Els&Flow schreef:
Mijn wok en koekenpannen zijn aan vervanging toe. Ik hoorde vanmorgen van een vriendin dat zij pannen heeft met een witte binnenkant omdat dat gezonder zou zijn dan een anti-aanbaklaag. Wie kan me daar wat meer over vertellen en wie heeft er ervaring met zo'n pan? Ik kook op gas.
En welke wok gebruiken jullie graag? Gietijzer, gewoon, met deksel, zonder deksel? Ik zie door de bomen het bos niet meer op pannengebied.
Anti-aanbak als in Teflon: nooit te heet stoken! Geen scherpe spatels gebruiken. Beschadigde anti aanbakpannen meteen wegdoen.
Wij hebben een Aga, dus eigenlijk niet te vergelijken.
Ik merk dat ik alleen maar goed kook met pannen waarvan de bodem helemaal vlak is en niet vervormt. Niet vlak = geen goed contact = niet goed warm worden. Ik kan me voorstellen dat het met elektrisch of inductie ongeveer hetzelfde werkt.
Daar heb je met een gaspit minder last van. Dan zou je dus heel goed een keramische pan (witte binnenkant) kunnen gebruiken.
Ik gebruik veel gietijzer, ook omdat dat zó de oven in kan en de warmte goed geleidelijk verdeeld.
Vanwege het gewicht is gietijzer niet voor iedereen handig.
V.w.b. wokken: eigenlijk kun je op je gasfornuis (of Aga/elektrisch/keramisch) niet goed wokken want dat wordt niet heet genoeg. Tenzij je de pan en olie heel heet stookt, en de portie zo klein houdt dat het water meteen verdampt als je roerbakt. Aders wordt het gewoon koken in een wokpan.
Sowieso een wokpan en gietijzeren pan nooit afwassen met afwasmiddel. Alleen als de pan nog heet is, met heet water dan blijft de natuurlijke anti-aanbaklaag bestaan.
Ter lering ende vermaak een leuke van 'de wilde keuken' over koekepannen / wokken:
http://programma.ntr.nl/10021/de-wilde- ... /KOEKENPAN