Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3109995
Na een hele lange weg met heel veel dierenartsen lijkt ik nu eindelijk een goede gevonden te hebben die ook iets is opgevallen en we kunnen nu verder gaan zoeken wat het exact is.

Paika wordt al geruime tijd dik en valt niet af, is vaak misselijk, geïrriteerd op haar keel en veel hoesten, eet rare dingen (al het blad van de huiskamerplanten), is heel erg gestrest vooral in huis. De andere DA's konden nooit iets afwijkends vinden in het bloed en dus 'niets aan de hand'. Soms werd het op schijnzwangerschap gegooid, soms op irritatie van de keel (dus hoestsiroop), soms op het feit dat ze Beagle is en dus graag eet, soms alleen de misselijkheid behandeld. De laatste week was ze veel kortademiger dan gebruikelijker en snel moe.

Nu ben ik via de dierenarts/osteopaat, waar ik het verhaal heb voorgelegd en haar ook heb laten nakijken / behandelen voor het geval ze wellicht elders pijn zou hebben waar de stress signalen misschien door konden komen.

Na overleg en voelen heeft zij me doorverwezen naar de dierenarts waar ze mee samenwerkt, alles uitgebreid beschreven en vandaag heeft Paika bloedtest gehad en een echo (om baarmoederontsteking uit te sluiten). Bloedwaarden waren niet afwijkend alleen 1 waarde (van een leverenzym? wel verhoogd). De uitslag van de schildklier was zo afwijkend dat ze deze tot 2x toe hebben getest (en ze moesten uitsluiten of ze niet per ongeluk kattenbloed hadden getest i.p.v. Paika bloed) maar ze hadden het goede bloed en de uitslag bleef >104

Nu heb ik al eerder gevraagd bij DA's of ze geen Cushing kon hebben, maar dat werd iedere keer niet 'geloofd' omdat ze verder geen symptomen had en zo goed en vol in de vacht. Deze DA noemde dit wel en het actieplan is nu om de Cushing test te doen, ondertussen ook regulier urine onderzoek en de schildklier test wordt nu in het lab uitgevoerd om te checken of hun apparaat niet stuk is.

Kan iemand iets zinnigs zeggen over deze bloedwaarden of de extreme schildklier uitslag?

Alvast bedankt voor het meekijken en denken

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Sarah5 op za 12 dec 2015, 12:10, 2 keer totaal gewijzigd.
#3109998
Om te beoordelen of er iets met de schildklier aan de hand is, moet er naar mijn idee getest worden op

T3
T4
TSH

En misschien ben ik kippig maar die 3 zie ik niet op deze twee papiertjes....?

Wat ook jammer is, is dat het op het linker papiertje geen "normaal waardes" staan. Veel apparaten meten anders en hebben hun eigen "normaal waarde".
#3110002
DE specialist op gebied van schildklieraandoeningen is Dr. J. Dodds. En op haar website kun je dit lezen:

Thyroid tests (T4, FreeT4, T3, FreeT3, TSH, and TgAA) are performed to measure thyroid function. A complete thyroid antibody profile id much preferred over a simple total T4 test, which can be misleading. Age- and breed-specific normal ranges should be taken into account.
#3110004
Lizzy schreef: Om te beoordelen of er iets met de schildklier aan de hand is, moet er naar mijn idee getest worden op

T3
T4
TSH

En misschien ben ik kippig maar die 3 zie ik niet op deze twee papiertjes....?

Wat ook jammer is, is dat het op het linker papiertje geen "normaal waardes" staan. Veel apparaten meten anders en hebben hun eigen "normaal waarde".
De schildklier hadden ze met een apart apparaat getest, omdat het zo afwijkend was hoger dan 104 en dat dat bij katten wel zou kunnen voorkomen maar bij honden eigenlijk niet heb ik die niet meegekregen (ook niet voor betaald)

Verder vond de DA alleen de PLT opvallen omdat het boven de 500 was.
#3110006
Lizzy schreef: DE specialist op gebied van schildklieraandoeningen is Dr. J. Dodds. En op haar website kun je dit lezen:

Thyroid tests (T4, FreeT4, T3, FreeT3, TSH, and TgAA) are performed to measure thyroid function. A complete thyroid antibody profile id much preferred over a simple total T4 test, which can be misleading. Age- and breed-specific normal ranges should be taken into account.
Oké ze gaan het nu door een lab laten uitvoeren en als dat gedaan is zal ik de complete uitslag opvragen en ook vragen wat ze pcies hebben getest. Wanneer de waarde toch blijkt te kloppen moeten we naar Utrecht naar een specialist. Voor nu lijken alleen de symptomen in geen geval overeen te komen met een verhoogde schildklier. Cushing lijkt wel aannemelijk maar dan zou de schildklier waarde ook eerder verlaagd moeten zijn dan verhoogd.
#3110009
Sarah5 schreef: De schildklier hadden ze met een apart apparaat getest, omdat het zo afwijkend was hoger dan 104 en dat dat bij katten wel zou kunnen voorkomen maar bij honden eigenlijk niet heb ik die niet meegekregen (ook niet voor betaald)

Verder vond de DA alleen de PLT opvallen omdat het boven de 500 was.
Ja, zeker opvallend. Heeft de DA ook nagekeken waar dat op kan duiden?

Bij een mens kan dat duiden op (en dan is dat vaak bij een dier ook het geval):

Verhoogd:

Infecties en ontstekingen, ijzergebrek en miltverwijdering kunnen het aantal trombocyten tijdelijk verhogen. Soms komt een hoog trombocyten aantal voor zonder aanwijsbare reden en zonder gevolgen. Ook kan in geval van bepaalde beenmergziekten (zogeheten myeloproliferatieve ziekten) het aantal trombocyten verhoogd zijn. Bij deze beenmergziekten kan zowel een bloedingsneiging voorkomen als het makkelijker vormen van een stolsel (trombose).
#3110010
Over Cushing vind ik dit:

Hoe stel je de diagnose van de ziekte van Cushing bij de hond?

De diagnose is lastig te stellen. Dit komt omdat er geen enkele test bestaat die 100% betrouwbaar is. In Nederland wordt het meest de urinetest uitgevoerd. Hierbij wordt er 3x urine opgevangen. Op de tweede dag geven we 3 maal dexamethason (een soort cortisol) in hoge dosis. De volgende dag vangen we dan weer urine op. In de drie buisjes urine wordt het cortisolgehalte gemeten. Bij Cushing is deze meestal sterk verhoogd. Daarnaast zien we in het bloed zie je vaak hoge leverwaardes zoals ALKP en ALT.
#3110115
Lizzy schreef: Ja, zeker opvallend. Heeft de DA ook nagekeken waar dat op kan duiden?
De DA gaf aan dat een sterk verhoogde waarde (rond de 800) vaak wordt gezien bij honden met Cushing, maar daar zit het nog lage na niet. Hij wilde ook eerst de algemene urine test doen, dan dat we weer terugkwamen en afhankelijk van die uitslagen de Cushing test er achteraan. Heb zelf aangeven dat ik (als ik dan toch urine moet opvangen) die ook direct wil doen. Dus die gaan we in elk geval testten door urine op te vangen en inderdaad die hoge dosis cortisol te geven op de 2e dag. Verder is geconstateerd dat de schildklier vergroot lijkt in de keel en dat druk geven daarop het hoestten triggert.

Ik hoop dat een van de testen in elk geval meer duidelijkheid gaat geven.
#3110759
Zojuist deze mail gekregen:

We hebben de schildklierwaarde van het lab al terug en OOK daar komt er een extreem hoge waarde uit ...
Ons apparaat bleek het dus toch goed te doen ....
Nu komt een schildkliertumor helaas als eerste op de lijst mogelijke aandoeningen...
We zullen maandagochtend het lab cq de endocrinoloog bellen wat een verstandige vervolg stap is  .
Je moet denken aan een echo van het schildkliergebied, CT_onderzoek en/of scintigrafie ; dat is een soort radioactief diagnostische methode waarbij de activiteit  van de schildklier bekeken wordt.

Het is voor het eerst in 26 jaar dat ik een hond met een zo sterk verhoogde schildklierwaarde heb ( is nu 3 x gecheckt.., dus het moet zo zijn  )

:'(

Heeft iemand ervaring met schildklier tumoren? Is dat te opereren? Arm dier.....
#3110761
Owner Musters Order ID 99837954
Animal Dog Paika Laboratory No. VM474711/09.05.2015
Material serum

Test Result Sign Reference value Unit Remark
T4 (total T4)    108.1 + 12.9 - 51.5 nmol/l 1)
<13    nmol/l            Low
13 - 52 nmol/l            Normal
>52    nmol/l            High
27 - 70 nmol/l            Therapeutic


Note:
1)    Dogs with no clinical signs of hypothyroidism and results within the normal
reference range are likely euthyroid.  Dogs with low T4 concentrations may be
hypothyroid or "euthyroid sick". Occasionally, hypothyroid dogs can have T4
concentrations that are low normal. Dogs with clinical signs of hypothyroidism
and low or low normal T4 concentrations may be evaluated further by submission
of canine TSH.
A high T4 concentration in a clinically normal dog is likely variation of
normal. Thyroid neoplasia is rare in dogs.
For dogs on thyroid supplement, acceptable 4-6 hour post pill total T4
concentrations generally fall within the higher end or slightly above the
reference range.
#3110827
Wat een kl*te nieuws :'(

Schildkliertumoren bij honden? Er valt op internet wel veel over te lezen maar de behandeling en prognose hangt er af van wat voor tumor het betreft.... :-\. Bij een carcinoom zijn de symptomen alleen heel anders als bij jou hond. Dus je zou bijna denken dat dat het niet kan zijn. Als je hond ook al heeeeel lang klachten heeft, zou ik denken dat een kwaadaardige vorm niet goed in het beeld past :-\
#3110843
Lizzy schreef: Wat een kl*te nieuws :'(

Schildkliertumoren bij honden? Er valt op internet wel veel over te lezen maar de behandeling en prognose hangt er af van wat voor tumor het betreft.... :-\. Bij een carcinoom zijn de symptomen alleen heel anders als bij jou hond. Dus je zou bijna denken dat dat het niet kan zijn. Als je hond ook al heeeeel lang klachten heeft, zou ik denken dat een kwaadaardige vorm niet goed in het beeld past :-\
Ja zeg dat. Ik snap er ook niets van de waarden en het vermoeden van de schildklierkanker komen niet overeen met (alle) klachten. Ik ben zelf bang dat het een combinatie is van 2 zaken. De Cushing test mogen we nu in elk geval niet doen omdat zo'n hoge dosis cortysol geven niet echt verantwoord is zolang we niet exact weten wat er nu bij de schildklier zit. We gaan straks naar Warmedam in Noordwijkerhout om een echo te laten maken van de schildklier en een biopt.

Ik kan inmiddels geen artikel meer lezen over schildklier, bijnier of cushing. Het is ook allemaal zo lastig en het hangt allemaal met elkaar samen. Ik zou alleen willen dat ik iets aan haar stress niveau zou kunnen doen nu. Maar ik begreep dat er geen schildklierremmers bestaan voor honden en dat is nu natuurlijk ook niet echt raadzaam aangezien er nog onderzoeken gedaan moeten worden. Ik ben echt helemaal stuk  :'(
#3110846
Nieuwe mail:

"Ik heb hier overlegd met ons artsenteam en er komt een op zich gunstige mogelijkheid uit !
Elke hond die in Utrecht geweest is voor scintigrafie van de schildklier vanwege te hoge T4 / totaal T4 waarden bleek te worden gevoerd met vers vlees.
Daarin was dan in alle gevallen vlees met schildkliermateriaal verwerkt....
Die honden normaliseerden allemaal binnen een maand nadat ze op volledige brokvoeding gezet werden.
Nou weet ik natuurlijk niet of dat in het geval van Paika ook zo is of zal zijn , maar het biedt wel een mooie escape, zeker als de echo geen afwijkingen oplevert."

Lizzy, we hebben eerder even kort over dit verhaal gesproken…..Paika heeft altijd gebarft (overigens niet alleen nekken, juist zeer sporadisch). De laatste tijd eet ze DARF waarbij ik weet dat ze de bio kipkarkassen verwerken als vleesbot, maar ik ben niet 100% zeker dat ze geen nek gebruiken. Denk jij dat het een logisch verhaal kan zijn dat Pai door het eten van te veel nekken in de voeding zo’n verhoogde waarde kan hebben? Naast het feit dat er een verdikking te voelen is en dat het hoesten, kuchen e.d. kan worden opgeroepen door het drukken op de hals / schildklier verdikking.
Laatst gewijzigd door Sarah5 op ma 11 mei 2015, 09:16, 1 keer totaal gewijzigd.
#3110879
Wat ze in DARF gooien weet natuurlijk bijna niemand. Maar naar mijn mening zijn bionekken slecht verkrijgbaar en duur. Dus ik denk dat er wel karkas in zit. Maar er is een manier om het uit te proberen: Paika van de KVV afhalen en zelf samen gaan stellen. Overigens is het volgens Pike onmogelijk dat er aan nek schildkliertissue zit. Dat staat hier ergens op het forum uitgelegd, met foto naar de anatomie van de kip. Ik heb trouwens regelmatig karkassen waar een deel van de nek nog aan zit. Het is dus maar helemaal de vraag of daar niet schildkliertissue aan zit! Maar goed, zet haar desnoods op vlees + orgaanvlees en poten en vleugels. Geen karkas, geen nek.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door