Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Winde
#3090509
Ik zal mijn eigen eerst even voorstellen  ;)
Ik ben Winde, 19 jaar, en heb 2 paardjes en 2 honden thuis. Dedy is een dwergschnauzer van 11 jaar. Mijn eigen hond is 15 maanden en 70 cm groot en heeft sinds kort epilepsie.
Afbeelding

Renco (de grote hond) heeft 2 epilepsie aanvallen gehad met 2 weken ertussen, ondertussen zijn we een week en 2 dagen verder.
De dierenarts heeft mij aangeraden nog een aanval af te wachten en als deze volgt op minder als 2 maand over te gaan op medicatie.
Hij krijgt ondertussen op aanraden van een vriend rodi in plaats van brokken, ik wil in de toekomst over gaan op vers vlees maar ken hier nog niet voldoende van.
Heeft iemand ervaring met epilepsie? En is hier op een andere manier als medicijnen iets aan te doen? Ik ben namelijk niet zo voor medicatie  :-\
Door hamada
#3090517
Welkom op Barfplaats. :hi:
Fijn voor je honden dat je over bent naar vers.
Hier hebben we een cavalier met Jacksonian epilepsy ( vliegenhappen). Hij krijgt een lage dosering phenoral en idd ook graanvrij kvv. Hij doet het daar goed op, het happen is aanzienlijk verbeterd.
Hier op BP zitten ook mensen met honden die "gewone" epilepsie hebben, met af en toe aanvallen.
Zij zullen je vast nog wel tips kunnen geven over het omgaan met epilepsie.
Door charmed
#3090558
Welkom op BP, als een hond epilepsie heeft, zou ik hem eerst laten onderzoeken door een specialist (neuroloog) er kunnen zoveel oorzaken zijn voor Epileptische aanvallen. Als je een hond bijvoorbeeld op medicatie zet en hij heeft iets anders dan Primaire Epilepsie, dan zal de Anti-Epileptica niet helpen. Mijn honden hebben bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte, als zij op AED's waren gezet, hadden ze niet lang meer geleeft, omdat AED's de ziekte progressiever maken. Anti-Epileptica (AED's) moeten alleen ingezet worden bij Primaire Epilepsie, dus waar geen andere oorzaak voor aan te wijzen is, en dat alleen kan een specialist in Epilepsie onderzoeken.

De vele dierenartsen die daar geen specifieke opleiding voor gehad hebben, die weten niet wat er allemaal mis kan zijn, omdat ze daar niet voor gestudeerd hebben. Dus ik zou zeker als je hond nu al 2 aanvallen in 2 weken heeft gehad, jou hond bij een specialist laten onderzoeken, zodat je op tijd kunt starten met een passende behandeling. Heel veel sterkte!
Paul Mandigers in de Wagenrenk in Wageningen is een Neuroloog hij heeft de meeste kennis op gebied van Epilepsie en aanverwante zaken.
Door Lizzy
#3090626
Ik sluit me aan bij Charmed en raad je aan om naar Paul Mandigers te gaan. Je hond moet eerst helemaal binnenste buiten gekeerd worden om uit te sluiten dat er niet iets anders aan de aanvallen ten grondslag ligt. Wat voor ras is de grote hond? Of is hij een kruising?

Medicijngebruik moet dus ook met Paul Mandigers overlegt worden.

In ieder geval is rauwe verse voeding sowieso beter voor hem dan brok. En daar hoef je niet echt veel voor te kennen, in die zin: je gaat naar een goede dierenspeciaalzaak waar ze meerdere KVV's (kant en klaar) verkopen, je koopt meerdere merken en meerdere diersoorten (dus bijv. kip, rund, eend, lam, geit), je rekent uit wat hij per dag moet hebben, je ontdooit het voer en geeft het aan hem op kamertemperatuur. En omdat het vlees rauw is, behandel je het ook als zodanig (dus de bak voer niet te lang laten staan en goed afwassen enzo).
Door Winde
#3090740
Het is een kruising, hij komt uit het asiel dus ik weet ook niet van wat. ::)
Door Winde
#3090745
Kent er iemand dichter bij toevallig een gespecialiseerde DA? Ik woon in België (Limburg). En dit zou bijna 2 uur rijden zijn  :-\ en mijn hond zit niet graag in een auto.
Door sannuh
#3090880
Ik had helaas een hondje met epilepsie, dat je over gestapt bent naar vers voer is super! Mijn hondje kreeg Pexion, de maximale dosis maar hij heeft het helaas niet overleefd, waarschijnlijk doordat honden met epilepsie ook verschrikkelijk gevoelig zijn voor entingen. Dus als ik je ergens wel voor wil waarschuwen is, laat hem niet inenten! En anders met een aangepast schema (er zijn dierenartsen zoals Tannetje Koning die hier meer verstand van hebben ). En al helemaal niet in combinatie met ontwormen. Geef hem zo weinig mogelijk  "troep " zoals koekjes met kleur stofjes etc erin, maar zo puur natuur mogelijk. Ook heel belangrijk om hem niet die chemische pipetjes te geven. Wat Ik je ook nog mee wil geven is om het op de dag van de aanval en de dag erna, het zo rustig mogelijk te houden met zo weinig mogelijk prikkels omdat ze veel hoofdpijn hebben na een aanval. Bij mij ging de tv niet aan en de gordijnen gingen dicht, met alleen wat dimlicht aan, ook zeker geen bezoek over de vloer. Klinkt overdreven maar honden kunnen niet zeggen hoeveel pijn ze hebben. De dag erna alleen een korte rustige wandeling maken doordat ze ook spierpijn kunnen hebben. Als je hondje graag zwemt, verlies hem dan niet uit het oog want als hij een aanval krijgt in het water en je zie het niet, verdrinkt hij. Voor de rest, ga veel lezen hier op dit forum over voeding, houd een epilepsie-dagboek bij zodat je misschien kunt vinden wat de triggers zijn. En inderdaad is het een goed idee om naar een specialist te gaan. Als je het absoluut niet ziet zitten om aan de medicatie te gaan kun je misschien eerst een homeopathische arts proberen maar dit heb ik zelf nooit aan gedurft. Maar dan wel via een goede homeopathische dierenarts en niet zelf met middeltjes aan de slag gaan. Mocht hij begin verergering hebben, gelijk stoppen, dat is het risico niet waard.
Ik had ook altijd wat tubetjes valium bij als ik wegging, die kan de dierenarts je meegeven voor het geval je hondje in de aanval blijft en er niet meer zelfstandig uit komt, dit is/ kan gevaarlijk zijn en zorgen voor hersenschade.
Lang verhaal maar ik hoop voor je dat je hier wat aan hebt, en dat er wordt gevonden wat de eventuele oorzaak is, want een hondje met epilepsie is zo verschrikkelijk klote.
Door Winde
#3091283
Mijn hond heeft denk ik wel geen hoofdpijn ofzo want hij heeft het s,nachts en hij blijft erna de hele tijd blaffen en door het huis rennen terwijl voor de rest iedereen in bed ligt? als hij zelf besluit zo te lopen moet ik hem dan opsluiten? want hij zit nooit vast en dat lijkt me ook stresserend.
Door sannuh
#3091323
Nee hoor, dan is dat niet nodig denk ik, waarschijnlijk zorgt dat alleen maar voor meer stress en dat is juist belangrijk om te vermijden. Maar het feit dat hij blaft wil niet zeggen dat hij geen pijn heeft, misschien is hij wel heel erg geschrokken en angstig geworden en wil hij dit jullie laten weten. Is hij wel drukker nadat hij een aanval heeft gehad of drukker voordat hij een aanval krijgt? Of geeft hij iets aan (voor zo ver je dat kunt merken in de nacht)? Gaat er iets aan vooraf? Bijvoorbeeld: krijgt hij meer aanvallen na een dag met spannende activiteiten? Mijn hondje werd heel plakkerige en kwam troost zoeken. Ook was pijn een trigger voor hem, als hij bijvoorbeeld niet lekker was in zijn buikje en ik zag hem veel gras eten, hield ik hem scherp in de gaten. Belangrijk is om dit wel in de gaten te houden en op te schrijven, hoe meer informatie ivm de epilepsie hoe beter. Op internet kun je voorbeelden van zulke dagboeken vinden en deze mee nemen naar de dierenarts.
Het lijkt mij een strak plan om hem eerst te laten onderzoeken, mocht hier niet veel uitkomen kun je in ieder geval kijken naar hoe je kunt inspelen op de (Eventuele) triggers (waarschijnlijk in combinatie met medicatie of andere onondersteuning )maar er kan van alles met je hondje aan de hand zijn wat  zich uit in epilepsie, dus dat kun je maar het beste eerst uit sluiten.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door