Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Esther Q
#3113201
Wat is nu beter voor wondgenezing, een vochtig of een droog milieu? Ik lees daar tegenstrijdige dingen over. Hangt het misschien van het soort wond af?
Door Lil
#3113204
Boeffie Blafmans schreef: Wat is nu beter voor wondgenezing, een vochtig of een droog milieu? Ik lees daar tegenstrijdige dingen over. Hangt het misschien van het soort wond af?
volgens mij is dat afhankelijk van de wond en van het stadium waarin het zit. Zelf wel eens een diepe wond gehad die eerst beter genas bij een vochtig milieu maar op een bepaald moment genas het niet meer verder. Toen gekozen om op te laten drogen en toen was het binnen no time verdwenen.
Door Esther Q
#3113331
Lil schreef: volgens mij is dat afhankelijk van de wond en van het stadium waarin het zit. Zelf wel eens een diepe wond gehad die eerst beter genas bij een vochtig milieu maar op een bepaald moment genas het niet meer verder. Toen gekozen om op te laten drogen en toen was het binnen no time verdwenen.
Dat is ook hoe een wond zelf geneest zonder enige hulp van middelen, denk ik? Eerst is de omgeving nat, en later droogt die op?
Gebruikersavatar
Door Fenixjuh
#3113333
Mijn eigen van de opleiding doktersassistente ligt thuis, maar deze even van internet geplukt. Reinigen is in deze vochtig houden.

Afbeelding
Door Lizzy
#3113340
Boeffie Blafmans schreef: De granulatie fase wordt hier genoemd. Klopt het dat in deze fase het vlees zacht wordt en ongeschikt om te hechten?
Volgens mij wel, maar ik ben geen wondspecialist.....
Door Esther Q
#3113348
Lizzy schreef: Volgens mij wel, maar ik ben geen wondspecialist.....
Snap ik, dat je geen specialist bent, maar toch nog een vraagje, die fase, kan het dat die lijkt op vlees dat aan het doodgaan is? Wordt vlees dat doodgaat ook zachter van structuur?
Door sella
#3113648
Oke, het hechten kan niet meer na 24 uur, daar de wondranden teveel uitgehard zijn. De dierenarts kan dan nog wel krammen zetten om de wond te sluiten.
weefsel dat je hecht voel niet aan als afstervend weefsel, normaal weefsel is wat taaiachtig. als het een heel diepe wond is, en het zou in meerdere lagen gesloten worden, dan kom je bij de diepste laag zacht weefsel tegen, maar dat is heel anders zacht dan dat je bv een riblap oid zou voelen. Vergelijken is sowieso moeilijk daar consumptie vlees altijd min 48 uur gehangen heeft voor het verwerkt wordt. Aangezien onze dieren daar het restand weer van eten, is dat vlees ook min 48 uur gehangen.
Door Esther Q
#3113660
Maar dat is volgens mij niet helemaal wat ik bedoel. Ik wil geen hechtbaar vlees vergelijken met vlees dat afsterft, of daar tegenaan zit. Maar vlees van een zeg 5 dagen oude wond, die dus in die granulatie fase zit, en zachter is. Hoe is de structuur van wondvlees dat tegen afsterving aanzit, tov van vlees in die granulatie fase?
Gebruikersavatar
Door Hitam
#3113663
Vlees dat tegen afsterven aan zit is gezwollen en stinkt, kan zwart of donker van kleur zijn. Granulatieweefsel is rood, soms wat blekig en fris.
Door Esther Q
#3113679
Hitam schreef: Vlees dat tegen afsterven aan zit is gezwollen en stinkt, kan zwart of donker van kleur zijn. Granulatieweefsel is rood, soms wat blekig en fris.
Oké, dat klinkt als twee duidelijk verschillende dingen! Dank je wel :)
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door