Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3085917
Dit artikel vond ik erg interessant.
Kort stukje eruit: 'Over a week’s time I had several opportunities to observe the “village dogs”. These are free-roaming dogs that may or may not have owners. My first response to them was sympathy. As a rule they are thin and lack the robust look and activity level of the typical European or American pet dog.

But the more I watched them, the more I started to feel sympathy for my own dogs back at home instead.The Village dogs were free to come and go. They slept in yards and outside the doors of local shops. Some approached people for attention or food, others played with each other without incident. Their body language was loose and relaxed.'

Hier het hele artikel:
https://positively.com/contributors/are ... ach-other/

In hoeverre is het belangrijk dat er bij het fokken gelet wordt op hond-hond tolerantie? Voor ons is het uitermate belangrijk. Een niet tolerante hond kan niet goed samenwerken. Maar het samenwerken is niet bij elk ras van belang. Toch vind ik het een grote meerwaarde als een hond zich op straat naar vreemde honden toe sociaal opstelt. Vooral in een drukke leefomgeving.
#3085923
Wat versta je onder sociaal? Zodat we over hetzelfde praten.

Ik denk dat hier in NL bv, niet alleen de hond is die zijn gedrag bepaald of vormt. Er hangt meestal iemand aan de andere kant van de lijn en die staat er ook op niet al te grote afstand bij als de interactie los plaatsvindt. Dus lastig om te beoordelen of wel of niet sociaal.
#3085927
Het kan aan mij liggen maar het artikel lezende krijg ik eigenlijk wel de indruk dat zij dat ook vinden, dat het grootste deel wordt bepaald door hoe de hond gesocialiseerd wordt, hoe zijn begeleiding eruit ziet.
#3085933
Ja, klopt, het artikel gaat over de opvoeding/leefomstandigheden en stopt daar. Ik plak er zelf de vraag over het fokken achteraan. Ik zie wel aangeboren verschillen bij honden. Sociaal onzekere honden krijgen snel problemen, die je met een goede opvoeding/aanpassingen wel kunt omzeilen, maar je moet er toch altijd rekening mee houden wil het niet mis gaan. Ik heb de vraag al eens elders gesteld en verbaasde me hoe er door meerderen geantwoord werd met: 'mijn hond hoeft geen vriendjes met iedereen te zijn, dus in het fokken let ik daar niet op.'
Door Martine-Tom
#3085946
Wat leuk om te lezen, toevallig iets waar ik laatst aan za te denken, vroegah hadden we al een hond, pakkumbeet 35 jaar geleden, hij liep egenlijk altijd los, net als alle andere honden in de wijk, op een gemiddelde wandeling kwamen we al snel 10 honden tegen en in de 17 jaar dat onze eerste hond leefde hebben we slechts 1 keer met agressie te maken gehad (2 volle reuen en een loopse teef) ik zat me af te vragen waarom dat tegenwoordig zo anders lijkt te zijn en hoe dat komt, menselijke invloed leek mij idd een grote impact te hebben, 35 jaar geleden wasonze hond gewoon onZe hond...geen school, geen cursus, deed overigens niemand....sterker nog, hondenschool zoals het nu bestaat hadden we toen niet eens hier.

Ik he wel eens het idee dat we tegenwoordig teveel van onze honden verwachten waardoorze hun natuulijke gedrag idd lijken te verliezen, van fokken niet zoveel verstand maar mijn gevoel zegt eigenlijk wel dat je met een niet sociale hond eigenlijk niet zou moeten gokken...
#3085975
Martine-Tom schreef: Wat leuk om te lezen, toevallig iets waar ik laatst aan za te denken, vroegah hadden we al een hond, pakkumbeet 35 jaar geleden, hij liep egenlijk altijd los, net als alle andere honden in de wijk, op een gemiddelde wandeling kwamen we al snel 10 honden tegen en in de 17 jaar dat onze eerste hond leefde hebben we slechts 1 keer met agressie te maken gehad (2 volle reuen en een loopse teef) ik zat me af te vragen waarom dat tegenwoordig zo anders lijkt te zijn en hoe dat komt, menselijke invloed leek mij idd een grote impact te hebben, 35 jaar geleden wasonze hond gewoon onZe hond...geen school, geen cursus, deed overigens niemand....sterker nog, hondenschool zoals het nu bestaat hadden we toen niet eens hier.

Ik he wel eens het idee dat we tegenwoordig teveel van onze honden verwachten waardoorze hun natuulijke gedrag idd lijken te verliezen, van fokken niet zoveel verstand maar mijn gevoel zegt eigenlijk wel dat je met een niet sociale hond eigenlijk niet zou moeten gokken...
Zo lang geleden was ik nog helemaal niet met honden bezig, maar ik heb jouw verhaal wel ook van anderen gehoord. De spontaniteit was toen veel groter en dat werkte blijkbaar vaak goed.
#3085982
Boeffie Blafmans schreef: Zo lang geleden was ik nog helemaal niet met honden bezig, maar ik heb jouw verhaal wel ook van anderen gehoord. De spontaniteit was toen veel groter en dat werkte blijkbaar vaak goed.
Ik denk dat het grootste verschil was dat de honden van jongs af aan los liepen en zo de kans kregen hondentaal te leren, hun buurtgenootjes te leren kennen en op die manier toch een soort van "vaste roedel" hadden. En ook al zegt iedereen nu dat dat altijd goed ging, ik geloof daar niets van. Toen zullen er ook gevechten en conflicten zijn geweest. Maar een conflict tussen twee honden die goed hondentaal kunnen én weg kunnen, is heel wat anders dan wat we tegenwoordig willen. En als er eens een sneuvelde of erg gewond was, dan reageerde men daar toch ook wat anders op. Mijn moeders hond, die dus altijd los mocht lopen, kwam op een dag met een gebroken poot thuis en is door mijn opa in de schuur doodgemaakt. Daar moet je heden ten dagen toch niet meer aan denken. Was toen normaal.

Wat men nu wil is dat alle aangelijnde fikkies met álle andere aangelijnde fikkies kunnen spelen. En dat gaat niet. En ja, dan krijg ik dus ook de gedachtengang "mijn hond hoeft helemaal niet met alle andere honden te kunnen". Ik acht Oscar heel sociaal. Ik kan in de groep op de hondenschool trainen, ik kan aangelijnd overal wandelen. Maar Oscar kan niet zomaar los overal mee omgaan. Dat heeft hij niet goed geleerd en hij heeft vervelende ervaringen gehad. Dat stukje is echt mis gegaan in de nurture en een mechel is qua nature natuurlijk ook al niet de grootste uitblinker hierin. Zou Oscar volledig gezond en goedgekeurd zijn, dan zou dit aspect mij ook niet van inzet in de fokkerij weerhouden. Want mijn doel met fokken zou absoluut niet "super sociale allemans/allehonds-vriend" zijn.
#3086005
Wij kunnen op een wandeling of clubdag oid alle petits zonder problemen los laten of in een wei stoppen en weg lopen. Allemaal vreemde honden. Gebeurt helemaal niks. Dat zijn nog meutehonden in hart en nieren en vechten doen ze niet aan. En dat krijg je er niet uitgefokt zolang we met goede honden fokken. Heerlijk! Nadeel in dit drukke Nederland is dat ze dus wel iedere hond leuk vinden en ik ze dus moeilijk los kan laten omdat ze altijd even moeten buurten. Nou ja, topics genoeg de afgelopen tijd dat dat dus tegenwoordig ongewenst gedrag is. Maar het kan best dat dat vroeger dus wel.meer geaccepteerd werd.
#3086007
Er is ook een groot verschil tussen wat men vroeger sociaal vond en nu sociaal vindt. Nu vindt men een hond die op mijn hond afstuift en zich hysterisch om mijn hond heen beweegt sociaal. En als mijn hond dan corrigeert, heb ik een asociale kut hond. Terwijl ik mijn hond juist erg goed vindt in de hondse taal en die andere hond infantiel gedrag vind vertonen..... :-\

En wie moeten we nou uit de fokkerij halen? Een hond die (omdat ze het niet geleerd heeft) zich asociaal hysterisch en opdringerige maar oh zo sociaal gedraagt? Of mijn hond, die zo'n hond in 1 keer gelijk goed corrigeert? Of beide? Of geen van beide? Als je iedere hond die een scheet verkeerd laat uit de fokkerij trekt, heb je zo meteen helemaal geen genen diversiteit meer. Waarmee ik niet wil zeggen dat je met hartstikke angstige of agressieve honden moet fokken. Maar dat we ook niet te spastisch alles maar uit de fokkerij moeten trekken, dat is in mijn ogen echt nergens goed voor. Want laten we wel wezen, fokkers zijn ook niet perfect en door hun gesocialiseerde teven kunnen ook wel eens gedrag vertonen waarvan je denkt "mwah" maar wat veroorzaakt is door fouten die de fokker heeft gemaakt.

En dan nog wat:

Vroeger had je in ieder dorp het gekke dorpshondje. Die was blind. Of doof. Of beide En dan zei men "die moet je niet aaien hoor, want hij bijt als je 'm aait". En dat vond iedereen normaal. Niemand aaide het hondje. En degene die gebeten waren, gut, die waren gebeten.... Tegenwoordig moet zo'n hond ingeslapen worden. Direct. Ik denk dat de wereld om ons heen meer veranderd door de mens dan dat de hond veranderd is. Zelfde wezens, onze honden. Andere tijden.

En ook waar en zoals Martine Tom schrijft: we hebben veel te hoge verwachtingen van honden.

Ik vind trouwens dat fokkers die rassen fokken die specifieke doelen hadden en waar "sociaal met vriendjes" niet bij hoort deze honden gerust mogen fokken en ook mogen zeggen "ze hoeven niet met iedereen vriendjes te zijn". Alleen moet zo'n fokker dan wel uitkijken waar de pups worden geplaatst. Namelijk bij mensen die niet gezelli in een heul druk losloopbosje gaan lopen waar ze andere honden kunnen molesteren. Maar pupkopers uitzoeken die naar zo'n hond op zoek zijn en dit gedrag ("ik heb geen vriendjes") prima vinden (en daar dus naar handelen). Komt zo'n hond verkeerd terecht en moet ie gezelli lopen doen in een losloopbosje in Zoetermeer op een zonnige zondag middag, week in week uit: krijg je een stik ongelukkige hond. Die zich waarschijnlijk alleen maar asocialer gaan gedragen. Dus zo'n uitspraak van zo'n fokker: hoeft perse niks mis mee te zijn.

En over mijn eigen nestje: ik heb er op gelet en zal er op blijven letten. Maar garanties kun je niet geven. Een fokker kan niet kleien. Kun je nog zulke sociale ouders bij elkaar zetten, geen garantie dat alle pups een gemiddelde van hun ouders en voorouders worden.
#3086016
Het is wel duidelijk dat er een cultuur-probleem op straat onder de hondeneigenaren speelt. Mensen die de gang van zaken van vroeger gewend zijn en hun honden ook nu nog makkelijk los laten lopen, hun eigen gang laten gaan, ook bij honden die veel strakker worden gehouden en daardoor een andere beleving hebben van het op straat zijn (ik denk bv aan een hond die het gebied rondom de baas als dat van hem beschouwt, als die hond bv geen of weinig vrijheid kent en nauwelijks contact mag maken met vreemde honden) wat dan weer tot communicatieproblemen tussen die honden leidt, die er minder zouden zijn als beide honden evenveel vrijheid hadden gekend, of beide honden even strak werden gehouden. En dan inderdaad het verschil tussen rassen daar nog bij, de ene hond die heel makkelijk is met vreemde honden en de andere hond die er niks van moet weten, waar eigenaren zich niet altijd bewust van zijn, van het verschil tussen rassen.
Misschien overschat ik wel het genetische component binnen rassen hierin. Ligt het probleem voor het overgrote deel bij de situatie en opvoeding-socialisatie.
#3086021
Jantina schreef: Wij kunnen op een wandeling of clubdag oid alle petits zonder problemen los laten of in een wei stoppen en weg lopen. Allemaal vreemde honden. Gebeurt helemaal niks. Dat zijn nog meutehonden in hart en nieren en vechten doen ze niet aan. En dat krijg je er niet uitgefokt zolang we met goede honden fokken. Heerlijk! Nadeel in dit drukke Nederland is dat ze dus wel iedere hond leuk vinden en ik ze dus moeilijk los kan laten omdat ze altijd even moeten buurten. Nou ja, topics genoeg de afgelopen tijd dat dat dus tegenwoordig ongewenst gedrag is. Maar het kan best dat dat vroeger dus wel.meer geaccepteerd werd.
Idem met de Fauve dus. Meutehonden en tja als die niet sociaal zijn kunnen ze niet bij elkaar in een kennel, kunnen ze niet samenwerken tijdens de jacht. Ik heb zelf 3 reutjes die altijd bij elkaar zitten, nog nooit een probleem geweest.  Maar dat ze elke hond leuk vinden die ze tegenkomen en er op af gaan dat kan ik niet beamen. Want allereerst kijken ze meestal niet op of om naar andere honden, al helemaal niet als ze los lopen. Dan zijn ze veel te druk met hun eigen ding doen. Aan de lijn lopen ze aan uitvallende keffertjes voorbij alsof ze er niet zijn. Maar Pike heeft een grondige hekel aan Beagles en er heeft hier een tijdje een Mastiff rondgelopen, zodra hij daar alleen maar de lucht van opsnoof dan blies hij zich helemaal op en werd hij woest, terwijl hij de hond nog geeneens gezien had.  Verder nog een kruising herder die ook niet tot zijn vriendjes hoort. Maar als Pike los loopt dan zal hij er niet heen gaan en geen confrontatie zoeken, het is geen vechtersbaasje.
Door Martine-Tom
#3086024
Kaela schreef: Ik denk dat het grootste verschil was dat de honden van jongs af aan los liepen en zo de kans kregen hondentaal te leren, hun buurtgenootjes te leren kennen en op die manier toch een soort van "vaste roedel" hadden. En ook al zegt iedereen nu dat dat altijd goed ging, ik geloof daar niets van. Toen zullen er ook gevechten en conflicten zijn geweest. Maar een conflict tussen twee honden die goed hondentaal kunnen én weg kunnen, is heel wat anders dan wat we tegenwoordig willen. En als er eens een sneuvelde of erg gewond was, dan reageerde men daar toch ook wat anders op. Mijn moeders hond, die dus altijd los mocht lopen, kwam op een dag met een gebroken poot thuis en is door mijn opa in de schuur doodgemaakt. Daar moet je heden ten dagen toch niet meer aan denken. Was toen normaal.

Wat men nu wil is dat alle aangelijnde fikkies met álle andere aangelijnde fikkies kunnen spelen. En dat gaat niet. En ja, dan krijg ik dus ook de gedachtengang "mijn hond hoeft helemaal niet met alle andere honden te kunnen". Ik acht Oscar heel sociaal. Ik kan in de groep op de hondenschool trainen, ik kan aangelijnd overal wandelen. Maar Oscar kan niet zomaar los overal mee omgaan. Dat heeft hij niet goed geleerd en hij heeft vervelende ervaringen gehad. Dat stukje is echt mis gegaan in de nurture en een mechel is qua nature natuurlijk ook al niet de grootste uitblinker hierin. Zou Oscar volledig gezond en goedgekeurd zijn, dan zou dit aspect mij ook niet van inzet in de fokkerij weerhouden. Want mijn doel met fokken zou absoluut niet "super sociale allemans/allehonds-vriend" zijn.
ik denk dat honden toen idd meer ruimte hadden en kregen, letterlijk en figuurlijk. Nog eens nagevraagd maar wij hebben met die hond en de hond die 12 jaar later kwam echt nooit troubles gehad, de twede was een teefje en die konbest een bitch zijn, zij gromde en de adere hond liep er dan doorgaans met en grote boog omheen, baasjes haalden hun schouders op, accepteerden dat en liepen gewoon door.
Baasjes grepen eignelijk nooit in, was ook echt niet nodig, Tessa verrtelde dat ze geen zin had in contact met die hond, hond nam die boodschap aan en liep verder.
tessa was dus ook echt geen allemans vriend maar heeft ooek nooit problemen veroorzaakt, ze was gewoon duidlijk, praate prima hond en de honden om ons heen ook.

En idd, ook wij hadden een teckel in de buurt waarvan je wist dat je beter om kon lopen...dat was ook gewoon zo, ik ben ook door die hond gebeten als kind omdat ik het toch proberen moest, en ipv die hond inslapen kreeg ik op mn donder omdat ik best wist dat ik daar niet in de buurt moest komen
#3086047
Boeffie Blafmans schreef: Ja, klopt, het artikel gaat over de opvoeding/leefomstandigheden en stopt daar. Ik plak er zelf de vraag over het fokken achteraan. Ik zie wel aangeboren verschillen bij honden. Sociaal onzekere honden krijgen snel problemen, die je met een goede opvoeding/aanpassingen wel kunt omzeilen, maar je moet er toch altijd rekening mee houden wil het niet mis gaan. Ik heb de vraag al eens elders gesteld en verbaasde me hoe er door meerderen geantwoord werd met: 'mijn hond hoeft geen vriendjes met iedereen te zijn, dus in het fokken let ik daar niet op.'
Mijn hond hoeft inderdaad niet met iedereen vriendjes te zijn, maar ik wil wel graag dat hij honden die hij niet tot vriendjes beschouwd niet meteen afmaakt. Dat is ook een nuance, een snauw, een grom of zoiets dergelijks en daarna gewoon hun gang weer gaan okee. Een hond hebben waar mijn hond echt niet mee samen kan, kan ik ook accepteren. Maar ik zou niet willen fokken met honden die meteen ernstige gaten maken bij elke vreemde hond. Net als dat hij niet gek hoeft te zijn op vreemde mensen, zolang hij ze maar met rust laat en niet wil bijten.

Ik vind mijn jongste hond sociaal. Die kan met sommige honden leuk spelen, andere negeren en weer andere krijgen een snauw en worden dan genegeerd. Alleen wordt hij bestempeld als asociaal, door die snauw. Ik heb het idee dat dat vroeger gewoon als sociaal en normaal gezien werd, maar tegenwoordig niet meer. Net als de honden die je vroeger als vreemde niet moest aaien en als je gebeten werd, was het jouw schuld. Nu is het meteen een groot drama en wil men dat de hond ingeslapen wordt.
#3086055
[quote="TessaThomas"]
Mijn hond hoeft inderdaad niet met iedereen vriendjes te zijn, maar ik wil wel graag dat hij honden die hij niet tot vriendjes beschouwd niet meteen afmaakt. Dat is ook een nuance, een snauw, een grom of zoiets dergelijks en daarna gewoon hun gang weer gaan okee. Een hond hebben waar mijn hond echt niet mee samen kan, kan ik ook accepteren. Maar ik zou niet willen fokken met honden die meteen ernstige gaten maken bij elke vreemde hond. Net als dat hij niet gek hoeft te zijn op vreemde mensen, zolang hij ze maar met rust laat en niet wil bijten.

Ik vind mijn jongste hond sociaal. Die kan met sommige honden leuk spelen, andere negeren en weer andere krijgen een snauw en worden dan genegeerd. Alleen wordt hij bestempeld als asociaal, door die snauw. Ik heb het idee dat dat vroeger gewoon als sociaal en normaal gezien werd, maar tegenwoordig niet meer. Net als de honden die je vroeger als vreemde niet moest aaien en als je gebeten werd, was het jouw schuld. Nu is het meteen een groot drama en wil men dat de hond ingeslapen wordt.
[/quote]
Ja, zo zie ik dat ook. En ik zie dus toch wel nesten voorbij komen waarbij ik van een van de ouders denk: 'nou, dat is niet bepaald een lieverdje, zou ik zelf niet doen'. Maar bij mijn herders bv, eentje knuffelt elke vreemdeling dood, die ander is gereserveerd. Ik vind ze naar mensen toe beide sociaal. Mijn jachthond daarentegen is echt lastig met andere honden, tolereert die heel moeilijk. Los van dat ik dingen in zijn opvoeding zeker weten beter had kunnen doen, is hij wel uitvoerig gesocialiseerd als pup en jonge hond, in huis, buitenshuis, met bekende en vreemde andere honden. Hij heeft een paar keer een gevecht door een andere hond begonnen meegemaakt, maar dat vind ik geen reden genoeg voor zijn intolerantie. Voor mij reden om niet met zo'n hond te fokken. Een teefje hier is echt heel fel naar andere honden toe, reu en teef, is volgens mij een aangeboren component, andere aangekochte pups gaven tot nu toe niet zulke problemen. Wil ik niet mee fokken. Maar los hiervan, nee, natuurlijk hoeft een hond niet met elke hond te spelen en dikke vriendjes te worden. Maar precies wat je zegt, als er snel overgegaan wordt tot agressie dan vind ik dat een duidelijk mankement. Ook voor de hond zelf. Die heeft zijn hele leven stress in het bijzijn van andere honden.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door