Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door MarijeJoanne
#3075475
Vanmiddag heb ik te horen gekregen dat Max, mijn 12 jarige Jack Russell Terriër, chronische nierinsufficiëntie heeft.

Vanochtend urine ingeleverd (zag er verder op zich goed uit, alleen de dichtheid niet), vanmiddag met Max zelf geweest voor een klinisch onderzoek en een bloedonderzoek.
Daaruit bleek wat ik al vermoedde, namelijk nierproblemen.

De waardes van het urineonderzoek:
glucose mmol/l -
eiwit g/L +
bloed mg/dL -
pH 5.0

De waardes van het bloedonderzoek:
ureum 19.6 mmol/l (2.3 - 9.1)
glucose 6.0 mmol/l (4.4 - 5.9)
alkalisch fosfatase <50.0 U/l (<130)
totaal eiwit 71.0 g/l (47 - 69)
GPT/ALT 45.0 U/l (<113)
creatinine 205.0 umol/l (55-139)
inorganisch fosfaat 1.02

Chronische nierinsufficiëntie was het eindoordeel, ISIS graad 3/4 (of hoe je dat noemt), de nieren werken vermoedelijk nog maar voor een 10 a 15 procent.
Geen goed nieuws dus!
Hij drinkt veel, hij plast veel, hij slaapt veel.
Hij is iets afgevallen de laatste maanden (van 6,7 naar 6,3 kilo), maar eet nog steeds goed en als hij niet slaapt is hij gewoon levendig en alert. Passend bij zijn leeftijd uiteraard want meneer is al bijna 13, heeft ouderdom staar op de ogen en zijn gehoor is niet meer wat het zijn moet.

Nu ben ik benieuwd naar ervaringen van anderen, hoe ging het bij jullie honden met (chronische) nierfalen het verloop? Hoe erg was het al voordat jullie er achter kwamen, hoe oud was die en hoelang heeft het geduurd? Wat hebben jullie aangepast aan het voer, gaven jullie medicijnen of supplementen ernaast?
Zijn jullie overgestapt naar een nier dieet brok, nier dieet KVV, een zelf samengesteld dieet of iets anders (als in; eet maar wat je wilt eten, wat het ook is, als je maar iets eet)? En alles wat je verder maar kwijt wilt of zinnigs kan zeggen over nierfalen of bovenstaande uitslagen.
Door charmed
#3075479
Bij Paige ging het snel, ik rook ureum, toen moest ik nog een paar dagen voor een afspraak, dat was op vrijdag, die dinsdag erop is ze overleden. Ze wilde ook niet meer eten. Zij kon haar temperatuur ook niet meer regelen door de stofwisselingsziekte, normaal was ze heel warm, maar ze ging naar normale temperatuur (wat voor hen abnormaal is) dus alles stopte ermee. Paige was 6 jaar!

Maar hier gaat het om een patiënt met een stofwisselingsziekte die de oorzaak was van het chronisch nierfalen.

Nog een toevoeging, bij Paige hadden we geen enkel symptoom eerst wat op nierfalen leek. I.p.v. dat ze veel dronk, dronk ze weinig met warm weer (tot bijna niet drinken) ligt ook aan de stofwisselingsziekte. Ze liet niets zien dat leek op nierproblemen, totdat ze dus naar ureum rook.
Laatst gewijzigd door charmed op do 19 feb 2015, 22:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Esther en Daya
#3075488
Wat een naar nieuws.

Djinty was nog geen jaar toen er nierfalen werd geconstateerd. Ze is nog geen drie jaar geworden...

Ik heb haar op een barf nierdieet gezet. Dit nierdieet was voorgeschreven door Dorathea, een dierenarts die ook op dit forum actief is. Djinty kreeg ook Ipakitine, visolie en probiotica. Mede door de medicatie en het dieet was ze een ontzettende actieve hond die eigenlijk, naast het nierfalen, nooit ziek was en een goed leven heeft gehad.
Door MarijeJoanne
#3075495
Zo zeg, dat is echt snel gegaan Charmed! Maar het klinkt mij als leek meer als acuut nierfalen dan chronisch nierfalen, klopt dat?
Bij jou was het dus binnen 2 jaar Esther? Met welke nierwerking/waardes leefde zij? Wat waren/werden haar klachten?

Ik geloof dat het bij mij nog niet echt doordringt dat dit echt serieuze sh*t is, onomkeerbaar, dat dit niet met een pilletje of poedertje op te lossen is.
Nu is ieder situatie natuurlijk een ander verhaal, dat weet ik ook wel, maar toch, ik heb geen idee wat ik kan verwachten eigenlijk.
Vanmiddag vooral bezig gehouden met de waardes en dieet, niet eens gevraagd naar de verwachtingen of zoiets dergelijks.
Door Tobi Kooiker
#3075496
Tobi was 2,5 jaar toen nierfalen is geconstateerd (aangeboren dus waarschijnlijk). De waardes waren kreatinine 520 umol/l en ureum 51.0 mmol/l
Hysterisch hoog zelfs nog vergeleken bij de waardes die jij geeft. Voor de zekerheid nog een echo laten doen en beide nieren waren verschrompeld.
Het was begonnen met klachten van plas laten lopen en veel moeten plassen, een DA die maar op blaasontsteking en struviet bleef zitten uiteindelijk gewisseld van DA. Tobi was altijd al een slechte eter en een grote drinker. De DA gaf bij deze waarden een levensverwachting van een paar weken.
Ik was nog maar net met kvv begonnen en gezien de urgentie ben ik nierdieet uit blik gaan voeren. Tobi knapte er toch behoorlijk van op en at het met smaak. Daarnaast gaf ik Solidago. Nog eens laten testen na een paar maandjes en de waardes waren gehalveerd (nog steeds veel te hoog). Uiteindelijk is hij op een week na 4 jaar geworden (5-8-2013). 10 dagen voordat we hem hebben laten inslapen begon hij weer slecht te eten. Afname van de energie was al een poosje aan de gang. De dag dat hij niks meer wilde eten en tegelijk ook geen energie meer had, hebben we hem laten inslapen :'(

Net als in de vorige post heeft Tobi ondanks alles een redelijk actief leven gehad, ook de laatste 1,5 jaar. Tot op het laatst zag hij er prachtig uit. Inmiddels zijn er 2 pups na hem gekomen en moet ik wel zeggen dat deze beide actiever zijn, dan Tobi ooit geweest is. Dat valt nu pas op, want Tobi was onze eerste hond.
Gebruikersavatar
Door Esther en Daya
#3075497
De nierwaardes waren in het begin ongeveer vergelijkbaar. Djinty had eigenlijk na de diagnose en het juiste dieet geen klachten meer. Haar ontlasting werd beter en haar eetlust was goed. Helaas is nierfalen niet te stoppen, je kan het alleen afremmen door een goed dieet en de juiste medicatie toe te passen. Ik zou naar een holistische DA gaan voor een goed dieet.
Door charmed
#3075506
Nee dat was geen acuut nierfalen, alles terug nagelopen, alle dagen neurologische verschijnselen, blauw tandvlees, af en toe toch veel drinken en veel plassen (alleen met koud weer). Nee dat was chronisch :( Maar omdat zij de symptomen niet laten zien, van wat het in origine moet zijn, door de verstoorde stofwisseling, kwamen we er "te laat" achter. Ik geloof dat ik wel 4 maanden geroepen heb, er is iets mis! Maar wat. Ze had dezelfde symptomen als Prudence toen Prudence jong was, dus we gingen er vanuit dat de stofwisselingsziekte verergerde!

Het is wel serieus hoor. Nierdieet, heb er destijds bij tannetje gehaald, omdat we er toch langs reden op weg naar huis vanaf de specialist. Daar kan je mee beginnen en dan rustig nadenken of je zelf wilt samenstellen of KVV wilt voeren.

Heel veel sterkte! Hoop dat ze met een goed dieet nog lang bij jullie kan zijn.
MarijeJoanne schreef: Zo zeg, dat is echt snel gegaan Charmed! Maar het klinkt mij als leek meer als acuut nierfalen dan chronisch nierfalen, klopt dat?
Bij jou was het dus binnen 2 jaar Esther? Met welke nierwerking/waardes leefde zij? Wat waren/werden haar klachten?

Ik geloof dat het bij mij nog niet echt doordringt dat dit echt serieuze sh*t is, onomkeerbaar, dat dit niet met een pilletje of poedertje op te lossen is.
Nu is ieder situatie natuurlijk een ander verhaal, dat weet ik ook wel, maar toch, ik heb geen idee wat ik kan verwachten eigenlijk.
Vanmiddag vooral bezig gehouden met de waardes en dieet, niet eens gevraagd naar de verwachtingen of zoiets dergelijks.
Door MarijeJoanne
#3075511
Ik weet dat het serieus is, absoluut, maar de gevolgen/prognose er van dringt nu pas een beetje echt binnen. Was vanmiddag vooral bezig met denken aan het nierdieet (KVV of zelf samen stellen) en de waardes begrijpen, maar een dieet is geen oplossing, want de nieren herstellen niet meer. Het is meer schade beperken, maar in welke mate en voor hoelang?

Pas als het eigenlijk al te laat is (en zeker in jouw geval Charmed) laten ze pas symptomen zien (na minder dan 75% werking), helemaal als er nog wat anders speelt waardoor je er niet direct op verdacht bent. Zo dacht ik dat de hoge mate van onzindelijkheid de laatste tijd door stress/veranderingen kwam maar dat is dus door nierfalen geweest. De laatste dagen is het echt helemaal mis, vandaar dat ik de urine heb laten onderzoeken. Nu valt alles op zijn plaats, wordt het in een ander daglicht gezet.

Hij staat nu op KVV, voorheen zelf samenstellen en KVV maar botten at hij niet goed meer (als in geen moeite er meer voor willen doen) dus daarom nu vooral KVV en af en toe nog een kippenvleugeltje oid.
Brok of blikvoer is eigenlijk geen optie bij mij en zolang hij nog de eetlust heeft zoals hij die nu heeft is het ook niet eet maar wat je wil. Ik zit een beetje met het bottenverhaal anders was ik nu waarschijnlijk een zelf samenstel menu aan het berekenen. Toch neig ik er wel naar want dan heb je de verhoudingen ed helemaal zelf in de hand (als woef het op eet). Maar voor eerst ga ik denk ik toch voor een KVV, dan heb ik net iets meer tijd om mij in het dieet te verdiepen en te berekenen en heb ik sowieso wat achter de hand.
Hij stond op 1 maal per dag eten met af en toe een vastendag, vastendagen vallen nu sowieso af maar denk ook dat het minimaal 2 keer per dag voeren wordt en de hoeveelheid verhogen (en daar was ik eigenlijk al mee bezig de laatste tijd).

En een kattenbak achtig idee voor de hond gaan bedenken?
Door Lizzy
#3075527
MarijeJoanne schreef: Ik weet dat het serieus is, absoluut, maar de gevolgen/prognose er van dringt nu pas een beetje echt binnen. Was vanmiddag vooral bezig met denken aan het nierdieet (KVV of zelf samen stellen) en de waardes begrijpen, maar een dieet is geen oplossing, want de nieren herstellen niet meer. Het is meer schade beperken, maar in welke mate en voor hoelang?
En toch is het voeren van een rauw vers nierdieet van belang. Het belast de nieren zo min mogelijk en het zorgt ervoor dat je hond niet zo misselijk wordt.

KVV met nu af en toe een kippenvleugeltje is ook geen optie. En de enige die een goed KVV nierdieet heeft is Bandit.

Ik zou ook zeker Solidago gaan geven. De tabletten van Vogel zijn prima.

Sterkte met je ventje!
Door Lil
#3075528
Ik kan alleen maar zeggen dat de misselijkheid bij het juiste dieet als sneeuw voor de zon verdwijnt. Echt wonderbaarlijk (de rest van mijn verhaal ook, maar dat zal niet aan het voer gelegen hebben).
Door MarijeJoanne
#3075614
Lil, ik ken de rest van je verhaal niet, maar fijn dat een aangepast dieet zoveel goeds gedaan heeft voor jouw hond!
Ja Lizzy, ik weet dat een aangepast dieet van groot belang is, zodra ik het binnen heb volgende week ga ik er ook direct mee beginnen. Dat geeft mij ook direct de tijd om tot dan de waterinname te bekijken zodat ik verschil kan merken tussen nu en dan.
Dat ik er niet kom met wat KVV en een kippenvleugeltje weet ik ook, maar dat houdt mij dus tegen om zelf een nierdieet te gaan samen stellen. Ik ben op zowat geheel KVV overgegaan zodat ik wist dat hij van alles binnen kreeg, ook het calcium gedeelte.
Ik bedoelde meer met dat een nierdieet geen oplossing is, geen oplossing tot herstel, dat hij er niet beter van wordt, hoogstens opknapt omdat je aan symptoombestrijding doet, schade beperken, de boel vertraagd, het niet erger laat worden in grote snelheid.

Solidago lees ik vaker, die staat al op het boodschappenlijstje.
Van misselijkheid merk ik niks, zijn ontlasting is wel minder, in mijn ogen zeker niet goed vergeleken met eerder, maar nou ook niet direct dramatisch te noemen. Zijn eetlust is nog steeds goed, net als eerder. Het is een kieskeur, hij eet niet alles even graag (zoals vis bijvoorbeeld) en teveel moeite wil hij ook niet doen qua botwerk (eerdere jaren wel, laatste jaren knaagt hij alleen makkelijk botwerk zoals een kippenvleugeltje weg).
Gebruikersavatar
Door Extreme
#3075636
Als 1e wat een rot uitslag, goed dat je je er verder in gaat verdiepen.
Hier geen advies of opbeurend bericht.
Mijn teefje had jaren dexamethason gekregen, dronk hierdoor veel, en had vaak honger, deze dex kreeg ze voor de jeuk, via deze site haar overgezet op kvv/barf. Eigen dierenarts toen kwam niet verder dan de dex(of zwaarder), dus naar een hol. dierenarts gegaan, daar heeft ze middelen gekregen gebaseerd op haar klachten. Maanden stonk ze, langzamerhand veranderde mijn teef in wat leek een oude hond, ze was 10 jaar, had haar oplevingen maar begon meer te sjokken, at met smaak, wat wil je ze was een labrador. Plaste grote plassen, en kon het soms niet ophouden tot we bij de 1e plek kwamen waar ze kon plassen dus onderweg al lopend plaste ze soms. Dit alles meerdere keren aan de da laten weten, dit zou allemaal beter gaan naarmate  ze ontgift was en de medicatie zijn werk zou gaan doen, tenslotte bijna  9 jaar aan het gif is er niet binnen 1 maand uit. Het was niks verontrustend.
Op een woensdag kreeg ze een klein beetje een vies oogje, ok schoon maken met gekookt water, dag later kwam er meer prut uit, vrijdags was oog nr 2 ook met prut, dus toch even naar de da. Mijn eigen da had haar nog niet eerder gezien, dit kwam omdat de praktijk overgenomen was, dus deze da was nieuw voor ons. Ze onderzocht haar, en zei ik vind haar sterk ruiken, ik zei zeg maar gerust ze stinkt, haar verteld over de natuur medicatie en het ontgiften.
De da wilde toch bloed laten prikken, dit is die vrijdag gedaan, ivm het weekend er tussen zou ik pas maandag de uitslag krijgen.
De zondag werd mijn hond wat slomer, dronk ook minder, eten ging nog prima, maar mijn gevoel was niet goed, maandag om 8 uur naar de da gegaan, mocht tussen door, en kreeg daar de boodschap dat haar nieren het aan het begeven waren,  ze was toen ook echt ziek, voelde zich beroerd, zelfs haar banaantje wilde ze niet meer. Ik heb haar die dag ook in laten slapen, een dier waar je zo van houd, die zichzelf aan het vergiftigen is, wil je niet verder laten lijden.
Dus zoals je ziet geen bericht om vrolijk van te worden, maar wilde je toch ook deze kant van de ziekte laten zien.
Ik hoop dat jouw lieffie het nog een poosje mag redden met zijn nierwaardes.
Door Tobi Kooiker
#3075703
Ja, het is een vreselijke diagnose... niet te stoppen of om te keren :'(
Je kunt alleen je best doen hem zo lang mogelijk goed te laten voelen.
Ik had het in mijn eerdere post nog niet gezegd, maar natuurlijk wens ik je ook veel sterkte en hoop ik dat Max nog een poos bij je kan blijven...
Door MarijeJoanne
#3075733
Dat is inderdaad een heel ander verhaal Lil met een ander einde. Fijn! Hoe oud is je hond nu?
Nee Extreme, geen bericht om vrolijk van te worden. Maar het is wel de werkelijkheid en waar ik ook rekening mee moet houden.

Ik heb zojuist wat bakjes Bandit KVV voor honden met blaas en nierproblemen opgehaald, de 1e staat al te ontdooien op het aanrecht voor morgen. Heb besloten niet tot volgende week te wachten om daar mee te beginnen, dan heb ik maar van 1 dag de hoeveelheid waterinname (tussen vannacht en vanmiddag was het al bijna een halve liter water voor een hond van iets boven de 6 kilo en dan heb ik het vocht bij het eten nog niet eens meegerekend, als je van 50 cl per kg hond uitgaat zou hij normaliter 300 a 350 cl moeten drinken over de hele dag) want van het weekend is de hond van mijn vriend er ook weer, dus dan kan ik het toch niet bekijken, dat kan pas vanaf maandag weer en dan pas woensdag beginnen met het dieet als ik het van 3 dagen wil weten en daar wil ik eigenlijk niet op wachten.
De Solidago is ook binnen en visoliecapsules moet ik nog in huis hebben.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door