Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Door jasmijn
#3062451
Voor ons 5 jarig samen zijn met mijn vriend wil ik hem een bijzonder cadeau geven.

Nu heeft hij sinds een paar maanden het koken ontdekt en hij is er verschrikkelijke goed in  :dribble:
Alleen zijn onze keuken spullen een beetje gebrekkig maar het meest waardelooste zijn de messen die we hebben, een zooitje bij elkaar geraapte 2de handse benden zo bot als het maar kan :-X

Nu wil ik dus voor vriendlief een professionelen of semi professionelen messen set voor hem aan schaffen, ik heb alleen geen flouw idee wat ik moet kopen en waar ik op moet letten  :-\

Het budget is €300,-

Ook is het misschien ook handig om dan gelijk een goede slijper er bij te doen dus als iemand een goede weet, zou heel lief zijn  :)
Gebruikersavatar
Door dinky89
#3062453
Mijn messenblok is van alles en nog wat.

Wat altijd handig is, is een koksmes. Dat is het veelzijdigheidsmes in de keuken en kan je goed mee 'choppen'.
Daarnaast maak ik veel gebruik van mijn keramische mes. Voordeel van keramisch is dat het lang scherp blijft, nadeel is dat je hem niet kan slijpen. Die van mij was vast niet duur, was souvenir van mijn ouders.
Een derde mes dat niet mag ontbreken is een tomatenmesje.

Met een budget van 300 euro moet dat makkelijk lukken en heb nooit het idee een mes te missen met die 3 (naja en broodmes dan maar die komt volgens mij bij xenos weg en werkt na 6 jaar intensief gebruik nog steeds goed, andere xenosmessen zijn waardeloos  ;D)

Zelf heb ik ze in een messenblok van Herman ( http://www.hermandenblijker.nl/nl/Blokk ... ccessoires )Voordeel is dat ik niet met voorgevormde gaten zit en zo dus zelf mijn set samenstel ;-)
Gebruikersavatar
Door Ronald
#3062498
Ik heb een molenmes.  Als je dit mes op een tomaat legt, zakt hij er zo doorheen. Ongeveer één keer per jaar (professioneel!) laten slijpen. Slijphoek van een molenmes is anders dan van een standaardmes. Zoek in elk geval een (web)winkel die ook slijpt! Zelf slijpen is bij deze messen geen doen, dat is zo specialistisch. Gewoon aanzetten kan natuurlijk wel.
Ook het bijbehorende aardappelmesje wordt hier met veel plezier gebruikt.

Toevallig een heel artikel van de Consumentenbod gelezen over messen. 99% wordt slecht geslepen geleverd. Na een eerste slijpbeurt zijn meer messen scherp.

Ook qua prijs maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit. Een duur mes wat bij aanschaf niet scherp is, verdwijnt al gauw in de keukenla.
Door Lida. S
#3062509
Als het koken echt serieus is dan zou ik een (deel van) een messenset kopen van een goed merk, die over een paar jaar ook nog te verkrijgen zijn. Dan kan je de messenset langzaam uitbreiden. Je hoeft natuurlijk geen Japanse messen te kopen van 300 euro per stuk. Naar mijn idee heb je al goede messen van ca 50,--
Herdermessen zijn volgens mij erg goed. Houdt er wel rekening mee dat je de messen nooit in de vaatwasser doet. Ze slijten harder en worden minder scherp
Slijpen doe je met een aanzetstaal (ca 30 euro)
Het eerste mes dat je nodig hebt is een koksmes, dan een vleesmes of trancheermes (tenzij je vegetarier bent), keukenmes, schilmes, groentemes enz. Je kan net zo ver gaan als je wilt.
Messen met houten handvatten moet je natuurlijk wel goed onderhouden.
Zwilling en güde zijn volgens mij ook goede merken
Door Nadia
#3062515
Naar de betere kook winkel gaan en messen voelen/uitproberen. En mes moet fijn in je hand liggen en dat is voor iedereen persoonlijk.
En slijpen professioneel laten doen.
Gebruikersavatar
Door Ronald
#3062525
Misschien een beetje mierenn*ken, maar slijpen doe je niet met een aanzetstaal. Dan had het wel een slijpstaal geheten  :P
Wat doet een aanzetstaal?
Een aanzetstaal haalt in eerste instantie kleine bramen, die zich tijdens het gebruik rond het snijvlak vouwen weg. Het gaat hier om zeer kleine braampjes die met het blote oog niet/nauwelijks zichtbaar zijn. Een mes met bramen ondervindt tijdens het snijden meer weerstand en snijd “zwaarder” waardoor de kans op verwondingen toeneemt. In tweede instantie is het aanzetstaal bedoeld om de snede van het mes scherp te houden door bij de snede, onder de juiste hoek de gevormde bramen weer recht te zetten en overtollige braam van het mes weg te nemen. Een aanzetstaal, mits het juiste gebruik, verlengt de levensduur van uw messen, een aanzetstaal bereikt echter niet het resultaat van een professionele slijpbeurt.
Door Barfy
#3062528
Ik zou gaan voor Japanse messen, al razendscherp als je ze koopt en ik vind ze er schitterend uitzien. Het is echt een uniek stuk handgesmede ambacht. Een japans mes is van harder metaal en blijft veel langer scherp dan een westers mes. Ik heb mijn messen bij japansemessen.nl vandaan, daar verkopen ze ook slijpstenen om ze zelf scherp te houden en af en toe geven ze slijpcursussen. Je kunt de messen daar ook laten slijpen, japanse messen kunnen nml niet op de normale manier geslepen worden. Maar het beste is idd om ze zelf uit te proberen en dan een keuze te maken, dat kan daar ook. Ik heb ze op een magnetische messenplank op het aanrecht zodat ik ze goed kan zien en geniet er elke dag van. Lekker door een tomaat glijden ipv een tomaat fijndrukken zoals ik gewend was, heerlijk!
Door Nynke
#3062553
Nadia schreef: Naar de betere kook winkel gaan en messen voelen/uitproberen. En mes moet fijn in je hand liggen en dat is voor iedereen persoonlijk.
En slijpen professioneel laten doen.
Lizzy schreef: Ik zou naar Kookpunt in R'dam gaan.
Precies !! 
Molenmessen, zoals Ronald aanhaalt, zijn geweldige scherpe messen maar hebben 1 groot nadeel, ze zijn niet roestvast, dus je kunt ze niet in water even laten weken. 
Door Martine-Tom
#3062559
Nadia schreef: Naar de betere kook winkel gaan en messen voelen/uitproberen. En mes moet fijn in je hand liggen en dat is voor iedereen persoonlijk.
En slijpen professioneel laten doen.
+1

Voor een ander kopen is leuk als het om een setje van 50 euro gaat ofzo, maar als je 300 euro uit gaat geven is het wel fijn dat hij ze heerlijk in gebruik vind en dat is zeer persoonlijk. Dus neem hem gewoon mee naar een goede zaak waar diverse merken verkocht worden en laat hem ze zelf uitzoeken  :)
Door Mowgli
#3062567
Hier goede ervaringen met het merk Zwillinge.
Mijn ex was kok en gebruikte deze messen in de tijd dat hij nog professioneel in de keuken stond. Toen hij niet meer als kok werkte, gebruikten wij ze in de keuken.
Door sella
#3062568
Wij hebben een koksmes van zwilling, en diverse goedkopere messen om te zien wat bevald.
Wij zijn aan het sparen voor japanse messen, omdat die veel prettiger snijden en als mijn handen erg zeer doen, het me nog lukt om te snijden, wat niet lukt met de zwilling.
Wij hebben al jaren een japanse slijpset en dat is zo geweldig! Zelfs je botte messen hebben weer een snijvlak.
Door Nadia
#3062569
Ohh en trouwens. Het is een bijgeloof. Maar messen mag je eigenlijk niet schenken. Dus hij moet jou een klein bedrag terug geven. Symbolisch
Door Aprilsnow
#3062652
Lizzy schreef: Ik zou naar Kookpunt in R'dam gaan.
+1 en hem zelf meenemen. Het is zo persoons afhankelijk wat iemand fijn vindt snijden, hoe het in de hand ligt etc.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door