Hope schreef:
De 40 dagen vasten tijd is weer aangebroken.
Ik heb besloten dit jaar 40 dagen zonder geraffineerde suikers te gaan leven. Omdat ik kamp met een behoorlijk ondergewicht eet ik wel mijn 4 sneetjes brood. Ik eet biologisch volkoren brood met onder andere extra pompoen- en zonnebloempitten. Het bevat 1,4 gram suiker per 100 gram.
Hoewel ik dacht dat ik me prima had voorbereid heb ik het idee dat ik iets verkeerd doe. Oké, ik ben pas op dag twee, maar ik heb eigenlijk nog niet veel laten staan.
Snoep, koekjes en chocolade laat ik staan. Ik ben lactose-intolerant dus ik eet geen vla of fruityoghurt.
Verder heb ik water gedronken en thee zonder suiker. Volgens vriendlief stond er op het pak sinaasappelsap 'zonder toegevoegde suikers' maar ik kan me niet voorstellen dat het ook daadwerkelijk zo is.
Koken doe ik altijd vers. Ik gebruik geen pakjes of zakjes en geen kant-en-klare soep of sauzen. Witte pasta eten wij nooit. Als we macaroni eten (uit tijdgebrek) dan is dat de volkoren variant. Verder eten wij alleen aardappels en rijst.
Maar ja. Is het zo makkelijk? Gewoon niet snoepen, water drinken en zelf koken?
Of piep ik over een week wel anders?
Wat laten jullie allemaal staan? En zie ik iets over het hoofd?
Gewoon vruchtensap is verhit tot siroop en dan opgelost. Sap uit concentraat heet dat. De natuurlijke fruitsuikers zijn door dat proces wel bewerkt en vallen dan ook onder de dezelfde categorie als geraffineerde suikers. Je krijgt als het ware fructosestroop in je vruchtensap en dat maakt het niet gezonder dan frisdrank itt wat je zou denken.
Het hangt er vanaf hoe ver je wil gaan he. Suiker laten is al heel wat, en dan heb je de meest verslavende en minst gezonde er al uit.
Je kan er ook verder in gaan en ook andere koolhydraten verminderen (echt helemaal weglaten is volgens mij wat té ver gaan). Blijkbaar ben je al heel kritisch op welke koolhydraten je wel eet en welke je vermijd, en heb je de meeste snelle koolhydraten er wel uit.
Zelf eet ik (wanneer ik niet zwanger ben
) ook zo weinig mogelijk aardappel, rijst of brood. Gewoon omdat ik dat zelf verkies uiteraard en me daar het beste bij voel. Ik krijg een veel voldaner en gezonder gevoel in mijn buik wanneer ik ze grotendeels laat.
Fruit eet ik altijd meer dan de 2 stukken per dag die aangeraden worden, anders voel ik me niet goed. Verse fruitsuikers zijn voor mij toch echt niet hetzelfde als geraffineerde suikers en mijn lichaam reageert er ook merkbaar anders op. Fruit is ook een groot onderdeel van het natuurlijke dieet van de mens, waar we op gebouwd zijn. We zijn van nature voornamelijk vruchten-, zaden- en planteneters. Dus die laat ik niet en trek ik me ook niet aan. Er is volgens mij niets zaligers om de dag mee te beginnen dan een glas vers fruitsap. Zelf geperst, of een gekochte fles van vers sap, dus niet uit concentraat. Nadeel van dat sap is dat het niet lang bewaard en altijd in de koelkast moet, dat is uiteraard de reden waarom andere sappen geconcentreerd worden.
Ik zou je jam ook zelf maken, dan weet je zeker dat er niets bij zit. Want men durft onder de slogan 'geen suikers toegevoegd' heel wat zoetstoffen wel toevoegen die ook ongezond zijn. En niet nodig, want fruit is zoet genoeg.
Verder ga je, als je fruit echt doorverhit zoals bij jam maken, de suikers ook wel beïnvloeden en dat bewerkte suikers worden. Dus als je het gewoon kan laten, is dat nog beter.
Verder is het inderdaad om onwel van te worden waar er allemaal suiker in zit. Als je dat wil vermijden, wil dat zeggen: wegblijven van bewerkte etenswaren...
Je zou eens op een rijtje moeten zetten welke allemaal synoniemen van suiker zijn, want zelfs zaken als Xantaangom en dergelijke (ik weet ze ook niet allemaal van buiten) zijn zoetstoffen die vreselijk ongezond en verslavend zijn. Het gaat verder dan enkel: glucose, sucrose, dextrose enz...