De hond van mijn ouders eet smuldier. Nou heeft hij laatst wat huidproblemen gehad en de nieuwe dierenarts waar ze geweest zijn raadde aan iets meer variatie te geven. Dus ik heb mijn moeder aangeboden dat ik een leuk prakje voor hem maal om mee te varieren. Ik ga het malen, want barfhapjes sleept ie door het hele huis en dat vindt mijn moeder geen strak plan met de kleinkinderen.
Nu zat ik te denken wat ik dan ga malen. Mijn idee is dat ze 50% smuldier en 50% mijn prak gaat voeren.
Ik wil dus geen rund of kip malen, dat zit al genoeg in de smuldier. Ik dacht eerst aan kwartel en konijnkarkas, met aan spiervlees paard, lam en gans.
In de smuldier zit al veel hart en pens (die enkelvoudige versies voert ze ook, niet alleen de compleet), dus qua orgaan denk ik alleen nier en lever. Maar hier twijfel ik wat over en ook over hoeveel ik dan zal doen.
Vis krijgt hij 1 keer in de week, maar dat is makreel van de visboer, dit is gerookt denk ik. Hij krijgt er ook maar een beetje van. Ik denk er aan om 5% zalmmoten in mijn prak te doen, dat is en mooi spiervlees en qua percentage een veilige aanvulling.
Dan wordt mijn prakje: 50% vleesbot, 35-40% spiervlees, 5-10% orgaan en 5% vis.
Zit ik zo een beetje goed? Het is wat behelpen, maar ik hoop zo toch iets te maken wat zijn menu wat verbeterd. Ik ben ook wat beperkt door onze kleine vleesmolen en de afstand naar mijn ouders, dus ik kan ook niet altijd voor voldoende grote voorraden zorgen. Maar mocht er nog iets zijn wat echt een leuke aanvulling is of beter kan, dan hoor ik dat graag!