Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3110742
Interessant! Ik heb een heldere uitleg gevonden:
De AVK wordt berekend door het aantal unieke voorouders te delen door het totaal aantal mogelijke voorouders. Hierdoor worden ook voorouders die maar aan één kant van de stamboom meerdere keren voorkomen in de berekening mee genomen. Net als bij de inteeltcoëfficiënt wordt de AVK in het algemeen over vijf generaties berekend. In een stamboom van vijf generaties kunnen maximaal 62 verschillende voorouders voorkomen (namelijk 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders, etc) In de meeste gevallen is het aantal unieke voorouders kleiner dan 62, doordat dieren van een lijn meerdere keren gebruikt worden.

Een rekenvoorbeeld:
In een stamboom van 5 generaties zitten 62 ouderdieren. Stel dat 2 honden zowel aan de kant van de reu als aan de kant van de teef een keer voorkomen in de stamboom. Dan zitten er 60 unieke ouderdieren in de stamboom, 60 gedeeld door 62 maal 100% is 96,8%. We zeggen dan dat de AVK 96,8% is. Dit percentage geeft aan dat 3,2% van de genen variatie (heterzygotie) verloren is gegaan.

http://www.nieuwlandsehof.nl/inteeltavkpagina.html
#3110766
Nou weet je, je kan nu zeggen...ow wauw, maar 6,35% en als dan in generatie 6 er 3 dezelfde honden zitten, krijg je subiet een heel ander beeld. Minstens 10 generaties, liefst nog meer.

Maar goed, dit zijn cijfertjes waar je als blije huishondeneigenaar niet teveel mee moet doen, want je naturashond ( :biggrin2:) met een coi van 0% over 20 generaties kan dramatischer in elkaar zitten dan je rashond met een coi van 15% over 10 generaties.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door