Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3090137
Injectienaalden van het veelgebruikte merk Terumo moeten onmiddellijk van de markt worden gehaald. Er kan onbedoeld expoxylijm uit de naalden komen. Dat zeggen experts in het televisieprogramma Dossier EenVandaag. (scroll down for English version)

Miljoenen van deze naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is met Europese partnerorganisaties een onderzoek gestart.

Productieproblemen naalden
De productieproblemen bij Terumo Europe zijn al jaren intern bekend maar met die informatie is tot nu toe  niets gedaan. De naalden worden nog steeds verkocht aan ziekenhuizen, klinieken en aan grote farmaceutische bedrijven als GlaxoSmithKline, Sanofi Pasteur MSD en Merck. Een klokkenluider heeft zich met informatie over het schandaal bij Dossier EenVandaag gemeld omwille van de patiëntveiligheid, nadat het bedrijf weigerde het probleem op te lossen. 

Bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg Jan Klein vindt dat er onmiddellijk opgetreden moet worden: 'Ik vind dat dit bedrijf de productie moet staken. Ze moeten openheid geven naar de partijen die daar belang bij hebben en vervolgens alleen maar weer beginnen met produceren als dit probleem verantwoord beperkt is. Bij gerede twijfel over de veiligheid moeten al deze naalden teruggeroepen worden. Die mogen dan dus niet gebruikt worden.'

Stukjes lijm in bloedbaan
Uit gelekte interne documenten, foto's en videobeelden blijkt dat de expoxylijm die wordt gebruikt om de naald vast te zetten niet goed uithardt en in de naald en het lichaam van de patiënt kan komen. Artsen die Dossier EenVandaag heeft gesproken maken zich niet alleen ongerust over de samenstelling van de lijm maar ook over de mogelijkheid dat 'stukjes lijm' in bloedvaten gespoten kunnen worden. Dat kan volgens hen resulteren in bloedklontering met ernstige gevolgen als trombose en hersenbloedingen.

Het gaat om de 'K-pack II’ naalden van de Japanse fabrikant Terumo waarvan er iedere maand miljoenen worden geproduceerd in het Belgische Leuven. Er zijn volgens de documenten ook lijmproblemen met de naalden van het type ‘Neolus’.

De naalden worden verkocht in Europa en de Verenigde Staten.

Doofpot
De klokkenluider vertelt aan Dossier EenVandaag dat het probleem al minimaal 4 jaar speelt, maar dat alles binnenskamers wordt gehouden: 'Je kan nergens in ons kwaliteitssysteem iets vinden, het is een soort doofpot. Iedereen weet het al lang, maar niemand durft er over te praten. Ze spelen al jaren met de gezondheid van patiënten, denken alleen aan geld, goedkoop produceren en vertellen leugens aan klanten.'

Oplossing te duur
In de reportage van Dossier EenVandaag vertelt de klokkenluider dat hij niet langer kan zwijgen over deze misstand. Volgens hem kampt 1 op de 5 naalden met het lijmprobleem. In Nederland betekent dit dat er met minimaal honderdduizenden naalden iets mis is. De aanklacht wordt ondersteund middels interne documenten, vergaderverslagen van het management en intern onderzoeksmateriaal.

Een oplossing voor het probleem vergt volgens de bron een forse investering die het bedrijf niet wil of kan opbrengen. Op dit moment is er bij Terumo een reorganisatie aanstaande waarbij 200 mensen hun baan verliezen. Volgens de klokkenluider is het personeel zelf ook bezorgd over de naalden en is er met een aanzienlijk deel van de productie iets mis. 'Met 20 tot 30 procent van de naalden is iets mis. Die kwamen gewoon op de markt terecht en ze worden overal gebruikt. Een collega vertelde me dat als ze met haar kind naar het ziekenhuis zou gaan, ze zou vragen om andere naalden.'

Naalden gebruikt in Rijksvaccinatieprogramma
Fabrikant Terumo levert de bewuste naalden ook aan medicijnfabrikanten Sanofi Pasteur MSD en GlaxoSmithKline. Zij gebruiken de naalden voor vaccins die worden geleverd aan het RIVM voor het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma. Dossier EenVandaag heeft kunnen achterhalen dat onder meer de per stuk verpakte vaccinaties voor DKTP, BMR en Hepatitis A voorzien zijn van de naalden van Terumo.

Vooral jonge kinderen krijgen vaccinaties toegediend op consultatiebureaus, en daar schuilt volgens kinderarts Gavin Ten Tusscher van het Westfriesgasthuis in Hoorn dan ook precies het gevaar: ‘Ik vind dit verschrikkelijk. Je hebt patiënten die zijn blootgesteld aan iets dat potentieel gevaarlijk kan zijn. Niet alleen de stoffen die in de lijm zitten, die de hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden, maar je hebt ook deeltjes die los kunnen breken. De vraag is wat doet dat in je lichaam, sluit het een bloedvat af? Of beschadigt het de bloedvat wand?'

Ten Tusscher doet al jarenlang onderzoek naar hormoon verstorende stoffen in medische hulpmiddelen. Op zijn kinderafdeling zijn vrijwel alle medische hulpmiddelen vervangen door middelen zonder hormoon verstorende stoffen. ‘De blootstelling aan deze stoffen is voor kinderen veel groter en heeft ook vele malen grotere consequenties dan voor ons volwassenen. Het maagdarmsysteem van een zuigeling is zo opgezet dat deze hormoon verstorende stoffen makkelijker worden opgenomen.’

Carl Heneghan, professor aan de universiteit van Oxford en deskundige op het gebied van medische hulpmiddelen is niet verbaasd dat het probleem niet eerder is opgemerkt. ‘Het probleem is dat een fabrikant eindeloos kan doorgaan met het fabriceren van een medisch hulpmiddel, tot wel 20 jaar zonder dat er iemand naar kijkt. Je moet de fabrikant maar vertrouwen dat hij zijn producten op de goede manier maakt.’.

Hormoonverstorende stoffen
De hoofdbestanddelen van de lijm die vrijkomen zijn BADGE (Bisphenol A diglycidyl ether) en BPA (Bisphenol A), stoffen die algemeen worden erkend als hormoon verstorend en in verband worden gebracht met vruchtbaarheidsproblemen, borstkanker, overgewicht en prostaatkanker. Over BADGE schreef de Gezondheidsraad in 2014 nog een advies aan het Ministerie van Volksgezondheid waarin het waarschuwde voor de mogelijke gevaren.

BPA is sinds enkele jaren verboden in babyflesjes en speelgoed en in Denemarken en Frankrijk geldt er strenge wetgeving voor gebruik van de stof in combinatie met voedsel, speelgoed en medische hulpmiddelen. Professor Leo Goeyens van de Katholieke Universiteit Leuven en de Vrije Universiteit waarschuwt al lange tijd voor de gevolgen van stoffen als BPA en BADGE.

Op verzoek van Dossier EenVandaag heeft hij gekeken naar de documenten; ‘Dit kan niet. Er moet bekeken worden hoeveel er is vrijgekomen. Is men over de maximale dagelijkse norm heengegaan dan moet er met patiënten gesproken worden en moeten ze medisch advies krijgen. Ze moeten geïnformeerd worden.’

Bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg, Jan Klein van de TU Delft vindt dat er onmiddellijk opgetreden moet worden. ‘De inspectie moet direct het probleem analyseren en bij twijfel het bedrijf verplichten om de productie te staken en eventueel de naalden terug te halen.’

Reactie Terumo
Terumo laat aan Dossier EenVandaag weten dat er inderdaad een probleem is met lijm. ‘We hebben het laten onderzoeken  en er bestaat inderdaad een kans dat een lijmresidu in de naald kan lopen. De hoeveelheid BADGE die in het lichaam kan komen is echter ver beneden de toegelaten waarde.’

Experts vertellen Dossier EenVandaag dat die norm echter is ingesteld voor orale inname via voedsel en niet geldig is als de stof ingespoten wordt in het lichaam. Daarnaast blijkt dat het onderzoek waar Terumo zich op beroept slechts gaat over enkele tientallen injectiespuiten en niet representatief is voor de totale productie. Woordvoerder Geert Lambrechts tegenover Dossier EenVandaag: ‘Wij vinden dat er geen risico is voor de patiënt en daarom hebben wij klanten en onze notified body niet geïnformeerd.’.

Falend toezicht
Professor Carl Heneghan van de Universiteit Oxford heeft geen goed woord over voor de manier waarop het toezicht is geregeld op dit soort bedrijven. 'Dat dit zomaar door kan gaan, dat deze producten nog steeds op de markt komen, dat moeten de Inspectie en andere toezichthouders zich enorm aantrekken.'

Er zijn de afgelopen jaren meer schandalen geweest rondom medische hulpmiddelen. Meest recent zijn de lekke borstimplantaten van het Franse merk PIP en heupprotheses waarbij metaaldeeltjes bleken los te laten. Toezicht op fabrikanten van medische hulpmiddelen, zoals injectienaalden, is in handen van zogenoemde 'Notified Bodies', particuliere keuringsinstituten die beoordelen of medische hulpmiddelen voldoen aan de Europese richtlijnen.

Dit zijn ook de bedrijven die uiteindelijk een CE-keurmerk mogen uitreiken aan een fabrikant. De Notified Body die het CE keurmerk voor de naalden van Terumo heeft uitgegeven is TÜV Rheinland. Dat keuringsbedrijf moest in 2013 een schadevergoeding betalen aan 1600 vrouwen die borstimplantaten van het Franse merk PIP kregen. Het Duitse bedrijf had de fabrikant veiligheidscertificaten gegeven, terwijl later bleek dat de implantaten lekten en scheurden.

Professor Heneghan: 'Dit is een schoolvoorbeeld van falend toezicht. Ik vergelijk het wel eens met auto's, we willen Formule 1-auto's, geen oude barrels. Als dit een F1-auto zou zijn dan zou hij stilvallen op het circuit. Ook in de gezondheidszorg wil je Formule-1 kwaliteit...maar dat is blijkbaar te duur.'

Terumo is een Japanse fabrikant van medische hulpmiddelen met wereldwijd 20.000 werknemers. Het bedrijf heeft een jaaromzet van meer dan 4 miljard dollar. Sinds 1971 is het ook actief in de Verenigde Staten en Europa.

Bron: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/582 ... _in_geding
#3090274
Nu zijn het dan naalden maar de kern van het probleem schuilt nog meer in dit stukje:
Toezicht op fabrikanten van medische hulpmiddelen, zoals injectienaalden, is in handen van zogenoemde 'Notified Bodies', particuliere keuringsinstituten die beoordelen of medische hulpmiddelen voldoen aan de Europese richtlijnen.

Dit zijn ook de bedrijven die uiteindelijk een CE-keurmerk mogen uitreiken aan een fabrikant. De Notified Body die het CE keurmerk voor de naalden van Terumo heeft uitgegeven is TÜV Rheinland. Dat keuringsbedrijf moest in 2013 een schadevergoeding betalen aan 1600 vrouwen die borstimplantaten van het Franse merk PIP kregen. Het Duitse bedrijf had de fabrikant veiligheidscertificaten gegeven, terwijl later bleek dat de implantaten lekten en scheurden.
Het probleem is dat zo'n bedrijf maar al te graag zo'n certificaat wil verlenen.
Dat was eind vorig jaar nog te zien bij radar: http://www.radartv.nl/nieuws/archief/de ... een-farce/
#3090387
Alles draait uiteindelijk weer om geld. En zeker...de Tuv is bijzonder betrouwbaar *cynische modus uit* . Wat was er toch ook alweer met die mandarijnennetjes?  ::) Als het op papier maar klopt... :-X


Mag ik nu weer naar m'n eigen planeet?
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door