hoe het gaat. Na 2 dagen gebruik omeprazol, werd er geen gal overgegeven, maar ging ze haar eten eruit gooien. Nu heeft ze gelukkig sinds 3 dagen haar eten binnen gehouden, maar ik merk dat niet in haar hum is. Gistermorgen merkte ik dat ze pijn had in rug of buik en heb ik haar rustig gehouden. Ze wilde amper mee lopen, bleef staan bij het afstapje bij de deur, hoofd hing naar beneden, zo zielig. Vanmorgen was ze wel wat opgewekter, maar niet zoals ik graag zou willen zien.

Nu blijkt er wel een virus te heersen met klachten van overgeven. Nu ben ik misschien overbezorgd dat ze last krijgt van de Rimadyl. Zondag heeft ze wel even buiten gelegen, dan denk ik nu weer zou de kou opgetrokken zijn en ze daar rugpijn van hebben.

Omdat ik niet weet of ze rug- of buikpijn heeft, maakt dit ons zo machteloos en angstig. Niemand blijkt mij te kunnen vertellen wat ons nog te wachten staat, hoe dit verder gaat of wat ik kan doen. Wat ik niet wil is, dat mijn hondje pijn heeft.

Herkent iemand mijn verhaal?
#3114566
Jeetje, wat een toestanden joh! Ach gossie, wat zielig voor Senna :'(

Ja, wat ik zou doen was toch een andere pijnstiller proberen. Bijvoorbeeld Previcox of Metacam. Ik merkte bij mijn honden wel degelijk verschil tussen de ene pijnstiller en de andere. En ik heb twee honden gehad die het beide beter deden op Metcam dan op Previcox. Rimadyl heb ik nooit geprobeerd omdat ik dat van de pijnstillers de grootste ellendeling vind. En dan zijn maag en darmklachten echt numero uno!

Ik geloof dat ik Senna ook op Turmeric zou zetten. Curcuma. Met zwarte peper en olijf of kokosolie. Zie: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 564.0.html

Ik vond zelf het homeopathische middel Puur Spondy ook goed werken.

Deze twee natuurlijke middelen zijn misschien niet krachtig genoeg om al helemaal te kunnen stoppen met pijnstilling maar misschien geeft het wel een zetje in de goede richting.
#3114581
Wij hebben ervaring met een hond met LSI, spondylose en HD. Aan de HD is hij 2 jaar terug geopereerd, een TPO aan de rechterkant. Daarna heeft hij ook hydrotherapie gehad. Later kwamen we er achter dat zijn rug in korte tijd een slechte ontwikkeling doormaakte.

Het is altijd zoeken waar ze het goed op doen. Wij zijn ook even bezig geweest om goede pijnstilling te vinden. Wat bij de een goed werkt, werkt bij de ander veel minder.

Onze hond krijgt troxocil als basis, dat is ook een NSAID, die je maar 1 keer per maand geeft. Daarbij dagelijks duivelsklauw druppeltjes en als we pijnklachten zien of veel extra met hem hebben gedaan, dan krijgt ie een hele lage dosering cortaphen erbij. Het heeft een poos geduurd voordat we de juiste mix hadden, maar nu kunnen we hier de boel al dik een half jaar goed mee onder controle houden.
Hij krijgt als supplementen visolie (doils) voor de omega 3 en glucosamine/gondriotine pillen. Hierin is van alles te vinden, allerlei varianten, met net nog iets van dit of iets van dat erbij. En er zijn ook nog hele andere dingen, zoals de kurkumma die Lizzy noemt. Het is uitproberen wat voor jullie goed werkt.

Naast medicatie hebben we ook zijn beweging heel erg aangepast. Qua activiteiten doen we alles liever vaker en korter. Max 2 km fietsen, met op een hele goede dag een 3 km. Een half uur speuren ipv een uur, max 5 km wandelen in het bos. Alles met mate. Ook hebben we een loopplank voor bij de auto gemaakt, zodat hij niet meer hoeft te springen. Bij de voordeur hadden we een hoge opstap, daar hebben we de stoep verhoogd. In de bench slapen ging niet meer, dus toen hebben we een hok van 1 bij 2 meter getimmerd. Een balletje gooien doe ik soms als beloning, maar alleen als ie al goed in zijn vel zit en dan nog 1 hooguit 2 keer achter elkaar. Met erge kou krijgt hij een jasje aan, hij ligt binnen op orthopedische matrasjes en in de winter leg ik hem tijdens het sporten op een dik schaap om warm te liggen. Op die manier kunnen we nog heel erg veel doen wat we leuk vinden, ook al is het niet meer voluit en onbezorgd zoals daarvoor.

Het Dillema dat pijnstillers niet goed zijn begrijp ik. Wij kunnen geen bloedonderzoek doen (Oscar is doodsbang voor de dierenarts en handelingen aan zijn lijf), dus we hebben geen idee hoe het er wat dat betreft voor staat. Wij hebben juist troxocil gekregen, omdat je dit 1 keer per maand geeft en het een hele stabiele waarde geeft. Onze dierenarts zegt dat dit het minst schadelijk/lastig voor de maag is en de organen als de lever aan de dosering "wennen".
Wat ik wel weet is dat dit soort klachten pijn doen. Heel erg veel pijn. Zonder pijnstilling is hier geen optie meer. En dan kom je op het punt dat je wel moet. De kunst is om zo goed mogelijk je beleid aan te passen, zodat je ze zo min mogelijk nodig hebt. En een virusje kan veel zorgen geven, omdat je dan twijfelt wat er nou precies is. Jammer genoeg is daar geen eenduidig antwoord op, maar ik heb wel geleerd de pijn niet te onderschatten. Die is vaak erger dan dat het lijkt. Dat zie je vaak pas nadat je wel weer pijnstilling geeft, als ze dan weer opknappen.

Sterkte, ik hoop dat de reacties hier je wat handvaten geven.
#3114602
Onze franse bulldog Luc had ook spondylose en herniaklachten.
Zodra ik merkte dat hij pijnlijk was gingen we naar de fysiotherapie met goed resultaat.
Voor de pijn kreeg hij Metacam maar dit was meestal maar kort nodig.
De fysiotherapeut adviseerde destijds om PrimeVal gelatinaat te geven en daar deed hij het goed op, minder stijf en pijnlijk.
Puur Spondy heb ik ook gegeven maar daar merkte ik niets van.
Fysiotherapie werkte eigenlijk het beste ondersteund door metacam.
Luc is 13,5 jaar geworden en hoe ouder hij werd hoe minder last hij had van de spondylose, was vastgegroeid.
#3115055
Bedankt voor jullie reacties, altijd fijn om je gevoel even te kunnen delen.
Gisteravond heeft Senna weer een acupunctuur behandeling gehad. Er is hierbij extra aandacht besteed aan de maagstreek. Senna was bij thuiskomst een stuk levendiger, ook vanmorgen was dit zo. Hella (die de acupunctuur toepast) verwacht dat Senna zo slecht was door de maagpijn. Of het nu een virus is of de pijnstiller, dat ze pijn in haar buik had kon zij verklaren en lichtte toe dat daardoor ook de houding aangepast wordt vanwege de buikpijn = dus doorwerking op rug en poot.
Is heel logisch, toch kan ik dan even niet meer helder denken  :-[

Ik ga zeker met jullie tips en advies aan de slag.
Nog een paar dagen dan weer contact met arts en wil ik meer info vragen voor afbouw pijnstiller en overgaan op iets anders.

Ik hou jullie op de hoogte!
Nogmaals bedankt.
#3115881
Het is een wat late reactie van mijn kant,  de hond van een vriendin spondylose, een Amerikaanse Bulldog. Zij weet dit al jaren, haar hond is ondertussen 9, doet het nog goed. In de winter krijgt ze een jasje aan, dat helpt wel. Verder geeft ze glucosamine van de Tuinen net als ik doe, en geeft ze tegenwoordig 150mg  carporal, verdeeld over 2x ; 1x 100 Gr en 1x 50 maar ik weet niet zo goed wanneer welke dosis.
Geloof dat Carporal een andere benaming dan metacam maar dezelfde werkzame stof. Nu weet ik dat zij in eerste instantie rimadyl had maar daar reageerde haar hond ook niet zo goed op. Veel succes in elk geval


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
#3115966
Ik heb hier ook een hond friese stabij met Spondylose dit weet ik pas sinds gisteren dat hij het heeft maar de klachten die Senna heeft herken ik ook terug bij mijn hond. Boy had regelmatig van die periodes dat hij de ene periode meer last er van had maar zo'n 5 a 6 weken geleden dacht ik te kunnen merken dat de klachten alleen maar erger werden bij boy. Dus had ik zoiets van ik wil toch dat er naar gekeken word toen mochten we die zelfde dag nog als spoed terecht omdat ze het bizar vond dat het opeens zo heftig was.
Dus wij naar de DA toe en hij wou zien hoe boy liep en zag inderdaad dat hij niet lekker liep en ook met onderzoeken vertrouwde hij het niet zo en wou toch een foto hebben voor de zekerheid van de heup en nou bleek dat hij mogelijk zijn heup uit de kom had gehad en wat er vanzelf weer terug is geschoten want er was iets te zien op die foto wat daar op leek.

Dus hebben wij Metacam gehad als pijnstiller en moest het 2 weken heel rustig aan doen met hem zodat zijn lijf de tijd had om volledig te herstellen na die 2 weken mocht ik ook de Metacam heel langzaam aan af gaan bouwen. En dan kijken hoe het ging. En dan langzaam aan de wandelingen en activiteiten ook weer opbouwen.

Na die 2 weken ben ik dat dus ook gaan doen en toen halverwege met afbouwen van de Metacam merkte ik al dat het niet lekker ging en dat hij nog pijn had en erg stram was dus ik maar opnieuw de DA gebeld en de situatie uitgelegd hij zo nou omdat je ook niet gemerkt heb wanneer mogelijk zijn heup uit de kom is geschoten plakken we er nog maximaal 2 weken achter aan dus 2 weken rust en 2 weken weer volledig aan de Metacam en dan ga je na die 2 weken weer opnieuw de Metacam afbouwen en de wandelingen langzaam aan uitbreiden. Dus heb ik dat ook keurig gedaan.

Maar toch vond ik het maar raar dat zodra ik ging afbouwen en ook de wandelingen uit ging breiden dat ik merkte dat er gewoon geen vooruit gang in zat. En hij maar pijn had en moeilijk en stram liep dus de da had zelf al een telefonische afspraak ingepland om te bellen hoe het dan zou zijn.
Dus ik de situatie uitgelegd en overlegd hij vond dit toch wel apart hij zo je had minstens wel iets kunnen merken aan hem dat het beter zou zijn.
Ik zo nou dat merk ik dus niet heb zelf soms het idee dat het erger word hij zo dan wil ik toch een volledig röntgen onderzoek gaan doen bij hem maar dat zal dan wel onder Narcose moeten  ik zo naja prima als we dan maar weten wat er speelt hij zo daar komt dan zeker wel wat uit hij zo er is iets niet goed bij hem wat met het blote oog niet zo te zien is maar met röntgen verwacht ik haast wel dat er wat uit komt hij zo ik verdenk hem van artrose maar ook dat wil ik dan op beeld hebben hij zo want er kunnen ook andere factoren spelen.
Dus is Boy gister een rontgen onderzoek ondergaan en daaruit kwam uit dat hij Spondylose heeft dus ik ook gelijk gevraagd wat ik daar aan kan doen dus werd mij geadviseerd om hem voorlopig voor langere tijd aan de Metacam te houden en ook kreeg ik de optie om fysiotherapie te gaan doen maar dat zou misschien niet op korte termijn direct aan slaan en omdat hij toch wel veel last heb willen ze hem ook een behandeling voor op korte termijn aanbieden en kwamen ze met lasertherapie.

Lasertherapie is een behandeling waarbij weefsel word bestraald met laserlicht dat is een speciaal licht. Lasertherapie word gedaan om de genezing mogelijk te kunnen versnellen en de pijn te bestrijden en om eventuele mogelijke ontstekingen te verminderen. Ook zal de hond tijdens deze therapie geen pijn ervaren. Als je start met lasertherapie begin je de eerste week gelijk heel intensief dat is 3x per week dat is maar 1 malig 1 week en aan de hand daarvan hoe de hond daar op reageert word er verder gekeken naar de behandeling

Ook raden ze aan om glucosamine te gaan geven wat je gewoon bij de tuinen kunt kopen.

Dus de behandelplan van boy ziet er als volgt uit:

Voorlopig langere tijd nog aan de Metacam blijven.
Beginnen met glucosamine wat hij ook voor langere tijd standaard moet gaan krijgen.
volgende week beginnen met lasertherapie en aan de hand daarvan word er een nieuw laser behandel schema opgebouwd
en mocht hij er niet voldoende baat bij hebben met lasertherapie maar wel iets om dit dan te gaan combineren met fysiotherapie

Groetjes Daisy
#3117833
Ik wil jullie laten weten hoe het inmiddels met Senna is. Hierbij een kopie van een van mijn vorige berichten  ;)

Zo’n 2,5 week geleden kreeg Senna last van haar buik, waardoor ze geen eten binnen hield. Alles wat ik gaf, werd er vrijwel direct uit gespuugd. Na 2 dagen de specialist gebeld om dit te melden en om mijn angst uit te spreken. Mijn gevoel zegt dat langdurig gebruik van pijnstiller/ ontstekingsremmer geen goed doet. Ik weet, het blijft altijd moeilijk, is het de medicatie of misschien een virus…..?  Ik kon duidelijk zien, dat Senna erg pijn had, maar kon niet oordelen of het buik of rug was. Na overleg, omeprazol gekregen, een maag beschermer. Afgesproken na 10 dagen opnieuw te bellen. Na een dag of 3 hield ze eindelijk kip en rijst binnen. Doordat ze weer ging eten kreeg ze ook weer meer energie. De dagen dat ze ziek was kon ik natuurlijk geen oefeningen thuis doen, zo zielig en futloos dat ze was. Door deze situatie liepen we een week achter met de revalidatie en liep ze ook weer slechter, mogelijk door de buikpijn. Een terugslag en tegenvaller dus…..

Tijdens de acupunctuur behandeling werd ook haar maag behandeld en werd ik gewaarschuwd het goed in de gaten te houden. Na 4 dagen alles binnen gehouden te hebben, had ze zaterdag een dag dat ze toch spuugde én zelfs diarree had, maar bleef wel vrolijk en bewegelijk. Dus zaterdag en zondag weer op de kip/ rijst gezet.

Gisteren eindelijk de 10 dagen voorbij, arts gesproken. Ik had al eerder gevraagd of en wanneer de medicatie afgebouwd kan worden. Toen raadde de arts het af, omdat Senna nog pijn vertoonde en slecht liep.  Hier was ik het toen mee eens. Sinds vorige week loopt Senna zoveel beter. Je merkt aan alles dat ze zich een stuk beter voelt en haar poot meer en meer gaat belasten. Ik kreeg het gevoel, dat de arts eigenlijk nog niet af wil van de medicatie. Ik heb uitgelegd dat ik niet wil dat mijn hond straks weer goed loopt, maar dat ik haar kwijt raak aan maagproblemen. Tja… zo is het toch? Voor as maandag stond er al een bel afspraak, om haar poot te bespreken dat alweer (2 x)  6 weken geleden is. Arts wil maandag verder bespreken over de aanpak medicatie, dan hebben we nu nog een aantal dagen om te zien of Senna nog moet overgeven. Ik wil het liefst dat er maandag een schema wordt geregeld om af te bouwen, omdat ik er gewoon geen goed gevoel over heb. Uiteraard mag Senna GEEN pijn lijden, maar ook zeker geen maagklachten krijgen. Blijft even spannend.

Goed nieuws:
Gisteren avond zijn we weer bij fysiotherapie geweest voor Senna's revalidatie therapie. Het was hard werken, want naast hydrotherapie was er ook een stukje joggen bij én een  controle om te zien hoe Senna over cavalettie' s heen loopt + draaft. Al met al, aardig wat inspanning, wat Senna er naar tevredenheid vanaf heeft gebracht. Ook kregen we leuk nieuws, Senna is voldoende aangesterkt om volgende week deel te mogen nemen aan een workshop Hoopers. Deze dag wordt georganiseerd op onze hondenschool, voor de trainers i.v.m. de afsluit dag van het seizoen. Uiteraard alle voorzichtigheid en zo min mogelijk gekke bewegingen.

We gaan het beleven, blij dat er weer een stijgende lijn is  ;-)
Ik hou jullie op de hoogte.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door